D66-leiderschap van Pechtold verzwakt door eigengereide senatoren

(Foto: Flickr, fotograaf Sebastiaan ter Burg)
D66 heeft het belastingplan van het kabinet gered, stellen de democraten zelf. Hoewel de Tweede Kamerfractie in november nog tégen het plan van staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) stemde, zal de Eerste Kamerfractie over twee weken vóór stemmen. Wat is er gebeurd? De D66-wensen zijn slechts een klein beetje ingelost. Waren het soms de eigengereide senatoren die partijleider Pechtold voor het blok plaatsten en op eigen houtje gingen lijmen? Zij sloten immers de deal met Wiebes. Hun vlijt verzwakte in elk geval de positie van partijleider Pechtold.
In De Telegraaf, de Volkskrant, 9 december.

In De Telegraaf, de Volkskrant, 9 december.

De draai is opmerkelijk. Zelfs voor D66. Het is namelijk zeer zeldzaam dat een Eerste Kamerfractie van een partij vóór een voorstel stemt, terwijl het al door de Tweede Kamerfractie is afgewezen. Dat is ook wel logisch omdat het democratische zwaartepunt bij de rechtstreeks gekozen Tweede Kamerfractie ligt. Wanneer die iets heeft weggestemd, moeten de indirect gekozen senatoren wel een héél goed verhaal hebben om het alsnog te accorderen.

Ook inhoudelijk is de D66-move lastig te verdedigen. De democraten zullen gewichtig gaan doen over hun bereikte resultaten, maar wie inzoomt ziet dat het tegenvalt. Op de voornaamste cadeautjes zal D66 nog lang moeten wachten.

D66-senator Alexander Rinnooy Kan lijtk zijn voorzitterschap van de evaluatiecommissie notionale polotie te heroverwegen. (Foto: wikimedia.commons.org.)

D66-senator Alexander Rinnooy Kan zocht na de stemming van het belastingplan in de Tweede Kamer, snel zijn CDA-collega’s op om alsnog tot een compromis te komen. (Foto: wikimedia.commons.org.)

Zo haalde D66 een decentralisatie van de belastingheffing binnen, zodat gemeenten straks meer mogen heffen. Toch? Ja, maar pas na de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2019. Het CDA was weliswaar fel tegen deze decentralisatie maar kan met deze deal wel leven: afspraken voor over vier jaar zijn in de politiek namelijk geen afspraken. Wellicht zijn we dan alweer twee kabinetten verder.

In het CDA stelt men dat D66 zich heeft laten blij maken met een dooie mus. Spiegeltjes en kraaltjes. De Telegraaf schreef over een ‘douceurtje op de pof’.

Ook de door D66 binnengesleepte banenwinst valt tegen en is bovendien hoogst onzeker. De democraten verwachten namelijk dat de decentralisatie van de belastingheffing straks zo’n 15 a 30.000 banen oplevert. In 2019 dus. Als het mee zit. Verder kreeg D66 ook nog een toefje vergroening: 100 miljoen voor energiebesparende aanpassingen aan koopwoningen. Het is duidelijk dat de magere onderhandelingsresultaten niet de oorzaak kunnen zijn van de opzichtige draai.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Belastingen. (Foto: rijksoverheid.nl)

Staatssecretaris Eric Wiebes van Belastingen nodigde de D66-senatoren bij hem thuis uit om tot een deal te komen. (Foto: rijksoverheid.nl)

Het was al opvallend dat de D66-senaatsvoorzitter Thom de Graaf direct na de afwijzing van het belastingplan door de Tweede Kamerfractie aangaf dat ‘it ain’t over till the lady sings’. Vrije vertaling: ‘dat zullen we nog wel eens zien’.

En inderdaad, niet lang na de stemming schoven de D66-senatoren al met CDA-collega’s de achterkamertjes in om alsnog over een compromis te praten. Ook de staatssecretaris zag dat de D66-senaatsfractie niet stil zat en benaderde hen. Daags na Sinterklaas kwamen de senatoren De Graaf, Rinnooy Kan en Backer naar Amsterdam, de woonplaats van staatssecretaris Wiebes. De VVD’er had hen uitgenodigd bij hem thuis om tot een deal te komen. Ze werden het snel eens.

Het belastingplan is gered, maar hoe gaat het met D66? Waar ging het fout in de D66-regiekamer? Ergens móet Pechtold een inschattingsfout gemaakt hebben die zijn radicale ommezwaai verklaard. En welke rol speelden een stel dwingende senatoren daarbij? Over het democratisch gehalte van deze Haagse mini-soap valt in elk geval te twisten.

(Bronnen: de Volkskrant, De Telegraaf, NRC.nl)

10 Reacties op D66-leiderschap van Pechtold verzwakt door eigengereide senatoren

 1. D66 zorgt dus dat gemeentelijke belasting nog hoger wordt???Ik heb vanmorgen daarvoor nog de deurwaarder aan de deur gehad,verdomme!Niet omdat ik niet wil,maar omdat ik niet kan betalen!En dan zullen ze het nog eens fors gaan verhogen???Ik denk dat ik maar alvast een plaatsje in de bak ga reserveren dan!Bedankt D66!!!

 2. bert [maathuis] // 9 december 2015 om 21:51 // Beantwoorden

  Of is dit stiekum een een-tweetje tussen heer Pechtold en zijn senatoren?
  “Het CDA was weliswaar fel tegen deze decentralisatie maar kan met deze deal wel leven: afspraken voor over vier jaar zijn in de politiek namelijk geen afspraken” Maar dat beseft D’66 toch óók dondersgoed?

  Moet het voor de burgers overkomen als een strijd?

  • Het belastingplan is waardeloos!Waarom?Omdat het die mensen uitsluit die al jaren lang naar beneden getrapt worden:gehandicapten,chronisch zieken en ouderen!En waarom moet ik in hemelsnaam dokken voor kinderopvang voor kinderen die niet van mij zijn?Mijn kinderen gingen vroeger 2x per week een halve dag naar de peuterspeelzaal:ik heb dit altijd zelf betaald van mijn weduwenuitkering!Waarom betalen werkende ouders hier niet zelf voor?

   • bert [maathuis] // 9 december 2015 om 22:21 // Beantwoorden

    Yvonne, of je die kosten nu individueel (zelf) betaald of dat die betaald worden door alle (belasting betalende) Nederlanders tesamen; het zal de regering (én parlement) toch helemaal niets uitmaken?

    Mijns inziens hoort een kind de éigen moeder op hoor-/roepafstand te hebben tot een leeftijd van 6 á 7 jaar (kosmische wet). Om te kunnen wortelen, vertrouwen te kunnen ontwikkelen, om te kunnen beleven wat het is om verbonden te zijn (dat kan immers primair alleen maar met de eigen moeder!)

    Was de peuterspeelzaal niet de opmaat voor de huidige kindercrèches? Er zijn inmiddels HBO-opleidingen voor managers voor kindercrèches!
    Onze baby’s en peuters (en kleuters) worden nu dus opgevoed volgens staatsbedoeling! Staatsopvoeding.

    Nog even, en ouders hoeven hun baby ’s morgens te brengen en ’s avonds weer op te halen; ja, maandagochtend brengen en vrijdagavond weer ophalen! (En dan zeggen die ouders mogelijk ook nog: hè, hè, eindelijk een beetje rust; hoeven we onze baby/kleine niet meer elke dag te brengen en te halen.) Tot de laatste fase is bereikt: je mag je baby nog geboren laten worden en … de rest overlaten aan …

    Waar is Liefde & Licht?

    • Bert,ik werd daar toendertijd toe verplicht,omdat ik geen familie meer heb.Mijn kinderen kwamen niet genoeg met andere kinderen in aanraking en als ik geweigerd had,hadden ze mij de kinderbescherming op de nek gestuurd!Dit was te danken aan de toenmalige voogd,die toen nog verplicht was als je man stierf en je geen familie had die die taak kon uitvoeren!

     • bert [maathuis] // 9 december 2015 om 22:33 //

      Tuurlijk, Yvonne, ook toen was alles al volledig dicht getimmerd.
      Als we ons dit goed realiseren, ….. pijn, verdriet, boosheid! Kunnen we die emoties transformeren tot constructievere, liefdevollere ontwikkelingen?

     • Jawel.maar als die gevoelens maar vaak genoeg misbruikt of de grond in gestampt worden,dan wordt je er wel voorzichtig mee en zijn ze alleen nog maar voorbehouden zoals je kinderen,je dieren en soms,heel voorzichtig,voor iemand waarvan je denkt dat hij/zij ze waard zal zijn!

     • bert [maathuis] // 9 december 2015 om 23:05 //

      Ja, Yvon, hun techniek is duidelijk: eenieder op zichzelf terugwerpen. Zodat je [overal] alleen [voor] staat. En aangezien veel mensen op zichzelf leven (als gevolg van dit kapitalisme/neo lib.), is er nog maar zeer weinig sprake van “delen met elkaar”, vooral als het om gevoelsbeleving gaat. Hopelijk kun je een en ander op vertrouwelijke en aandachtige wijze delen.

 3. Interessant..

  2 gladjakkers- eurofiel neoliberale gladjakkers..Kan..ach jee. De Graaff.. en hoppa kereltje Pechthold onder curatele..
  Monddood gemaakt met al zijn arrogante hysterie ..laat het maar over aan de Graaff en Kan om D66 af te breken..meteen te hebberig..ze krijgen beide extra verdiensten..en ondermaats achterbaks.. Tja..D66 hè..
  Pechthold moet het veld gaan ruimen voor iemand anders.
  Te eigenzinnig en te vaak overtollige aandachtvragerij en de stoelpoten worden onder zijn kont afgezaagd..

  Weer meer kansen voor het CDA..even eurofiel en neoliberaal en barstensvol discriminatie naar miljoenen Nederlanders
  Ee PVV is de verkeerde religie voor Buma..hij kan het niet uitstaan dat Wilders zo hoog scoort..dus volgen de duivelspredikingen met ” hét vingertje” omhoog..waar overigens niemand om verlegen zit..

  Echt een partij waar ook niks van valt te verwachten.Alle moraal geldt voor anderen..niet voor hen.
  De geur van mufheid en mottenballen..Christus kon het er zelfs niet langer uithouden..

 4. Tja. Stiekum, lekkend,teevendeals, de zorg een complete puinhoop, de wet werk en onzekerheid. En ontop levert ” het beste kabinet sinds de tweede wereldoorlog” in januari een eu voorzitter zonder visie.

  56 miljard bezuinigd over de rug van de chronisch zieken gehandicapten werkelozen, ouderen.
  1 miljoen mensen met een burn out.
  Enz enz.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.