VVD-aanval op PvdA-kroonprins Asscher toont weer aan: coalitiepartijen zijn elkaar compleet zat

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in 2014 met premier Rutte op werkbezoek bij Schiphol. (Foto: Martijn Beekman, Flickr, rijksoverheid.nl)
De coalitiepartners zijn elkaar helemaal zat. De aanval van de VVD op PvdA-minister en vice-premier Lodewijk Asscher toont dat weer aan. De liberalen noemen hem binnenskamers de minister van Geen Daden Maar Woorden. Ondanks de vele banenplannen is de werkloosheid nog steeds torenhoog, stellen de liberalen. Is het wraak? Vorige week schoffeerde PvdA-leider Diederik Samsom de VVD namelijk met een onverwachte presentatie, nota bene met GroenLinks-leider Jesse Klaver, van zeer ambitieuze klimaat-doelstellingen voor Nederland. Coalitiemaatje VVD was niet blij.
In De Telegraaf, 1 december.

In De Telegraaf, 1 december.

De profileringsdrang van de coalitiepartners begint intern te jeuken. Bijna elke bewindspersoon kan er inmiddels over meepraten. De PvdA heeft van elke VVD-bewindspersoon ten minste één keer plannen geblokkeerd. Of het nu gaat om de rekentoets op eindexamens, de bed-bad-brood-discussie, het belastingplan, gaswinning in Groningen, duurzame energie, zzp’ers of zowat elk ander onderwerp: de coalitie komt er onderling niet meer uit.

Van begin af aan worstelt het kabinet al met zichzelf. Wanneer eind 2013 de constructieve drie -D66, ChristenUnie en SGP- geen actie hadden ondernomen en het kabinet destijds niet aan een meerderheid in de Eerste Kamer hadden geholpen, was het twee jaar geleden al afgelopen geweest met Rutte 2. Het probleem van de onderlinge verdeeldheid is niet verdwenen, integendeel.

Nu is minister Asscher de kop van Jut. Enerzijds is dat te verklaren door zijn beroerde prestaties, maar anderzijds mag de VVD zich die resultaten ook aanrekenen, want de liberalen hebben destijds toch ook hun handtekening gezet onder de plannen van Asscher? Dat de PvdA-minister in zijn banenplannen geen harde doelstellingen en deadlines opnam, wisten de liberalen toch ook. Dan gaat er toch al een belletje rinkelen?

De VVD-aanval op de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt nogal geforceerd over. De timing is eveneens pikant, zo net voor de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken in de Tweede Kamer.

CDA-leider Buma in februari 2015 tijdens een bijeenkomst in Brussel van de Europese christendemocraten, de European Peoples Party. (Foto: Flickr, epp)

CDA-leider Buma in februari 2015 tijdens een bijeenkomst in Brussel van de Europese christendemocraten. Zijn partij profiteert bij de eerstvolgende verkiezingen waarschijnlijk van het genante gehakketak en geruzie tussen de coalitiepartners PvdA en VVD. (Foto: Flickr, epp)

Ondanks het voor de PvdA rampzalige kabinetsbeleid, wordt Asscher door zijn partijgenoten om onverklaarbare redenen nog steeds op handen gedragen. Hij is zelfs de gedoodverfde opvolger van Diederik Samsom. Een mogelijke beschadiging van deze kroonprins door de VVD, laten de PvdA’ers zeker niet over hun kant gaan. Het genante gehakketak en geruzie gaat dus nog wel even door.

Volgens de politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther was de aanval van de VVD ‘doelbewust en waarschijnlijk niet eenmalig’. Hij ziet met name het CDA profiteren van de Haagse gevechten. Terwijl de VVD en PvdA elkaar steeds verder beschadigen, rekent CDA-leider Buma zich stiekem rijk. Twee honden vechten om een been…..

(Bron: De Telegraaf)

4 Reacties op VVD-aanval op PvdA-kroonprins Asscher toont weer aan: coalitiepartijen zijn elkaar compleet zat

 1. Bas van Stapelberg // 1 december 2015 om 19:20 // Beantwoorden

  VVD moet snel zijn mond houden, terug in je hok. Ga die Haagse droplul maar steunen die een crimineel als Erdogan ondersteunt en ISIS. Ja Rutte eigenlijk moeten ze je opsluiten met heel die corrupte EU kliek. Maar goed even naar Asscher. Vervelende man vind ik het. Met zijn oervervelende zachte stem, iets wat niet helemaal gezond is, alsof je dan wijzer overkomt? Meer PvdA bestuurders hadden last van die stoornis. Deze Asscher heeft zelfs geen krantenwijk extra gecreëerd. Het zijn bestuurders die niets op hebben met de samenleving, net als al de overige PvdA bestuurders kunnen zij beter lid worden van VVD/D’66 want voor de sociaal democratie zijn zij een regelrechte schande. Dus die aanval neem ik niet serieus. PvdA is gewoon behoorlijk rechts en dat gaat ze opbreken, ik voorspel 6/ 7 zetels

 2. De coalitie = paars in het kwadraat
  Failliet neo liberaal eu beleid.

 3. Weg met dat rechtse zootje; de PvdA op schoot bij Rutte, nou ja dan gaat het toch jeuken, dan krijgt het schoothondje billekoek Gelukkig hou ik meer van honden dan van jakhalzen)Rutte en con.)

 4. bert [maathuis] // 1 december 2015 om 23:21 // Beantwoorden

  “VVD-aanval op PvdA-kroonprins Asscher toont weer aan: coalitiepartijen zijn elkaar compleet zat”

  Ach, schei toch uit! De hele politiek is zwaar, zwaar verouderd. Overal achteraan lopen en proberen in stand te houden. Zelfs nu er zoveel betere mogelijkheden zijn. Zoals op gebied van scholing (hartverwarmendwijs), psychiatrie (Soteria), gezondheidskunde (Dr. Hamer; nieuwe Germaanse Geneeskunde), enzovoort.
  Politici zijn uiterst conservatief …..

  De mensen zélf gaan dus de nieuwe samenleving (Deniesa) vormgeven!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.