Wiebes is somber over lastenverlichting van vijf miljard

Staatssecretaris Eric Wiebes van Belastingen. (Foto: rijksoverheid.nl)
Nu D66 heeft aangekondigd tegen het Belastingplan te stemmen, zakt bij staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) de moed in de schoenen. Hij is somber over de toekomst van zijn plan. ‘Het lijkt onmogelijk om meerderheden te vinden die zich van tevoren aftekenen’, zei Wiebes dinsdag. ‘Ik hoef maar één vin te verroeren om iemand tegemoet te komen en dan verlies ik iemand anders.’ Het kabinet zoekt nog 17 zetels om het plan half december door de Eerste Kamer te loodsen. Zonder de steun van D66 gaat dat sowieso niet lukken.
 (Foto: Flickr, fotograaf Sebastiaan ter Burg)

D66 stemt tegen het huidige Belastingplan 2016, aldus partijleider Alexander Pechtold in het AD. Daarmee toont hij zeker lef, maar houdt de partij stand, of is het gewoon onderdeel van de lopende onderhandelingen? (Foto: Flickr, fotograaf Sebastiaan ter Burg)

D66-leider Alexander Pechtold noemt het Belastingplan intussen ‘een schot hagel’. Hij liet vanochtend in het AD weten dat zijn partij tegen dit plan stemt. Hij ‘bedankt voor de rol van hulp-Sinterklaas’.

Wanneer de democraten in de Tweede Kamer inderdaad tegen stemmen – dat moet je bij D66 altijd eerst afwachten -, stemmen de partijgenoten in de Eerste Kamer straks ook tegen. Het plan heeft dan weliswaar een meerderheid in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste. En in dat geval is het exit Belastingplan, en gaat de lastenverlichting van vijf miljard voorlopig niet door.

Pechtold wil de 5 miljard lastenverlichting combineren met een belastinghervorming. Eentje die vergroent en banen schept. Het huidige voorstel van het kabinet is een beetje van alles wat. Lagere belastingen voor ouderen, hogere kinderbijslag en extra ondersteuning voor ouders van gehandicapte kinderen om het CDA te paaien. Een verschuiving van energiebelasting van gas naar electriciteit, een beetje vergroening en een hogere toeslag voor kinderopvang voor D66. Maar Pechtold hapt niet. Hij vindt het een ‘fantasieloos, krampachtig pakket’.

In het AD, 17 november.

In het AD, 17 november.

Pechtold: ‘Wij hebben de afgelopen drie jaar ieder miljoen op de rijksbegroting tegen het licht gehouden. We hebben mede steun verleend aan 50 miljard bezuinigingen. Kunt u nagaan hoe serieus wij onze steun steeds hebben gewikt en gewogen. En nu zouden we opeens vijf miljard euro die er niet is, uitdelen met een schot hagel naar de samenleving?’ De D66-leider wijst erop dat het geld niet over is, ‘het wordt geléénd’. Het is als lenen voor een vakantie in plaats van een studie, ‘stop het geld dan maar in de staatsschuld’, aldus Pechtold.

Uiteindelijk bepaalt de senaatsfractie van D66 in december of het voor of tegen het Belastingplan stemt. Het komt echter nauwelijks voor dat een kabinetsvoorstel door de Tweede Kamerfractie wordt weggestemd, en door de Eerste Kamerfractie alsnog wordt gesteund. Voormalig PvdA-senator Han Noten zei ooit: ‘Een fractie in de Eerste Kamer zal een regering nooit aan een meerderheid helpen, als partijgenoten in de Tweede Kamer tegen het wetsvoorstel hebben gestemd’.

Wiebes kan het dus wel schudden, áls D66 tenminste standhoudt. De onderhandelingen lopen feitelijk nog. Alles ligt dus nog open. Wiebes sombert te vroeg.

(Bron: AD.nl, Nu.nl)

9 Reacties op Wiebes is somber over lastenverlichting van vijf miljard

 1. jos van Veen // 17 november 2015 om 13:08 //

  tja, dan maar niet, of zo

  Het merendeel gaat toch as subsidie naat het bedrijfsleven..daar creeer je ook geen banen mee, tenzij je de bedrijven die geld aanpakken verplicht voor dat geld banen te creeren..anders is het toch gewoon een extra zakcentje.

  Het geld is er niet..meoet geleend worden.. dat is wel verdomde fraai zeg..
  Als het naar de statasschuld gaat moet het ook geleend..en wordt het ene extra potje voor neoliberaal om weer eens flink in destaatsschuldbuidel te tasten..de afgelopen jaren is er onder de Ruttekabinetten exponentieel potverteert..lasten verhogen en staatsschuld extreem laten oplopen..grote sier ende feest..
  Neoliberaal maakt er een zooitje van. Veel te dure hobby’s..EU en alles wat daar bij hoort, buitengewoon uithuizige politici met grote declaraties(miljoenenvreters,niet goed werkende hervormingen-waar vooral “als het maar anders is”D66 aan heeft meegewerkt, ministeries waar geld duister verdwijnt.., 6 miljard ongecontroleerde subsidies, 15 miljard verlies op van belastinggeld gekochte bank,defensie aan de bedelstaf door bezuinigingen en slecht politiek management en ga nog even door)
  Ga geld halen waar geld zit, zou ik zeggen
  Verhoog de vennootschapsbelasting met 8%, fixeer de HRA op maximaal 250.000, belast bonussen en emolumenten kapot met 95% en pas 21% BTW toe op de aanschaf van waardepapieren met aanverwanten.Anderen mogen die 21% al betalen voor minder..Op die manier draagt de beurseconomie bij aan de echte economie.
  Dan doen we ook nog eens wat aan ongelijkheid.

  Wiebes heeft gewoon en ondeugdelijk pln. een ondeugdelijk niet goed gefinanceerd plan.Weer eens meer of minder van hetzelfde.Er is geen 5 miljard te verdelen..er is niet eens vervuilde lucht te verdelen. NL is structureel arm gemaakt door de neoliberalen voor .. eigen gewin.aanzien en EU
  Hou daar eens mee op, zou ik zeggen.Kom met en solide laan waarbij iedereen er beter van wordt , dat gebaseerd is op de daadwerkelijke inkomsten en niet op illusies, waar iedereen nu even de pieken van afgeschaafd krijgt omdat het teveel in de hobby’s, decadentie, luxeproblemen,en sier is gaan zitten ten gunste van de onnodige dalen die er voor intern gewin zijn toegepast.
  Doe verdomme gewoon dan doet deze regering als gek genoeg.
  Een regering die steeds meer heeft uitgegven dan het zich kon permitteren..en de bevolking terugdringt tot het minimum.

 2. bert [maathuis] // 17 november 2015 om 13:21 //

  Er is maar één gezonde reactie op de huidige werksituatie mogelijk:
  http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/ Maar combineer dit met http://www.ninefornews.nl/dit-is-de-reden-waarom-zoveel-mensen-zinloos-werk-doen/ en we snappen dat [bijna] geen enkele politicus hier voor zal zijn. [Ze zijn] “Bang” dat wij burgers een fatsoenlijk, waardig en plezierig leven krijgen! Onderdrukking moet blijven; slavernij moet blijkbaar blijven.
  Ik zou zeggen: begin met [je] vrij [te] denken!
  En stuur/stoor je niet meer naar/aan de huidige werkslavernij; want dat kost je een hoop [verloren] energie.

 3. Bas van Stapelberg // 17 november 2015 om 14:57 //

  Allereerst zijn dit stuntjes voor komende verkiezingen. Maar gisteren gaat Wiebes met zijn gestoorde lach nog de kamer in. ‘Oh ik ben altijd optimistisch”. de manier waarop hij dit zei ga me kippenvel, wat een gestoorde. Dat laten wij op ons geld letten? Nu is hij weer somber. lastig als je om 5 miljard niet weet wat je ermee kan doen. Je moet eens op die ogen letten van deze man als hij praat.

 4. Misschien moet Pechtold dan ook zijn rol als hulpsinterklaas opzeggen inzake dat miljard voor uitkeringszoekers..( ik heb inmiddels ook zo,n zgn. “Asielzoeker” in de straat wonen die er trots op is de boel te hebben misleid met als beloning een huis +inkomen..
  Die Syrier is hulpsinterklaas Pechtold erg dankbaar.
  Dus..Pechtold,.wat ga je doen?
  Nog meer meten met twee maten en burgers muilkorven?
  Dekt de uitdrukking: totale lul de lading, of kun je inmiddels spreken van volksverraad, mag ik dat zo zeggen?

 5. Het neonlicht van de neoliberaal.
  De hulpsinterklaas is bekend.. Nu de zwarte piet nog. En allemaal al de schoen gezet?

 6. Het hele voorstel deugt toch van geen kant.De mensen die het al jaren zwaar hebben,zoals Wao,Aow,Anw’ers worden wel steeds gekort en krijgen er nu nog steeds niets bij!Een groot deel zou gaan naar de kinderopvang;waarom?Ik heb dat vroeger ook altijd zelf betaald!Waarom moet dat nu op het bord van iedere burger gelegd worden?Ik vind het meten met 2 maten!

 7. Het neo liberalisme is een totalitaire ideologie. Met door hen gecreerde winnaars en verliezers. Invechtmentaliteit wordt verheerlijkt. Tja, ben of wordt je ziek dan ben je stukken minder waard op de markt.

 8. bert [maathuis] // 18 november 2015 om 10:34 //

  Het neoliberalisme is failliet; maar dan ook volkomen.
  Momenteel gaan we door de transformatie heen; dat doet pijn!
  En …. de oudgedienden willen natuurlijk niet wijken. Maar zo gaat vernieuwing. Het oude dient opgeruimd, want …. het is afgedankt!
  {Wanneer gaan politici dit nu eens begrijpen? Aha, de meesten niet, natuurlijk; omdat zij zelf substantieel deel zijn van die oude, in het geheel niet meer functionerende overtuigingen (van onderdrukking van de burgers).}

  Praten over “lastenverlichting”, is praten binnen de bekrompen visie van machtsdenken. Wiebes c.s. horen op een zijspoor …. Uitgerangeerd!

  • VolksKrant van 18 november. Pagina 26. Een opiniestuk van rens van tilburg. De tragedie van de horizon. Gaat over geld en klimaar. In de derde kolom. De zin. ” daarom riepen 400 beleggers , goed voor 23 BILjoen dollar aan belegd vermogen, de regeringsleiders op binnenkort in parijs een ambiteus klimaatakkoord te sluiten. ” geef ons zekerheid, dan kunnen wij investeren” zo luidde de boodschap.

   Huhhh???. Zekerheid? 400 individuen met 23 duizend miljard aan bezit zoeken “zekerheid” . 400 individuen bezitten meer dan de helft van de totale wereldbevolking. Zekerheid. De investeerders die rutte graag naar nl haalt. En voor alle zekerheid eerst maar de sociale zekerheidskosten behorende bij arbeid zo goed als elimineerd.

U kunt niet meer reageren.