Kamervoorzitters weigeren Amerikaanse congresleden te ontvangen

Het Amerikaanse congres, waarvan leden graag komend voorjaar in Nederland hadden willen langskomen. Ze werden echter afgewezen door de Kamervoorzitters. (foto: wikipedia.commons.org)
De Kamervoorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben de diplomatieke relatie met de Verenigde Staten eigenhandig een deuk bezorgd. Ze wezen een verzoek om komend voorjaar Amerikaanse congresleden te ontvangen af. De Amerikanen zouden komen in het kader van besprekingen met Europese parlementariërs over onder meer terrorisme en TTIP.  De Amerikanen spreken van ‘een klap in het gezicht van het Amerikaanse Congres’.
In NRC Handelsblad, 30 november.

In NRC Handelsblad, 30 november.

In het kader van de zogenaamde Transatlantic Legislator’s Dialogue (TLD)-bijeenkomsten komen de Amerikanen halfjaarlijks naar de hoofdstad van de roulerende EU-voorzitter om te overleggen over zaken als terrorisme, Syrië en TTIP.

Aangezien Nederland het komende half jaar voorzitter is, zou een volgende bijeenkomst in Den Haag of Amsterdam zijn. Maar de Eerste en Tweede Kamervoorzitter, repectievelijk de VVD-dames Ankie Broekers-Knol en Anouschka van Miltenburg denken daar anders over. Zij willen het gezelschap namelijk niet ontvangen en verwijzen het door naar Brussel. Dat is namelijk efficiënter en goedkoper, redeneren ze. Overigens willen de Nederlanders in Brussel best een receptie organiseren.

De Amerikaanse delegatievoorzitter Mario Diaz-Balart kijkt op van de Nederlandse houding. ‘Dit is een klap in het gezicht van het Amerikaanse congres’, zei hij vorige week in de Volkskrant.

Toen Broekers-Knol en Van Miltenburg de aanvraag (die officieel van het Europarlement kwam) beoordeelden vonden ze de rol van de Nederlandse parlementariërs wel heel erg bescheiden. Er zou enkel ruimte voor een welkomstwoordje zijn en een uitnodiging voor de afscheidsreceptie. Dat was te weinig.

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol (l) en Tweede Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg in oktober tijdens een bezoek van de Palestijnse president Abbas. (Beeld: screenshot Youtube)

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol (l) en Tweede Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg in oktober tijdens een bezoek van de Palestijnse president Abbas. (Beeld: screenshot Youtube)

Over de rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken bestaan nog vraagtekens. Een week geleden meldde de Volkskrant dat minister Bert Koenders geen zin heeft in dit soort bijeenkomsten. Te veel geregel en ‘een hoop heisa’. Een overleg tussen de Amerikaanse congresleden, europarlementariërs en Tweede Kamerleden vereist namelijk veiligheidsmaatregelen, tolken, protocol en uiteraard een ruimte. Maar vandaag meldt NRC Handelsblad dat het ministerie ‘nooit iets is gevraagd’. Het waren de Kamervoorzitters die het verzoek weigerden.

Wat is er gebeurd? In elk geval stuurde Koenders afgelopen mei een afwijzing voor een bijeenkomst met een Afrikaanse delegatie. Hij verwees de dames en heren naar Brussel omdat conferenties tussen derde landen en de EU daar volgens hem thuishoren. Kan zijn, maar voor de TLD-bijeenkomsten gold dat tot nu toe niet. Toch gebruikten de Kamervoorzitters dezelfde redenering voor de afwijzing van de Amerikanen.

Wat een vertoning! Door dit gekluns worden de Nederlanders in de internationale pers penny-pinchers genoemd. Schrapers. Lomp en boertig waren we al volgens veel buitenlanders. Een Brusselse bron in de Volkskrant: ‘Ik ben ook meer van de school dat het verstandig is om deze mensen fatsoenlijk te ontvangen. Dat is goed voor de verhoudingen later’.

En als het nu zou gaan om iets belangrijks of principieels, maar nee. Het is gewoon onnadenkendheid en lichtzinnigheid. Precies die eigenschappen die in Den Haag de laatste jaren zo duidelijk in opkomst zijn.

(Bron: de Volkskrant, NRC Handelsblad)

2 Reacties op Kamervoorzitters weigeren Amerikaanse congresleden te ontvangen

 1. jos van Veen // 30 november 2015 om 23:14 //

  Mmhh..grappig is hetw el..Het is best eens aardig Amerikann af wijzen wegns de onzinnigheid die er als ratio achter zit.
  Ze komen dinere, z maken en uitje,we moeten klaar staan en dan faan we het hebben overterrorsme en TTIP (??)
  Het lijken mij ook geen onderwerpen om dat tijdens dit soort bezoeken daan aan de orde te stellen
  Het zijn eigenlijk gewoon courtesy calls..

  Wellicht leuk voor de asiraties van Koenders..Voor Koenders is Afrika so so..maar de VS: halleluja..Hij zal wel narrig zijn.. Showboy is dol op dit soort nietszeggende grappen..en nou wordt hem niet eens wat gevraagd..gepasseerd..
  Eigenlijk ook best grappig, want aan Koenders heeft ook niemand wat..Blufjoker en niet gehinderd door enige kennis van zaken

  De verwijzing naar de EU is heerlijk bot..
  Die EU trekt toch al dat soort ongein naar zich toe..daar zitten de dictators die alles bepalen..Dus ga daar maar naar toe want daar heb je meer aan..Wat de voorzitters van de Kamers vinden dat mogen ze toch naar de politie brengen..
  De sierpoppetjes bij het diner..overtollig ornament.

 2. Tsja,,jammer het was mischien een goede gelegenheid om te vragen haal alle amerikaanse troepen weg uit Europa or els… leggen we jullie sancties op.

U kunt niet meer reageren.