Alle partijen, behalve de VVD, willen zorgverzekeraars aanpakken

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers liet in 2015 al weten dat ziekenhuizen en verzekeraars de tarieven vroeger moeten bekendmaken. Maar kennelijk zit ze hen niet genoeg achter de broek. (Foto: rijksoverheid.nl, Arenda Oomen)
Alleen regeringspartij VVD, de partij van zorgminister Edith Schippers, is nog echt tevreden over het huidige zorgstelsel. De andere partijen lijken de werkwijze inmiddels van zorgverzekeraars zat. Ze kwamen eerder deze week tijdens de behandeling van de zorgbegroting met allerhande voorstellen om het stelsel te wijzigen. Zo wil de coalitiepartij PvdA verzekerden meer zeggenschap geven over het beleid van zorgverzekeraars. Het CDA wil wat doen aan het eigen risico.

Het PvdA-voorstel kan in elk geval rekenen op steun van CDA, D66 en de ChristenUnie. PVV en SP willen liefst verdergaan, al vinden ze het PvdA-plan sympathiek.

In De Telegraaf, 4 november.

In De Telegraaf, 4 november.

De sociaaldemocraten willen de ledenraden van zorgverzekeraars -elke verzekeraar heeft er een- evenveel rechten geven als de ondernemingsraad. Dat zou betekenen dat verzekerden voortaan meebeslissen over het beleid van een zorgverzekeraar. ‘De meeste zorgverzekeraars zijn corporaties. Als je de definitie van dat woord opzoekt, zie je ‘gezamenlijk belang’ en ‘gezamenlijk bezit’. Aan die vereisten voldoen ze in de verste verte niet’, zei Kamerlid Lea Bouwmeester in De Telegraaf. Klanten krijgen zo zeggenschap over onder meer de hoogte van de salarissen van managers en de besteding van winsten.

Bouwmeester op pvda.nl: ‘Verzekeraars spelen een belangrijke rol, en beheren en besteden het premiegeld van ons allemaal. Daar moeten wij met z’n allen dus ook iets over te zeggen kunnen hebben’. Ook stellen de sociaaldemocraten voor om ‘cliënten en medewerkers in het verpleeghuis, de patiënten, verzekerden en zorgverleners meer zeggenschap te geven. Echte zeggenschap, waarmee zij grip op de zorg krijgen’.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot vreest Amerikaanse zorgverzekeraars op de Nederlandse zorgmarkt. '

Volgens CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot ontwikkelen de paar grote zorgverzekeraars zich tot een ‘oligopolie’, oftewel een kliek oppermachtige verzekeraars die de dienst uitmaken.

Zelfs D66, toch lang pleitbezorger van de stelselwijziging van 2006, heeft inmiddels kritiek op de zorgverzekeraars. Die houden volgens de democraten innovatieve zorg tegen en doen te weinig tegen de onnodige bureaucratie.’Innovatieve zorgaanbieders worden niet gecontracteerd, en bij huisartsen wordt nu misschien wel iets gedaan aan bureaucratie, maar ook fysiotherapeuten hebben veel klachten over gebrek aan inspraak’, aldus D66-Kamerlid Pia Dijkstra in De Telegraaf.

Het CDA spreekt inmiddels van een dreigende ‘oligopolie’. Volgens Kamerlid Hanke Bruins Slot lijkt een kliek machtige zorgverzekeraars steeds machtiger te worden. ‘En daarom moeten we regels maken om verdere fusies moeilijker te maken. Ook moeten grote verzekeraars kunnen worden opgesplitst’, vindt Bruins Slot.

De christendemocraten willen ook het eigenrisico veranderen zodat bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname niet ineens het hele bedrag, 375 euro kost. Dat is echter een ingewikkeld voorstel, waar de nodige haken en ogen aan zitten.

Hoe dan ook, duidelijk is wel dat de Tweede Kamer na jaren eindelijk het belang van de patiënt weer heeft ontdekt. En dat is pure winst.

(Bronnen: Telegraaf.nl, pvda.nl)

15 Reacties op Alle partijen, behalve de VVD, willen zorgverzekeraars aanpakken

 1. Privatisering moet terug gedraaid worden. Een vreselijke schande, het heeft duizenden slachtoffers geëist. En dan te bedenken dat de VVD ook het drinkwater gaat privatiseren dat zal leuk worden. Zelfs op stervende mensen laat de VVD marktwerking los. Deze mensen zijn zwaar gestoord en levensgevaarlijk.

 2. Hermannus // 5 november 2015 om 19:13 //

  Nu ook nog de huurverhogingen en de jacht op de oudere scheefwoners stop zetten! Dit zijn ook al van die zalige ingrepen van dit kabinet. Alle ingrepen van de laatste regeringen leiden tot ellende voor de bevolking t/m de middenklasse. De particuliere zorgverzekerden zijn de enigen die er op vooruit zijn gegaan destijds. De mensen zonder enige toeslag (zorg, huur) betalen overal de hoofdprijs voor!

  • Neo liberaal = paars beleid is al 20 tot 30 jaar bezig. En idd komt ook het imf en de oeso tot de conclusie dat neo liberaal beleid niet werkt.
   Neo liberaal vergroot de tegenstelling dusdanig dat de middenklasse verdwijnt. Lees een modaal inkomen . hoe groter de groep met een modaal inkomen en besteedbaar inkomen = hoe stabieler een economie. De omslag die alle overheden met een fiat monetair stelsel moeten maken is de groei naar een volgeld systeem. Fiat monetair stelsel in eigemdom van de bevolking als vierde onafhankelijke en gecontroleerde macht. Zodat er genoeg geldvoorraad is voor iedereen. Bv een basisinkomen.
   Gegarandeerde zorg. Scholing etc etc.
   Het aloude adagium van gedragbeinvloeding van de bevolking middels inkomenspolitiek moet verdwijnen. Omdat dit anno 2015. Bewezen niet werkt.
   U betaald de rekening van de miljardenverliezen van de speculatie in ondeugdelijke bankproducten. Door de bestuurders van woningcorporaties.
   De verklaring van scheefwonen etc zijn allemaal prachtige woorden edoch een toneelstuk.
   De reden dat er zoveel werkgelegenheid veloren gaat , mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen , komt omdat er te weinig geldvoorraad is. Dit is een politieke keuze ingegeven om de waarde van de euro ten opzichte van andere munten als de dollar ( en dus de waarde van bezit uitgedrukt in euro te behouden). Dit is alleen van belang voor private personen die hier heel veel ( euro s dus) van hebben. Niet voor 90 procent van de bevolking.

 3. jos van Veen // 5 november 2015 om 21:44 //

  ja, we zien weer eens de egwledige nadelen van de priviatisering.
  S D66 hobbelt van experiment naar experiment -als et maar “anders is”en wijzigen lijkt nu niet langer opportuun omdat het pleisters op pleisters worden..
  Het systeem is niet goed.Het is primair gericht om winsten, bakken met winsten te creëren maar laat kwalitatief afweten en gaat stinken..

  De SP heeft ene prima voorstel: gewoon ziekenfonds terug( en laten we dan het verloren geld maar voor lief nemen . Bij de ABN ARO is dit immers ook het geval voor zo’n 15 miljard..)

 4. Eerst zien en dan geloven!Er komen zo langzamerhand weer verkiezingen aan dus moeten ze een beetje goede wil tonen,al is het maar voor het oog!Terug naar het ziekenfonds is de enige optie:toen was het voor iedereen betaalbaar en waren er nooit problemen!Nu.doordat er zoveel tussenlagen bij iedere zorgverzekeraar zitten die allemaal het onderste uit de kan willen hebben,is het onbetaalbaar voor de meeste mensen en de zorg verre van toereikend!

 5. Jan de Vries // 6 november 2015 om 02:03 //

  Ach, Edith heeft even andere dingen aan haar hoofd, belangenverstrengelingen behartigen, zorgverzekeraars paaien, farmaceuten te vriend houden en o ja, de dagvaarding lezen die ze van de Q-koorts slachtoffers aan haar broek heeft hangen.

 6. Terug naar de enige echte cooperatie. Het ziekenfonds.
  Argumenten om de zorg betaalbaar te houden. Er staat 5400 miljard euro kapitaal vrijwel belastingvrij geparkeerd in het buitenland. Zie de tv uitzending enige weken geleden. Dankzij paars (= neo liberaal) vvd beleid.

 7. Overigens opvallend dat geen enkele oppositiepartij dit als mogelijkheid opwerpt. Edith zal dan wel antwoorden als, Dit valt onder de minister van financien . Dijsselbloem dus. Een sociaal democraat..
  Lijkt mij dus dat alle “reparaties” in het teken staan van het uitvoeren/ toegroeien naar EU beleid ( en dat is nog steeds neo liberaal beleid edoch zal dit niet kunnen blijven) . M.a.w. tzt volgt stelselwijziging daar een “experiment” op 17 miljoen mensen nog niet representatief kan zijn voor de rest van de EU. D66 ten spijt.
  De OESO gebruikt nu al het begrip als een olicharchische structuur. Een monopolie. En vervolgens dat dit leid naar een lager kostenstructuur. Dus.. naar minder zorg.. lagere lonen voor de uitvoerders van de zorg ..en winsten in private handen ( en hoger lonen voor “bestuurders.. vaak oud politici) Onderzoek is hoeveel en welke oud politic allemaal op die gecreerde posten zitten.. hoeveel loek hermansen.. bij banken is dit al redelijk bekend.)
  Het wordt immer transparanter.

  Ach, de blauwe ogen van Edith. Het schrandere verstand..
  Laten we het niet hebben over onze mensbeelden ,onze politiek ideologieen, riep ze in het debat. Hou het praktisch. Laten we de problemen oplossen voor de uitvoerders in de zorg en de patienten.
  De zorg moet wel betaalbaar blijven.

  Wie betaald Edith. En hoeveel werkgelegenheid wordt er vernietigd.
  DE liberaal die toch voor de vrijheid van het individu is?
  Behalve als patient, en uitvoerder in de zorg.( vrije artsenkeuze)
  Uitzondering.. Nee natuurlijk niet. De “liberale partij “is ook helemaal niet voor de vrijheid van het individu.
  Maar voor de vrijheid van kapitaal ten koste van de vrijheid van het individu.
  Maar daar mag het debat niet over gaan.

 8. Alle privatiseringen hebben ons alleen maar geld gekost. Die bedrijven willen maar 1 ding en dat is veel winst maken. Dus alles wordt duurder.

 9. Idd niet meer normaal. Ik ben een zwaar Hartpatiënt en moet al wat medicijnen zelfs betalen omdat niet door een zorgverzekering betaald wordt. IK KAN HET NIET MEER BETALEN. Moet eens kijken hoeveel mensen in de schulden staan en buiten op straat staan SCHANDALIG Jullie hebben zoveel winst gedraaid.

 10. Als niet gecontrakteerde hulpverlener (tandprotheticus) bij Unive krijg ik een boete bij het afleveren van een kunstgebit aan een verzekerde van 314 euro ! Dus je moet wel akkoord gaan met hun voorwaarden !! 30 % inleveren is dus stoppen met de hulpverlening en doorsturen !

 11. Woon sinds 2007 in Polen daar is de premie voor de zorg 315 zloty is ca 70 euro per maand voor een zelfstandige zoals wij.
  Medicijnen betaal je zelf maar de prijzen zijn ca.20% van Nederland maar wel de zelfde fabrikant.
  MAW in NL word je opgelicht.

 12. bij idem inkomen (met dank aan schippers en blok) is de huurtoeslag boven 575 in 5 jaar tijd met netto 36.50 gestegen! buiten de normale huurverhoging. het eigen risico van 150 naar 385 euro de eigen bijdrage wmo verdubbeld. de zorgpremie incl ink afh premie met 50 euro hoger. en dan nog met droge ogen zeggen het valt wel mee de lasten verzwaringen!

  • Alsmede:het steuntje 1x per jaar voor chronisch zieken is afgeschaft;evenals het eens per jaar iets voor de mantelzorgers!

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Alle partijen behalve VVD willen zorgstelsel aanpakken | Alternatieve Media NL

U kunt niet meer reageren.