Kabinet steekt 1,3 miljoen in onafhankelijke Russische media

(Foto: Flickr, Richard Koek)
PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders wil 1,3 miljoen euro steken in onafhankelijke Russische media. ‘Momenteel hebben grote groepen Russischtaligen in de voormalige Sovjet-Unie vrijwel alleen toegang tot eenzijdig nieuws, dat vaak ook nog eens wordt vervuild door desinformatie vanuit het Kremlin’, aldus Koenders, die ook een onderzoek naar de Russische media financierde.
In de Volkskrant, 19 november.

In de Volkskrant, 19 november.

Nederland doneert het bedrag aan Free Press Unlimited, deze internationale organisatie zet zich onder meer in voor onafhankelijke media in de voormalige Sovjet-landen. Nederland steunt overigens al langer onafhankelijke media in Soedan, Iran en Syrië.

Volgens de minister is de toekenning ‘niet gericht tegen Rusland maar vóór onafhankelijke media’. Met de Russen is verder niet overlegd, om verdere diplomatieke schade te voorkomen, schrijft de Volkskrant. Ook zou de samenwerking met non-gouvernementele organisaties als Free Press Unlimited volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken ‘geen expliciete goedkeuring behoeven’.

Koenders noemt de subsidiering in het belang van Nederland: ‘Met de toegenomen spanningen tussen Rusland en het Westen over de illegale annexatie van de Krim en de Russische militaire inmenging in Oost-Oekraïne, vindt het kabinet het extra belangrijk dat contacten tussen het Westen en de Russischtalige bevolking van de voormalige Sovjet-Unie blijven bestaan’.

Minister Koenders in gesprek met Daniel Graig, oftewel James Bond tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties afgelopen september. Wellicht kan 007 zich inzetten voor de vrije pers in de voormalige Sovjet-landen? (Foto: Flickr, Cynthia van Elk)

Minister Koenders in gesprek met Daniel Graig, oftewel James Bond, tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties in september. Wellicht kan 007 zich ook inzetten voor de vrije pers in de voormalige Sovjet-landen? (Foto: Flickr, Cynthia van Elk)

Waarom, is de prangende vraag, doet Nederland dit? Moest Free Press Unlimited gered worden? Zijn we met Rusland in oorlog? Brengt Nederland met deze 1,3 miljoen euro de Russische propagandamachine een zware klap toe? En waarom Rusland, en bijvoorbeeld niet Saoedi Arabië, China of Noord-Korea? Wat is dat voor willekeur.

Intussen haalt de internationale gemeenschap de banden met Moskou aan, om een groter kwaad te bestrijden. Terwijl Nederland met een symbolische fooi de relatie met Moskou beschadigt, onderhandelen de grote landen met Poetin om gezamenlijk IS te bestrijden. Daarvoor zetten ze in Washington en Parijs hun bezwaren even aan de kant. Voor het hogere doel.

Was Bert Koenders een Russische minister geweest, dan had hij de afgelopen jaren zeker miljoenen gestoken in onafhankelijke Nederlandse media die volgens de Russen eenzijdig berichtten over bijvoorbeeld de MH17: ‘Momenteel hebben grote groepen Nederlanders vrijwel alleen toegang tot eenzijdig nieuws, dat vaak ook nog eens wordt vervuild door desinformatie vanuit Den Haag’.

Het land was -terecht- te klein geweest.

(Bron: de Volkskrant)

13 Reacties op Kabinet steekt 1,3 miljoen in onafhankelijke Russische media

 1. jos van Veen // 19 november 2015 om 13:02 //

  ik ben vooringenomen.
  Ik vind Koenders apert ongeschikt en iemand die niet gehinderd door enige kennis van zaken de gekste dingen doet, enorm na-apend babbelt, niets zegt en niets inhoudelijks toevoegt maar wel en fortuin kost om overal naar toe te reizen om aan zelfnetwerk/impressionmanagement te doen om te proberen om na de verkiezingen er een leuk baantje aan over te houden.

  Lege huls, verwend mannetje.veel leeg gepraat.
  Hij doet net alsof hij belangrijk is en het altijd druk heeft..daar is ie goed in..de rest is niks..showboy.

  Heeft iemand hem wel eens een zinnig ding horen zeggen wat van hemzlef was en niet als herhaling van wat er ergens aan de orde is geweest?

  Denk even aan dat tweede machien als cadeautje ter controle van vrachtwagens voor Gaza..een blunder apart..Echte nitwit, niet ingelezen, dom doen.. En waar komt ie mee terug? Dat we antisemitisme moeten bestrijden ( daar is er al eentje voor bij de PvdA-Asscher)..daar hebben ze zijn kop in Israel gek over gezeurd en dat wordt dan hier gebracht als een serieuze opdracht..
  Dan ben je toch echt de weg kwijt ..weer een torenhoge declaratie..

 2. Bas van Stapelberg // 19 november 2015 om 16:51 //

  Koenders is een droplul, het prototype waar je zaadje tegen zegt. Snap sowieso niet dat PvdA deze liberaal op de ledenlijst heeft staan, maar goed, onderwerp. Ze zijn zich, de Bilderbergjes, rot geschrokken over de nadenkende houding die een groot deel van het volk aannam toen de reguliere pers het niet gelukt is om Poetin en Rusland kapot te schrijven. Ze zitten er niet lekker bij dat mensen niet meer anti Rusland zijn en meer opgeschoven zijn anti SA en USA te worden, de mensen worden wakker.

 3. OVer investeren gesproken..
  VolksKrant van 18 november. Pagina 26. Een opiniestuk van rens van tilburg. De tragedie van de horizon. Gaat over geld en klimaar. In de derde kolom. De zin. ” daarom riepen 400 beleggers , goed voor 23 BILjoen dollar aan belegd vermogen, de regeringsleiders op binnenkort in parijs een ambiteus klimaatakkoord te sluiten. ” geef ons zekerheid, dan kunnen wij investeren” zo luidde de boodschap.

  Huhhh???. Zekerheid? 400 individuen met 23 duizend miljard aan bezit zoeken “zekerheid” . 400 individuen bezitten meer dan de helft van de totale wereldbevolking. Zekerheid. De investeerders die rutte graag naar nl haalt. En voor alle zekerheid eerst maar de sociale zekerheidskosten behorende bij arbeid zo goed als elimineerd.

 4. Als het gaat om oorlog zal steeds duidelijker worden de rol van welvaartsongelijkheid. En hoe de thrickle down economie theorie politiek ( wetgever) en de kapitaalbezitters ( samen met de banken) ontstaan in de jaren 80 door thatcher en reagan is ingezet. Het ideaal van de creatie van de enkele rijkman die druppelgewijs dan banen , innovatie etc creert. Zie hierboven het resultaat.
  Het gaat dus om zekerheid. Zekerheid in bestaan. Zekerheid van behoud van kapitaal. ook al heb je duizend miljard aan bezit.
  Het is dus rampzalig dat in NL er een kabinet bezig is met een ” oorlog” tegen de eigen bevoking om ALLE sociale zekerheid te vervangen door sociale onzekerheid. EN..monden vol over bescherming van de rechtsstaat alleen de toegang er toe beperken. Enzovoorts enzovoorts.
  Nu nog de barbarij , het terreur gebruiken , om de “rechtstaat” ( de bilderbergjes) te beschermen tegen onwelgevallige duidelijk rapportages. Censuur op het internet, en tapterk.

  Arbeid en 23000 miljard kapitaal. Hoezo Mark.. lage lonen.bezuinigingpolitek. er staat 23000 miljard klaar om belast te worden. Waarvan inmiddels duidelijk is dat er 5400 miljard van NLers klaar staat om belast te worden.
  Je hoeft geen geld te lenen voor de schamele 5 miljard “lasten verlichting”. Wat overigens bewezen nu betekend.. Belasting op arbeid omlaag = kosten voor arbeid omlaag en de winsten omhoog. Publiekstaken privatiseren , nog meer geld belastingvrij , inmiddels ook bewezen,overhevelen naar rijkman. De 5400 miljard aan vermogen ( belastingvrij gestald in het buitenland en dus geen enkele werking van dit kapitaal in NL). Dat is roeien zonder riemen Mark. En een visie hebben is dan inderdaad volstrekt overbodig.
  Je ben toch niet aan het buigen voor de terreur van kapitaal krachtigen??

  Zoals al eerder geschreven. de thrickle down economie theorie is failliet. Het zou al een enorme stap voorwaarts zijn als Rijkman, overheden en banken dit zouden inzien.
  Nog even en er is geen kwalitatief klimaat meer om uberhaupt nog in te leven. En dan zit je in je keldertje met je duizend miljard en je politiek vrinden.

  Sociale zekerheid voor iedereen is een belangrijke voorwaarde voor een functionerende beschaving. En mark , het gaat dus om het slechten van de welvaartsongelijkheid tot aanvaardbare niveau’s.
  En niet om het slechten van iedere collectiviteit.
  En daar zijn de bilderbergjes op termijn ook daadwerkelijk mee geholpen.

 5. correctie.. Sociale zekerheid is een belangrijke voorwaarde, zoniet de belangrijkste, voor een functionerende SAMENleving.

 6. Onbegrijpelijk dat ons geld besteed wordt om anti Poetin propaganda te financieren. Het opgestoken vingertje, gefinancierd door u en mij, is een middelvinger richting een land waar de mensen WEL massaal achter hun regering staan. Schaam me dat deze ijdeltuit zulke cadeautjes weggeeft. Tja, PvdA en makkelijk andermans geld uitgeven. Dat kunnen ze als geen ander.

 7. Bas van Stapelberg // 20 november 2015 om 18:50 //

  Het leuke van de PvdA is dat als je begint over mensenrechten in SA dat ze heel stil worden.

 8. Wat een hypocrisie! De Nederlandse overheid financiert zelf al jaren anti-Russische propaganda. Het Ukraine Crisis Media Centre, een, mede door miljardair George Soros opgezette, nieuwsmedium waar de Nederlandse pers ten tijde van de coup bijna uitsluitend informatie vandaan haalde wordt al vanaf het begin door de Nederlandse overheid gefinancierd, evenals door het beruchte door de Amerikaanse overheid gefinancierde National Endowment for Democracy, betrokken bij zo’n beetje elke Amerikaanse interventie/staatsgreep:

  http://uacrisis.org/about

  Zie hoe geraffineerd deze organisatie te werk gaat, propaganda in de meest letterlijke zin van het woord wordt niet geschuwd:

  http://operation-gladio.net/reports-on-behalf-of-kiev-dismantling-a-modern-propaganda-agency

  Ook op de site zelf wordt verwerpelijk propaganda niet geschuwd, zie bijvoorbeeld de infographic op de website:

  http://operation-gladio.net/reports-on-behalf-of-kiev-dismantling-a-modern-propaganda-agency

 9. Laat hem gloeiende gloeiende eerst maar eens hier de leugenpers aanpakken in plaats van zich tegen Rusland aan te bemoeien!Door die kwezel krijgen wij alleen maar problemen,nooit iets positiefs!De pot verwijt de ketel,he,Koenders!Als hij geen Sinterklaas mag spelen leeft hij niet!Van ons geld notabene!Hufter!

 10. A.M.Klaassen // 13 december 2015 om 16:29 //

  Laat de Nederlandse Regerings maffia eerst 1,5 miljoen steken in onafhankelijke Nederlands media. Stasi omroep de NOS en Nieuwsuur zijn volop manipulerend bezig en media als NRC en de Volkskrant doen hiervoor niet onder.

 11. woedende burger // 16 maart 2016 om 19:10 //

  zijn die lui in den haag wel goed snik, wat een debielen om zoveel te verspillen aan poetinlandje. geef het hier aan de armen, wat een idioten zijn die lui toch!!!!

  • jungleelephant // 16 maart 2016 om 19:14 //

   Maar dat onze bloed-eigen media alleen gekleurd nieuws brengt,mag dan weer wel????Zielig figuur!

U kunt niet meer reageren.