Premier Rutte zal meer nederigheid moeten tonen

Premier Rutte tijdens een Tweede Kamerdebat (Beeld: screenshot nos.nl)
Het wordt een spannende week voor de VVD en het kabinet. Woensdag moeten minister Ard van der Steur, staatssecretaris Klaas Dijkhoff en premier Mark Rutte zich in de Tweede Kamer verdedigen vanwege hun omstreden rol in de nasleep van de Teevendeal. Vooral Rutte ligt onder vuur door de nonchalante wijze waarop hij de vele fouten blijft toedekken en goedpraten. De oppositie ruikt bloed en slijpt de messen. Wat meer nederigheid zal Rutte helpen.
(Beeld: screenshot debatgemist.nl)

(Beeld: screenshot debatgemist.nl)

Het vertrek van VVD’er en Kamervoorzitter Anoushka van Miltenburg heeft bepaald geen mildheid gebracht in de politieke arena, integendeel. De oppositie wuift het weg als een bijzaak. D66-leider Alexander Pechtold: ‘De hoofdverantwoordelijkheid om verantwoording af te leggen over de gang van zaken rond de deal met drugscrimineel Cees H. ligt bij het kabinet en niet bij de Kamervoorzitter’.

‘De Kamervoorzitter speelt slechts een marginale rol in een veel grotere politieke kwestie. Het belangrijkste blijft het jarenlang niet ruimhartig en mogelijk zelfs onuist informeren van de Kamer door het kabinet’, liet CDA-leider Sybrand Buma zaterdag weten na het vertrek van Van Miltenburg.

Intussen irriteert de totaal niet-schuldbewuste houding van Rutte. De Volkskrant kopte maandagochtend terecht ‘Sorrie is een woord dat VVD niet kent’. Teeven deed destijds wat hij moest doen om ‘de klootzakken’ te pakken zei Rutte vrijdag tegen de pers. Over zijn eigen rol tijdens de nasleep toont Rutte ook geen spoor van spijt. ‘Ik ben minister van Algemene Zaken, niet van álle zaken’. De stoere houding kan Rutte woensdag beter thuis laten.

image-2015-12-14

De derde VVD’er die het veld moest ruimen om de nasleep van de Teevendeal was Kamervoorzitter Anoushka van Miltenburg. Eerder stapten de VVD-bewindsmannen Ivo Opstelten en Fred Teeven al op. Het Parool meldde maandag dat Van Miltenburg aan zag komen dat de hoorzitting door haar Tweede Kamer-collega’s dinsdag een drama zou worden. Ze vreesde in huilen uit te zullen barsten. Zaterdag stapte ze op. (Beeld: youtube, Pownews)

Rutte heeft intussen een serieus probleem wanneer hij inderdaad willens en wetens informatie heeft verzwegen. Terwijl heel politiek Den Haag jaren speurde naar het juiste bedrag van de Teevendeal, vond Rutte het ‘onkies’ om staatssecretaris Teeven naar de bedragen te vragen. Een document waarin Teeven tegen een hoge ambtenaar het juiste bedrag wel noemt, had Rutte alleen gezien, niet gelezen. Althans zo verdedigde de minister-president zich vrijdag tegenover de pers. De verdenking is -uiteraard- dat Rutte het bedrag wel kende, maar zijn mond hield tegen de Kamer.

Op de steun van de PvdA kan de VVD vermoedelijk wel rekenen. Ze zeggen bij de PvdA het debat af te wachten. Maar de sociaaldemocraten hebben ook geen belang bij verkiezingen/een historische afstraffing, en zullen de liberalen dus niet afvallen.

De oppositie ruikt bloed, en werkt samen. Dat is op te maken uit de gecoördineerde reacties na het aftreden van Van Miltenburg. Alle fractieleiders spraken duidelijk met één mond. De coalitie is dus aangewezen op zichzelf. Dat is kwetsbaar. Eén Kamerlid uit de VVD- of PvdA-fractie hoeft woensdag maar gewetenswroeging te krijgen, en alles is weer anders. Het kabinet heeft namelijk de kleinst mogelijke meerderheid van 76 zetels.

(Bronnen: de Volkskrant, NRC Handelsblad)

4 Reacties op Premier Rutte zal meer nederigheid moeten tonen

 1. tja..eindeloze woordspelletjes om zo snel mogelijk sporen te wissen..

  Daar gaat het steeds over..het dédain van politieke correctheid en gemaniereerde woorden voor de vorm en verpakking.
  Dat is de afleiding voor de inhoud. Woord spelletjes.
  Wie is verantwoordelijk voor de nationle politiek? Niemand? 225mens in Kamres, Topambtenren, de bevolking, deminster van Algemene zaken?
  Okay..de inister cvan algemene zken dus…Dus Rutte.
  Inheuurd alehemeen kop van Jut.

  Bovendien heeft hij zich niet willen bemoeien met de affaire- heel bewuste keuze..heel bewuste keuze om niet geinformeerd te willen worden over wat er goed of fout ging..

  Een merkwaardig zelfbeeld..overal handtekeningen zetten namens het volk..(UHHH??) namens de regering (UHHH?) namens zichzelf als betweter..(ja.ja…) en u ineens weer van niets weten.De heilige onschuld..de grote Ontkenner..
  Wel de lusten en de sier maar niet de lasten …

  Het grappige is dat Van Miltenburg hetzelfde reageert..ook zo’n raar zelfbeeld..zelf is ze zich nergens van bewust maar die Commissie..hè…Ja en om de boel dan maar niet verder te laten escaleren zak,ik maar aftreden..maar wel buiten mijn schuld…want ik heb niks verkeerds gedaan..
  (heeft menig VVD-vrouw last van..Het wil er niet in.._

  Ja, ik ben minister van algemene zaken, niet van Alle zaken..daar ben je alleen maar verantwoordelijk voor ..tja, wat nu..?

  Dit is de zoveelste manoeuvre van de VVD lieden..de neoliberalen , eurofielen bij uitstek..de rest moet op de koop worden toegenomen..zolang financiën en Justitie maar bij hen lijft..Geld en repressie….en nieuwe marktbronnen..Gezondheidszorg..

  Ze hebben nu bijna anderhalf elftal op de bank zitten..reservisten genoeg, of zo..

 2. bert [maathuis] // 14 december 2015 om 22:12 // Beantwoorden

  “Meer nederigheid moeten tonen”?

  De burgers worden massaal belachelijk gemaakt.

  Aftreden, dus! Want hier hebben zij het nooit over (dus):
  http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/

 3. “Hij had het wel gezien maar niet gelezen”?Shure!Waar heb ik dat toch eerder gehoord?Wel ondertekend maar niet gelezen!Wat een flutkabinet;het slechtste kabinet ooit!

 4. Bas van Stapelberg // 16 december 2015 om 15:46 // Beantwoorden

  Mens is zo gek als een deur

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.