Actieplan Amsterdam: vechtscheiding is kindermishandeling

Om de jeugdbescherming sneller te kunnen inschakelen wordt in Amsterdam een vechtscheiding voortaan aangemerkt als een vorm van kindermishandeling. Dat heeft de hoofdstedelijke D66-wethouder JeugdSimone Kukenheim afgesproken met de lokale GGD en andere hulpverleningsinstanties. Hulpverleners krijgen bovendien trainingen om kinderen van ouders in een vechtscheiding beter te herkennen. Dit staat in een actieplan van de gemeente Amsterdam.
In De Telegraaf, 6 november.

In De Telegraaf, 6 november.

Het plan wordt volgende week besproken in de gemeenteraad en zal, als het aan de wethouder ligt, vanaf 1 januari 2016 van kracht worden. Amsterdam is de eerste gemeente die de schade bij kinderen door vechtscheidingen zo aanpakt. Landelijk zei CDA-Kamerlid Mona Keijzer begin oktober op Radio 1 dat vechtscheidingen gelijk staan aan kindermishandeling.

Kukenheim op amsterdam.nl: ‘Scheiden heeft een grote impact op kinderen. Als ouders ook nog in een heftig conflict belanden, wordt scheiden schadelijk voor kinderen. Dat is wat ouders moeten beseffen. Ouders hebben handvatten nodig hoe dit te voorkomen. Professionals moeten signalen van kinderen beter herkennen en ervoor zorgen dat er op tijd hulp komt’.

‘Er is een duidelijke relatie tussen kindermishandeling en vechtscheidingen. Wanneer er sprake is van een vechtscheiding zijn de kinderen het slachtoffer van kindermishandeling’, stelt Kukenheim volgens De Telegraaf in het actieplan. Ruziënde (ex-)partners kunnen funest voor kinderen zijn, schrijft ze. Er bestaat een risico op problemen in hun latere leven. Ook de resultaten op school kunnen lijden onder een moeilijke scheiding, meent Kukenheim.

D66-wethouder Simone Kukenheim wil de Amsterdamse kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van een vechtscheiding. (Foto: Flickr, Kennisland)

D66-wethouder Simone Kukenheim wil de Amsterdamse kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van een vechtscheiding. (Foto: Flickr, Kennisland)

De D66-wethouder wil meer aandacht voor het fenomeen door een vechtscheiding onderdeel van de meldcode ‘huiselijk geweld’ te maken. Vanaf 1 januari 2016 worden vechtscheidingen apart geregistreerd bij ‘Veilig Thuis’, het Amsterdamse meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.

Samen met onder meer de rechtbank, de raad voor de kinderbescherming, en de jeugdbescherming verwacht de gemeente bovendien de positie van het kind in de rechtszaal te versterken. Wanneer het kind, een ouder of een andere belanghebbende erom vraagt, stelt men voor het kind ook een bijzondere curator aan. Dit kan een advocaat, psycholoog of orthopedagoog zijn. Die heeft de taak om de stem van het kind te verwoorden.

De juridische gevolgen voor de vechtende ouders worden overigens niet aangescherpt. Amsterdamse Ouders die gaan scheiden krijgen voortaan informatie over de gevolgen voor het kind van eventuele conflicten.

Kinderen beschermen tegen hun ruziënde ouders. Supersympathiek, maar daarmee begeeft Amsterdam zich wel op zeer glas ijs. Met dezelfde argumentatie kan Kukenheim namelijk in meer privésituaties ingrijpen. Waar ligt de grens? Er is meer ouderlijk gedrag schadelijk voor kinderen: roken, te veel drinken, ongezond eten, etcetera. En wie maakt uit wanneer een scheiding ook een vechtscheiding is? Familie, buren? Lastig.

(Bronnen: amsterdam.nl, De Telegraaf)

12 Reacties op Actieplan Amsterdam: vechtscheiding is kindermishandeling

 1. jos van veen // 6 november 2015 om 16:45 //

  mijn kritische noot is al gegeven.
  Vergeet niet dat juristen, orthopedagogen en psychologen ook heel ziekelijk een opvoeding kunnen molesteren, gevaarlijk om dergelijke machtsposities uitte besteden tegen ene opvatting dat dan die figuren wel goed zijn voor een kind.
  Natuurlijk kan de koe een haasje vangen, maar dat is doorgaans geen argument om met een kudde koeien op hazenjacht te gaan..

  Wel is het goed aperte aandacht te eisen van de ouders voor de gevolgen, m.n. voor kinderen.

  Ik kan me zelfs voorstellen dat en scheiding /vechtscheiding in het bijzonder , voor de kinderen een verademing kan zijn en dus geen mishandeling. Eindelijk de rotte appel er uit en dat blijvend viseren van de ouder met de kinderen (want het gevecht heeft als zodanig vlug een staartje..dat is niet meteen afgelopen..)door “deskundigen”het karakter kan krijgen van pathologische stalking. Zeker als er weinig ander werk is..

  Het doet me denken aan het Leidse Buurtjesonderzoek van Millikowski- zo’n 40 jaar geleden.

  De “betere kringen”brachten het er slechter van af dan de laag sociaal economische kringen voor wat betreft de relatie met kinderen..de betere kringen hadden toen kindermeisjes en oppas, nu hebben ze “deskundigen”..
  Er is doorgaans erg veel aandacht voor de verpakking en niet voor de inhoud
  Het uiterlijk en de babbel – de presentaties- zijn nu meer bepalend dan inhoudelijke relaties en geluk..
  Sterker: de presentaties vormen het geluk..

 2. Mee eens. Meer aandacht voor het kind. Trouwen en dan scheiden is oorlogsrecht. Men kan eeuwig doorprocederen en het kind wordt vergeten.

 3. Jan de Vries // 7 november 2015 om 00:50 //

  Probeert D-66 zieltjes te winnen? De misstanden die vaak optreden, waar heel veel vaders op alle fronten tegengewerkt worden door juist de hulpverlening die zich in grote getale achter zijn ex-vrouw scharen en zijn leven zuur wordt gemaakt? Is de noodkreet van vele vaders dan eindelijk eens gehoord? Wordt er eindelijk dan eens naar het verhaal van de vader geluisterd? Die zelfde hulpverlening moet als buffer op gaan treden in conflictsituaties? Wie denken ze daar voor geschikt te vinden? De reguliere hulpverlening zit vol onbenullen die een kip nog niet van een schaap kunnen onderscheiden. Laat staan mij bijstaan bij de scheiding van een vrouw die de duivel in eigen persoon was, mijn dochter mishandelde, maar ik werd niet geloofd.

 4. bert [maathuis] // 7 november 2015 om 03:11 //

  De enorme overbelasting die ouders tegenwoordig ervaren, maakt dat zij al ternauwernood tijd voor elkaar hebben, laat staan voor hun kinderen. Met alle frustraties van dien. Wanneer een 2- of 3-daagse werkweek ingevoerd gaat worden, zal er eindelijk weer een beetje tijd voor elkaar eb voor de kinderen zijn.

  Maar nu moeten instanties er weer aan verdienen. Het paard achter de wagen!

 5. Ook in de instellingen worden de kinderen mishandeld

  • Zolang rechters zich niet gaan houden aan een correcte rechtsgang, overheids instanties die als specialisten gelden ook niet aan waarheid vinding doen en gewoon leugens aan de rechter gaan overhandigen zullen de vechtscheidingen blijven toenemen, maatregelen uitgesproken worden zoals OTS en UHP. Kassa voor de instanties die niet kinderen helpen, maar zichzelf schuldig maken aan kindermishandeling, ouderverstoting etc. Een kind heeft nu eenmaal rechten die zijn vastgelegd in IVRK en een mens kan zijn hart ophalen aan EVRM. (gaat boven NL wetgeving)

 6. Mijn dochter wordt in de in stelling mishandeld niemand help. Mijn dochter

 7. Marieke // 7 november 2015 om 17:42 //

  Geef ieder kind recht op een Kindbebartiger. Een belangenbehartiger die er echt is voor hen en hun belangen en stem geborgd laat worden. Een professional die kennis heeft van het scheidingsproces, het juridisch proces, de ontwikkelingsfasen van en de gespreksvoering met kinderen en samenwerkt met andere (sociale) professionals. Dit zodat de stem van ieder kind geborgd wordt ongeacht de leeftijd en in lijn met artikel 12 IVRK.
  Voorkom juridisering en laat oa advocaten verbinden met een Kindbehartiger. De advocaten om de belangen van hun client te behartigen en de Kindbehartiger die van ieder kind. De Kindbehartiger verbindt waar nodig het zorgvraagstuk aan het juridisch speelveld!

 8. AG als BJZ gaat ” helpen ” dan zal er wel weer meer ontouderd worden. Strafrecht toepassen is te veel gevraagd.

 9. Eens!

 10. Ad Verdiesen // 11 juni 2016 om 00:49 //

  al jaren stel ik dat ‘scheiding kindermishandeling is’, voor mij is het vals omdat naar ‘vechtscheiding’ te projecteren, alweer om goed te praten wat fout is, namelijk scheiding, en nu ook om vaders nog zwarter te maken, terwijl de scheidende ouder ongeschikt is en vaders voor hun kinderen vechten, tegen alle waanzin in! kom op vaders, vecht voor wat je waard bent, je bent geen pretpapa in een kranxinnig fembot theater! FU2 kutNLers!

U kunt niet meer reageren.