Dijsselbloem over vluchtelingen: ‘Ze blazen het systeem op. Dat is wat nu gebeurt in Nederland’

(Foto: rijksoverheid.nl)
‘Europa heeft een goed uitgebouwde welvaartsstaat. Om die overeind te houden, moet je de buitengrenzen bewaken. Als we dat niet kunnen, komen er heel veel mensen om uitkeringen vragen. En ze blazen het systeem op. Dat is wat nu gebeurt in Nederland’, waarschuwt PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in de Belgische krant De Tijd. Intussen vergelijkt premier Rutte de EU in een Britse krant met het Romeinse Rijk, ten tijde van de ineenstorting wel te verstaan.

Terwijl de heren in Nederland hun hoofden koel lijken te houden, schreeuwen ze in het buitenland kennelijk moord en brand. De nieuwe maatregelen om de vluchtelingenstroom aan te kunnen -extra 750 miljoen euro, 12.500 extra noodopvangplekken, huisvesting voor 14.000 statushouders plus tijdelijke huisvesting voor 10.000 vluchtelingen- lijken niet genoeg.

Citaat uit de Volkskrant, 28 november.

Citaat uit de Volkskrant, 28 november. Het kabinet slaat ineens stevige taal uit in de internationale pers. Waarom horen we dit niet in de Nederlandse pers? En waarom doet niet PvdA-vice-premier Asscher deze uitspraken, maar minister van Financiën Dijsselbloem? De Tweede Kamerfractie van de PvdA liet tot nu toe een heel ander geluid horen: elke echte vluchteling is welkom.

Dijsselbloem: ‘We worstelen daarmee. We hebben de huizen niet. Het zet druk op onze begroting. Het creëert grote sociale spanningen in onze gemeenten, waar burgers zich afvragen waarom net bij hen zoveel vluchtelingen moeten worden opgevangen. Het hele idee van de sociale welvaartsstaat wordt uitgedaagd. Daarom kan je niet anders dan je buitengrenzen beschermen’.

Premier Mark Rutte waarschuwde donderdag op de voorpagina van de Financial Times voor hetzelfde lot als dat van het Romeinse Rijk, dat de EU mogelijk te wachten staat. ‘Grote rijken gaan ten onder als ze hun grenzen niet beschermen.’ Ook de Franse premier Manuel Valls luidde vrijdag de noodklok. Tegen de Süddeutsche Zeitung: ‘We kunnen niet nog meer vluchtelingen in Europa opvangen. Dat is niet mogelijk’.

Premier en VVD-leider Mark Rutte stuurde de VVD-minister en staatssecretaris eigenhandig weg. (Foto: rijksoverheid.nl)

De historicus Rutte maakte overigens een foutje. Het Romeinse Rijk ging niet alleen ten onder door een gebrekkige grensbewaking. De plunderingen door de Barbaren rond 400 (na Christus) beëindigden een lange periode van financiële crises, verdeeldheid in het leger en ziekten die het Rijk al flink hadden verzwakt. (Foto: rijksoverheid.nl)

Dijsselbloem laat in De Tijd weten dat het kabinet ‘veel geld wil betalen’ voor ‘een betere bewaking van de buitengrenzen, in de hoop dat anderen dat ook doen’. Nederland trekt sowieso royaal zijn portemonnee.

Over de Schengenzone is de minister ‘niet optimistisch. ‘Ik ben heel bezorgd’. Hij wil met België, Duitsland, Zweden en Oostenrijk samenwerken om tot een mini-Schengen te komen. ‘Schengen staat zeker op het spel. Het is de vraag of het überhaupt nog leeft’, liet hij vrijdagmiddag weten na de ministerraad.

In het Europarlement erkende commissievoorzitter Jean Claude Juncker beteuterd dat Schengen ‘gedeeltelijk in coma ligt’. Hij waarschuwde voor de consequenties van de opheffing van Schengen: ‘Als we Schengen verliezen, heeft ook de euro geen zin meer’.

Wat is dít nu weer? Paniekvoetbal? Maar daar zitten we niet op te wachten. Ongevraagd advies aan de politici van dienst: Laat deze management by press a.u.b. achterwege en ga als de sodemieter gewoon die buitengrenzen bewaken.

(Bronnen: de Volkskrant, De Tijd)

 

11 Reacties op Dijsselbloem over vluchtelingen: ‘Ze blazen het systeem op. Dat is wat nu gebeurt in Nederland’

 1. Gebrekkige[geen]grensbewaking.En wij worden ook geplunderd via ons sociale systeem.Hadden ook een financiële crisis.Er is ook zeker verdeeldheid bij zowel leger als politie.En ziektes worden massaal binnen gebracht!Dus:in deze heeft Rutte wel gelijk!Voor een keertje dan!

  • Guus van der Vlugt // 8 december 2015 om 21:52 //

   Welke ziektes zijn er inmiddels in NL uitgebroken door de komst van de vluchtelingen?

   • Leest u niets?Internet staat er bol van.Dat het hier onder de pet wordt gehouden en u dat voor waarheid aanziet,kan ik niets aan doen!

 2. jos van Veen // 28 november 2015 om 17:26 //

  tja..dit is voorspeld enw as meteen volspelbaar.

  Nl blijft hangen in collectieve gestii oordheid van ene mythte.EWr zijn buina geen echte vluchtelingen omnder meute die hier naar toe komt en wil komen.
  Hte doet er niet meet toe of ze uit Turkije, Afghanistan,Irak of eders vandaan komen.

  Alles komt om er beter van te worden.Luxe cmfort, uitkering, kansen,lifestyle..Hte hele concept “vluchteling”is ngenoeg geheel niet aan de a orde..
  Illegale arbeidsmigratie en gewone asielzoekers..Screbnen we ecght dan ligt het perecnateg echte vluchtelingen wellicht ver onder de verhouding van asielzoekers om andere redenen.
  Hte zijn gene vluchtelu ingen..

  EMaar zoalng wij blijven vasthoudn dat voor iedereen het etiket vluchteling van toepassing is zonder enige genuanceerdheid en we geen quotum of zeef/screening aan de binnenkomst hanteren des temeer belazeren we onszelf met gutmeschfascisme, mythes en collectieve gestoordheid.

  Dat is precies de reden waarover de PvdA, D66 en de SP gaan struiklen..Domme ontkenning en ongenuanceerde aanpak.
  Leve het asieltoerisme, de illegaliteit en sociale repercussies van al het ongenoegen dat zich in deze samenleving gaat ontwikkelen..vanuit welke hoek dan ook.

  Voeg daarbij de softe PvdA aanpak voor integratie en we gaan het beleven..we betalen ons baluw aan subsidies voor minderheden.

  Als Bulgaren naar NL komen en krantjes verkopen bij de supermarkt dan zijn die sociaal vrij wild..reden: ze komen van binnen de EU. Kom je van buiten dan krijg je advocaten voor beroepen, extra tijd bij rechters,Vluchtelingen en vreemdelingenwerk, COA, loketten bij de gemeenten, Raden, Stichtingen en genootschappen die allemaal voor je klaarstaan bij narigheid..
  Die Bulgaren mogen naar hun Ambassades..allemaal eigen keuze,eigen verantwoordelijkheid etc.EU niet aansprakelijk..of faciliterend.

  Wanneer gaan wij dit doen bij immigranten en zgn vluchtelingen? Hun idiotie en chaos wordt hen bij voorbaat vergeven..niet aansprakelijk, geen eigen keuzes(??) niet verantwoordelijk voor hun eigen situatie(???)want zij zijn asielzoeker onder het etiket “vluchteling”..zonder vluchteling te zijn..
  Wie is er nu mesjogge..?

  Zouden we voor alle migranten ook moeten doen.Alle subsidies wegstrepen!Eigen keuze en verantwoordelijkheid-wel degelijk aansprakelijk
  Of zijn immigranten meer waard dan de lokale en interne bevolking(en)??

  Asscher heeft er een potje van gemaakt en lang leve de EU integratie..Van binnen leeg en duur poreus aan de grenzen..Nog los van binnenkomend tuig.

  Turkije wil visumvrij en IS heeft 100.000 blanco Turkse paspoorten Krijgen we dat Turkse cadeautje binnen omdat Erdogan overal in de EU koepels en minaretten wil zien (speech België) die vent is nog mallotiger dan haatimams.

  En natuurlijk gaat je hele systeem er aan.

  Ruimhartige opvang? oh ja? waarom? Vluchteling die geen vluchteling is maar gelukzoekers?asieltoeristen?Tuig?

  Gelukzoekers die we lang hier houden om ze proberen te overtuigen dat ze terug moeten..? Kom zeg. Oppakken er retour naar Libië..
  Daar horen ze niet? Maar daar komen ze wel vandaan.. Weg ermee en anders in de boot vanuit Griekenland..als je naar Griekenland kunt varen dan kun je ook terug..* ( dan zal je de Turken horen…)
  Eigen keuze, eigen verantwoordelijkheid.Geen gejammer..flink genoeg om te komen dan ook flink genoeg om weer terug te gaan

  Hte spel c van kleinSchengen werkt niet.

  Zweden is geislamiseerd, Duitsland heeft uitnodigingen rondgestuurd om te komen..blunder van Merkel. Die echo blijft lang hangen en dan krijgen wij de Duitse afwijzingen/koehandel.
  Frankrijk is beter optie maar heeft het koloniale Islamverleden achter zich.
  Dus wordt de oude EEG.NL, BE,Luxemburg.
  En dat lijkt veel acceptabeler..Vergeet die EU maar..

  • Guus van der Vlugt // 8 december 2015 om 21:54 //

   Sorry, maar dit is bijna onleesbaar. Tip: lees het eerst goed door, haal de type- en spelfouten eruit en verzendt het dan pas.

 3. Bas van Stapelberg // 28 november 2015 om 19:11 //

  Nee Boterbloem en Rutte nu niet terug gaan krabbelen. Toen wij, het volk, dit aangaf heb je me weggezet als een kloon van Adolf Hitler en nu zelf opeens zo gaan praten. Onzin er is plaats genoeg, voorlopig mogen er geen vluchtelingen komen in de VVD wijk van Mark, vakkundig door Van Aartsen geregeld, ons soort mensen weet u wel. Boterbloem heeft ook geen Eritreische vluchtelingen in zijn huis opgenomen, net als de rest van de BN’ers en politici dus kom maar met miljoenen tegelijk.

 4. Niet zo JANKEN, Dijsselbloem. Dit is het gevolg van de gevoerde politiek van jou pvda oplichterspartij, samen met die andere eenheids-oplichterspartijen in de afgelopen 40 jaar. Succes in je toekomstige kalifaat. Doe die Oost Duitse knol en je drinkerbroeder de f#c#ing groeten.

 5. Bas van Stapelberg // 29 november 2015 om 19:46 //

  Hahaha die had ik nog niet gehoord Juan, Oost Duitse knol, wel toepasselijk

 6. Het gevolg van neo liberaal beleid.
  Inmiddels failliet neo liberaal beleid.
  Dit artikel is een poging om het eigen falen te maskeren.
  Er is geld genoeg in de virtuele economie en 5400 miljard belastingvrij off shore on te belasten. Kijk eens naar de docu ” the forecaster”. De enige man die de crisis al jaren ervoor had voorspeld. Toe hij zijn model niet wilde prijsgeven verdween die achter de tralies.in de docu wordt dit scenario voorspeld. Het is de aanloop naar een scenario waar landen in de eu hun overbeidsschuld niet meer kunnen aflossen. Er komt binnen een paar jaar een overheidsschuldencrisis. Het gevolg van geldcreatie in eigendom van private handen. De ” vluchteling” ontvlucht oorlog en of honger en of uitbuiting en of er geen sociale cohesie is door ontbreken sociale vangnetten.
  Het internet , de enige bedrijfstak, waar miljarden in zijn geinvesteerd zonder dat er ooit bedrijfswinsten zijn behaald. Informatie wil vrij zijn. En iedereen leert dan waar er ten koste van bedrijfswinsten er wel sociale vangnetten zijn.
  Wie heeft belangen waar? Toch.
  En idd historicus rutte beweegd uitsluitend vanuit historisch perspectief. En wordt niet gedreven vanuit innovatie. Hervorm de geldpomp. Geldcreatie in eigendim en in dienst van de gehele bevolking als westers lichtpunt. Zo kan het ook.

 7. Jan de Vries // 1 december 2015 om 10:07 //

  Ik ga mij steeds meer zorgen maken over de geestelijke gezondheid van de politici.

 8. Waarom komen er geen opvangcentra voor vluchtelingen in het Benoordenhout, Wassenaar, Aerdenhout, Heemstede, Laren, Blaricum, in de HorsteN(ruimte zat), Drakensteinec?
  Niet Kak genoeg?

U kunt niet meer reageren.