Extra geld voor thuiszorg is vooral sigaar uit eigen doos

Kabinet vindt thuiszorgmedewerker 'een kwetsbaar beroep'

(Foto: rijksoverheid.nl)
De miljoenen die PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) afgelopen vrijdag aan gemeenten beloofde om de problemen in de thuiszorg op te lossen, zijn grotendeels een sigaar uit eigen doos. Het geld komt namelijk uit drie al bestaande potjes: het al eerder beschikbaar gestelde innovatiegeld voor gemeenten, een nog niet aangesproken budget voor extra huishoudelijke hulp en een potje ‘ter bescherming van kwetsbare beroepen’ van het ministerie van Financiën.
(Screenshot: Youtube, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)

PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn wil banen in de thuiszorg redden door onder meer het potje ‘ter bescherming van kwetsbare beroepen’ aan te spreken. (Screenshot: Youtube, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)

Met de vakbonden FNV, CNV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten presenteerde staatssecretaris Martin van Rijn afgelopen vrijdag ‘een gezamenlijke aanpak voor de langdurige zorg en ondersteuning en verantwoord marktgedrag‘. In 2016 komt 200 miljoen euro beschikbaar, en in de jaren daarna 300 miljoen. Dat geld is echter vorig jaar grotendeels al toegekend als ‘innovatiegeld voor gemeenten’.

Het budget voor extra huishoudelijke hulp was ook al eerder toegekend. Begin 2015 bedacht de staatssecretaris namelijk dat zorgcliënten via hun gemeente extra huishoudelijke hulp konden inhuren tegen een gereduceerd tarief van 9,50 euro per uur. Daarvoor maakte Van Rijn 200 miljoen vrij. Maar de regeling mislukte. Gemeenten en thuiszorgorganisaties werden bedolven onder een berg regels waardoor ze meer tijd en geld kwijt waren aan de administratie dan aan zorg. Ze lieten de regeling massaal links liggen. Nu schuift Van Rijn de 200 miljoen door naar dit nieuwe plan.

Het enige ‘nieuwe geld’ voor de aanpak komt van het ministerie van Financiën. Dat ministerie kent namelijk een speciaal potje voor de bescherming van kwetsbare beroepen. Uit het potje schuift men dit jaar nog 40 miljoen euro naar de thuiszorg. In de volgende jaren nog eens 100 miljoen.

(Beeld: Youtube, CNV)

Voorzitter van CNV-Zorg Suzanne Kruizinga vindt het niet zo relevant waar het geld voor de thuiszorg vandaan komt. Kan zijn, maar het geschuif met budgetten geeft in elk geval geen beeld van degelijk bestuur. (Beeld: Youtube, CNV)

Het maakt niet zoveel uit waar het geld vandaan komt, zegt voorzitter Suzanne Kruizinga van vakbond CNV Zorg en Welzijn tegen zorgvisie.nl . ‘Het gaat om banen redden.’

Prima, maar dat geschuif met budgetten om de gevolgen van roekeloos beleid te repareren geeft bepaald geen beeld van degelijk bestuur. Is innovatie bij gemeenten ineens niet meer nodig? Net als die extra huishoudelijke hulp tegen een gereduceerd tarief?

Het is in elk geval veelzeggend dat de staatssecretaris thuiszorgbanen wil redden door het potje ter bescherming van kwetsbare beroepen aan te spreken. Het zorgen voor ouderen en zieken werd onder zijn bewind kennelijk een kwetsbaar beroep.

(Bron: zorgvisie.nl)

3 Reacties op Extra geld voor thuiszorg is vooral sigaar uit eigen doos

 1. En zelfs met de miljoenen extra redden we het niet.het is ed zoveelste pleistyer over de andere pleisters.

  Typsche neolierale oplossing. Gewoon beginnen met aanrotzooien rond een idee en dan zien we wel waar we uitkomen.
  Het principe van Juncker: gewoon doen en beginnen.Als er veel weerstand komt dan kun je altijd nog veranderen..inmiddels is het ei wel gelegd.Nog even doordrammen.
  Een oplossing die gene oplossing is..Superoplossing. het middel is nog erger dan de kwaal..

  Hulpverleners die niet betaald worden…logge bureaucratie, niet te brandennvan eigengereidheid.

  Besparen, ene participatiemaatschappij introduceren..lang niet meer vrijwillig maar verplichtend..(meteen weer dwarsgezeten door regelingen van Klijnsma, het licht der lichten..)Ouderen geldlichter en mantelzorgers op apegapen..Slim bedacht

  Tja, dan de logge nitwitbureucratie van verschillende Bureaucatische organen en organisaties..de gemeenten incluis(die willen overhouden om een potje te vormen -lekker dicht bij de burger..ja, dat wel..huishoudelijk werk de laan uit.Allemaal rond het alomme zotte idee dat ouderen thuis moeten gaan wonen..(goedkoper dan de intramurale zorg)ook al willen ze het helemaal niet..thuis wonen ? Goed voor U!. Nee? Dan leer je het maar lekker vinden, oud wijf..Vraag je buurman maar..die is toch gepensioneerd…zoek het uit!

  Resultaat: langer verblijf in ziekenhuis, creatie van niet gefinanceerde tussenvoorzieningen..teveel verpleeghuizen dicht..complet ondoordacht idee, maar we beginnen vast..Gezondheidszorgterreur en gesol met ouderen en invaliden.
  Fijn Toch?? Zo thuis bij de kachel..U kunt weliswaar niet lopen maar de zuster komt toch 2 x per dag?? Je zal maar diarree hebben…

  Een staatssecretaris die maar geen gezag en zeggenschap kan ontwikkelen..hij is compleet afhankleijk gemaakt van de buraucratie en tegenwerkende regelingen van Klijnsma..

  Kost KAPITALEN>>Herb vmiongen die poen zuipen als 1500 matrozen tegelijk-elk uur van de dag..

  Het gata raakt op en was eiegenlijk al verdeeld en opgemaakt..lastig maar we ritselen wel

  De bevolking krijgt toch de rekening wel terugwerkende rkacht..ze ehben tenslotte wa belastingverlichting gehad..a staan we weer quitte dus..en dan is er natuurlijk het geld van bank die het goed doet op de beurs..kunnen we ook mee ritselen. bevolking betaalt toch wel..

  Oh ja, die spil in de zorg he?
  Wijkverpleegkundigen..nou ja, die zij tenslotte gewoon weer assistent van nog meer meesters geworden en gelukkig maar, afhankelijk gemaakt van de gemeente
  Het spel van Goldoni is er niets bij vergeleken met deze positieveranderingen, maar voor de rest is er gelukkig niets anders van terecht gekomen.we steken die verpleegkundigen wel een veer in het gat en ze lopen dan toch wel weer..De spil in de zorg? Kom nou…!Zouden ze willen.
  Een computer kan ook indiceren…
  Gewoon in dienst van thuiszorgorganisaties, goedkope oganisaties
  natuurlijk..veel te goedkoop, dus gaan ze wel failliet..nou ja..dan maar voor minder werken regelen in vooroverleg met rechtbanken..alles heeft zijn prijs en anders verdwijnen ze maar van de markt. We houden ons poot stijf–een revolutie komt er toch niet…
  We moeten tenslotte bedrijven wel blijven subsidiëren..
  Zorg, thuiszorg in het bijzonder, is tenslotte een ongewenste kostenpost met een slechte markt

  Misschien ene project voor de nieuwe immigranten? Goed voor hun integratie of zo..

  De KNMG was zelfs pro burka in de gezondheidszorg…ha,ha,ha..Kunnen we en behandeling tegen Islamofobie van maken..We geven al die burka’s bjv. een lekker verschillend geurtje..leren ze spleetjes onderscheiden met de neus..:)

 2. bert [maathuis] // 8 december 2015 om 23:19 // Beantwoorden

  Mij bekruipt het gevoel dat heer Martin de zaak met opzet in het honderd heeft willen laten lopen.
  (Als “bijdrage” aan de ontwrichting van de samenleving?)

 3. Ieder eu land ontwrichten met bezuinigingen en dan centraal met eu beleid inrichten. De dwang naar de supergemeenten.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.