Herstelkosten pgb-puinhoop inmiddels meer dan 110 miljoen

(Screenshot: Youtube, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
Door wanbeleid is de uitvoering van het persoonsgebonden budget (pgb) inmiddels zo’n 110 miljoen duurder dan begroot. De invoering zou eenmalig 15 miljoen kosten en jaarlijks 30 miljoen, zo verwachtte PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn eind 2014 nog. Maar door de vele correcties en reparaties heeft het project inmiddels al 156 miljoen gekost, meldde Nieuwsuur dinsdag. En dat, terwijl de puinhoop niet eens is opgelost. Volgens de Groningense wethouder Ton Schroor (D66) is het pgb-systeem failliet.
Kop in de Volkskrant, 21 mei.

Deze kop verscheen al afgelopen mei in de Volkskrant. Inmiddels is 2015 bijna voorbij en blijkt de pgb-puinhoop nog steeds intact.

Hoewel staatssecretaris Van Rijn het afgelopen jaar tijdens in totaal acht Kamerdebatten de blaren op zijn tong moest praten om nog een redelijke meerderheid aan zijn zijde te houden, en twee moties van wantrouwen overleefde, lijkt het pgb-drama nog steeds niet ten einde. Nog steeds zijn er grote administratieve problemen en krijgen zorgverleners stelselmatig hun geld te laat of niet. Bovendien lijkt het ict-systeem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gewoon ongeschikt voor de klus. Het pgb-systeem is veel te duur, te complex en bovendien niet klaar voor de toekomst, zo is de conclusie van Nieuwsuur.

Met name de SVB is de gebeten hond. Het ict-systeem van deze uitkeringsinstantie kan het niet aan. D66-Kamerlid Vera Bergkamp sprak 10 december tijdens het laatste Kamerdebat met Van Rijn van een houtje-touwtjesysteem van een houtje-touwtje-organisatie. Haar partijgenoot en wethouder in Groningen Ton Schroor vindt zelfs dat het hele ict-systeem ‘op de schop moet’. Het huidige pgb-systeem is volgens hem failliet.

De Groningse wethouder Ton Schroor (D66) wil niet meebetalen aan het huidige pgb-systeem. Het is volgens hem failliet en moet 'op de schop'. (Foto: gemeente.groningen.nl)

De Groningse wethouder Ton Schroor (D66) wil niet meebetalen aan het huidige pgb-systeem. Het is volgens hem failliet en moet ‘op de schop’. (Foto: gemeente.groningen.nl)

‘Op dit moment kost het bakken met geld dat we beter hadden kunnen stoppen in zorg, onderwijs, armoedebestrijding of veiligheid’, zegt de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD). Zijn gemeente, Amsterdam wil het liefst verder zonder het systeem van de SVB, maar dat mag niet.

Gemeenten zijn namelijk verplicht met de SVB te werken. Ze worden zelfs geacht vanaf 2016 de helft van de SVB-begroting van 71 miljoen, een slordige 35 miljoen, mee te betalen. De Groningse wethouder Schroor ziet dat, net als zijn Amsterdamse collega Van der Burg, niet zitten: ‘Ik kan me niet voorstellen dat gemeenten gedwongen worden te betalen voor een failliet systeem’.

Intussen worden kwetsbare pgb-budgethouders nog steeds stapelgek van de vele fouten die het ontoereikende systeem maakt, de te late uitbetalingen en de veel te ingewikkelde pgb-procedure.

Vorige week kwam het kabinet nog in gevaar door het structureel wegmoffelen van informatie over een deal met een crimineel in 2000. Vanuit het zorgministerie houdt een PvdA-bewindsman de Kamer ook al een jaar aan het lijntje met beloftes en door middel van mist en rookgordijnen, terwijl hij een regelrechte puinhoop veroorzaakte in de samenleving. Van Rijn beloofde meerdere malen beterschap, maar tevergeefs. Wanneer is het geduld in de Tweede Kamer nu eindelijk eens op met deze brokkenpiloot?

(Bron: Nieuwsuur)

9 Reacties op Herstelkosten pgb-puinhoop inmiddels meer dan 110 miljoen

 1. Tig waarschuwing vooraf. 9 debatten en 2 moties van wantrouwen!! Allemaal over de rug van ouderen, chronisch zieken en gehandicapten!! Maar de Haagse bobo’s klungelen door!!

  ONBEGRIJPELIJK!!

 2. bert [maathuis] // 22 december 2015 om 15:02 // Beantwoorden

  Rijk wordt rijker, arm …

  Het lijkt wel of alle politici zich hierin berusten. ???

 3. inderdaad onbegrijpelijk.
  Het gehele financiele systeem is failliet.
  De “hervormingen ” in de zorg , daarvan heeft zo een beetje iedere instantie de overheid al gewaarschuwd. NIET DOEN.
  Toch wel.. gewoon gebeurt. 9 debatten, 2 moties, stiekum lekkend, teeven deals. 7500 nl ers zagen hun vermogen van 108 miljard naar 128 miljard groeien tussen 2013 en 2015. Gewoon , met niets doen, wordt toch niet belast. De rest zag de schuldenberg naar zich toe schuiven. Gewoon…. via de banken..
  En verder alles gratis doen… dat heet dan de participatie maatschappij.
  Gewoon.. de ideologische droom van traditionele EU partijen.
  Meer dan 90 procent vvan de bevoling komt vanzelf in de problemen. Geholpen door alle “hervormingen”/
  Hervormingen die nog veel sneller als eerder de overheidsschuld/vermogen .. opgekocht door de ECB en dan neemt de geldvoorraad toe, via de banken, razendsnel worden bijgeschreven bij al bestaande vermogens.. Neo liberaal viert feest. De bilderbergjes kunnen hun geluk niet op.. Law and order alleen voor de rijken.

 4. Van Rijn treed af wegens wanbeleid

 5. Weg met die gek,luistert niet,weg onverantwoordelijke gek

 6. ik denk niet dat het pgb failliet is maar dat het bureaucratisch systeem failliet is..

  Bij de politie idem..de ICT sloot nergens goed bij elkaar aan…ieder zijn eigen systeempje en absoluut geen computerwizzards in het korps..de heldere lichten gaan iets anders doen..

  Alle overheidsinstanties lijden aan soortgelijke kwalen. failliete computersystemen,over controle, logge bureaucratie, narrige eigen bevoegdhedenstrijd en boycot bij onwil.

  Daar kom je nergens mee..
  Voeg daar bij dan nog eens allerlei tussenstations ter controle en eigen met eigen bevoegdheden…het feest wordt compleet..
  Dus ook de SVB niet

  De organisaties zijn ook helemaal niet klantgericht, klanten als hoogste prioriteit zit er weinig in..Die wachten maar totdat het hen uitkomt.

  • bert [maathuis] // 24 december 2015 om 13:07 // Beantwoorden

   Dus, Jos, kortgezegd: overal gemis aan SAMENwerking. Samenwerking vóóronderstelt toch dat je niet alleen je zelf (je eigen positie/baan) in beeld hebt, maar de medemens (en haar/zijn positie) in gelijke mate?

   Het bureaucratisch systeem vervangen door een ander systeem? Zo lang de mensen zélf in dezelfde afstemming (angst, namelijk om de eigen positie/baan te verliezen) werkzaam blijven, zal er dus niets ten goede veranderen. Toch, Jos?

 7. Geld uitgeven blijkt heel makkelijk, maar dan alleen als het niet je eigen geld is.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.