Kabinet overweegt een asielquotum

PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. (Foto: rijksoverheid.nl)
De ministerraad heeft afgelopen vrijdag lang gesproken over een mini-Schengen en een asielquotum. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken bespreekt de plannen tijdens de Europese onderhandelingen over de vluchtelingenstroom. Een mini-Schengen is de eerste optie die Nederland voorstelt: een Schengen bestaande uit Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Luxemburg. Met aan de buitengrenzen grenscontroles met transitkampen voor vluchtelingen. Wanneer het mini-Schengen onhaalbaar blijkt, is een asielquotum een alternatief.
In De Telegraaf, 18 november.

In De Telegraaf, 18 november.

In de mini-Schengenzone zouden de vijf landen beter moeten samenwerken. De huidige Schengenzone bestaat uit 26 landen, inclusief de niet-EU-lidstaten Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Of Duitsland, Oostenrijk, België en Luxemburg willen meewerken is nog een vraag. En hoe valt het binnen Europa? ‘We kunnen moeilijk Hongarije met al die vluchtelingen laten zitten’, stelt een ‘een bron bij het kabinet’ in De Telegraaf. Mochten de vijf landen niet willen meewerken, dan is een Schengen-samenwerking binnen Benelux nog een optie.

Volgens politiek commentator van Radio1 Peter Kee is Duitsland niet enthousiast, zo zei hij op Radio1. ‘Dat land heeft er ook niet zoveel bij te winnen. Het heeft de grootste buitengrenzen. Nederland wil dit natuurlijk graag. Het ligt immers ingebed tussen België en Duitsland. Zo behouden we de open grenzen met onze directe buurlanden en bewaken zij de grenzen’. Het Nederlandse plan is echter geen lachertje in Europa, ‘er wordt serieus met minister Koenders van Buitenlandse Zaken over gesproken’.

(Foto: wikimedia.commons.org)

PvdA-leider Diederik Samsom is niet erg enthousiast over een mini-Schengen, maar ziet het als middel om erger te voorkomen: het uit elkaar vallen van Schengen. Wat de sociaaldemocraat denkt over een asielquotum is -nog- niet duidelijk. (Foto: wikimedia.commons.org)

Ook PvdA-leider Diederik Samsom is niet erg enthousiast over een mini-Schengen maar vreest erger. ‘Als de buitengrenzen falen, wat nu lijkt te gebeuren, kun je dat doen’, aldus Samsom in De Telegraaf. Hij ziet nog wel wat ‘praktische bezwaren’.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra ziet het plan wel zitten. ‘Zo’n voorstel kan op steun van de VVD rekenen, zowel ten aanzien van mini-Schengen als ten aanzien van een plafond in het aantal asielaanvragen.’

Het mini-Schengenplan is natuurlijk onhaalbaar. De Duitsers willen niet. Waarom zouden ze? Met België de nieuwe Schengengrenzen vormen, lost niet veel op. Integendeel. Terroristenbroedplaats Brussel wordt eerder leverancier van extra problemen.

Vergeet mini-Schengen. Het grootste nieuws is dat het kabinet denkt aan een asielplafond, de zogenaamde tweede optie. De optie die in zicht komt, wanneer mini-Schengen het niet haalt. Het was lang onbespreekbaar voor links. Maar de PvdA, die partij rekent zich nog steeds tot de linkse familie, staat nu kennelijk open voor een asielplafond. Een asielquotum is dus onderweg.

(Bron: De Telegraaf, Radio1)

4 Reacties op Kabinet overweegt een asielquotum

 1. De pvda is op papier een linkse partij.links of rechts.allebei met draconische bezuinigingspolitiek die op allerlei fronten desastreus uitvalt. De regering is vergeten dat het de bevolking heel hard nodig heeft. Dat dictaten en de bevolking dicteren en repressief bezuinigingen alleen maar afbreekt. Heel neo liberaal. De scheuren en barsten in de eu worden zichtbaar.

 2. jos van Veen // 18 november 2015 om 16:52 //

  waar in et begin al voor gewaarschuwd werd -als waarschuwing en als punt van aandacht , komy t nu steeds dichterbij.
  De open grenzen en en open deuren van voor grote stromen asielzoekers..latenw e nu toch eens echt ons verastand gebruiknen en onzelf niet beazeren..De syrische tak vormen nagenoeg geen vluchetlingen maar gewoon kansen en comfort asielzoekers.
  Er zijn echt heel weinig echte vluhtelingen bij///er wordt nu als gesproken over asieltoersisme.
  Duitsland/Merkel heeft een blunder gemaakt en nu zit de erst met de gebakken peren.
  Dus wat kun je daar aan doen?
  Niks- at is sereus alternatief en vindt voorstanders bij de PvdA en Gitmenschkrijj ngen die weiegeren in te zien dat het niet gaat om vluchtelingen.
  S afrikanen vluchten noch voor politiek, noch voor geweld ze komen gewoon asiel aanvragen voor de westers bestaan en zieren dit op met drama op besteling.
  Voor Syri: érs geldt n mutatis mutandis hetzelfde..ze zaten veilig in Turkije, maar willen meer.
  Erg vaderkandslievend zijn ze niet want anders zouden ze zich wel als strijders inzetten tegen de terreur in eigen land.W.o. IS, Al Queada en ander tuig
  Dat alleslaten z eliever aan anderen over en zijn van mening dat Turkije niet echt aan hun toekomstplannen voldoet..daar moeten dus ook anderen voor zorgen. Een land van kansen, comfort en geldvoorziening…een collectief gestoord land dat bereid is zich principieel leeg te laten scheppen…NL bijvoorbeeld.
  De PvdA blijft volhouden op dat deuntje omdat het denkt daar electrale winst uit te behalen, tegen elk beetje kritisch verstand in.

  Een minischengen..kunstmatig gecreeerde dubbele buitengrenzen met kampen net over de eerste grens maar nog wel binnen de EU..

  Ze zien je aankomen in de oud Oostbloklanden..Misschien een beetje geintresseerd als ze miljarden kunnen binnenslepen van de minikring..De rijke landen en anders mogen die de lucht in.
  Zeker in de wetenschap dat jihadistische mafketels juist daar ook nog eens hun broedplaatsen hebben. Ook jihad houdt klaarblijkelijk van comfort..
  De plek waar bakken vol losers worden gecreeerd. de zelfhaat en afgunst wordt aangewakkerd en de agressie en haat vlug doet ontvlammen.
  En wie niet creatief kan zijn in eigen leven wordt destructief voor anderen..
  Terreur is wellicht niets anders dan losers aan de macht door willekeurige moord en verderf..

  Ik geloof er niet in een minicirkel en zeker niet als dit door Koenders aangekaart moet worden..

  Het quotum is natuurlijk een dringend gewenst artikel geweest en is dat nog steeds.
  Komt er ene end aan..Ik denk dat het helder is dat dat wel zal moeten.
  Uit zichzelf stopt het niet

  Dus dat is maat regel 2. Tot zover en niet verder.
  Insluipend is natuurlijk de steeds weerkerende vraag of er nu echt geen 50 méér bij kunnen
  Zeker als deinstroom zich ineens gaat proportioneren.
  M.i. zou het een goed middel zijn om mensen zonder paspoort of identiteitspapieren geen toegang meer de verschaffen.Krijg je nog een boel ellende mee als je ze wel toelaat

  de derde optie is de grenzen voor asielzoekers nog maar mondjesmaat openzetten en bij het bereiken van het quotum te sluiten c voor asielzoekers. Echte vluchtelingen altijd opvangen

  Dat is natuurlijk geen goede zaak volgens Gutmensch en wellicht PvdA maar we moeten wel eens ene keer nadenken of we mensen nog langer moeten gaan behandelen als onverantwoordelijke kleuters die overal hulp voor nodig hebben en nergens aansprakelijk voor hoeven te zijn..
  Ook zij twen heel goed dat het levensgevaarlijk is om met ruw weer de zee op te gaan, geen zwemvesten te kopen etc.. dus zijn ze wel degelijk verantwoordelijk en aansprakelijk voor de schade , dood en misere voor zichzelf en anderen. H Geen dode kindertjes meer die aanspeolen omdat pa geen zwemvest wilde aanschaffen..die man is aansprakelijk voor doodslag
  Wie gekke dingen doet kan gekke resultaten verwachten..klaarblijkelijk geldt dt niet voor onze asielzoekers..dat zijn stakkers, kunnen niet goed nadenken, zijn niet langer zelfverantwoordelijk etcetc.
  De feiten wijzen op iets anders..ze zij niet krankjorum en hoeven niet onder curatele.
  Als je hier wilt potverteren en eisen dan heb je hier niks te zoeken..

  de laatste optie id de cyclus sneller late raaien, sneller selecties= geen procedures etc ter verlenging en sneller uitzetten. Anders komen we weer in peperdure luxetoer

  Daarna zullen ze er toch aan moeten geloven: die paar honderd duizend illegalen die al liftend meekomen en zich niet laten of hebben laten registreren
  Duidelijk zal het moeetn zijn dat de verv blijfstaus slechts tijdelijk is..in principe gaat iedereen terug!Ook al zit ie omringd tussen de familie in een sociale woning.
  Alles gaat terug!! Geen uitkeringscarriere.

  Een dergelijk motto moet steeds heel LUID gebruikt worden om geen grote groep te krijgen die door het comfort heenzakt

 3. Bas van Stapelberg // 20 november 2015 om 18:52 //

  Quotum?? Pardon, mensen die dit wilde waren toch fascisten PvdA.

 4. Bas van Stapelberg // 20 november 2015 om 18:52 //

  Quotum?? Pardon, mensen die dit wilden waren toch fascisten PvdA.

U kunt niet meer reageren.