Onderzoek: Nederlandse elite wil liefst nog meer vluchtelingen toelaten

Nederland moet nóg meer vluchtelingen en arbeidsmigranten toelaten dan nu gebeurt, vindt 67 procent van de bestuurlijke elitie in Nederland. Dat blijkt uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van de Volkskrant. De grootste partij onder de polder-elite is D66, gevolgd door de VVD. Het mag daarom niet verbazen dat de dames en heren zeer Europees gezind zijn: 76 procent wil de macht van Brussel niet beperken. Voor het onderzoek werden 400 bestuurders benaderd, er deden er 222 mee.
In de Volkskrant, 19 december.

In de Volkskrant, 19 december.

Dat de ondervraagden meer vluchtelingen en arbeidsmigranten willen toelaten is opvallend, gezien de mening van de rest van Nederland. Uit peilingen van Maurice de Hond blijkt dat 47 procent van de ‘gewone’ Nederlanders de grenzen wil sluiten, 51 procent is voor een quotum.

De elite maakt zich zorgen over de staat van het land. Zo ziet 67 procent van de geënquêteerden in Nederland een gebrek aan leiderschap. Het populisme in de politiek is volgens 65 procent een groot probleem; 57 procent vindt dan ook dat de parlementaire democratie in een crisis verkeert. Volgens een overgrote meerderheid van de geënquêteerden, 85 procent, schaadt Geert Wilders het aanzien van Nederland in het buitenland. Ten slotte, het is een opvallend resultaat, ziet 35 procent de islam als een bedreiging voor Nederland.

De Volkskrant presenteert elk jaar een Top 200 van de meest invloedrijke bestuurders (buiten de regering). Dit jaar is volgens de krant, net als vorig jaar, Hans Wijers de invloedrijkste Nederlander. In de lijst staan bestuurders, ceo’s, bankiers, burgemeesters, topambtenaren, commissarissen en andere vooraanstaande personen.

Hans Wijers is volgens de Volksrant, net als in 2014, de meest invloedrijke Nederlander (buiten de regering). De 64-jarige D66'er had topfuncties in de politiek en het bedrijfsleven, was minister en later ceo van AkzoNobel. Is nog commisaris bij Shell, Heineken en, heel belangrijk voor je netwerk, het Concertgebouw. Wijers kent iedereen en heeft zodoende veel invloed. (foto: wikimedia.commons.org)

Hans Wijers is volgens de Volkskrant de meest invloedrijke Nederlander (buiten de regering). Net als vorig jaar. De 64-jarige D66’er had topfuncties in de politiek en het bedrijfsleven, was minister van Economische Zaken en later ceo van AkzoNobel. Is nog commissaris bij Shell, Heineken en, heel belangrijk voor je netwerk, het Concertgebouw. Wijers kent iedereen en iedereen kent Wijers. (foto: wikimedia.commons.org)

In de Volkskrant noemt de nummer 2 van de top 200 Niek Jan van Kesteren, directeur van werkgeversclub VNO-NCW en CDA-senator, de mening van zijn elite-genoten over de vluchtelingen ‘makkelijk praten’. ‘Een heel rationeel standpunt, zeker als je niet in de buurten woont waar al die nieuwkomers moeten wonen en geen concurrentie van ze ondervindt op de arbeidsmarkt. Maar het is makkelijk praten. Je kunt alleen maar meer mensen toelaten als je ook een echte Europese grensbewaking hebt.’

Het begrip elite impliceert een groter geheel, een gemeenschap. Waarvan ben je immers een elite? Maar er is nu wel iets vreemds aan de hand: tussen de ‘gewone’ Nederlanders en hun bestuurders ontstaat een kloof. Dat blijkt eveneens uit de cijfers van de Volkskrant. Waarvan is de voorhoede straks nog de voorhoede? Van zichzelf? Een elite met een legitimiteitsprobleem, is geen elite maar een frei schwebende groep dwingelanden, die beter uit eigen belang eens grondig in de spiegel kijkt.

(Bron: de Volkskrant)

11 Reacties op Onderzoek: Nederlandse elite wil liefst nog meer vluchtelingen toelaten

 1. Gevolg van het slachten van collectiviteit. Het gedroomde neo liberale beleid van paars. Na 25 jaar is het dan zover.
  De top 0.1 procent superrijken + gedroomde vervreemding tussen gekozen bestuurlijke ” elite” en de kiezers.
  De ” gewone” burger, de resterende 90 % , vervalt in schulden armoede voedselbanken en of de arme zzp er od eindeloos flexwerken of bijstands thuiszorger.
  De middenklasse uitgeroeid.

 2. Bas van Stapelberg // 21 december 2015 om 21:01 // Beantwoorden

  Ja dit bewijs maar weer eens dat het allemaal georganiseerd is en zwaar doorgestoken kaart. Heeft Hansje al een paar Eritreeërs opgenomen in zijn kapitale villa?

 3. Ik zou zeggen: ”Beste Elite van Nederland”, wat belet u om de voordeur van uw riante villa c.q. woning wagenwijd open te zetten voor alle vluchters. Bovendien gezellig bij aan tafel mee te zitten, alsmede onderdak te verlenen. De NL volkswijken in Nederland zitten inmiddels vol. Nu de elite in de villawijken zelf nog !

 4. Wat denken die lui wel, zijn ze door de wilde honden gebeten.
  Dan gaan ze die ellende maar mooi zelf betalen door middel van een extra belasting voor deze zogenaamde ‘elite’ !!
  Zodra het woord betalen om de hoek komt, zal het wel snel over zijn met hun mededogen !

 5. Dit komt dan mooi uit ! mogen ze mijn werk hebben, want ik ben niet van plan om hier nog langer voor krom te liggen.

 6. De Ned. zgn. elite is het uitschot van de maatschappij.
  Deze 10% smeerlappen heeft het voor het zeggen hier, laten zij elke week de helft van hun onverdiende salaris inleveren om het binnen gehaalde **** te voeden en onderdak te verlenen.

 7. Dat zal wel en de CAO die ze zelf hebben ondertekend afschaffen.

 8. bert [maathuis] // 22 december 2015 om 17:53 // Beantwoorden

  De “vreemdelingen” worden hier heen GESTUURD (Soros c.s.), opdat onze nationale culturen en identiteiten verdwijnen!
  Jonge mensen worden verliefd en … het west europese ras zal uitsterven, de nationale culturen zullen verdwijnen. Dan is de overstap naar NWO gemakkelijk.
  Vrouwe Maxima zei dít enkele jaren geleden al: ik heb de Nederlandse identiteit/cultuur gezocht, maar ik heb haar niet kunnen vinden.
  Waar die uitspraak voor moe[s]t dienen, weten we nu.

 9. Wat is het toch fijn om in Polen te wonen, die laten niets toe.
  Zelfs de grondwet word en is veranderd om asielzoekers tegen te houden.

 10. kwestie van financiele belangen..

3 Trackbacks & Pingbacks

 1. Onderzoek: Nederlandse bestuurlijke elite wil liefst nog meer “vluchtelingen” toelaten | E.J. Bron
 2. Ned. “elite”: meer vluchtelingen !, staat haaks op PVV | tora-yeshua.nl | Tora Yeshua | tora-yeshua.nl
 3. De EU, VVD en PvdA brengt ons de massa-aanranding | Lang Leve Europa!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.