Coalitie misbruikte vertrouwelijkheid van Commissie-Stiekem

(screenshot: nos.nl)
De vertrouwelijkheid van de Commissie-Stiekem wordt misbruikt door ministers, zegt hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert. Bewindspersonen delen er nogal eens ongemakkelijke informatie met de fractieleiders. Daarmee slaan ze twee vliegen in één klap: de info is gedeeld met de Tweede Kamer maar blijft verder wel geheim. Deze gehaaide Haagse truc probeerde de coalitie waarschijnlijk ook toe te passen om PvdA-minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken te redden.
image-2015-11-13

Artikelen in de pers van vandaag.

Plasterk blunderde in 2013 op tv met zijn opmerking dat Nederland niets te maken had met de overdracht van 1,8 miljoen telefoongegevens aan de Verenigde Staten. Later bleek echter dat de Nederlandse inlichtingendiensten de gegevens wel degelijk hadden geleverd. De oppositie was woedend. Plasterk had dit namelijk nooit gedeeld met de Kamer. Maar de PvdA-minister had de info wel gedeeld: in de Commissie-Stiekem.

Volgens hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert gebruikt een minister de commissie wel eens als ‘alibi’. ‘Als de bewindspersoon vertrouwelijk informatie geeft, kan de Kamer er daarna niet meer in het openbaar over debatteren en er geen oordeel over uitspreken. Dan is de Kamer gecommitteerd aan een geheim beleid’, aldus de hoogleraar in de Volkskrant.

Een oud-bewindspersoon bekent: ‘Je kunt iets op papier melden alsof het helemaal niet belangrijk is en als de oppositie er overheen leest, heb je het wel gezegd, maar komt er geen heisa van’. Het ziet er naar uit dat ook minister Plasterk en de coalitietop van deze truc gebruik wilden maken. Zonder succes.

Intussen zweet er ten minste één Haagse fractieleider peentjes. Het OM heeft inmiddels aangegeven dat er in elk geval ‘één fractieleider in beeld is gekomen’. De pers speculeert er nu op los. Zo onthulde politiek commentator Peter Kee vrijdag op Radio1 dat hij destijds niet door een fractieleider was benaderd met informatie uit de Commissie-Stiekem, maar door een medewerker. Wellicht was het dus helemaal geen fractieleider.

Een andere commentator van Radio1, Kees Boonman zei vrijdagmiddag te verwachten dat de naam van de lekkende top-politicus nooit bekend zal worden. ‘Zeker niet wanneer die fractieleider dan van een ambtsmisdrijf wordt beschuldigd. Dat zal niet gebeuren. Daarvoor is het misdrijf te klein.’

De Telegraaf meldde dat de redactie medio februari 2014 informatie kreeg van ‘een hooggeplaatste PvdA’er’. Ook wees het dagblad er vrijdag fijntjes op dat de NRC-journalist die het artikel met de gelekte info schreef, eerder de biograaf van Samsom was. ‘Het wordt goed opletten geblazen of een fractieleider de komende maanden een vervroegd vertrek van het Binnenhof bekendmaakt’, besluit De Telegraaf.

De Volkskrant voerde VVD-fractieleider Halbe Zijlstra op als mogelijke dader. Hij onthulde destijds tegenover NRC Handelsblad dat de Commissie-Stiekem ‘mogelijk’ wel was geïnformeerd. Vier dagen later verscheen het geruchtmakende en gedetailleerde artikel met de gelekte informatie in dezelfde krant. Te toevallig, is de suggestie. Bovendien deed Zijlstra volgens de Volkskrant pas aangifte ‘op aandringen van anderen’, onder wie Samsom.

Wordt dus zeker vervolgd…

(Bronnen: de Volkskrant, De Telegraaf)

2 Reacties op Coalitie misbruikte vertrouwelijkheid van Commissie-Stiekem

  1. Bas van Stapelberg // 13 november 2015 om 21:36 //

    Laten we deze koekenbakkers in de commissie, jawel de commissie, niet teveel eer toedichten. Wat zij horen is sowieso terug te vinden op het net. Het is informatie wat bij (redelijk) veel journalisten vaak al bekend is. Inlichtingendiensten delen zeker belangrijke informatie niet met dat stelletje koekenbakkers. Wie met een IQ hoger dan de buitentemperatuur zou dit in godsnaam doen? Staatsgeheimen aan de nationale nar toevertrouwen, of aan Arie, of aan Diederik, en noem ze maar op. Nee een storm in een glas water, ze vinden zichzelf te belangrijk. Als Merkel roept “Mark in je mand” ligt hij braaf in zijn mandje te hijgen. Wat een circus zeg.

  2. Het is het niveau, het is het onderwerp, het is de naam Stiekem, allemaal neo liberale ( halbe zijlstra) prietpraat en leid af waar het werkelijk omgaat. Het zijn uitvoerders van de EU. Leegzuigen van bevolkingen van de landen. Ondersteuning van de superrijken. overheveling van publieke sector naar de private bezitters.
    Het is 1 groot fraude spel.
    Iedere overheid die dit niet inziet heeft of een IQ probleem of is zelf neo liberaal.En van dat laatste ben ik van mening dat die alleen maar iq bezitten ( waarschijnlijk te weinig) en geen EQ. En het leven beschouwen als algoritme. En denkbaar. De waarheid van de neo liberaal. Hoeveel mogen medicijnen nog kosten voor het verlengen met 1 jaar etc etc etc etc. Rekenen. De mens als kosten en opbrengstpot.Een grondstof dus. Een commodity. Schrijf er aandelen op uit, maak er derivaten van en koppel alles met een rentewapje. Een mensen bank en beurs….Stiekem.. ( wel met rente terugbetalen)

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. MeerVrijheid Blog » Blog Archive » Coalitie misbruikte vertrouwelijkheid van Commissie-Stiekem

U kunt niet meer reageren.