PvdA en VVD kibbelen over sociale huurwoningen

Omgebouwde kantoren en containers werden onlangs door het kabinet nog gepresenteerd als een oplossing voor de huidige woningnood. Ook kregen vluchtelingen geen voorrang meer voor een sociale huurwoning. Inmiddels lijkt de PvdA van mening veranderd. De sociaaldemocraten willen bij nader inzien de sloop en verkoop van sociale huurwoningen verminderen en huizen bijbouwen. Intussen verwacht 61 procent van de woningcorporaties dat de wachttijden voor woningzoekenden de komende periode verder oplopen.

De draai van coalitiepartij PvdA krijgt van de VVD zeker geen applaus. De liberalen willen het aantal sociale huurwoningen namelijk al jaren terugbrengen. Het is zelfs een van de pijlers van het beleid van woonminister Stef Blok. Hij was slagvaardig bezig de sociale huursector in te perken. Maar toen kwamen de vluchtelingen…

Naast het gekibbel tussen de coalitiepartners staan ook de Haagse procedures en wetgeving een snelle oplossing in de weg. Zo stuit de ombouw van containers en gebouwen nog op wettelijke belemmeringen. Er zal dus feitelijk voorlopig niets veranderen.

Dat meer dan de helft van de woningbouwcorporaties langere wachttijden verwacht, blijkt uit een onderzoek van het Utrechtse onderzoeksbureau in de sociale huisvestingssector Finance Ideas. ‘Het huisvesten van vluchtelingen in alternatieve locaties is bij nader inzien nog niet zo simpel. Wettelijke regels zoals het Bouwbesluit of de beperkingen die de nieuwe Woningwet oplegt aan de corporaties, staan een snelle uitvoering in de weg’, stelt Finance Ideas in het Fd.

In totaal wonen in zo’n 600.000 sociale huurwoningen huurders die een duurdere woning zouden kunnen betalen. Maar ook zij kunnen nergens heen. Er zijn namelijk nauwelijks betaalbare middeldure woningen in Nederland. De oplossingen van minister Blok (hij zoekt naarstig naar -buitenlandse- investeerders) helpen pas op de langere termijn.

Blok zal moeten kiezen. Pick your battles, zeggen de Britten. Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk oplossen. Blok wil alle vluchtelingen opvangen én de sociale woningbouw terugdringen. Aangezien de omgebouwde containers en kantoren op tegenstand van coalitiepartner PvdA stuiten, de sociale huurwoningen nog steeds een groot succes zijn (zie de wachtlijsten) en koopwoningen voor vluchtelingen onbereikbaar, kan Blok zijn sociale huurbestrijding beter op de lange baan schuiven.

(Bron: fd.nl)

10 Reacties op PvdA en VVD kibbelen over sociale huurwoningen

 1. Vergeten wordt even dat de laatste jaren véél sociale huurwoningen – zoals portiekflats – zijn afgebroken, verkocht of gerenoveerd waarna ze een stuk duurder zijn geworden. Daarvoor zijn toen al geen nieuwe woningen in de plaats gekomen. Terwijl door de crisis méér mensen er er voor in aanmerking komen. Daar bovenop nu dan de vluchtelingen.

 2. tja, Blok , het kabinet en D66 waren dolle voorstanders om de sociale woningbouw de rug toe te keren en de woningmarkt te neoliberaliseren.
  Asscher mocht zelfs 650 miljoen verkletsen om de werkgelegenheid te vergroten..onbegrijpelijk -destijds al- was het natuurlijk waarom die 650 miljoen niet meteen in de bouw van goedkope huurwoningen werd gestopt.
  Dan waren er 2 vliegen in één klap geslagen.Nu leverde het ene muisje op en geld kwijt..PvdA bleek toen al gestoord.

  En nu met onze asielzoekers maken ze/neoliberaal (geen sociaal democraten!!) helemaal een bizarre draai..voorrang voor asielzoekers waarmee we worden opgescheept en die en masse binnenkomen..(ik dacht dat die voorrang verdwenen was..?) en weer mag de eigen bevolking opschuiven.
  Is Samsom nu echt psychiatrisch geworden? Kunnen we deze man niet gewoon in een dwangbuisje afvoeren voor een jaar of twaalf??

  Tja..nood breekt wet en iedere keer een belemmerende wet tevoorschijn toveren waarom iets NIET kan, dient natuurlijk met uitzondering te worden omgezet in een actieve aanpak voor alternatieve huisvesting.
  Nogmaals: het percentage echte vluchtelingen is bijzonder klein en de rest is gewoon asielzoeker/illegale arbeidsmigrant.En heeft recht op tijdelijke opvang..niet op de reserves van een natie die zelf al in nood verkeerde op bepaalde terreinen… Is Samsom helemaal van de pot gepleurd..?

  De wereld op zijn kop mensen..de gastheer geeft zijn woonruimte en die van anderen weg aan de ongevraagde visite ..

  Dit gat herrie opleveren, herrie ter glorie of directe ondergang van de PvdA.

  Bureaucraten als Blok hebbben en dubbele plaat voor de kop..dus eventjes krachtdadiger uit de hoek komen.
  Asielzokers in de wachtrij en linea erct naar alternatieve huisvesting, sociale woningbouw voor de eigen burgers..en wellicht ook in alternatieve huisvesting.
  Neoliberaal heeft heel wat in te halen bij de eigen bevolking, de bevolking die ze hebben leeggeplukt en vervolgens ons nog verder opzadelen met hun mallotige ideeen en achterstelling

  kom zeg!

  Even nadenken graag!

 3. bert [maathuis] // 26 oktober 2015 om 22:36 // Beantwoorden

  Het neo liberale systeem genereert een extreme tweedeling. Hetgeen zich nadrukkelijk uit in de [huur]woonvoorziening. Maar op andere levensgebieden evenzo. Willen we dat? Verdeling in “de geslaagden” en de “mislukten”?
  Het NL-systeem is hopeloos failliet ….

 4. Er staat te lezen:In totaal wonen in zo’n 600.000 sociale huurwoningen huurders die een duurdere woning zouden kunnen betalen.

  Als je al jaren in zo’n woning woont, je bent 60 jaar en je betaalt in totaal € 790,- aan netto huur, is dat niet ruim voldoende dan voor een flatwoning zonder enige overbodige luxe? Je kunt wel inkomensgrenzen stellen, maar waar moet een 60-jarige nog heen dan? Kan geen huis kopen, want ja, straks bij de 67-jarige AOW leeftijd wordt het loon een stuk lager, zeker zo’n 30%. Moet ik nu nog op kosten worden gejaagd voor die paar jaar, zal een schande zijn. Word ik verdreven uit mijn huurhuis, dus zonder ooit enige toeslag te hebben ontvangen. De huur is nu ruim 30% van het inkomen, ruim voldoende lijkt mij. Anders krijg je de economie nooit draaiende, je kunt je geld maar een keer uitgeven.

  • O ja, ik heb ook nog een AOW-gat van 9 jaren te overbruggen als ik 67 en ouder ben (als ik het tenminste haal met al dat gezeur aan m’n kop)

 5. Bas van Stapelberg // 27 oktober 2015 om 16:53 // Beantwoorden

  Hahaha mag ik even lachen om kibbelen. PvdA kibbelt helemaal niet om sociale huurwoningen, die PvdA is 20 jaar terug begraven. Deze PvdA is net zo asociaal als Blok met zijn VVD. Mensen hebben helemaal niets met sociale woningbouw, wat is dat?

 6. Zo is dat Bas. Zouden we de rollen kunnen omdraaien?
  Niet de burger afhankelijk van de politicus, maar de politicus die slaaf (dienaar) wordt van de burgers?

 7. bert [maathuis] // 27 oktober 2015 om 20:39 // Beantwoorden

  Zo is dat Bas. Zouden we de rollen kunnen omdraaien?
  Niet de burger afhankelijk van de politicus, maar de politicus die slaaf (dienaar) wordt van de burgers?

 8. Nou..lijkt mij een mooie aanleiding om dit k** kabinet lekker op te doeken! Kabinetscrisis en Rutte op naar de koning!

 9. er zijn geen scheefwoners. in de tweede kamer zijn alleen scheefdenkers die de belangen van de burgers niet behartigen, maar de eigen belangen en die van de ongekozen eu-leiders, die zich laten leiden door de vele multinationals en lobbyisten.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.