Eén nationale zorgverzekeraar kost 25 miljard

(Foto: rijksoverheid.nl)
Het plan van de SP om de huidige zorgverzekeraars om te vormen tot één nationale zorgverzekeraar, kost volgens het Centraal Planbureau (CPB) 25 miljard euro. Dat antwoordde minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) op vragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven tijdens de begrotingsbehandeling. De SP wil het huidige zorgstelsel omvormen naar een publiek stelsel met de overheid als regisseur.

image-2015-11-11(2)SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven wilde van VVD-minister Schippers weten of zij het SP-plan ‘De zorg is van ons‘ uitvoerbaar acht. Het alternatieve zorgplan van de SP gaat uit van een centrale rol voor de overheid, dus zonder marktwerking.

Artsen gaan in het SP-plan ‘weer samenwerken in plaats van concurreren’. Het verfoeide eigen risico is verleden tijd, net als de commerciële zorgverzekeraars. Bovendien dekt de basisverzekering bij de SP weer de tandarts voor volwassenen, fysio en ggz. Enig puntje is de prijs.

Schippers antwoordde dat het plan niet is getoetst op uitvoerbaarheid, maar dat ‘als het uitvoerbaar is’, dat enkel is ‘tegen een hoge prijs’. ‘De collectieve zorguitgaven stijgen met het SP-plan fors en (boven)modale inkomens leveren daarvoor een flink deel van hun koopkracht in. In de plannen van de SP wordt werken voor veel mensen dan ook minder lonend, waardoor de werkgelegenheid volgens het Centraal Planbureau (CPB) structureel lager zal uitvallen’. Niet te betalen dus, vindt Schippers.

De minister verdedigt bovendien het huidige zorgstelsel met SP’s eigen middelen: de betaalbaarheid voor de laagste inkomens. Ze schrijft: ‘De feitelijke situatie is dat de premies voor de laagste inkomens 10 jaar geleden voor het ziekenfonds hoger waren dan nu voor de Zorgverzekeringswet, inclusief het gemiddeld eigen risico (€ 541 in 2005 en € 470 euro in 2016)’.

SP-Kamerlid Henk van Gerven

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil het ziekenfonds herinvoeren. Volgens VVD-minister Edith Schippers is dat, als het al mogelijk is, erg duur. (Foto: sp.nl)

Ook de door Van Gerven voorgestelde halvering van het eigen risico ziet Schippers niet zitten: ‘Verlaging van het eigen risico leidt tot een hogere premie. Daarnaast zal een lager eigen risico er ook toe leiden dat mensen zich minder bewust zijn van kosten waardoor de zorgkosten kunnen stijgen en ook de premies weer hoger worden’.

De socialisten willen het oude ziekenfonds liever nog gisteren dan vandaag herinvoeren. Het is een populair standpunt. Een peiling van de Maurice de Hond in november vorig jaar wees uit dat veel kiezers terug verlangen naar het oude ziekenfonds. Maar liefst 60 procent van de ondervraagden wilde de publieke zorgverzekeraar terug. Zelfs een meerderheid van de VVD-stemmers (53%) was voor een terugkeer.

De SP-standpunten over de zorg zijn kennelijk populair bij kiezers, constateerde Maurice de Hond vorig jaar. Toch vreemd dat de SP zelf maar niet doorbreekt in diezelfde peilingen.

(Bron: zorgvisie, sp.nl, rijksoverheid.nl)

17 Reacties op Eén nationale zorgverzekeraar kost 25 miljard

 1. Leo Fontijne // 11 november 2015 om 17:41 //

  En de huidige zorgverzekeraars moeten toch winst maken voor de aandeelhouders van hun maatschappij Mevouw de Minister Edith Schipper!

 2. Schippers vindt het dus nog steeds “betaalbaar”voor de laagste inkomens!!!Mens,stap eens van die wolk af:het ziekenfonds functioneerde prima en niemand had er problemen mee!Maar nee,Schippers zal,moet en blijft de hoogste inkomens beschermen!Dat je verplicht bent steeds meer voor steeds minder te betalen zal haar een rot zorg zijn;met haar inkomen kan zij alles kopen wat zij nodig heeft,zonder er ook maar een nacht van wakker te liggen!Dit in tegenstelling tot minstens driekwart van de bevolking!

 3. Maar wij zijn nu wel de 2de van de wereld qua hoogste zorgkosten. Hoeveel er wordt uitgegeven aan de zorg weet diezelfde trut niet en helemaal niet hoeveel er binnen komt. Ze doet alles om haar volgende baantje veilig te stellen. Ik vraag me af wat er gaat gebeuren als er mensen gaan overlijden doordat ze de zorgkosten niet kunnen betalen. Of er breekt een besmettelijke ziekte uit en mensen gaan geen gehoor aan instuctie van huisarts. Er is ook geen noodsenario voor.

 4. bert [maathuis] // 11 november 2015 om 18:52 //

  “In de plannen van de SP wordt werken voor veel mensen dan ook minder lonend, waardoor de werkgelegenheid volgens het Centraal Planbureau (CPB) structureel lager zal uitvallen’. Niet te betalen dus, vindt Schippers.”
  Werkgelegenheid;
  “de politiek” is er op uit om de tweedeling in stand te houden. De niet werkers vroeg of laat naar de verdoemenis; en de werkers zijn hardwerkende, niet morrende werkslaven.
  Werkgelegenheid is er voor iedereen (die kan werken), wanneer de werkweek drastisch wordt verkort! (Maar ja, dan raken mensen ontspannen, zelfbewust en zijn zij niet meer te domineren! En dát wil een regering [en de boven hen gestelden] nu juist niet!) Trek je conclusie.
  Een zeer groot percentage burgers maakt geen gebruik van medische zorg, vanwege de eigen bijdrage; mooi! denkt mebrouw Schippers en de haren, want die kwijnen dan uit zichzelf wel weg.

  Maar dát is geen samen leven! Dat is collectieve ziekte!

  http://www.vn.nl/we-leven-in-een-borderline-maatschappij/
  http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/

 5. jos van Veen // 11 november 2015 om 19:13 //

  heel kort:
  ik geloof geen barst van het verhaal van schippers..

  angstzaaien ..nu kunnen er winsten worden uitgekeerd..hoeft helemaal niet.

  Er is van alles gesprokkeld.om vooral tot een heel hoog bedrag te komen..

  Moest de hele VVD en vriendjes een hoge dure post gaan bekleden soms..?
  Nogmaals : ik geloof er geen barst van

  Laten we dezelfde formule maar eens leggen op het huidige systeem om te vergelijken..met dezelfde ballonnen en ruimhartigheden..maar dan door een niet neoliberaal instituut.

 6. bert [maathuis] // 11 november 2015 om 19:23 //

  Natúúrlijk, Jos! Een en al leugen, [en dat is nog] heel zachtjes uitgedrukt.

  Geen enkel moreel geweten!
  Hoe [psychiatrisch] ziek is onze regering? !

 7. Hermannus // 11 november 2015 om 19:59 //

  Kijk, een VVD-er zal echt niet voor het plan van de SP zijn, daar ben je geen hogere opleiding voor nodig om dat te begrijpen. De VVD heeft namelijk schijt aan de middenloners en lager. Zie het verhaal van de inkomensafhankelijke zorgpremie dat destijds ook niet doorging dankzij de VVD (en steun van de PvdA, hoe was dat toch mogelijk?). Dan gingen de top verdieners er namelijk een ietsiepietsie op achteruit. Achteruitgang is alleen mogelijk voor de middengroep en lager! Werkenden pesten, daar is dit kabinet goed in. Dat ze vermogensbelasting nog ondersteunen is mij een raadsel

 8. 25 miljard maar.. Lijkt mij een koopje. Ik zeg doen.
  Er leven 17 miljoen mensen in nl.
  Zeg 12 miljoen volwassenen.premie.
  12 miljoen maal 1200 euro premie per jaar is……. 14.4 miljard aan Koopkrachtverlies. Trek de winsten van de zorgverzekeraars van dit bedrag af.en u weet dat er zon 12 miljard zorg wordt verbruikt. Blijft over 68 miljard. Volgens opgave is dit dus het verschil tussen 80 miljard – 12 miljard.
  Die komen dan voor rekening van de zorg voor…en betaald uit..
  14.4 miljard inkomensverlies is 144 miljard minder in de economie..berekend met een factor 10 geldcreatie door banken.
  Hoeveel banen zijn dat?? Van die gecreerde 144 miljard kan zeker 40 procent aan belasting worden opgehaald.
  Bijna 60 miljard dus.
  Voor zorg..
  Enz..echter dan moet de geldcreatie wel gereguleerd worden..
  Hoe zit dat nou… Edith.. Mark..??

 9. Voor de berekening hierboven wordt de 80 miljard zorg , het totaalbedrag aan zorg, op de begroting gebruikt.

 10. Ennu.. 25 miljard sp plan. Waarvan 13 moljard aan werkgelegenheid levert WEL 130 miljard op..
  Hoe meer banen en koopkracht hoe meer geldcreatie. Maar dan moeten belastingen en banken gereguleerd worden. En dus ook de winsten belast en de virtuele economie belast.

 11. We hadden hebben de eurocrisis, vluchtelingencrisis en binnenkort een overheidsschuldencrisis.. Heel neo liberaal. Algoritme je daar maar eens uit.

 12. Eenieder die de berekening snapt en derhalve dus de rol van banken in het vermeerderen van geld ( geldcreatie uit het niets) zal begrijpen dat geld weglekt uit de welvaartspomp voor iedereen door winsten en de virtuele economie nauwelijks te belasten. En de banken , private personen,( oorspronkelijk als “hoeder” van het geld systeem) de “centrale” rol spelen in het creeren van hun eigen inkomenszekerheid EN de creatie van de top 1% superrijken. De zogeheten superidentities. Een concentratie van Geld en Macht om de nodige zekerheden in het leven te krijgen en te behouden. De overige 99 procent went maar aan de onzekerheden.

  Door alle technologische ontwikkelingen ( internet) zullen de welvaartsverschillen ( de ongelijkheid), de inmiddels verouderde wijze waarop overheden met centrale banken de bevolking en de samenleving besturen immer sneller transparanter worden. Een systeem van 2 eeuwen oud. Met tot gevolg dat je heden ten dage kan spreken over een vorm van moderne slavernij. De mens als grondstof om de overheidschuld met rente terug te betalen aan de private bank d.m.v. belastingen.
  En laat daar nu net het probleem zitten ( voor de rekenaars althans). De mens als grondstof heeft een prijs. Een kostprijs, een onderhoudprijs ( zorg wonen etc).
  en dat dit probleem opdoemt ( de mens als grondstof )
  wordt veroorzaakt door de verowuderde fiat monetaire stelsels. Stelsels die, qua principe werking, gefundeerd zijn op “boekhoudkundige regels” van 200 jaar oud. Ze zijn nog nooit gemoderniseerd. Alle algoritme produkten zijn een voortvloeisel uit dit boekhoudkundig principe.
  En idd zijn dit complexe producten die ook nog eens complex met elkaar verweven zijn. OVerigens de excuus truus van menig politici om daar dan vooral maar niet hierover te gaan debatteren. Het blijft onduidelijkheid. En onduidelijkheid is iets wat Bankiers hebben verheven tot een ware kunst.

  Hedendaage moderne democratie zou de bevolking het eigendomsrecht moeten geven op geldcreatie. Een vierde onafhankelijke macht, transparant en gecontroleerd geldcreatie in dienst van de bevolking. Welvaart zorg etc voor iedereen.
  Passend bij de evolutie en hedendaagse tijd, en geld creatie als onderdeel van een democratisch proces.
  Dat kan nu niet.
  Hervorm de banken. maak geldcreatie eigendom van het volk , Kortom wordt een echte democratie.
  En voor de overtuigde neo liberaal is er vast wel een apart land met ieder een apart stukje grond te vinden. Die geven we dan het recht op onbeperkt aantal muntsoorten en centrale banken ( met juridische immuniteit),hun eigen ttip en eigen tribunalen om continu te vechten over de laatste cent winst ( zorg hebben ze niet nodig, vinden ze zelf, maar winsten voor ziekenhuizen wel dus in dat land kan dat) dan)Belastingen kunnen ze eenvoudige ontwijken of bestaan niet. En ga je failliet ( omdat de ander slimmer dan jou was) dan reken je op een rijke mede neoliberaal zijn charitas. ( Ik denk dat die charitas dan betekend dat je daarvoor kunt gaan werken tegen een laag loon anders gaan de kosten van je arbeid ten koste van zijn winst natuurlijk)

 13. Het maakt helemaal niet uit wat de kosten van de socialisering van het zorgsysteem zouden zijn. Zolang er geld aan antieke schilderijen uitgegeven kan worden, zolang er constant geld naar de EU kan gaan omdat er weer een naheffing komt waarvoor het geld toevallig al apart is gehouden en zo zijn er vele voorbeelden; de regering/het kabinet is verantwoordelijk voor zijn volk, en niet alleen het bovenmodaalverdienende volk maar ook voor benedenmodaal en modaalverdienende volk. Het drinkwater is ook al belast sinds vorig jaar, eerder betaalde je de helft van nu door de belasting, energiekosten lopen de spuigaten uit. Het ziekenfonds heeft destijds zelfs geld overgehouden, denk aan SP die er voor heeft gezorgd dat het reservepotje niet bij de inkomsten van de zorgverzekeraars kwam maar besteed moest worden aan de zorg (alhoewel wie kan dat controleren?). Dus mevrouw Schippers, het wordt tijd dat u eens aan zo’n programma meedoet waar Geer en Goor aan meededen maar dan liefst voor een halfjaar, op minimuminkomen en rond zien te komen. Dan piept mevrouw Schippers wel anders

  • Mee eens;dat moesten al doe arrogante kabinetsleden verplicht een half jaar moeten doen,anders geen luizenbaantje!

 14. ze vergeet te vertellen dat de premie zo duur is,omdat ruim 300.000 geen premie betalen.die wordt omgeslagen over de rest!

 15. Titia Leewis // 11 februari 2016 om 14:24 //

  Zorgverzekering is een nationale verplichte verzekering. We moeten betalen aan commerciele zorgverzekeraars. De overheid bepaalt het eigen risico en wat we vergoed krijgen. De verzekerden hebben nul invloed. Dit deugt niet. Als verzekeraars winsten maken, en dat doen ze, dan moet dat (in ieder geval deels) terugbetaald worden aan de verzekerden. Dat gebeurt niet. Als verzekeraars niet “genoeg” winst maken, gaat de premie omhoog. Dat gebeurt wel. En de verzekerden hebben nul invloed.
  De argumenten van Schippers zijn kulargumenten. Het systeem werkt overduidelijk niet. Verzekeraars hebben een gigantisch vermogen, en we hebben nog nooit zoveel mensen gehad die zorg mijden, omdat ze hun premie en eigen risico niet meer kunnen betalen. Het argument dat mensen minder zorg verbruiken als ze meer moeten betalen klopt deels wel, omdat veel mensen zorg mijden. Patienten hebben wel zorg nodig maar gaan niet naar een huisarts omdat ze toch de medicijnen en/of behandeling niet kunnen betalen. Op de lange termijn gaat dit zeker geld kosten omdat de klachten groter worden door niet te behandelen, en de behandeling duurder.
  Ik vind het een goed plan van Jelly dat bewindspersonen zoals mevr. Schippers een half jaar (financieel) ruilen met iemand in de bijstand of een chronisch ziek iemand. Daar worden beide partijen een stuk beter van.

 16. Titia Leewis // 11 februari 2016 om 15:09 //

  Hoeveel kosten onze commerciele zorgverzekeraars eigenlijk? En hun raden van bestuur? En hun overhead, kantoorruimte etc. etc.? Hoeveel miljarden hebben zij als ‘buffer’ op de bank staan? Opbrengsten die dus niet aan zorg worden besteed. Hoeveel keren zij uit aan hun aandeelhouders? Wat kost de zorg, en wat kost de administratie van de zor? Van alle kanten hoor je dat zorgverleners zoveel administratie moeten doen dat ze niet genoeg aan zorg toekomen.
  En aan de inkomstenkant. Het gaat niet alleen om wat wij betalen, zeg gemiddeld 110 euro p.m. Ook de werkgevers betalen eraan mee, en de ZZP’ers. Gemiddeld komt er per verzekerde dus zeg 220 euro p.m. (Dit is een zeer conservatieve schatting). Hoeveel verzekerden zijn er in Nederland? Als ik uitga van 10 miljoen betalende zorgverzekerden waarvoor 220 euro per maand binnenkomt, dan zit ik al op opbrengsten van 26,4 miljard. Ik weet niet wat de werkelijke cijfers zijn, dit is een simpele rekensom. Als je geen commerciele zorgverzekeraars hebt, maar een nationaal systeem, dan heb je ook kantoorkosten, overhead, zorgkosten etc. Maar dan is het doel van zorgverzekeraars niet meer winst maken, maar het bieden van goede zorg.
  Dat is waarom er zoveel weerstand is tegen zorgverzekeraars. We betalen steeds meer, en krijgen steeds minder vergoed. Met de zorgverzekeraars gaat het goed, ze hebben een prima verdienmodel. Maar datgene waarom het draait, een goed betaalbaar zorgsysteem dat voor iedereen toegankelijk is, dat is volledig uit het oog verloren.

2 Trackbacks & Pingbacks

 1. Schippers wil geen nationale zorgverzekeraar: kost (boven)modale inkomens koopkracht | Time2Wakeup!
 2. Schippers wil geen nationale zorgverzekeraar: kost (boven)modale inkomens koopkracht | Freedom Unity

U kunt niet meer reageren.