‘Verborgen zorgkosten maken van budgetpolis de nieuwe woekerpolis’

(Foto: Flickr, Snorski)
‘Kosten die verbonden zijn aan zorgpolissen zijn veelal verborgen kosten. De zorgpolis, en dan met name de budgetpolis, is daarom de nieuwe woekerpolis van Nederland.’ Dat stelde advocaat gezondheidszorg Elly Koning afgelopen week in het tv-programma Radar. Wat wel en niet wordt vergoed door een zorgverzekeraar is vaak volstrekt onduidelijk. Zeker wanneer een zorgverzekeraar geen contract heeft met de betreffende zorgverlener.

Patiënten ontvangen na een ziekenhuisbehandeling soms een torenhoge rekening omdat de polis niet alle kosten dekt. Eén bepaling in de Zorgverzekeringswet, het hinderpaalcriterium, kan gelukkig veel narigheid voorkomen, maar dat lijkt het best bewaarde geheim van Nederland.

Screenshot Radar, 16 november.

Screenshot Radar, 16 november.

Ziekenhuizen kunnen vóór een behandeling niet aangeven hoe hoog de mogelijke factuur achteraf zal zijn. Dat is uiteraard ook afhankelijk van de -aanvullende- polis. Een rekening voor niet gedekte zorg van soms wel duizenden euro’s valt pas achteraf op de mat, als een vervelende financiële surprise. Dan blijkt pas dat bijvoorbeeld de röntgenfoto’s niet waren gedekt.

In het geval van niet-gecontracteerde zorg komt er sowieso een nota. Met name bij een natura- of budgetpolis lopen niet-oplettende verzekerden het risico op kosten, omdat ze door een niet-gecontracteerde zorgverlener werden behandeld. In dat geval is de vergoeding door de verzekeraar lager dan normaal, soms slechts 50 procent van het totaalbedrag, en mag de patiënt de rest van de factuur zelf ophoesten.

Gelukkig is er voor zulke gevallen het hinderpaalcriterium zoals genoemd in artikel 13 lid 1 van de Zorgverzekeringswet. Die stelt dat een vergoeding van de zorgverzekeraar voor een verzekerde nooit zo laag mag zijn, dat de patiënt niet meer kan kiezen voor de arts of ziekenhuis van zijn voorkeur, gecontracteerd of niet. Iedereen in Nederland heeft namelijk recht op een vrije artsenkeuze.

Bij het grote publiek is het hinderpaalcriterium -nog- onbekend, waarschijnlijk omdat er nooit voorlichting over is gegeven. Geen enkele grote zorgverzekeraar lichtte er zijn klanten over in. Ook publiceerde (peildatum: 16 november) geen enkele grote zorgverzekeraar ook maar íets over de bepaling op zijn website.

Net als collega Henk Kamp, heeft ook Edith Schippers (hier tijdens Prinsjesdag 2014) last van coalitiepartner PvdA die de linkse koers lijkt te hebben teruggevonden. (Foto: wikimedia.commons.org)

VVD-Minister van Volksgezondheid Edith Schippers verwijst patiënten die gebruik willen maken van het hinderpaalcriterium naar de rechter. (Foto: wikimedia.commons.org)

De toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) weet kennelijk ook niet hoe het zit. De NZA stelt op zijn website namelijk dat een vergoeding van ‘minder dan 75 procent een hinderpaal kan zijn’. Met andere woorden, 75 procent is meestal een acceptabele vergoeding. Maar dat kan de NZA helemaal niet stellen. De rechter bepaalt namelijk per geval wat een ‘hinderpaal’ is. Een vergoeding kan, zeker bij dure behandelingen, -veel- hoger uitvallen dan 75 procent.

De directeur van de kleine zorgverzekeraar DSW Chris Oomen maakte zich vorig jaar al boos over de nonsense die door zijn branchegenoten werd verkocht over de vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg. Oomen noemde vergoedingen van 70 of 80 procent ‘volkomen flauwekul’. ‘Dat maakt de rechter uit. Volgens de wet mag een bijbetaling voor een verzekerde namelijk géén verhindering zijn om naar dat ziekenhuis te gaan’.

Het hinderpaalcriterium geldt weliswaar voor elke Nederlander, maar in het bijzonder voor hen met doorzettingsvermogen. Je moet namelijk eerst naar de geschillencommissie of rechter om het hinderpaalcriterium te laten toepassen. Dat is nogal omslachtig, en daarmee voor veel mensen een groot obstakel. Zorgminister Edith Schippers wil het echter niet veranderen.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot vreest Amerikaanse zorgverzekeraars op de Nederlandse zorgmarkt. '

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot noemt de opstelling van minister Schippers inzake het hinderpaalcriterium ‘echt fout’. (foto: cda.nl)

CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot noemde de houding van de VVD-minister in Radar ‘echt een foute opstelling’: ‘De mensen zijn vaak ziek en hebben helemaal geen tijd om naar de rechter te gaan. Deze mensen hebben goede zorg nodig’.

Welkom in het spiegelpaleis van de zorg. Zorgverzekeraars zorgen voor ondoorzichtige polissen die sommige zorgkosten wel dekken en andere weer niet. Die dekking is niet alleen een gatenkaas, maar verandert ook elk jaar. De kosten zie je pas op je factuur achteraf. Spannend.

Daarnaast zwijgen de -grote- zorgverzekeraars over geldende wetgeving, weet zelfs de toezichthouder niet precies hoe het zit, en wanneer je inderdaad recht hebt op een vergoeding volgens het hinderpaalcriterium, dan verwijst de minister je doodleuk naar de rechter. Alles hapert aan dit onderwerp.

Verborgen kosten, verborgen wetgeving: het is veel erger dan de woekerpolis.

(Bron: radar.nl)

5 Reacties op ‘Verborgen zorgkosten maken van budgetpolis de nieuwe woekerpolis’

 1. Een ieder mens, bedrijf of instelling die dienstverlening geeft aan zieken is volgens de wet strafbaar indien zij bepalingen in de voorwaarden voor uitkeringen verzwijgen.
  Dat staat al vele decennia in de wet en de rede is simpel, verzwijgen levert de klant nadeel op en voordeel voor de verlener.
  En als het gebeurd komen nog een paar andere wetsartikelen die mee spelen.
  Wat verantwoordelijke van de verlener echt niet willen.

 2. Hermannus // 21 november 2015 om 11:46 //

  Wat mis ik het ziekenfonds van vroeger. Ik zie door de bomen het bos niet meer, wil graag weg bij Zilveren Kruis met die onbeschoft hoge verhoging. Maar naar welke verzekering. Ik heb al vele uren zitten plussen en minnen, ik kom er niet uit, Veel te ingewikkeld, en dat doen ze natuurlijk bewust die verzekeraars. Tijd voor ingrijpen van de regering (zal echter niet, onze regeringen kennende), een volksverzekering waarin iedereen gewoon kan lezen wat hij of zij vergoed krijgt. Dit is allemaal zo schimmig. Overigens, waar is de heer Hoogervorst eigenlijk gebleven? Ik hoor of zie hem niet meer over dit geweldige idee, het zorgstelsel.
  En verder: als geen toeslag(en) krijgt, ben je mooi de pineut in dit land. Werk je voor niets of een ander door dit geweldige systeem van zorg- en huurkosten.

 3. jos van Veen // 21 november 2015 om 13:40 //

  Daar is al meer gedonder over geweest.
  De blunderkaas zit in het idee dat menen gewoon mag worden opgelegd dat ze naar een arts die door de verzekeringmaatschappij is gecontracteerd moeten gaan om iets vergoed te krijgen conform polis..Een soort verplichte koppelverkoop.
  Een bureaucratische manipulatie. de verzekering is de baas volgens het aloude neoliberale beginsel “wie betaalt bepaalt”

  ( dat verschijnsel vinden we ook terug bij justitie waar bij je als klant voor rechtbank altijd een advocaat moet hebben ingehuurd.Omdat je zelf niet competent genoeg bent om duidelijk te maken wat aan de orde is???)

  Dat houdt in dat verzekeringsmaatschappijen hun machtsklauwen kunnen uitbreiden richting klanten én artsen, de kosten kunnen gaan manipuleren en natuurlijk via Schippers, aansluiten bij de neoliberale praktijken van de huidige politiek.Die heersen ook graag over de meute, de geldstromen en weten het altijd beter..Alles voor de winst…en geld als hoofddoel.

  Dit staat haaks op onze wetgeving, m.n. het onderdeel patiëntenrechten.
  Daar staat duidelijk dat patiënten recht hebben op vrije artsenkeuze.
  Tja, dat kunnen patiënten dan el willen maar ene arts is natuurlijk ook een mens en gaat ook geen 80 uur werken omdat ie zo gewenst/populair is..het kent grenzen, maar als principe staat dat hete vast in de wet.

  En dan kunnen we niet anders concluderen dat wetgeving en neoliberale politiek niet lekker samengaan.
  Geen wonder dat de eurofiel neoliberalen meteen stampij maken als er een vraag ligt over toetsing van de huidige wet-en regelgeving aan de grondwet….Ligt ook niet lekker..D66 en PvdA hebben er nog wel eens een handje van maatregelen te steunen die niet erg lekker liggen bij de grondwet.Neoliberalen houden niet van wetten die hun mateloosheid in winstvergaring blokkeren,… geen overheidsbemoeienissen..de”Markt” bepaalt..
  Dat bleek en blijkt nog steeds een geweldige misfit te zijn..daar heeft dan 85% van de bevolking nadeel van..Maar ja, neoliberaal houdt niet van mensen..Eerst geld..en macht…en status..imago…IKKE ..Dikke IKKE (Van Baalen.Elias enz)zie EU..
  Je moeten mensen tegen neoliberaal beschermen..(Wie beschermt ons tegen de EU, TTIP,CETA., machtsgekkies en echte waanzinnigen? enz)

  Dat zullen we toch eens zelf moeten doen!!
  WIJ kiezen zelf deze ongein!!

 4. Bergerac // 23 november 2015 om 14:17 //

  Heel snel één (1, un, one, ein) nationale ziektekostenverzekering; basis + enkele aanvullende. De stelling dat het huidige systeem ‘concurrentie’ dus kostenbesparing oplevert gaat er bij mij niet in. Nu moeten wij als consument de bedrijfskosten + winsten van tientallen zorgverzekeraars ophoesten. Elk jaar opnieuw ploegen honderduizenden, zoniet miljoenen Nederlanders uren, dagenlang door de verschillende voorwaarden van de verzekeraars. De verzekeraars op hun beurt moeten elk jaar vaak extra mankracht inhuren (lees dure uitzendkrachten) om allewijzigingen, opzeggingen en aanmeldingen te verwrken. Kan iemand mij uitleggen waar ons voordeel zit?

 5. Hoeveel oud politici en van welkw partij werken er in de sector? En tegen welk salaris? Lijstjes graag

U kunt niet meer reageren.