VVD vindt Asscher toch wel een goede minister

Lodewijk Asscher tijdens een partijcongres, april 2015. (Foto: Flickr, Stijn Haarschoten)
De VVD geeft minister Asscher toch geen onvoldoende. Afgelopen maandag deed VVD-Kamerlid Anne Mulder dat nog wel op de voorpaginanieuws van De Telegraaf. Maar tijdens het debat in de Tweede Kamer gisteren over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trok Mulder zijn kwalificatie alweer in. Het gaat slechts om ‘een tussenrapport’, suste Mulder. Hij vond Asscher zelfs ‘een goede minister’, alleen moet zijn beleid beter.
In NRC Handelsblad, 2 december.

In NRC Handelsblad, 2 december.

Wanneer de VVD een PvdA-minister een onvoldoende geeft, is er voor die minister strikt genomen maar één weg: de uitgang. Dat zei Asscher afgelopen maandag met zoveel woorden in de talkshow Pauw. ‘Dan kan ik beter sollicitatiebrieven gaan schrijven’. De minister zei er ook meteen bij dat VVD-fractiechef Halbe Zijlstra, de baas van Anne Mulder, de publieke beoordeling ’s middags binnenskamers al naar boven had bijgesteld, van een onvoldoende naar een zes.

Het zoveelste relletje was gesmoord. Maar het blijft vreemd dat Mulder naar De Telegraaf stapte met een slechte beoordeling van de vicepremier, zonder dat Zijlstra daar kennelijk achter stond. Wat ging er mis binnen de VVD? Was Mulder een ongeleid projectiel, of speelde Zijlstra een politiek spelletje?

Dit soort relletjes voorspelt meestal weinig goeds voor een kabinet. Het gerommel en de akkefietjes tellen allemaal op, tot het echt niet meer gaat. Hoewel, dit kabinet is als een hardnekkige badkamerschimmel: niet weg te krijgen.

De minister heeft nauwelijks speelruimte binnen dit tot op het bot verdeelde kabinet. De coalitie zou, zeker in de huidige oplevende economie, de werkloosheid kunnen en moeten aanpakken, maar er gebeurt niks. De vele en diepe meningsverschillen tussen VVD en PvdA werken juist verlammend. De twee coalitie-kemphanen komen er niet meer uit. Zelfs de Wet werk en zekerheid, net een half jaar oud, wil de VVD alweer wijzigen. Zucht.

De Telegraaf, 30 november.

De Telegraaf, 30 november.

Samen met D66 en het CDA willen de liberalen de wet veranderen omdat hij niet zou werken in seizoensgevoelige sectoren zoals de recreatiebranche. Dezelfde partijen zetten er een jaar geleden nog overtuigd hun handtekening onder, ondanks de vele waarschuwingen van experts en werkgevers.

Het is de hoogste tijd dat dit kabinet opstapt. Het zit er alleen nog maar uit angst voor de voorspelde verkiezingsnederlagen. Voor de PvdA wellicht the big one. Maar dat had de coalitietop eerder moeten bedenken. Asscher stapte willens en wetens met de liberale aartsvijand in een minderheidskabinet (in de Eerste Kamer). Vervolgens werden er eind 2012 tijdens de formatie kennelijk geen goede afspraken gemaakt. Nooit imponeerde Asscher met goede resultaten. Dus hoezo ‘een goede minister’?

(Bron: NRC Handelsblad)

3 Reacties op VVD vindt Asscher toch wel een goede minister

 1. Bas van Stapelberg // 3 december 2015 om 19:21 // Beantwoorden

  Ja dat vind ik nou niet zo gek. deze man is nul sociaal democraat het is een rasechte liberaal. Ik heb het meer aangegeven dat de PvdA volop is geïnfiltreerd door liberalen.

 2. De bezuinigingspolitiek vernietigd het sociale domein. De basis van de westerse beschaving en de basis van welvaart. Zonder besteedbaar inkomen GEEN Reele economie. Blijft over de virtuele economie. De beurzen banken en financiele sector. De wereld van het Geld. In die wereld is de democratie ( lees regulering voor de samenleving in de vorm van belasting wetten etc etc) een bedreiging.
  De Pvda kan alleen maar links op papier zijn omdat de EU rechts is ( de EURO staat centraal, en hiermee de financiele sector) en een groot aantal lidstaten geen verzorgingsstaat heeft. En dus ook geen welvaart kent.
  Het draait om de relatie tussen welvaart en besteedbaar inkomen voor iedereen.
  Een van die middelen om een basis van economie te creeren is uitbreiding en scheppen van banen in de publieke sector. Het publieke domein is er voor iedereen. Een overheid creeert met investeringen een vaste balanspost. Tja… als je dan nota bene als pvda mee gaat doen aan bezuinigingsdrift zogenaamd om de Euro te redden hol je dus je eigen welvaart uit. Er wordt dan weliswaar niet direct geld van het Noorden gestort naar het Zuiden en het Oosten maar dat betekend niet dat er niet, door bezuinigingspolitiek, gemiddeld gaat worden op welvaartsniveau. De EU is een megalomaan project. Tuurlijk , prachtige idealen, alleen niet iedereen begrijpt hoe je die idealen dan gestalte gaat geven. Primair draait het om overleven.En bezuinigingspolitiek voert het overleven alleen maar op. We moeten met zijn allen harder roeien van onze Mark ( en Samsom).
  De ongebreidelde uitbreiding van de EU heeft al talloze “economische vluchtelingen” opgeleverd. Legaal. Roemenen polen etc. Iedereen uit een EU land waar een overheid NIET investeert in een verzorgingsstaat en welvaart voor iedereen. En daar komen dus de mensen uit niet EU landen bij en zometeen ook , naast economische motieven , de klimaat vluchtelingen.
  In plaats dat kennisdeling onderling tussen EU landen leid naar meer welvaart en meer verzorgingsstaat ( en dus een stabiele economie en een sterke publieke sector en een samenleving waarin 90% van de mensen behoren tot de middenklasse) is er een proces gaande waarin die kennis wordt onthouden en de virtuele economie ( financiele sector) die feestviert bij weer 360 miljard extra geld. Een virtuele sector die optimaal profiteert doordat er geen belasting wordt geheven ter financiering van het publieke domein en de verzorgingsstaat.
  De sociaal democraten hebben met de acceptatie ( uitvoering) van de EU bezuinigingspolitiek en met de acceptatie van regeringsverantwoordelijkheid zichzelf in een onmogelijke positie gedraaid. De “liberalen” vieren feest met de financiele sector. winst op zorg. Is hetzelfde als “winst”op de fyra,ns etc etc.
  Rechts dient het belang van winst charitas en het individu en links dient het belang van regulering ten bate van de verzorgingsstaaten de samenleving.

 3. Wat is het doel van de bezuiniginngspolitiek ? Wat denkt u.
  Links of rechts? Of te wel. De keuze voor uitvoering ervan is gemaakt.
  En links en rechts gaan heel hard hollen voor een linkse en een rechtse uitleg tezamen met de constructieve opppositie. enige reflectie is er niet bij. Gevolg… de opkomende parlementaire enquete naar de decentralsering, door TTIP eindeloze rechtszaken inzake ondoorzichtig en onbetrouwbaar financieel overheidsbeleid, de Euro, de zorg , en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.