Hoeveel geeft het parlement nu werkelijk om de rechtsstaat?

((Beeld: screenshot Rijksoverheid.nl)
Het Kamerdebat over de nasleep van de Teevendeal stond bol van de grote woorden. Fractieleiders vreesden voor de rechtsstaat en democratie, riepen ze in koor. Maar hoe groot is die bezorgdheid werkelijk? Onlangs stemde de Tweede Kamer nog in met de begroting 2016 van het ministerie Veiligheid en Justitie. Een begroting waarover de Eerste Kamer zich afgelopen dinsdag zeer bezorgd toonde. Onder meer vanwege de gevolgen voor de rechtsstaat. Toch zal volgende week ook de Senaat instemmen, om politieke redenen.
Tijdens het debat in de Eerste Kamer over de begroting 2016 van het departement Veiligheid en Justitie uitten de senatoren grote zorgen over de staat van de rechtsstaat. (Foto: eerstekamer.nl)

Tijdens het debat in de Eerste Kamer over de begroting 2016 van het departement Veiligheid en Justitie uitten de senatoren grote zorgen over de staat van de rechtsstaat. (Foto: eerstekamer.nl)

Er leek heel wat aan de hand in Den Haag. Een heftig Tweede Kamerdebat waarin zelfs de premier werd gegrild. Geen alledaags tafereel. Verschillende fractieleiders bleken hoeder van de rechtsstaat. En die was niet in goede handen bij de bewindspersonen van ‘het VVD-partijkantoor Veiligheid en Justitie’, zoals CDA-leider Buma spottend zei.

Maar, woorden zijn geen daden. Het debat is nu voorbij, en we gaan weer over tot de orde van de dag. Er verandert feitelijk niets. Zo wordt de nieuwe begroting van Veiligheid en Justitie voor 2016, volgens sommigen een slecht plan voor de rechtsstaat, volgende week in de Eerste Kamer gewoon geaccordeerd.

Afgelopen dinsdag debatteerden minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff met een bezorgde Senaat over de begroting van Veiligheid en Justitie. De VVD-bewindslieden stuitten op veel bezorgdheid, en niet alleen van de oppositie. Ook PvdA- en VVD-senatoren hadden felle kritiek. Volgende week dinsdag volgt de definitieve stemming.

VVD-senator Anne-Wil Duthler maakte van haar hart geen moordkuil. Ze zei te vrezen voor het vastlopen van de strafrechtketen. Maakte zich zorgen om de ‘staat van de rechtspraak’, met lange doorlooptijden, grote budgettaire tekorten en enorme ICT-problemen. Andere zorgen voor Duthler waren de bezuinigingen bij het Openbaar Ministerie (OM), de grote reorganisatie bij de Nationale Politie en de bekostiging van gefinancierde rechtsbijstand. De VVD-senator was ronduit afwijzend over de plannen binnen de rechtspraak. Die zorgen er volgens de liberale straks voor dat ‘het evenwicht tussen bestuur, politiek en rechter uit het lood geslagen wordt’.

PvdA-Senator Janette Beuving

PvdA-Senator Janette Beuving vroeg of de minister er niet aan voorbij gaat dat de rechtspraak de derde staatsmacht vormt, die haar essentiële rol in de democratische rechtsstaat goed moet vervullen. De vraag stellen, is hem beantwoorden. Toch stemt Beuving volgende week voor de plannen van Van der Steur. (Foto: wikimedia.commons.org)

Senator Janette Beuving (PvdA) vroeg of de minister er niet aan voorbij gaat dat de rechtspraak de derde staatsmacht vormt, die haar essentiële rol in de democratische rechtsstaat goed moet vervullen. De reden van haar vraag was onder meer de verslechterende financiële positie van de rechtspraak.

Ook de andere partijen hadden grote vraagtekens. CDA en D66 hadden grote zorgen over de toestand waarin de Nationale Politie verzeild is geraakt. De ChristenUnie vreesde een onbestuurbaar ministerie en de SP wees op het grote aantal misstanden van de laatste jaren. ‘De bodem is bereikt’, waarschuwde SP-senator Bob Ruers. Alle senaatsfracties, inclusief die van de SGP, uitten hun zorgen over de huidige stand van de rechtsstaat. Dat zegt wat.

Ondanks alle zorgen en kritiek, stemmen de dames en heren volgende week dinsdag 22 december toch gewoon voor de plannen van Van der Steur en Dijkhoff. Om politieke redenen. Alleen de PVV heeft aangekondigd dinsdag tegen te stemmen.

(Bron: volkskrant.nl, eerstekamer.nl)

8 Reacties op Hoeveel geeft het parlement nu werkelijk om de rechtsstaat?

 1. Tja,
  gezien de virtuele zetelverdelingen en de tegen vallers voor D66 en CDA is elk debat waar de VVD en PvdA bij betrokken is meteen een camoagne debat.
  Het was natuurlijk al banaal dat voor dit debat alle munitie werd aangeleverd door de VVD zelf..shooting sitting ducks voor de andere partijen.

  Afloop voorspelbaar..wel klappen uitdelen maar niet molsterenwant dat gata zich tegen z je keren..

  Steeds weer blijkt dat de Eerste Kamer in een corrupte positie zit.

  De wetten en regelingen van neoliberaal mogen niet getoetst worden aan de grondwet.. er blijft geen anders barst van over.

  Niet alleen door gebrek aan kennis van zaken, “smeden van ijzer als het heet is en anders stook je eerst het vuur op..als we het er maar door kunnen drammen in de achterkamertjes met meestemmers om eurofiel neoliberale doelen te n bereiken.Het doel heiligt de middelen..een stukje valse moraal vanuit de neoliberale ideologie
  Geld , macht, aanzien,status en markt.Volg de winstgevende route..veel voor weinigen,weinig voor velen..-> ongelijkheid, vergroting armoede.
  De hoofddoelen van (eurofiel)neoliberaal.
  Dus zorg dat er je niks in de weg zit..ongewone/ongebruikelijke middelen geoorlooofd, corruptie en bedrog worden gewoon. Wetten zijn er voor anderen, niet voor degenen die ze bedacht hebben en op bepalende posities zitten..

  De bevolking betaalt de tol voor de wanpraktijken..Maar wat kan hen de bevolking verdommen..niks toch..?Als ze maar macht hebben, geld, aanzien, de markt dienen voor de eigen elite

  Een zwakke/miserabele rechtstaat? Lossen we desnoods geprivatiseerd op.. een bonus voor elke veroordeling.Kwantum boeken,tempo..voor elke starf en boete van meer dan 1000 euro extra beloningen..
  (Zitten we halverwege het jaar op daders te wachten..Echte crimefighters,tenminste..!)Het volk wenst harde aanpak van criminelen..!

  Neoliberaal koopt gewoon orde, gewenste orde..

  Volksinspraak ontkennen en wegwerken, geen referenda(kost toch teveel geld-Heel neoliberaal antwoord.Hoeveel geld het anders kost doet er niet toe, zolang er maar geen neoliberale belangen worden geschaad. Zie verhogingen van ziektekosten per inwoner in NL..)
  De toeslagen voor armere gezinnen zijn er nog wel, allee is de grens voor aanvraag en toeslag drastisch verlaagd..dus kom je niet gauw voor toeslag meer in aanmerking…

 2. Buiten alle argumenten:wij hebben hier geen rechtspraak meer;wij hebben kromspraak!

 3. bert [maathuis] // 17 december 2015 om 18:29 // Beantwoorden

  Och, ze spelen [bijna] allemaal onder één hoedje. Natuurlijk dat van de machtselite. Telkens weer.
  Mooie woorden, die de burgers tegemoetkoming LIJKEN te doen. Allemaal gezichtsbedrog, zogezegd!!!
  http://nederlandersunited.nl/?p=1760
  http://nos.nl/artikel/2075476-judith-herzberg-weg-bij-verzetsmuseum-uit-protest-tegen-koning.html
  De huidige “bemanning” van regering + parlement valt onder “de oude wereld”; namelijk dat van machtsvertoon, intimidatie, slavendrijverij, vernedering, uiterlijke autoriteit, …. enzovoort.

  Tijd voor de nieuwe mens! De nieuwe samenleving! Deniesa.

 4. bert [maathuis] // 17 december 2015 om 18:35 // Beantwoorden

  Regering en parlement (parleurs) lijken in hun woorden vóór de burgers te zijn. Dat is natuurlijk allemaal schijngedrag.

  Al deze mensen behoren tot “de oude wereld”. Zij allen dienen afgezet te gaan worden!!! Want zij onderdrukken alle burgers volledig. Be-grijpen wij dat nog steeds niet? Ja, zeer velen wel, en steeds meer mensen doorzien de werkslavernij.
  http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/

  http://nos.nl/artikel/2075476-judith-herzberg-weg-bij-verzetsmuseum-uit-protest-tegen-koning.html
  http://nederlandersunited.nl/?p=1760

 5. Pagina 21. Volkskrant van 18 december 2015. Een stuk van bas van bavel.ongelijkheid in vermogen treft economie.
  Een citaat. De rijkste 7500 nl ers bezitten 128 miljard tegenover 108 miljard 2 jaar geleden.
  Tweede citaat.belasting op arbeid is 3 maal hoger dan op vermogen.
  Derde citaat. Gezien de ruime mogelijkheden om topvermogens buiten het zicht van de fiscus te houden, en dus buiten de registratie van het cbs zijn deze cijfers nog een onderschatting.

  Ik vervolg. De fiscus heeft wel zicht op de 5400 miljard euro geparkeerd geld in het buitenland. Off shore gelden. Geld dus wat via belastingontwijking uit de economie belastingvrij is gesluisd.

  Daar hoor je nooit 1 vvd er over.

  Wat steeds meer en ook zelfs door het imf, de oeso en ook in de vs door presidentskandidaat bernie sanders wordt genoemd is dat deze vermogensongelijkheid een van de grootste bedreigingwn is voor de veerkracht en economie van de samenleving is. Nl loopt voorop in deze ongelijkheid.

  Nog steeds geen politicus over gehoord. Het is echter wel de reden waarom zorg sociale zekerheid etc onbetaalbaar aan het worden zijn.
  De belastingdruk is onevwnredig verdeeld. Vrijwel al het geld wat uit het niets wordt gecreerd verdwijnt naar de top 0.1 procent rijken. De top elite. Bilderbergjes

 6. Dus het gaat on een verplichte belastingontwijkingstoets in plaats van een verplichte rekentoets voor dit kabinet.

 7. Bas van Stapelberg // 19 december 2015 om 02:28 // Beantwoorden

  Rechtsstaat? Welke? Privacy is begraven, is er gewoon niet meer. Een MP en ministers die pedofielen beschermt. Nu nog een PvdA erbij die een partij steunt waarin drughandelaren het voor het zeggen hebben. VVD is een maffia organisatie, althans de politieke vleugel van deze organisatie. Rechtsstaat?
  En dat haalde maar liefst 41 zetels, is het ook niet de schuld van een groot deel van het Nederlandse volk. Ze willen toch niet inzien, ondanks overweldigend bewijs, iedere keer weer dat de VVD destructief is voor een sociale en rechtvaardige samenleving.

 8. Alle topcriminelen in den haag en bankwezen en wat voor hoge smeerlappen dan ook overleveren aan IS.,voor alles wat zij ons aandeden en van plan zijn te doen.
  Dit soort dient uitgeroeid te worden die zich verrijken over de rug van de zwakkere.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.