DNB-president Klaas Knot: ‘Gebrek aan hervormingen en te hoge schulden zijn grootste problemen’

DNB-president Klaas Knot: 'gebrek aan hervormingen en te hoge schulden zijn het echte probleem in Europa'. (foto: copyright De Nederlandsche Bank, dnb.nl)
‘Het fundamentele probleem is een gebrek aan overheidshervormingen en een te hoog schuldenniveau in de economie. Je kunt je afvragen of ons beleid bijdraagt aan een oplossing’, waarschuwt Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB). Knot wijst in De Telegraaf de eurolanden op hun plicht zich aan de afspraken te houden, wat ze nu onvoldoende doen. Voor Nederland heeft hij ook al geen goed nieuws: we zullen in 2017 weer moeten bezuinigen.
In De Telegraaf, 22 december.

Groot interview met Klaas Knot in De Telegraaf, 22 december.

De lastenverlichting in 2016 is wat Knot betreft eenmalig. Volgend jaar is volgens hem een ‘a-typisch jaar’. ‘De politiek moet opnieuw kritisch naar de overheidsuitgaven kijken’. Bezuinigen dus, om aan de Brusselse regels te voldoen.

Knot vindt overigens dat het huidige kabinet ‘zeer verantwoordelijk’ met de overheidsfinanciën is omgegaan: ‘een triple A-rating krijg je niet zomaar terug’. Sinds november beschikt Nederland bij alledrie de toonaangevende kredietbeoordelaars (S&P, Fitch en Moody’s) weer over deze felbegeerde rating. Knot vergeet echter te vermelden dat Nederland eind 2013, dus onder hetzelfde kabinet, de ratings eerst moest inleveren.

Dan Europa. Knot zit namens Nederland in het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB). Het is een publiek geheim dat hij daarin oppositie voert, met name met de bankpresidenten van Duitsland en Finland, tegen het huidige beleid van ECB-president Mario Draghi. De noordelijke eurolanden zijn echter in de minderheid. Knot moet dus knarsetandend toezien hoe de ECB de staatsschulden van de zuidelijke overheden met fluwelen handschoentjes aanpakt of liever, niet aanpakt.

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi wil dat het geld weer gaat rollen, maar heeft volgens DNB-president Klaas Knot niet de juiste aanpak. (foto: wikimedia.commons.org)

Bankpresident Mario Draghi wil dat het geld weer gaat rollen. Eerder presenteerde de ECB met dat doel een ongekend pakket stimulerende maatregelen om de kwakkelende economieën van de eurolanden weer aan de praat te krijgen. Zo pompt de ECB sinds maart bijvoorbeeld maandelijks 60 miljard euro in de Europese economie. Begin december kondigde de Italiaan aan het programma zelfs verder uit te breiden: bovenop de 1140 miljard euro die de ECB in totaal ‘bijdrukt’, komt nog eens 360 miljard.

Volgens de Nederlandse bankpresident Knot is het royale pakket echter niet het medicijn waarmee de zieke Europese economie geneest. Integendeel. Volgens hem moeten de eurolanden zich gewoon beter aan hun afspraken houden. ‘Kijk naar de begrotingsregels in het stabiliteits- en groeipact. Die zijn na de crisis aangescherpt. Maar de vraag is of de regels wel zo scherp worden nageleefd’. Bezuinigen dus, en Knot doelt dan vooral op de zuidelijke eurolanden.

Als het aan Knot ligt, gaat Nederland vanaf 2017 in elk geval wél bezuinigen. Alweer. De bankpresident is duidelijk geen politicus. Bezuinigen, en je dus aan de Europese afspraken houden, tijdens een verkiezingsjaar, dat is politieke harakiri.

(Bron: De Telegraaf)

5 Reacties op DNB-president Klaas Knot: ‘Gebrek aan hervormingen en te hoge schulden zijn grootste problemen’

 1. Het artikel noemt het al zelf. De ” oppositie” bij de ecb zelf. Er bestaat alleen een eu op papier. Schuldenpapieren wel te verstaan.
  Nummertjes in de bankcomputers toetsen. Overheveling van schulden last naar 90 procent van de bevolking. Geen enkele mogelijkheid om eigen vermogen op te bouwen.
  Doormodderen met de wet werk en onzekerheid, veel te veel betalen voor geprivariseerde winsten op zorg en medicijnen, huur, hypotheek, ozb etc.etc.
  Wat echt scheef is zijn de 5400 miljard aan onbelaste off shore gelden.
  De overheveling van vrijwel alle economische groei in kapitaal naar de top 0.1 procent superrijken.
  In nl 7500 mensen die hun kapitaal / eigen vermogen hebben zien groeien van 108 miljard in 2913 naar 128 miljard euro in 2015. Dit zijn nog conservatieve cijfers daar er vele middeken zijn om eigen vermogen buiten het zicht van de fiscus te houden. De belasting op arbeid is 3 maal hoger dan belasting op vermogen.
  Klaas knot lult maar wat.

 2. Aanvullend.Voor de superrrijken zijn er vele deskundigen in te huren om eigen vermogen buiten het zicht te houden.
  5400 miljard offshore gelden zijn we in zicht van de fiscus. Nu nog de middelen en wetgeving ( hervormingen dus klaas) om die 5400 miljard te belasten zodat een gedeelte van dit geld in de reele economie en zorg en sociale zekerheid terecht komt.
  De totale overheidsschuld is 488 miljard. 10 procent belasting op 5400 milard lost de totale overheidsschuld op. Geen bezuiniging nodig. Sterker nog.. Investeringskracht en een sterke sociale zekerheid.

 3. Bas van Stapelberg // 23 december 2015 om 16:48 // Beantwoorden

  Klaas ga lekker in Zwitserland wonen vlak bij je baas de BIS. Geen file lekker genieten van de gezonde lucht. En probeer eens belasting te heffen op vermogen ben je zo uit de problemen.

 4. weer een raar verhaal..
  likken ende complimenten voor de zeer verantwoordelijke manier van omgang met geld van deze regering.

  Daar staat tegenover dar dat de m.n. de Rutte kabinetten enorm potverterend zijn bezig geweest.geen enkele tering naar de nering..en een exponentiele stijging van de staatsschuld..

  Ruttekabinetten zijn uiterst onzorgvuldig met geld omgegaan.Glibberig geldbeheer..als het maar niet transparant is.

  Halen wat je halen kunt, smijten met geld en decalartievergoedingen, miljarden aan ongecontroleerde subsidies en verdwenen gelden bij minsiteries, tot aan de nek begraven aan verplichtingen aan de EU..dé dwangformulie van eurofiel neoliberaal/ en rotzooien met te koop aanbieden van Amto ABN met waar verlies..It´s only money..
  Daarna komt er een miljardenpost binnenwandelen onder de noemer `vluchteling..leuk voor het nationale bedrijfsleven en instanties als COA die ineens aan megalomanie gaan lijden `bij zo´n grote input aan economische asielzoekers en asieltoeristen..Opvallend weinig vluchtelingen..maar bij de meute is immens grote belangstelling voor onze voorzieningen.

  Elke beschikbare poen is van regeringswege al 4x uitgegeven en de lastenvermindering moest er dus vooral komen voor subsidies aan bedrijven onder het mom van werkgelegenheidsbevordering )ajus geld, werkeloosheidsvergroting. een aardige winst voor hoge inkomens en de rest mocht als vanouds weer dokken.
  Voorspeld: wat je er bij hebt gekregen wordt straks weer 4 voudig teruggehaald…en dat gaat d weer gebeuren.

  de miljarden die ABN AMRO n heeft opgeleverd zijn we miraculeus weer kwijt..verduisterd ende gejat.
  de staatsschuld loopt weer op door declaraties, reislust, impressionmanagement,galbakkerij en grote sier, ongeijkheid groeit samen met armoede.
  Het lokaalbedrijfsleven hoopt nog op een miljoentje of 2 `vluchtelingen`extra..aan hen de verdiensten..
  De elleede komt later, maar na ons de zondvloed.

  Draghi gaat wel door totdat de euro gelijk staat aan de dollar..Elke lidstaat op laag rommelig Italiaans en Frans niveau..de armoede gaat zich verstevigen en de dictatuur krijgt vaste grond..

  In NL gaat de VVD drammen met de PVDA voor meer dictatuur/aangemoedigd door Brussel. Wilders krijgt de schuld weer voor alle onrust en universeel kop van Jut en aan hen/ de eurofiel neoliberalen/ het heiligdom en hypocrisie.

  Iedereen weet het, maar ze houden elkaar toch wel overeind..CDA en D66 zijn de gluiperige stakkers..Uiteindelijk stemmen ze toch wel in met eurofiel neoliberaal,,geen haar beter..nog wat andere trawanten en de bevolking gaat weer voor schut..de klap in het verkiezingsjaar..en weer zullen de schapen hun eigen slachtbank weer aanroepen tot decimering en barbertjes willen laten hangen..

  Aan ons de chaos en nog groter bureucratisering met nog meer digitalisering..

  you have got mail…

 5. bert [maathuis] // 24 december 2015 om 00:02 // Beantwoorden

  Het draait blijkbaar alleen maar om economie. Dus om geld. Dus om verschil: uitbuiten en uitgebuit worden.

  Wanneer richt de mensheid zich nu eindelijk eens op het wáre geluk, op de wáre rijkdom?
  Dat kan iedereen individueel trachten te doen (en daarin slagen), maar zo lang dit niet collectief slaagt, …

  Oplossing ligt o.a. in: http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/
  Ook invoer van het OBI, wereldwijd, zal ons collectief in deze oplossingsrichting voeren. De “elite” wil dit uiteraard niet (voordeelpositie/uitbuitingspositie behouden). Toch zullen wij deze transformatie dienen te realiseren; hoe dan ook.

  Wil je er de tijd voor nemen, dan:

  AdSuG.9 – Traugott Ickeroth über die Hierarchie der Geheimgesellschaften
  https://www.youtube.com/watch?v=eawj6BNxjCk [45 minuten]

  2. Allstern-Kongress Teil 4/6 Traugott Ickeroth – Weltreligion & Aliens
  https://haunebu7.wordpress.com/2015/12/22/2-allstern-kongress-teil-46-traugott-ickeroth-weltreligion-aliens-bewusst-tv-24-4-2015-youtube/ [1 uur 30 minuten]

  Het draait blijkbaar alleen maar om economie. Dus om geld. Dus om verschil: uitbuiten en uitgebuit worden.
  Dat is géén balans; dus volkomen onbalans. Uiteindelijk leidend tot volledige ineenstorting. Willen wij weer het midden (evenwicht, balans, harmonie) bereiken? Verkort de werkweek drastisch!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.