In 1991 telde Nederland 15 miljoen inwoners, in 2016 17 miljoen

De Amsterdamse Kalverstraat. (Foto: Flickr, Frankin Heijnen)
Het aantal inwoners van Nederland is de laatste 25 jaar met 2 miljoen gestegen. In 1991 telde Nederland nog 15 miljoen ingezetenen, in 2002 ging de teller naar 16 miljoen en in 2016 verwelkomen we de 17 miljoenste inwoner. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei komt door geboorten, en vooral immigratie. Het CBS voorspelt dat in 2016 circa 240.000 immigranten naar Nederland komen.
Terwijl de vraag naar sociale huurwoningen toeneemt, slinkt door het beleid van minister Blok de voorraad huurwoningen. Het kabinet wil dat ouderen, gehandicapten en zieken langer thuiswonen. In de crisisopvang wachten ruim 66 duizend mensen op een huis, terwijl de vluchtelingenopvang uit zijn voegen barst omdat 13 duizend vluchtelingen op een huis wachten. Het is allemaal kabinetsbeleid, terwijl woningbouwverenigingen inkrimpen. Ook dit dossier is een rommeltje. (Beeld: screenshot Youtube)

Terwijl de vraag naar sociale huurwoningen door de bevolkingsgroei verder toeneemt, slinkt door het beleid van VVD-minister Blok de voorraad huurwoningen. De komende jaren komen honderdduizenden vluchtelingen naar ons land. Tegelijkertijd wil het kabinet dat ouderen, gehandicapten en zieken langer thuiswonen. Zitten er 66 duizend mensen in asielopvang te wachten op een woning en, als klap op de vuurpijl, kortwiekt de minister zijn beste medestanders in dit dossier, de woningcorporaties. (Beeld: screenshot Youtube)

Het aantal vluchtelingen bedraagt volgend jaar waarschijnlijk 70.000. Naast deze groep komen ook 170.000 andere immigranten, zoals terugkerende expats, arbeidsmigranten van binnen de EU en internationale studenten. Intussen vertrekken in 2016 naar verwachting 151.000 personen uit Nederland.

Uiteindelijk komen er volgend jaar zo’n 88.000 personen door immigratie bij. Inclusief geboorten komen er in 2016 110.000 mensen bij. Een stad als Leeuwarden. Het CBS verwacht pas vanaf midden jaren twintig weer lagere groeicijfers.

De immigratie is lastiger te voorspellen dan geboorte- en sterftecijfers, weet de hoofddemograaf van het CBS Jan Latten. Over de voorspelling voor 2016 bestaat dan ook meer onzekerheid dan gebruikelijk. Latten in de Volkskrant: ‘Afgelopen jaar ging het ook heel plotseling. Van duizend per maand, naar duizend per week’.

(Foto: gopixpic.com, fotograaf onbekend)

Nederland wordt er voorlopig niet rustiger op. De bevolking groeit de komende jaren nog stug door. Gezellig? Mwa. (Foto: gopixpic.com, fotograaf onbekend)

‘Immigratie geeft spanningen’, zegt Latten. Hij noemt daarbij met name de woningmarkt. ‘Meer mensen betekent dat er meer huizen nodig zijn. Terwijl er de afgelopen jaren juist steeds minder vergunningen zijn afgegeven voor nieuwbouw. In 2014 waren dat er 39 duizend, terwijl er volgend jaar 80 duizend huishoudens bijkomen en er ook ruim 10.000 huizen worden gesloopt’.

Over tien jaar, vanaf midden jaren twintig, neemt het aantal emigranten toe. Dat is volgens het CBS ook de reden waarom de bevolkingsgroei dan afneemt. Dus, de mensen die Nederland straks verlaten, remmen de toekomstige groei.

Over de oorzaak van die toegenomen emigratie, zegt het CBS niets, maar je hoeft geen paranormaal medium te zijn om te voorzien dat het hier irritant druk gaat worden.

(Bron: de Volkskrant, cbs.nl)

6 Reacties op In 1991 telde Nederland 15 miljoen inwoners, in 2016 17 miljoen

 1. Mijn goede buren werken, maar zijn beide geen grootverdieners, maar een mooi middeninkomen o.a. doordat de man de laatste jaren nog een promotie heeft gemaakt op zijn werk. Prachtig toch zult u denken. Maar niet in Nederland, zij vallen nu namelijk onder de zgn. Scheefwoners (maar betalen al 790,-incl service). Hierdoor hebben ze al bijna 20% huurverhoging moeten betalen in 4 jaar.
  Wij (de buren, zelfde soort flatwoning) zijn beiden niet niet-werkenden, vrouw door ziekte en ik door ontslag op 55 jarige leeftijd. Het rare is nu dat wij, de niet werkenden, netto meer overhouden (door zorg- huurtoeslagen, etc.) dan mijn buren die werken. Bovendien zijn wij GEEN scheefwoners, in wat een raar land leven wij toch. Ik schrijf dit omdat ik vind dat mijn buren volledig klem zitten en in de stress raken omdat zij als 60-ers geen kant op kunnen, niet kunnen kopen, alleen maar betalen om te kunnen wonen. Dit, terwijl hun 7 jaar geleden rechtmatig de woning is toegewezen. Zij moesten destijds zelfs aan hoge inkomensnormen voldoen. Hoe kun je als regering zijnde dit soort lieve mensen de afgrond in helpen, hoe durft met dit? Laat deze oudere 60-ers met rust, zij moeten ook nog werken tot ruim 67 jarige leeftijd! En ik, ik kom niet meer aan het werk als 55-plusser en kan mooi blijven wonen. Wat een land!

 2. bert [maathuis] // 19 december 2015 om 11:50 // Beantwoorden

  Ja, Hermannus, óf je krom werken en geen tijd meer hebben om voor je zelf te leven; óf een uitkering krijgen en daarmee gedegradeerd zijn, d.w.z. afhankelijk gemaakt. In beide gevallen oefen je geen kritiek uit, óf omdat je er geen tijd en energie meer voor hebt, óf omdat je niet mág (dankbaar zijn voor je uitkering). Inderdaad, de balans is volkomen weg, doch met opzet!

 3. bert [maathuis] // 19 december 2015 om 11:57 // Beantwoorden

  Wat staat ons de komende 35 jaar te wachten? Hoeveel miljoenen inwoners gaan Nederland en Europa groeien?

  Citaat:
  “Wie viele Migranten sind zu erwarten?
  Jedes Jahr können Millionen von Menschen kommen, die Einwanderungswelle hat bei weitem noch nicht ihren Höhepunkt erreicht. Laut Professor Gunnar Heinsohn vom Militärdemographischen Institut des NATO Defense College werden bis zum Jahr 2050 alleine aus Afrika und dem Nahen Osten 950 Millionen Einwanderer nach Europa kommen.”
  O, de Nato heeft een en ander gepland?

  Nog een citaat uit hetzelfde artikel:
  “soll auf diese Weise eine Gesellschaft geschaffen werden, in der es keinen Unterschied zwischen Nationen, Kulturen, Religionen und Nationalitäten mehr gibt, wobei jedoch ein wesentlicher Teil der Bevölkerung einen IQ von weniger als 90 hat, sodass man sie zwar zum Arbeiten einsetzen kann, jedoch ein selbstständiges Denken nicht erfolgt.”

  Zo, dan weten we waar wij en de volgende generatie aan toe zijn!!!
  De info staat hier:
  http://www.statusquo-news.de/950-millionen-migranten-wiener-rechtsanwaeltin-ueber-koordinierte-invasion-und-meinungsterror/

  Op weg naar een E.U.-politiestaat? >>>
  https://www.youtube.com/watch?v=0cPy9fVYiGc (2 minuten)

 4. Het kabinet en parlement is gekozen door het volk en is dienstbaar. De hoeder en vertegenwoordiger van de democratische rechtstaat.

  Rechten en plichten worden continu herverdeeld.
  Alleen belasting op arbeid financierd sociale zekerheid.. Kwaliteit van leven.
  92 procent van al het kapitaal gecreerd door economische groei verdwijnt in de zakken van de 0.1 procent superrijken. In nl 7500 nederlanders.
  Er vind dus geen herverdeling van welvaart/vermogen plaats.
  Er vind uitsluitend herverdeling van belastinggelden op arbeid plaats.
  Dus de bezuinigingspolitiek in dienst van de euro treft uitsluitend de belasting op arbeid.
  Gevolg.. Vermogen van de superrijken zal nog sneller groeien. Dat is ook al uitgerekend.
  Daar alleen belasting op arbeid sociale zekerheid en zorg etc financierd zullen sociale systemen onbetaalbaar worden.
  Privatisering van publieke taken versnellen de overdracht van overheidsschuld/vermogen naar privaat bezit via de banken. Nul risico. En blijvend baanverlies

  Gevolg. 7500 nederlanders met minimaal een gezamenlijk vermogen van 128 miljard in 2015. In 2013 was dit 108 miljard. En 5400 miljard off shore gelden.

  De totale overheidsschuld is 488 miljard.

  Er kan alleen geld ontstaan wanneer er op papier een schuld tegenover staat. Geld is schuld.
  De truc is dus om de schulden over te hevelen naar 90 procent van de bevolking. Inkomen wordt schuld.
  En dat is wat er nu gebeurd.
  Geen arbeid is geen geld om achulden af te lossen en geen belasting voor sociale zekerheid =kwaliteit van leven.
  Echter ook geen geld om de overheidsschuld af te lossen.

  Gevolg een overheidsschuldencrisis.

  De oorzaak. Falend overheidsbeleid.
  Incompetent om de supervermogens en de groei ervan. het gat in het internationaal en nationaal belastingrecht. Te dichten.
  Gevolg.. Ik ontraad de motie van afkeuring..

 5. Dat hele scheefwonen is een excuus om de huur lekker te verhogen elk jaar…schandalig!

 6. Wacht maar tot de aardgasbel echt op is.
  Dan verdwijnt de industrie aardgas afhankelijk en profiterend van de lage aardgasprijs.
  Resultaat zal zijn dat NL geen geld meer heeft voor wat voor soort uitkering dan ook.
  Met als gevolg dat Nederland leeg zal lopen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.