‘Het gaat mis in de thuiszorg’

(foto: pixabay.com)
Het gaat mis in de thuiszorg, dat zegt de directeur van de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland TSN in NRC Handelsblad. TSN vraagt uitstel van betaling aan waardoor 12.000 banen per direct op de tocht staan. Algemeen directeur Zion Jongstra wijst op een ‘probleem in de sector: gemeenten betalen te weinig voor thuiszorg’.
In NRC Handelsblad, 27 november.

In NRC Handelsblad, 27 november.

Dit voorjaar wilde TSN de lonen van 4.300 medewerkers verlagen om het hoofd boven water te houden. ‘We moesten dit doen omdat we op elk gewerkt uur door de collega’s zes euro toeleggen’, aldus Jongstra. Maar het feestje ging niet door.

Vakbond FNV stapte namelijk naar de rechter en die gaf de bond onlangs gelijk. Nu TSN bijna failliet is, voelt de FNV zich daar niet medeschuldig aan: ‘medewerkers horen een loon te krijgen dat ze verdienen’, aldus een woordvoerder op Radio1. En zo is het. Door de beslissing van de rechter kwam TSN wel ‘acuut in gevaar’. Jongstra: ‘Dat is de aanleiding om nu surseance aan te vragen’.

Gemeenten maakt het kennelijk niet uit wat de kostprijs van thuiszorg is. Die zeggen volgens de TNS-directeur: ‘Ik kan het bij iemand anders inkopen voor 20 euro per uur, het maakt mij niet uit wat uw kostprijs is. En dan zeg ik: dus dan moeten wij iedereen ontslaan’. Dat ook de gemeenten moeten bezuinigen vindt Jongstra geen excuus. Er zijn namelijk ook witte raven: ‘er zijn gemeenten die het goed doen. En er netjes mee omgaan’.

De hervormingen van PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zouden zorg dichterbij mensen brengen. Het tegendeel gebeurt echter: thuiszorg-organisaties vallen kennelijk om. En de zorgbehoevenden moeten maar weer afwachten wie hen straks komt douchen of steunkousen aan komt trekken.

Staatssecretaris Van Rijn wil dat gemeenten zijn tekort aanzuiveren. (Foto: rijksoverheid.nl)

Zorg dichterbij mensen, zo is het doel van staatssecretaris Van Rijn (PvdA). Zijn maatregelen werken echter averechts. (Foto: rijksoverheid.nl) 

Dit kabinet grossiert in wetten die meer problemen veroorzaken dan oplossen.

Penny wise, pound foolish, zo betitelt Jongstra de houding van de politiek. Voor mensen die hun thuiszorg verliezen, sommige gemeenten schaffen het namelijk gewoon af, is het volgens de TNS-directeur soms ‘de druppel’ om te kiezen voor een verpleegtehuis. ‘Een dag verpleegtehuis kost ongeveer evenveel als een maand thuiszorg’.

Je zou inderdaad denken dat thuiszorg, doordat die heel dichtbij de mensen staat, veel mogelijkheden biedt om zaken vroegtijdig te signaleren en zo onnodige latere zorg te voorkomen. Je zou denken dat verzekeraars en de overheid de thuiszorg omarmen. Een overheid met gezond verstand zou juist profijt hebben van goede zorg aan de basis. Maar ja, gezond verstand… Daar gaan we al.

(Bron: NRC Handelsblad)De

3 Reacties op ‘Het gaat mis in de thuiszorg’

 1. jos van Veen // 27 november 2015 om 19:38 //

  Natuurlijk is de heleboel foutief ingeschaat..
  De partcipatiesamenelving werd gezien als de iedale oplossing en dat si inmiddesl zover dat manelzorg als verplichting telt..de graadmeter voor de famiale en sociale cohesie is geworden.
  Bergen mantelzorgers lopen op hun tandvlees.

  Het was immers zo goed voor oderen om thuis te blijven wonen en met dit en ander soort kolder moest de thuiszorg worden egactiveerd en verplicht..Verpleehuizen dicht..

  Vooer menig puder ish et helemaal niet leuk om thuis te te wonen en is thuiswonen als verplicht onderdeel een heel fnuikned principe.
  Deze ouderen zitten veel leiver in een soort verzorgingshuis met eiegn ruimte en gezamenlijke voorzieninge bij de ahnd.

  Voor anderen is dat zelfs niet meer aan de orde..dementie is slopend voor mntelzorgres, langdurige sterevensprocessen als iemand nergen terecht kan..slopend.
  Het zijn steeds de nabij wonende dochteren die de klos zijn, maar id ehbben ook ene gezin

  En dat alles werd eventjes gearrangeerd door mensen als Van Rijn(gelukkig niet gehinderd door kennis van zaken) en andere neoliberalen die dachten erw at geld aan over tekunnen houden door bij voorbaat iedereen te korten en verpleeghuizen te sluiten.

  Dat deze mentaliteit niet klopte was te voorsellen en werd voorpeld..dan de gemeenten..die zagen ook al weer en reservepotje..weg met de huishoudelijke hulp..vraag je maat een mantelzorger voor..
  Het gras voor de “spil”in de zorg, de wijkverpleegkundigen, werd voor de voeten weggemaaid en de spil- met aanvankelijke veren in de gat beladen- blijkt helemaal geen spil te zijn maar een versie van assistente voor de verzekeringen..vol formaliteiten.
  Het bulkt van de logge bureaucratische instanties voor controles zonder dat ze elkaar controleren..en het resultaat is extreem pover..
  Voorspelbaar en voorspeld…

  De begoogde winsten moeten allemala weer terug.

  Wellicht is het ene neoliberale oplossing. de spil echt de spil te maken, niet meer te werken met kolossale thuiszorg organisaties maar met lokale verpleegkundige bureaus..scheelt weer overhead..de macht van de niet door kennis behepte gemeenten weg te halen, slecht 1 controlerende instantie te handhaven( die het meest efficient gewerkt heeft) en de rest er uit te gooien
  nu is het en waterhoofdconstructie.

  Dan meer investeren in ontvangstcentra om de ziekenhuizen te ontlasten, in en soort verzorgingstehuisvoorzieningen en een betere berekeing te maken voor langdurige verpleeghuiszorg.
  Meer keuze voor de mensen zelf en minder overbelaste mantelzorgers/vrijwilligers
  En probeer nu eens niet en slaatje te slaan uit “hervormingen”want dat gaat altijd fout!!

  Gezondheidszorg moet gene winstbejag gaan worden..zelfs geen neoliberaal winstbejag mett zeer dure posten
  Laat wijkverpleegkundigen nu eens echt voor de gehele zorg zorgen..daar zijn ze voor opgeleid en niet gemeentelijk maatschappelijk werk dat daar NIET voor is opgeleiHetzelfde geldt voor die waanwijze wethouders en gemeente ambtenaren..

 2. bert [maathuis] // 27 november 2015 om 23:41 //

  Burgers doen er niet meer toe.

  Ho, wacht even, natuurlijk wél als ze belastingcenten in het laatje brengen.
  Voor de rest: liefst zo snel mogelijk afdanken.
  “Je zou inderdaad denken dat thuiszorg, doordat die heel dichtbij de mensen staat, veel mogelijkheden biedt om zaken vroegtijdig te signaleren en zo onnodige latere zorg te voorkomen.”
  Precies! Dat is nou net níet de bedoeling, natuurlijk. Althans niet van onze regering en parlement.

  Wij dienen dus zélf een gezonde[re] gang van zaken te creëren! En daarmee de politici laten creperen. Klaar!

 3. allemaal al voorspeld. En nog steeds geen beweging in het parlement.
  Dus parlementaire enquete gaat er komen.
  En dat gaat voor veel meer zaken gelden
  De oplossing is hervorming van de geldpomp. Geldcreatie in dienst en eigendom van de gehele bevolking. Politiek is slaaf van Geld geldstromen geworden. Hierdoor is het allemaal erg lastig/onmogelijk geworden om op iets essentieels als klimaatverandering te acteren.
  VVD vindt het kapitaal vernietiging. En de VVD is van het Kapitaal.
  De VVD eigent zich de rol toe van CEO, een land als BV besturen. Herkenbaar voor de ondernemer. Schouders eronder, voc mentaliteit.
  Met een Havik als premier. Inleven, empathie is voor de zwakkeren. De Ratio regeert. Doorprocederen totdat je erbij neervalt.Visie is niet nodig en staat doorprocederen in de weg. Knopen eruit , stoppen met leuteren en …doorprocederen. Het 21e eeuwse politieke leiderschap gebaseerd op 18e eeuwse denkbeelden.
  DE financiële sector glundert. Wat een cadeau deze politici.
  Geldcreatie blijft bij private personen. Geen hervormingen hier.
  De idiotie van ontkenning van extreme vermogensongelijkheid en de destructieve krachten in de financiele sector.
  Hervorm de geldpomp, dus een volgeld systeem in dienst van de gehele bevolking en zet dit bv in voor klimaateconomie. Herstel dus de verzorgingsstaat. Alleen een verzorgingsstaat ( de sociale cohesie) gaat de mens verder brengen. Start met de belasting op de 5400 miljard off shore gelden bijoorbeeld. Belast de virtuele economie, Dus btw op aandelen. En maak een begin met een totale hervorming van de financiele sector.

U kunt niet meer reageren.