Positie van Kamervoorzitter Van Miltenburg was onhoudbaar

(Foto: tweedekamer.nl)
Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg (VVD) trad zaterdag 12 december terug als Kamervoorzitter. Met de vernietiging van belangrijke informatie over de Teevendeal maakte de Kamervoorzitter haar laatste fout. De algemene onvrede over haar optreden was sowieso groot en alleen de regeringspartijen steunden haar tot nu toe nog. Maar na het harde rapport van de commissie-Oosting liet de coalitie, en dus haar eigen VVD, Van Miltenburg vallen.
Mark Rutte is nog VVD-partijleider en premier. Zijn 'bloedfanatieke' adjudant Halbe Zijlstra loopt zich echter al warm op hem op te volgen. (Foto: wikimedia.commons.org)

Premier Mark Rutte in betere tijden. Inmiddels lijkt zijn partij in paniek als gevolg van de vele blunders op het VVD-departement Veiligheid en Justitie. (Foto: wikimedia.commons.org)

De lijdensweg die de liberalen sinds afgelopen woensdag moeten gaan is nog niet ten einde. Komende dinsdag zou Kamervoorzitter Van Miltenburg de Kamer uitleggen waarom ze twee brieven van een anonieme klokkenluider met relevante info over de Teevendeal heeft vernietigd. Dat gesprek gaat uiteraard niet door. Wel zal een ander VVD-kopstuk, premier Mark Rutte, in een debat moeten uitleggen waarom hij essentiële informatie voor de volksvertegenwoordiging achterhield.

In de VVD-fractie bestond al langer onvrede over ‘het teleurstellende optreden van de preses’, aldus De Telegraaf vrijdag. Die onvrede zou door het Oosting-rapport weer zijn opgelaaid. ‘In de VVD-top valt te horen dat haar positie niet per se overeind hoeft te blijven.’ Haags voor: we trekken onze handen van haar af.

De VVD is in paniek. De partij moet íets doen. De conclusies van de commissie-Oosting zijn zo vernietigend voor de betrokkenen, dat ze gevolgen moeten hebben. Dat beseffen ze zelfs bij de VVD. De la waarin kritische rapporten meestal hun laatste rustplaats vinden, biedt deze keer geen stilte. Het offeren van Van Miltenburg is wellicht een goede afleidingsmanoeuvre.

Er zijn nog veel vragen over de Teevendeal onbeantwoord. De oppositie ruikt bloed en heeft zich voorgenomen tot het gaatje te gaan. ChristenUnie-leider Gert Jan Segers: ‘De onderste steen moet boven’. Desnoods met hoorzittingen onder ede.

In De Telegraaf, 11 december.

In De Telegraaf, vrijdag 11 december.

Onbeantwoorde vragen waarvan de antwoorden zittende VVD’ers kunnen beschadigen zijn er te over: waarom sloot Fred Teeven destijds de vreemde deal met Cees H.? Wat wisten de huidige bewindslieden Dijkhoff en Van der Steur voordat ze aantraden? En, wat wist premier Rutte? De antwoorden kunnen de partij nog verder in de nesten werken.

De hele affaire groeit uit tot een storm die de VVD hard treft. De reputatie van een solide bestuurderspartij loopt in elk geval forse schade op.

De liberalen vormen momenteel de grootste regeerpartij. Het lijkt er op dat ze verantwoordelijkheid die bij deze luxe positie hoort, niet aankunnen.

(Bron: De Telegraaf)

10 Reacties op Positie van Kamervoorzitter Van Miltenburg was onhoudbaar

 1. Het gros van de Vvd deugt niet en die bitch mag van mij vertrekken,maar dan wel zonder wachtgeld!

 2. Bas van Stapelberg // 11 december 2015 om 16:54 // Beantwoorden

  Deze dame, maar ook Rutte moeten direct opstappen. Het is overtuigend bewezen dat VVD bewindslieden smerige zaken doen met de drugsmaffia. Teeven en Opstelten horen direct voor de rechter gebracht te worden. Want het slappe gelul van Teeven met zijn volk en vaderland, echt wat een verschrikkelijke leugen. Ordinair met een drugshandelaar zaken doen voor zijn eigen financieel gewin, dat kan zelfs Jules de Korte zien. Ik vind het afglijden van de democratie door het OM echt een ernstig zaak waarbij iedere zichzelf respecterend politicus keihard moet optreden.

 3. ik denk dat iedereen er naarzal stereven deze kwestie zo snel mogelijk van tafel tekrijgen..duurt het kang…dan wprdt het knallen..

  1 lid sneuvelen en gaat nog nog maar als het verder gaat in de betonrot van de VVD dan wordt het een stuk onplezieriger.

  Van Miltenburg heeft natuurlijk een flink nerveus ego maar is niet zo slim..Hebben VVD vrouwen wel meer last van..

  Verduisteren schijnt een rotgewoonte te zijn om anderen te redden en het aanzien hoog te houden…behalve als je gepakt wordt..dan komt de klap nog harder aan.

  Misschien is het toch een lont in het kruitvat voor dit kabinet….lte we het beestje maar uit zijn lijden helpen en geen eurofiel neoliberaal meer stemmen.
  Hebben we alleen maar ongemak van.
  Geen VVD,D66,CDA,PvdA, GL, CHU en SGP/Die club houdt elkaar toch de handen boven het hoofd..

 4. Jos. Vergeet de pvv niet.
  En het verhaal van meisje miltenburg.
  Onnavolgbaar. Maw niet te volgen dus. Dat papier..
  Teveel klasse en niveau.

 5. Gril schrijf je dus met een l

  • Inderdaad. Gecorrigeerd. Dank.

  • En leren schrijf je ook met een L.
   Het probleem is dat dit kabinet geen leerdoelen heeft en hierdoor de doelmatigheid ondermijnd.
   Doel heiligt de middelen. Onderweg leren we bij, doorprocederen. Doelen zonder context verliezen betekenis.
   Er is geen politieke daadkracht ten dienste van de kiezers. Alleen ten dienste van zelfbedachte politieke projecten, zoals de eu.de zorg. Etc.
   Ieder voor zich.. Neo liberaal eigen.
   Een gril.

 6. Wat een toneelspel die hele politiek ze houden elkaar toch de hand boven het hoofd.En de belastingbetaler kost het toch weer geld. Kunnen we weer bij het rijtje zetten van het wachtgeld,weer 4 erbij.
  Als ik die klokkenluider geweest was had ik het op een andere manier aangepakt, en zo laten weten dat nog twee mensen een brief hadden gekregen wie dat was dat was dan een vraag? maar dan was het wel anders afgelopen.

 7. Het lam is geofferd om de wolven te sparen.

 8. Bas van Stapelberg // 13 december 2015 om 19:45 // Beantwoorden

  Ik denk Mariet, dat de bewuste klokkenluider, hoogst waarschijnlijk een persoon afkomstig van aivd, meerdere brieven heeft verstuurd. deze mensen weten wat ze doen en dekken zich wel in.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.