György Konrád: ‘Na het nazisme en communisme is de islam de derde totalitaire ideologie die ons bedreigt’

De Hongaarse schrijver György Konrád werd in Nederland door zijn boeken maar met name door de VPRO-serie Nauwgezet en wanhopig (1989) bekend bij een overwegend progressief en intellectueel publiek. (Foto: wikimedia.commons.org)
Het is islam-kritiek uit onverwachte hoek: de links-liberale schrijver György Konrád (82) ziet de islam als een bedreiging voor de mensheid. ‘Na het nazisme en het communisme is de islam de derde totalitaire ideologie die de mensheid bedreigt’, aldus de Hongaarse intellectueel in Elsevier. Opvallend, want juist in progressieve kringen wordt Konrad op handen gedragen. ‘Ik ben links-liberaal. Individuele vrijheid staat voor mij bovenaan’. Daarom noemt Konrád zijn geestverwanten naïef, ‘vooral westerlingen’.
In Elsevier, #46, 14 november.

In Elsevier, #46, 14 november.

Konrád veracht politieke correctheid. ‘Ik ben een vrije geest. Mijn vrienden hebben het maar te accepteren als ik iets vind waarmee zij het niet eens zijn.’

De islam is volgens de schrijver wezensvreemd aan de Europese cultuur. ‘We moeten erkennen: er is geen islamitisch land met een democratisch bestuur. Er is daar geen reformatie geweest van de religieuze filosofie. Er is daar geen seculiere tendens gesteund door politieke wetten. Europese waarden betekenen dat voor de wet iedereen gelijk is. Maar het meest fundamentele verschil is dat in Europa maximaal 10 procent van de bevolking zegt: kerkautoriteiten moeten beslissen over politieke zaken. In een land als Turkije is dat percentage 85.’

De huidige vluchtelingenstroom gaat volgens de schrijver over ‘gezichtsloze massa’s’. ‘We weten niet wie die mensen zijn. Ik kan goed zijn jegens een persoon, een individu. Maar ik kan niet goed zijn jegens een massa. Als ik goed ben tegen een individu ben ik misschien de sterkere. Als ik de massa zijn gang laat gaan, ben ik niet de sterkere maar de zwakkere, de onderliggende partij. Europa kan niet goed en moreel juist zijn, als het zwak is’. Konráds redenering is waterdicht.

Scheffer noemt de Duitse 'Wilkommenkultur, ingezet door kanselier Merkel, zonder grenzen niet bestendig op de lange termijn'. (Foto: Flickr)

Het optimisme van Angela Merkel is volgens Konrád nergens op gebaseerd. (Foto: Flickr)

‘De onzekerheid van Europeanen leidt tot nationalisme’, vreest de Hongaar. Het optimisme van Angela Merkel, ‘Wir schaffen das’, is nergens op gebaseerd. ‘De vriendelijke mensen uit Europa zullen ervaren dat de immigranten niet zo aardig zijn als ze hadden gedacht. De wederzijdse teleurstelling zal leiden tot conflict. Zelfs als er geen jihadisten tussen de migranten zitten, zullen onder jonge mensen in deze groepen wraakgevoelens groeien, want ze zullen zich vernederd voelen. Dat kun je bijna niet vermijden. Als ik naar een land ga waarvan ik de taal niet spreek, merk ik dat een kind van vijf meer weet dan ik, dat is frustrerend’.

Konrád noemt drie redenen voor de Europese welkomstcultuur. Ten eerste is er het Duitse schuldgevoel door de Tweede Wereldoorlog. Dat zit diep. En nu willen de Duitsers volgens Konrád hun schuldgevoel opleggen aan heel Europa. Tweede reden is het verwachte gebrek aan jonge arbeidskrachten. Migranten zouden nodig zijn om de economieën draaiende te houden. Maar de derde is de belangrijkste: de ‘langzaam gebouwde cultuur van humanisme’.

‘Wij moeten fundamentele menselijke waarden respecteren, tolerant zijn en bij voorbaat vertrouwen geven aan mensen. Dat is goed.’ Maar de Oost-Europeanen, en zeker de Joodse Konrád, weten dat al te veel vertrouwen geven niet altijd verstandig is. Ervaring met het nazisme en communisme leerde dat.

Konrád: ‘Ik geloof a priori niet wat in de kranten staat, westerlingen wel. Zij hebben een cultuur van vertrouwen. Maar ik denk dat ons wantrouwen in Oost- en Midden-Europa heel gezond is. Sceptisch zijn is een morele plicht. Zwak zijn, is een zonde. Want dan breng ik mijn kinderen schade toe’.

Zijn opinie zag Konrád waarschijnlijk weer bevestigd in de aanslagen in Parijs.

(Bron: Elsevier)

13 Reacties op György Konrád: ‘Na het nazisme en communisme is de islam de derde totalitaire ideologie die ons bedreigt’

 1. Bas van Stapelberg // 14 november 2015 om 17:41 //

  Ja daar hoef je niet echt intellectueel voor te zijn. Een week na het omver vallen van de muur werd dit al voorspeld dat de islam de nieuwe vijand zou worden. Ga maar na had u zoveel gehoord over de islam in de Koude Oorlog? We hadden München Palestina/ Israël conflict en voor de rest was onze familie zeer goed bevriend met het koningshuis van SA, wat ze nog steeds zijn trouwens. Daarbuiten hoorde je helemaal niets over de islam. Nu vijand nummer 1. De agenda van het NWO clubje.

 2. Een wijs man:ik geloof niet wat er in de kranten staat!En:sceptisch zijn is goed!

 3. jos van veen // 14 november 2015 om 19:26 //

  Misschien is het Westen in de ogen van deze man naief, ik zie eerder dat het Westen zit te slapen.

  Het Westen heeft het zelf veel te druk,met de opbouw en uitwassen van zijn eigen funeste ideologie: het neoliberalisme dat zich ene centrale plaats denkt te moeten vormen om van daar uit een dominant bewind te kunnen gaan voeren.

  Het Westen slaap voor andere roerselen dan de eigen praktijken.
  Erg in zichzelf gekeerd denkend en menen dat de eigen veronderstellingen de maatstaf kunnen zijn voor al het andere..Arrogant en stronteigenwijs, hardleers
  Politiek zit te suffen en afte wachten, ontwikkelt daarmee nooit de juiste toon in d benodigde paranoia.

  Het deint mee met vereconomisering, verwijderen van de mensenlijke ziel door geld, macht,aanzien waarbij hu doelen alle midelen heiligen..ten koste van de meerderheid van eigen bevolking.
  De EU is blind voor gevolgen, mensen zijn te verwaarlozen hoeveelheden, er is werkvolk zat, maar uit winstbejag en gratis geld investeren we dat niet in eigen werkelozen…Neoliberalisme weet het beter, schaf bevolkingen af, speel het spel van economie en wereldeconomie., investeer buiten de EU en niet daarbinnen en zeker niet in mensen die geen directe winsten kunnen genereren.overschot is uitschot.
  Wat van ver komt kennen we niet, maar wat van ver komt is lekker en duur(ongeveer hetzelfde). Besteedt veel aandacht aan impressionmanagement en politieke correctheid, zwam je verhaal en maak monddood bij oppositie.
  Het volk wil brood en spelen, het neoliberalisme wil andere moraal.Losers zijn slecht en niets voor hun neus waard,sociale voorzieningen zijn een lui makende last-pak het af!- en grijp elke mogelijkheid aan dit in te korten.

  Konrad is het neoliberalisme vergeten omdat dit voor hem gloednieuw is en hij 82 jaar..
  Bij het neoliberalisme meen je alles te kunnen afkopen..van Afrikaanse stamhoofden tot de meest onbetrouwbare machtsgeile fanatici, terwijl de echte oplossing ligt in het gegeven een eenzijdige oplossing te vinden, zonder afhankelijkheid van anderen….Dat is effectiever en je bent verlost van eeuwige chantages. De oplossing van het moment: grenzen dicht, en in de wondere wereld wordt daar dan meteen een aanleiding voor aangeleverd:..
  Aanslagen in Parijs.De aangewezen dwang voor maatregelen.

  Vergeet niet dat het merendeel van de moslims laaggeschoold is.Brave volgers van ingeramd gezag dat eigenlijk tot de eigen gemaakte kleine wereld behoort..de rest is vreemd en vol verwarring.
  Hoe verdedig je je tegen dat vreemde, dat verwarrende..? Door je eigen wereld nog meer te verkleinen om een veiligheid te vergroten…maak dit een collectief en je krijgt een Turkse of SA samenleving die volop tegen dat vreemde en verwarrende ten strijde wil trekken en het heil zoekt in vergroting van het aantal moslims op plekken die ze geweldloos willen veroveren door kritische massa’s.
  Tot eer van Allah maar nog meer van de eigen machtsuitbreiding.De mei ue gelovigen buigt toch wel voor het “geestelijk”gezag..De TV schotels zijn overal goed voor…en laaggeschoolden willen tenslotte ook hogerop in de sociale status als trouwe gelovigen

  En die “oplossing”van omfokking leidt tot verdringingseffecten en tot herrie..nergens integratie.soort blijft bij soort, en zoekt soort ..Het WIJ en ZIJ spel, tot bloedens toe.
  Afkopen is zwakte en nog meer betalen een nog grotere zwakte

  De organisatoren zitten in het M.O.en hebben geld voldoende om alles af te kopen..voer voor neoliberalen..likken en slikken.De ongelijkheid groeit wel verder en die minaretten houden tenslotte de bouw gaande.

 4. Der Volkische Beobeachter // 14 november 2015 om 20:11 //

  De aanslagen in de E.U. zullen de opkomst van extreme partijen versnellen. Dat zal de kloof tussen de Moslims en allochtonen verbreden. Hierdoor is aan chaos, sociale onrust, criminaliteit en een oorlog toestand niet te ontkomen.
  Het onmiddellijk sluiten van de grenzen is een oplossing, maar dit is al te laat. Vooral jonge mannen waren in de vluchtelingenstromen te zien, Dus de vrouwen, opa,oma,neven,nichten etc. volgen nog, al is het illegaal. De ontwrichting van de Europese landen hebben wij aan politieke avonturiers te danken. Ik verwacht dat deze ellende het begin van de afsplitsing van Engeland, Oostblok en de financieel armlastige zuidelijke E.U. staten zal zijn. Dat betekend: Alleen maar verliezers.

 5. Der Volkische Beobeachter // 14 november 2015 om 20:48 //

  Jammer dat jullie zo aan zelfcensuur doen! Zo raken wij met het pamperen van de gelukzoekers onze vrijheid en centen kwijt. Misschien verander je nog van inzicht als hier ook flinke klappen gaan vallen. Moslims zullen nooit integreren.

 6. Bas van Stapelberg // 14 november 2015 om 21:26 //

  Bij Politalk heb ik censuur nog niet meegemaakt, integendeel zou ik zeggen. Censuur en zelfcensuur kom je tegen bij Nujij, media als NRC/ NOS, bij deze 2 is het al niet meer mogelijk om commentaar te geven. Diep triest en democratisch onwaardig. De laatste 2 staan trouwens onder toezicht van mensen die in het weekend graag metselen met een kap op hun hoofd. De stumpers. Verder wel met je eens dat moslims nooit zullen integreren.

 7. Eens met Jos. De grootste bedreiging is het neo liberalisme. Neo liberalisme heeft niets met humanisme van doen.
  Geld Geld en nog eens Geld. Het doent niets anders dan overheveling publiek sector taken/diensten naar de markt ( private personen) wat inmiddels ( bewezen) betekend publiek ( belasting en overheiddschuld)geld naar de superrijken. Neo liberalisme is afschaffing van sociale zekerheid en gedragsverheerlijking van de invechtmentaliteit. Tja… en dan heb je in eens oorlogs en econmische vluchtelingen uit een andere cultuur en dus volk wat nog wel een geloof aanhangt.
  Die mogen dan zichzelf invechten ( andere oorlog voeren) en hebben geen sociale zekerheid. Ik zie de debatten met de “winnaars” ( de succesvolle geintegreerde migranten zoon/vrouw zoals bijvoorbeeld Ahmed Aboutaleb en dergelijke) en deze vluchtelingen al weer bij Pauw zitten..
  Zolang er niet gedaan wordt aan de door het neo liberalisme veroorzaakte welvaartsongelijkheid zullen er altijd “gelukszoekers” naar NL trekken. Van diverse pluimage /culturen en geloven. Goed slecht, moordend, vredelievend etc etc etc..
  Ik betuig mijn medeleven aan de slachtoffers van Parijs.
  Laat het debat in vrede plaatsvinden.

 8. De islam Koran sharia law zijn niet verenigbaar met de westerse cultuur,dus verbieden in het westen,,net als meinkampf.

 9. faruk erdem // 24 november 2015 om 22:30 //

  als germanen geen kinderen maken dan zijn moslims schuldigen,jullie zijn stelletje germaanse faschisten ,islam is machtig heel europa zal ten onder gaan aan de islam ,jullie moeten nog veel leren van de islamieten.

  • Europa zal nooit ten onder gaan aan de islam omdat jullie met je lul denken in plaats van met je hersens!

  • deheusch els // 12 juni 2016 om 17:28 //

   de europeanen best niet onderschatten man, lees anders eens over de brugse metten en kom dan nog eens terug commentaar leveren…een aanrader…

   • Yvonne // 12 juni 2016 om 17:35 //

    Tja,niet iedereen ziet vrouwen als broedkippen!En dat is maar goed ook!

 10. Netty // 11 juni 2016 om 23:42 //

  Diverse meningen en oorzaken. De mening van de een hoeft die van de ander niet uit te sluiten.

U kunt niet meer reageren.