VVD-cultuur staat centraal in Kamerdebat

Premier Rutte (rechtsboven) checkt zijn papieren in een lege Tweede Kamer, voordat het debat begint. (Beeld:nos.nl)
‘Dat is waar het hier om gaat: het VVD-belang boven alle andere belangen te dienen’, zei CDA-leider Sybrand Buma tijdens het Tweede Kamerdebat over de Teevendeal-nasleep. Hij benoemde daarmee het enige echte onderwerp van het debat: de cultuur binnen de VVD. Een cultuur van loyaliteit ten koste van alles. Het VVD-belang boven andere belangen. De Kamer heeft er in elk geval genoeg van.
Tijdens het verkiezingsdebat op 4 september 2012 beloofde Rutte dat hij geen geld meer naar Griekenland zou overmaken. Achteraf werd helder dat hij die belofte niet kon, of wilde nakomen. (Beeld: Youtube, rtl.xl)

Premier Mark Rutte is zijn teflonlaag even kwijt. Zijn omstreden rol in de nasleep van de Teevendeal, het achterhouden van informatie voor de Tweede Kamer, kan hem en zijn VVD flink beschadigen. (Beeld: Youtube, rtl.xl)

‘De rechtsstaat en democratie staan in hun hemd’, aldus D66-leider Alexander Pechtold tijdens het Kamerdebat. Het corporale gestuntel van de liberalen heeft zeldzaam averechts uitgepakt. De amateuristische doofpot-operatie komt nu alsnog uit. Inmiddels kostte het de VVD twee bewindslieden en een Kamervoorzitter, en de teller loopt nog. In elk geval is de reputatieschade voor de crimefighters-partij nu al historisch.

De VVD heeft een immens probleem. De partij is veel te lichtzinnig omgesprongen met de verantwoordlijkheid die ze kreeg voor het ministerie van Veiligheid en Justitie. We rule this country, moeten de liberalen hebben gedacht. Dat is echter een vergissing. We leven gelukkig in een rechtsstaat en democratie. Het parlement heeft het laatste woord.

Inmiddels is de puinhoop bij de VVD en op het departement van Veiligheid en Justitie zo groot dat de schade al niet meer te overzien is, nog los van de afloop van het Kamerdebat (dat tijdens het schrijven van dit artikel nog loopt).

Een belangrijke kernwaarde van de VVD was altijd de harde aanpak van misdaad. Die kan voorlopig in de ijskast. Wanneer de liberalen in de volgende verkiezingscampagne zich profileren als de partij van law and order, is dat een cadeautje voor de opponenten. Hoe gemakkelijk is dat beeld voortaan te ontkrachten? U maakte een zeldzaam grote puinhoop van het ministerie, de politie en de rechtspraak, horen we de politieke tegenstanders al honen. Een hardere aanpak van criminelen? Afkopen zult u bedoelen!

De VVD is de grootste partij van Nederland. Het levert de premier. Noblesse oblige zou je zeggen, maar de partij weet kennelijk niet wat ze aan haar stand verplicht is: een degelijk, gematigd, transparant en betrouwbaar bestuur.

5 Reacties op VVD-cultuur staat centraal in Kamerdebat

 1. Tja…een beeld dat al jarenang door het hoofd spookt.eurofiel neoliberaal met eiegen doelstellingen die weer elk middel heiligen..
  De eurfiel neoliberale leer die zo funest is voor samenlevingen..armer worden armer. rijken iker..de onfgelijk sprint vooruit,,kijk nar het neiwue beastinglan en je moet blind zijn als je niet ziet dat rijkman weer het ebste af is..
  De partij voor grootbedrijven, de “markt”, de skyhigh opgeblazen staatsschuld,de partij van smijten met andermans geldt, de partij van de griffo afknijping..

  En alle bijkomende hypocrisie;; waren het niet immers het CDA en D66 die zelf dit eurofiel neoliberaal beleid actief hebben ondersteund? Voorstellen voor beter controle en transparantie,aanscherpen van beleid ten gunste van burgers hebben afgestemd?
  Geen haar beter dan de VVD..maar vol van projecties om zich ad interim in de ogen van het publiek te reinigen..Hun tijd komt nog wel..maar voorlopig is er het spel van illusies in dit theater

  Het grappige is wel dat bij de VVD bijna anderhalf elftal uit het speelveld werd verwijderd wegens allerlei overmatige of apert ondermatige acties?
  VVD en scheve schaats schijnt partij-erfelijk te zijn..declaratie leidt tot kwijlende oogjes…en bij bedreigng is de de papierversniperaar of strom in ene glas water..

  De presentatie is ook zo eigenaardig..geen van hen ervaart enge blaam..ze hebben allemaal een zuiver geweten..maar ja,als iedereen zo gaat zitten zeiken ..nou dan stap ik wel op hoor..die onderzoekscommissies verzinnen veel te veel…
  De VVD; de partij waar het niet “in” wil,de valse neoliberale moraal is reeds te diep verankerd..Je moet het ze niet vertellen want dan gebeurt er niks.
  Je moet het er in slaan!!
  Soms wil dat helpen om duidelijk te maken dat er iets aan de hand is en dat zij daa bij betrokken zijn

  Onbeschoftheid ten top..

  De pose van Rutte te doen alsof alle verhalen voor hem niet van toepassing zijn..hij rommelt in wat andere papieren en doet alsof hij het druk heeft..de alsof-pose van de ongeinteresseerdheid..
  Dan nog maar wat klappen extra of zo..Misschien dringt het een keer bij hem door..

  Nogmaals: CDA en D^^ zijn even schuldig aan het neoliberale beleid..voelen zich ook te ver verheven..ook dit is hier toneel..hun toneel.
  Ze zakken in de peilingen en dan wordt het riskant.

  Naast de PvdA heeft nu ook de VVD zij kop gebroken met neoliberale inslag…
  De aasgieren kijken gretig toe..

 2. bert [maathuis] // 16 december 2015 om 23:15 // Beantwoorden

  In de VSA is al [heel] lang bekend dat zware straffen averechts werken!
  Die indruk heb ik ook.
  Onderzoek de reden/aanleiding voor het misdadig gedrag.
  Grote ongelijkheid van inkomen werkt misdadigheid in de samenleving eveneens sterk in de hand.

 3. Het is theater.
  Er komt pas echt verandering met een monetaire hervorming. Een volgeld systeem als onafhankelijke en transparante 4e macht in dienst van de gehele bevolking.
  De huidige ecb is in politiek eigendom. Het creerd een continu politiek schimmenspel rond de euro.bankierspartijen zoals de vvd beleven hoogtijdagen. Hun partijleden bevibdrn zich inmers op functies die geldcreatie mogelijk maken en vieren campagne beleid voor hun ondernemersleden. De afnemers.
  De interne markt van de vvd. Geen concurrentie.
  Tja..

 4. Daarbij vereist het huidige fiat monetaire systeem economische groei.
  Geen groei dan loopt het systeem vast.
  En dus ook politieke en sociale systemen.
  Begint met het doorzien dat jet politieke systeem ondergeschikt is aan fiat monetair geld en derhlave dus als 1e prioriteit heeft het fiat monetair stelsel te dienen en niet op de 1e plaats er is voor de bevolking.
  Gevolg… Politieke Theaterstukjes voor de bevolking opgevoerd als amusement.
  Imago en politieke mythes als kiezers trekkers.
  Allemaal om een hopeloos verouderd fiat monetair systeem in de lucht te houden. Lees persoonlijke posities.
  Met law and order, bed bad en brood, zorg etc etc etc..als schaakstukken op een bord.

 5. bert [maathuis] // 18 december 2015 om 01:33 // Beantwoorden

  Aangaande Geld/Staat/Oorlog;

  Citaat:
  “Die absolute centrale en historische rol van oorlog en slavernij die de vorming en creatie hebben verzorgd voor de basis instituten die we nu “ de economie” noemen. Dus, de kern van het probleem zit in die historische wortels. Het geweld is nu misschien wel onzichtbaar of minder zichtbaar, maar toch het zit verstopt en verweven in de logica van “ons” algemene economische bewustzijn. In de blijkbaar vanzelfsprekende aard van de instituten die simpelweg nooit kunnen bestaan zonder de monopoly van geweld. Ook de dreiging van deze instituten met het gebruik maken van geweld zal blijven bestaan, Dit word dan ook in stand gehouden door de huidige staat.”
  https://www.indymedia.nl/nl/2011/06/76523.shtml

  En inderdaad, hoeveel mensen kunnen zich nog voorstellen, dat we in een maatschappij samenleven, waarin het-elkaar-beschikbaar-stellen vigeert, in plaats van de strijd, het gevecht om [het] geld?

  (Zie eventueel ook: https://www.globalinfo.nl/index.php?searchword=graeber&searchphrase=all&Itemid=0&option=com_search)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.