Lekkende fractieleider, maak u bekend!

Kamervoorzitter Van Miltenburg kondigde vanochtend een speciale Kamercommissie aan om de lek in de commissie Stiekem te onderzoeken. (Beeld: nos.nl, screenshot)
Het Binnenhof is in rep en roer door de laatste ontwikkelingen rond een lekkende fractieleider. De lekker zou aan NRC Handelsblad geheime details uit de ultrageheime stukken van de Commissie-Stiekem hebben prijs gegeven. Waarschijnlijk liet hij zelfs de notulen lezen. Intussen zwijgt de loslippige fractieleider nog steeds in alle talen, terwijl hij de hele soap in één klap kan beëindigen: door zichzelf gewoon bekend te maken.
Volgens PvdA-leider Samsom lijkt minister Schippers 'van slag' door haar uitspraken in De Telegraaf. Schippers noemt de samenwerking met de PvdA zuinigjes 'niet mijn eerste keus'. (Foto:wikimedia.commons.org)

Het zou bij de heetgebakerde PvdA-leider Samsom passen: uit boosheid lekken naar de krant. Toen ‘zijn’ PvdA-minister Plasterk begin 2014 een motie van wantrouwen aan zijn broek kreeg, omdat Plasterk een data-overdracht (van 1,8 miljoen Nederlanders) aan de Amerikaanse NSA had verzwegen, was Samsom woest op de oppositie. Plasterk verzweeg namelijk niets, vond Samsom. De minister had de data-overdracht immers wel degelijk gemeld, in de Commissie-Stiekem. Heeft de PvdA-leider Plasterks straatje schoongeveegd in de NRC? (Foto:wikimedia.commons.org)

Het leek in eerste instantie een akkefietje, maar dat is het niet meer. Een gezichtsbepalende politicus die door zijn overmoed in de penarie zit. De lichtzinnigheid past bij de politieke cultuur van dit moment.

De lekkende leider dacht kennelijk makkelijk over het delen van staatsgeheimen met een krant. Meneer was ergens boos over of zag een strategische kans, anyway, lekken was zijn devies. Wellicht kende hij de Grondwet niet. Of dacht hij dat hij er wel mee zou wegkomen?

Deze soap is in elk geval nog lang niet voorbij, tenzij de fractieleider zich gewoon bekend maakt. De Tweede Kamer lijkt nu tijd te kopen door een commissie te laten onderzoeken wat mogelijke vervolgstappen zijn. Dat maakte Kamervoorzitter Van Miltenburg vandaag bekend. Een polonaise aan onderzoeken en commissies ligt in het verschiet.

Waarom nog onderzoeken? Het artikel in NRC Handelsblad kan iedereen lezen. Van de daarin vermelde feiten en details wisten alleen de fractieleiders die aanwezig waren bij de geheime vergaderingen van de Commissie-Stiekem. Dus, ten minste één van deze fractieleiders heeft gelekt. De vraag is wie.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra botste met premier Rutte tijdens de onderhandelingen over beruchte de bed, bad, broodregeling. (Foto: wikimedia.commons.org)

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra deed aangifte van lekken uit de ultra-geheime Commissie-Stiekem waarvan hij voorzitter is. Daarom is hij voor veel mensen geen verdachte. Alsof de lekkende fractieleider logisch dacht. (Foto: wikimedia.commons.org)

De periode van onderzoeken, kan maar beter zo kort mogelijk duren. Deze storm gaat namelijk niet meer liggen voordat barbertje hangt. Hoe langer dit zich voortsleept, hoe meer schade het aanricht. Voor het toch al matige aanzien van de politiek is dit beroerd.

Bovendien is het tijdrekken gewoon onrechtvaardig. Overtreed je de wet in Nederland, dan heb je een probleem. Dat geldt ook voor fractievoorzitters. De overheid past steeds vaker het bestuursrecht toe, waardoor burgers die een foutje maken snel en snoeihard, zonder de tussenkomst van een rechter worden gestraft. Waarom wordt een corrupte eredivisie-politicus die staatsgeheimen deelt in het eigen partijbelang, dan wel met fluwelen handschoenen aangepakt?

De lekkende fractieleider overtrad de wet, daarvoor moet hij zich verantwoorden. Maar nog erger is, dat hij blijft zwijgen. Daarom dit dringende verzoek: geachte lekker, maak u bekend!

(Bron: NRC Handelsblad)

10 Reacties op Lekkende fractieleider, maak u bekend!

 1. De bedonderde politici wordt nu zelf bedonderd door hun collega’s notabene Eigenlijk wel smakelijk om te lezen.

 2. Bas van Stapelberg // 12 november 2015 om 17:35 //

  Van Miltenburg, voorzitter een vrouw die niet goed bij haar hoofd is. Zou bij de Hema afd, worsten ontslagen worden. Dit niveau is ongekend, een liberalejankerd van de bovenste plank. Het lekken is zwaar opgeblazen, het gaat totaal niet om ultra geheime stukken. Ze zijn zelfs niet geheim te noemen omdat de informatie allang op het net stond. Iedere journalist wist dit, althans de journalisten gespecialiseerd in dit onderwerp. Iedere redactie en journalist staat onder de tap van Tapkerk, dus zo bijzonder is het allemaal niet.

 3. Bas van Stapelberg // 12 november 2015 om 19:00 //

  Ze heeft wel een leuk mondje op die foto.

 4. wat een foto..Lekken en stiekem.

 5. bert [maathuis] // 12 november 2015 om 22:02 //

  Afgezien van “het lekken” en om bij de woorden van Jort Kelder aan te haken, wat ís dat eigenlijk, “staatsgeheim”? En wie bepaalt dat?
  Is dat niet uit de tijd, om nog van staatsgeheimen te spreken, zo zei Jort.
  Exact; het lijkt er op dat de aldus benoemde “geheimen” de burgers te veel inzicht zullen geven. Inzicht in de wijze waarop zij, de burgers, onder de duim gehouden worden en een rad voor ogen wordt gedraaid. En dat wordt dan staatsgeheim genoemd?

 6. Weer een onderzoek,werken die gratis? Het ene onderzoek is nog niet afgerond of er is weer een onderzoek. De burger betaald, ja Wiebes kijk daar maar eens naar. Daar gaan de belasting centen heen naar Den Haag, naar de onderzoeken en wachtgelden. Het zal me weer een heisa worden. Het is weer een toneelspel. Kijken hoe het afloopt net zo als altijd. Veel geschreeuw en weinig wol. Ofwel ze praten veel en zeggen niets. Het zal wel zo aflopen dat ze toch weer vrijuit gaan, een waarschuwing en dan gaan we gewoon verder leven net als al die anderen die verkeerd gehandeld hebben en vertrekken met een wachtgeld. Stel dat diegene moet vertrekken en heeft recht op wachtgeld dan gaat het weer dubbel op. Als de burger maar iets verkeerd doet kan hij vertrekken. Houdoe en bedankt. Als het ministerie een bedrijf was, was het allang failliet geweest.

 7. Bas van Stapelberg // 13 november 2015 om 09:43 //

  Ja Bert in een democratie zou er voor het volk eigenlijk helemaal geen geheimen horen te zijn.

 8. Jazeker, en dat voor het door zichzelf benoemde “Beste Kabinet sinds de tweede wereldoorlog”. Naast de mooie foto. Lekken en stiekem. De kernwaarrden en niveau van dit neo liberale kabinet
  De prestaties van de Kabinetten Rutte ( de VVD , de neo liberalen).
  Over de rug van de chronich zieken gehandicapten en de ouderen het geld vinden voor de peperdure hobby EU ( lees voldoen aan het verdrag van maastricht – begrotingsstekort terugdringen).
  Het instandhouden van belastingontwijking door multionationals en de superrijken.
  De financiele sector redden en de rekening door de burger laten betalen en dan de financiele sector niet hervormen ( anders vertrekken de banken naar het buitenland denkt men)
  WW verkorten.
  Bijstand versoberen (papier prikken in rotterdam)
  Bed bad en brood discussie
  400.000 kinderen onder de armoedegrens
  Voor 234 wethouders financien is de rijksoverheid onbetrouwbaar ( risco factor 1)
  Ongelovelijke hoeveelheid geld naar de controle en repressieambtenaar
  Toegang tot recht onmogelijk maken voor de burger
  Wet openbaarheid van bestuur veranderen ( commissie stiekem in het kwadraat)
  Boete niet (kunnen )betalen , schuld voor het leven en de cel in.
  Meer dan 800.000 mensen kunnen hun zorgpremie niet meer betalen.
  Gedragsverheerlijking van de invechtmentaliteit.
  En ga zo maar door.
  En dat allemaal om te kunnen voldoen aan de regels van Brussel, verdrag van Maastricht. De EU. Andere landen de maat nemen. De burger de maat nemen. De werld rondvliegen en dik mee doen in gesprekjes met poetin. Ja, dan pas tel je mee. DE EU. De rampzalige bezuinigingspolitiek. Slachter van maatschappijen. ( en dus niet van eeuwenoude culturen)

  En de 5400 miljard die off shore belastingvrij geparkeerd staat wordr niet over gesproken. Belastingparadijs NL voor de multinational en grootbedrijf. Neo liberaler dan wat er ade fgelopen jaren aan desastreuze “slacht”maatregelen zijn genomen kan bijna niet. En dan beklaagd de pvda zich dat hun ledenaantal afneemt en ze in de peilingen zo laag staan.

  Gisteren stond op pagina 15 een leuk artikel in de volkskrant. Over belastingontwijking
  In Wales hebben in een dorp de bakker, de kapper etc ( de middenstand) de krachten verenigd. Net als een multinational hebben zij onder 1 noemer de peperdure belasting ontwijk kantoren ingeschakeld EN net als de multinational betalen ook zij dus geen tot nauwelijks belasting meer. De kapper ontdekte dat hij 7 maal meer belasting betaalde dan Starbucks bijvoorbeeld, dus inspiratie genoeg. Het is zo opgezet dat het plan kopieerbaar is. Ieder dorp kan er zo mee aan de slag. Er is een BBC documentaire over gemaakt en die heet Off Shore en gaat in 2016 in premiere.
  Het plan is bedoeld aan signaal richting de overheid om nu eindelijk daar iets aan te gaan doen. Dus weer een vertegenwoordiging van het volk te worden

 9. En dat offshore plan is natuurlijk wel heel liberaal. Wanner gaat Mark deze oproep doen aan de 1 miljoen zppers? Zpp ers verenigt u tot 1 grote multinational. zou zomaar voorstelbaar kunnen zijn.. toch??
  Dat ruikt niet naar spruitjes.. dat ruikt naar vrijheid..
  Geen belastingeld meer naar verzorging, scholen , wegen etc etc etc.

 10. En als laatste de correcte cijfers. 10% nl ers bezitten meer dan de helft van alle NL ers bij elkaar. Door uitholling van publieke taken, marktprivatisering, marktwinst stijgt het vermogen van deze nl ers in 2013 met 10% en in 2014 met 14 %.
  Dus 90% van NL levert in. En 10% stijgt in vermogen ( de verdeling van het uit thet niets gecreerde geld) Vermogen en winsten waar dus geen belasting op hoeft te worden betaald. . De tweedeling in optima forma. Dankzij de VVD ( en de pvda hobbelt mee)en ook de PVV.
  De bezuinigingspolitek ( verdrag van maastricht) dus ingezet als schaamlap voor de verrijking van de al vermogenden.
  Geen belastingen meer hoeven te betalen betekend overigens ook dat landen hun overheidsschuld niet meer kunnen terugbetalen. Dat betekend dus faiilisement, noodsteun etc. zie griekenland. En de rijken blijven dan ( onder 1 euromunt) altijd rijk. Geen overheid meer nodig dus. En ook geen lastige mensenrechten, arbeidsrechten , sociale rechten etc etc.
  Onbegrijpelijk dat de linkse partijen deze cijfers niet gebruiken om zaken te herstellen.Campagne te voeren. Uitleg te geven over het fiat monetair stelsel ( dit te hervormen) en de knoppen waar de regering aan kan draaien etc..
  Uitholling van publieke sector ( markrpivatisering en de publiek taak omvormen naar repressie boete en controle ambtenaren) is geld overhevelen naar vermogenden, die dit dan belastingvrij ( de formele cijfers van NL zijn 5400 miljard) stallen in belastingparadijzen ( waar NL er 1 van is).
  Geen belasting = geen zorg,geen werk, geen bijstand, geen voedselbanken. Maar een terugkeer van een dominante nieuw soort “adellijke klasse” met Mark ruttes en Halbe zijlstra’s als woordvoerders. Terug naar de middel eeuwen dus.
  Met lekken en met name STIEKEM.

U kunt niet meer reageren.