Vrees voor ‘polissenpuinhoop’

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers liet in 2015 al weten dat ziekenhuizen en verzekeraars de tarieven vroeger moeten bekendmaken. Maar kennelijk zit ze hen niet genoeg achter de broek. (Foto: rijksoverheid.nl, Arenda Oomen)
Het zorgstelsel piept en kraakt aan alle kanten. Zelfs de verzekeraars lijken te zuchten onder de tucht van de zorgmarkt. In de Tweede Kamer is er namelijk onrust ontstaan over de te late contractering van zorgverleners waardoor verzekerden met een natura- of budgetpolis geen goede keuze kunnen maken.
In De Telegraaf, 6 december.

In De Telegraaf, 6 december.

Circa tweederde van de polissen schrijft verzekerden voor alleen naar gecontracteerde zorgverleners te gaan, maar veel verzekeraars weten zelf nog niet eens welke zorgverleners zijn gecontracteerd. Ze moesten die contracten uiterlijk 19 november hebben afgesloten, maar dat is massaal niet gebeurd. De Telegraaf vreest ‘een polissenpuinhoop’.

Coalitiepartners VVD en PvdA wijzen nadrukkelijk naar de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Die had moeten ingrijpen en ‘heeft geen oog voor de consument’, meent VVD-Kamerlid Arno Rutte in De Telegraaf.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester laat in De Telegraaf weten dat de politiek moet ingrijpen: ‘De verzekeraars gaan hun goddelijke gang. De politiek is er voor om in te grijpen waar het in de samenleving niet goed gaat. Dat is hier het geval.’

Steeds meer organisaties keren zich af van de ondoorzichtige budget- en naturapolissen. Zo raadde patiëntenvereniging NPCF haar leden afgelopen week nog af een budgetpolis te nemen. ‘Blijf weg bij de budgetpolis’, gilde de club zowat van de daken. Onlangs noemde een zorgjurist in het consumentenprogramma Radar de natura- en budgetpolissen zelfs de nieuwe woekerpolissen. Veel kosten en afspraken blijven immers voor de consument verborgen, net als bij de beruchte woekerpolissen.

De politiek zadelt de samenleving op met een onmogelijk stelsel. Nu dreigt het mis te gaan, en wijzen dezelfde politici naar de anderen: verzekeraars, de NZA en de zorgverleners. Erger is dat het stelsel vooral niet doet, waarvoor het ooit bedoeld was: betaalbare zorg leveren aan iedereen. Een zoveelste parlementaire enquêtecommissie kan zich alvast gaan warmlopen.

(Bron: De Telegraaf)

4 Reacties op Vrees voor ‘polissenpuinhoop’

  1. Bas van Stapelberg // 7 december 2015 om 17:12 // Beantwoorden

    Alles goedkoper en betere service VVD, belofte maakt schuld. Laat ook maar zitten want liberalen hebben zich nooit aan hun woord gehouden. Straks begint ze weer te janken en alles is weer bij het oude.

  2. politici zijn immuun . niet vervolgbaar. 30 jaar paars.. Neo liberaal beleid. De scheiding tussen de virtuele economie en gratis ecb geld voor de financiele sector. De overige 90 procent van de bevolking is goed voor net aan bed bad brood en sanctioneren repressie en boete beleid. Want het gepeupel heeft geen recht op gratis geld.
    Het gepeupel leeft om belastingen te betalen.
    Het neo liberale model is faiilet en het zorgstelsel ook.

  3. Die hele zorgverzekering is een ramp,en onbetaalbaar bovendien!Terug naar het betaalbare ziekenfonds!Managers en tig directeuren en onderdirecteuren zijn dan overbodig;en dat scheelt heel veel geld!Steeds meer betalen voor steeds minder????We lijken wel gek!

  4. Het is gewoonweg schandalig, ik betaal een compleet netto maandloon aan zorgpremie per jaar(zonder enige toeslag te ontvangen). Dan nog bijna 800,- huur (=9600,- jaar incl. servicekosten,wat dat ook mog zijn, ook zo’n ondoorzichtig iets). Gek hè, dat er geen geld overblijft om de economie aan de draai te krijgen. Wat een rampenkabinetten de laatste jaren!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.