PvdA-leider Samsom: ‘We kunnen het aan, omdat het zo is’

‘Het hoogste aantal asielzoekers dat we tot nu toe per maand hadden was in 1998, ruim vijfduizend. Nu praten we over twaalf-, dertienduizend per maand. Maar we zijn twintig jaar verder. We kunnen meer aan. We kunnen dit dus aan’, stelt PvdA-leider Diederik Samsom in  de Volkskrant. Zijn aanname dat ‘we het aankunnen’ onderbouwt de Samsom als volgt: ‘Nou, allereerst omdat het zo is. Dan lijkt het me verstandig dat je dat uitdraagt. Het zijn de feiten’.

Samsom wil geen ‘verhalen’, maar een ‘concrete aanpak’. Die luidt: ‘Een land als Nederland moet altijd bereid zijn om mensen in nood op te vangen. En zal dat ook doen. Tegelijkertijd zeggen mensen: het moet overzichtelijk blijven. Die verantwoordelijkheid hebben we dus. Ik zeg wel eens: als je werkloos wordt, maar je weet dat je over vier een baan hebt, heb je vier weken vakantie. Als je werkloos wordt en je weet niet wanneer je een baan hebt, slaat de angst je om de keel. Hetzelfde geldt bij deze vluchtelingenstroom’.

Hmmm. Nog een poging om de ‘concrete aanpak’ te vangen:

Waar eindigt dit?, vraagt de krant. Samsom: ‘Die vraag laat zich niet in getallen beantwoorden. Wel in een situatie. Het eindigt dat Europa voldoende samenwerking heeft gevonden, intern en met Turkije om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid mensen die Europa opzoekt overzichtelijk blijft. Die hoeveelheid kan best groot zijn. Ook een aantal van 60 duizend kan Nederland aan. Als je een grens in getallen wil vatten, vraag je erom bedrogen te worden’.

Laat die ‘concrete aanpak’ maar zitten.

Samsom constateert in elk geval dat Europa in het vluchtelingendossier ‘faalt voor de test’. Daarom zijn afspraken met Turkije zo belangrijk, vindt hij: ‘Kijk, waarom vertrekken mensen uit Turkije? Ze hebben daar geen perspectief. Er moet in Turkije een fatsoenlijke asielprocedure komen. Onderwijs voor de kinderen die zijn gevlucht. En enig economisch perspectief voor de ouders’. De PvdA-leider hoopt dus dat Turkije Europa in de toekomst zal behoeden voor nóg grotere vluchtelingenstromen. Turkije moet ‘het Turkse deel van de grens met Griekenland beter in de gaten houden’.

Van Samsom hoeft Europa zelf de buitengrenzen niet te bewaken: ‘Het terugduwen van mensen is zoiets als in een rivier gaan staan en water proberen tegen te houden’. Dat zegt ingenieur Samsom, uit het land van de Deltawerken.

Zonder één enkel steekhoudend argument wordt het fenomeen grens consequent afgeserveerd als iets utopisch en dwaas. Grenzen waren tot het Verdrag van Schengen de normaalste zaak van de wereld, maar dat was kennelijk in een duister verleden. Europese politici framen het bewaken van grenzen inmiddels als een bijna verdachte bezigheid, terwijl grenzen lange tijd toch redelijk effectief waren.

(Bron: de Volkskrant)

10 Reacties op PvdA-leider Samsom: ‘We kunnen het aan, omdat het zo is’

 1. Ik heb nog nooit iemand zo dom uit zijn nek horen kletsen als Samsom!Daar win je de oorlog niet mee!

 2. Het vertrouwen in de PvdA was al laag, maar deze uitspraken van Samson slaan echt alles. Wij moeten onze welvaart inleven omdat Samson vindt dat we dat kunnen. Internationale solidariteit is een farce, een leugen, een vals geloof. Wij zijn solidair met onze zwakkeren, zieken, ouderen en werkelozen, en meer kunnen wij niet aan.

  • ja, dat zg je zo wat over zwakkeren en solidariteit…
   Nou, daar hebben we vabn mee mogen genieten via Klijnsma en en Van Rijn, de aanpak van armoede en sociaal/mentaal zwakkeren, aanpak van daklozen en verslaafden, de depressies die ontstaan door sociaal economisch verlies van perspectief/ongelijkheid omdat wee liever luxeproblemen aanpakken en privatiseringen willen stimuleren..en dan theater van ruimhartigheid en “alles is mogelijk”voor wildvreemde binnenwandelaars- aardige lieden en boevenbende incluis- waarvan we weten dat het slechts om een klein percentage echte vluchtelingen gaat..?
   Die Samsom is gestoord als een deur!
   Hij wil het H GOEDE Heertje uithangen ten koste van andferen en voor de lusten van zijn ego..
   Een leuke afleiding om voor het eigen land geen barst meer te hoeven doen..Samsomhobby..scoorde er en zetel mee..

   • Jos ik lees alle berichten die je stuurt, je bent de enige die altijd reageert. Is daar een reden voor?
    Ik ben al jaren de politiek aan het volgen hoe lang we nog voor de gek worden gehouden, dit van Samson is de druppel. Ik werk in de zorg en ben effe op omroep Brabant geweest.
    Als je mijn naam intoetst omroep Brabant Mariet Sonnemans kan je mijn bericht lezen.langs de kant staan is geen optie meer. Mijn site heet normenenwaarden.nu wil je die delen?

 3. Ik word een beetje zat van zijn geklets.natuurlijk kan alles..stapelen ook!
  En met zijn context komt hij niet verder dan het invalide oplossingsmodel: Turkije.
  Het paard van Troje met een corrupte sociopaat aan het hoofd die alles zal misbruiken om zijn macht te laten gelden in de EU en naar Duitsland.
  Merkels is ondoordacht geweest..de spontane oproep en moet nu inbinden..de EU denkt eendimensionaal en komt met het echt zotte idee om zich afhankelijk te gaan maken van Turkije.Wij kennen Turks-Arabische overheden onvoldoende…dictatuur in zichzelf.

  Bij de invalide oplossing gaannog ernstiger kwesties een rol spelen als steun voor Merkel(die d eboel verziekt heeft)
  Frans Timmermans gata een cmpagne styarten tegen islamofobie-dus vóór islam
  Mogherini wel islampolitiek in de EU activeren (dus: sharia,genderongelijkheid,uitwassen,koepels en minaretten(Dé wens van Erdogan-speech België)
  Inzet: is islamiseren van de seculiere staten in de EU.Uiteraard verplicht gesubsideerd en bekostigd door de staten zelf, de EU en Saoedi Arabië.
  Malmö is verschoven naar de schaduw met haar TTIP en CETA..geeft meer kansen,uithet vizier. PAS OP!!

  Dan loopt hier een Samsom te leuteren over hek open en laat maar komen we doen het wel..
  Nog los van de kosten is doorgaan met open instroom on verstandig.
  Duitsland moet om het beheersbaar te houden wel gaan screenen en zeven aan de grens. Kansloos kan meteen terug..en waar gaan die dan naar toe? Naar Turkije of Westwaarts? Juist ja..
  Turkije al juist nog meer mensen wegjagen richting Westen om alle chantages kracht bij te zetten..
  Dus nu wordt het formeel de buitengrenzen dicht houden voor dergelijke instroom en het wordtecht nodig om de stroom te keren als Duitsand de deuren dicht gaat doen..Genoeg is genoeg, maar dat heeft Samsom nog even niet door.
  Die wil scoren met ene onhoudbare ideologie..
  De rot zooi die daar dan weer van komt is niet te vermijden…Segregaties/getto’s,geen integratie,reli-conflicten, eisen en claims, ongure zaken die we niet willen..gaat herrie geven..

  Samsom is geen sociaal genie maar een verwende betweter..

  Een eenzijdige oplossing-breng het maar naar Turkije-wordt het einde van de EU..

  Verder lijkt het mij dat wij onze procedures rond toelating en verblijf met familoieherenigng grondig moeten hgaan herzien.

  het tempo versnellen en onduidelijke gevallen zo snel mogelijk uitzetten wegens gebrek aan cooperatie.Dat is niet “rechts” of bestraffenbd maar gewoon beter voor iedereen..
  Anders j krijgen we over jaren weer ene zeurzakkerij rond verblijf of niet en voor de asielzoekers geeft het minder stress.
  Deadline op zetten(niet meer dan 6 maanden aan besteden, zo niet, dan uitwijzen).
  We ziiten nu al met en flinke hap weigeraars zonder papieren, wellicht valse namen e, niet meewerkend om te vertellen waar ze vandaan kwamen..drama en verzinsels plentye mar dara hebben we natuurlijk niks aan..

  Ik laat de kosten van de hele bende maar even buiten beschouwing maar ik vrees dat het (veel) meer zal zijn dan een paar miljard..

 4. Bas van Stapelberg // 25 oktober 2015 om 21:48 // Beantwoorden

  Wie neemt deze onbenul nog serieus? Zijn eigen achterban misschien? Hij moet opstappen wil de PvdA nog enkele zetels overhouden, totaal alles verloochend wat enigszins nog sociaal was.

 5. De VN en EU pedante en toch waardeloze ‘commie’ patsers en klaplopers verkondigen in essentie altijd dezelfde foute stellingen en opvattingen aan de zogezegde derde wereld, alsof bijv. het Westen (= Europa natuurlijk) maar moet opdraaien voor alle malheuren van de rest van de wereld. Alle volkeren kunnen creatief zijn en bijv. werken aan vrede en werken ‘tout-court'(!) en hun eigen landen valoriseren, heropbouwen en economisch rendabel maken; maar stel je voor ze worden zelfs gepusht om maar naar Europa af te zakken en het kan hen allemaal geen snars schelen, het is toch allemaal onze schuld in hun ogen dan en wij moeten ons maar aanpassen en afdokken tot in den treure. Dat is dus de ‘GEMAKKELIJKHEIDSOPLOSSING’ van de VN ‘diensten’ en dito EU Juncker’s en Mogherini’s etc maar denk er toch eens aan graag: ‘moeilijk gaat ook’ hoor.

 6. Ik ben van mening dat je aan partijsplinter Samsom het beste maar geen tijd moet spenderen.

  Voor het overige zou ik zeggen: Wie weg kan uit het EU gekkenhuis, doet er goed aan zo spoedig mogelijk zijn of haar biezen te pakken. Wegwezen hier. Je kinderen zullen je
  dankbaar zijn.

 7. wat is dat voor stompzinnig gezagsargument…

  Dit was dan het mannetje dat de grenzen wagenwijd opeb wilde houden..iedereen was vluchteling, dusiedereen met open armen binnen..hij wilde scoren en de Gutmesncj uithangen..

  Nu sturen we ze gewoon terug en laten duidelijk weten dat het overlastgevende asielzoekers zijn geworden..Zeven, controleren en selectie….Gaat u toch weg..geen gepoitiseerde asielzoekers meer om de politiek te dienen..Jullie/ binnenkomers/ zijn nu voor die zelfde politiek overlastgevende figuren geworden..

  Maar we kunnen het omdat we het kunnen…Daar begon Merkel ook mee..
  Het zijn maar heel weinig immigranten tegenover de 500 miljoen Eurianen..

  Kijk naar Frankrijk en Belgiè en realiseer je dat 1 man een bruiloft met 500 bezoekers/aanwezigen volstrekt kan verzieken..Er kann es schaffen…Dus laat de statitische drogredenen maar..Frankrijk en heel Belgiè staan al tijden op zijn kop..En dat zijn ook nog geen 20 jihadi´s tegenover de miljoenen inwoners..

  • jungleelephant // 22 maart 2016 om 23:44 // Beantwoorden

   “We kunnen het aan”?????Zeker in de leer geweest bij Merkel?We kunnen het niet aan,stomme activist!Er zijn niet genoeg huizen,scholen,geen draagvlak,geen geld!Buiten dat loopt er nogal wat schorem tussen dat constant voor problemen zorgt en zal blijven zorgen!Bij de eerstvolgende aanslag,die er zeker gaat komen,dank zij jullie wanbeleid,hoop ik dat het jullie koppen zijn die rollen!Niet de onze!Maar het eerste wat werd beveiligd was het Eu-parlement,rechtbanken,Binnenhof en de koninklijke kliek!Hoe ironisch:de veroorzakers krijgen optimale beveiliging per direct!De onschuldige burgers mogen de klappen opvangen!Ik moet over mijn nek van jullie hypocriete,arrogante gedrag!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.