Associatieverdrag met Oekraïne wordt lastig uit te leggen voor Rutte

Premier Rutte kan het referendum van GeenPeil over het associatieverdrag met de Oekraïne missen als kiespijn. Het zal voor de VVD’er niet meevallen om het verdrag voor zijn achterban te verdedigen. Hoewel de VVD instemde met het verdrag, is zo’n 66 procent van de achterban tégen het verdrag. Dat blijkt althans uit opinieonderzoek door Maurice de Hond, in opdracht van D66. Bovendien is Nederland de eerste helft van 2016 voorzitter van de EU. Wanneer in die periode Nederland ‘nee’ zegt tegen het verdrag, heeft de premier heel wat uit te leggen in Brussel.

Het associatieverdrag met de Oekraïne leek in eerste instantie een geruisloze operatie, maar daar stak GeenPeil een luidruchtig stokje voor.

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer ging eerder dit jaar in alle stilte akkoord met het verdrag, inclusief de coalitiepartijen PvdA en VVD. Maar direct nadat bekend werd dat de GeenPeil-actie was geslaagd met ruim 400.000 opgehaalde handtekeningen, kondigde Rutte aan de komende maanden ‘te gaan uitleggen’ dat het verdrag ‘goed is voor Nederland’.

Waarschijnlijk krijgt ook het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne een centrale plaats in de debatten. Daarover is namelijk onduidelijkheid. Hoewel de toenmalige voorzitter van de Europese Raad -de EU-president- Herman van Rompuy in 2013 zei dat de Oekraïne ‘op termijn zal worden zoals de andere nieuwe lidstaten’, leidt het verdrag volgens Rutte helemaal niet tot toetreding van Oekraïne tot de EU. Dat kennelijke meningsverschil kan Rutte de komende maanden vast ‘uitleggen’.

Het referendum is pas geldig wanneer 30 procent van de kiezers straks gaat stemmen. Volgens peiler De Hond is slechts 36 procent van de kiezers dat van plan. De uitslag mag het kabinet sowieso aan de kant schuiven. Maar CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil van het kabinet alvast weten wat het straks doet met de uitslag en hoe Rutte2 campagne wil voeren. ‘Dat kan helpen bij zowel de opkomst als uitkomst’, zei Omtzigt tegen het AD.

Hoewel de referendumpartij D66 eerst tegen de GeenPeil-actie was, roept de partij de coalitiepartijen inmiddels op om de campagne snel te starten. D66, de meest pro-Europese partij van dit moment, is natuurlijk voor het verdrag. Het heeft ook al een campagneteam klaar staan. ‘We gaan er vol voor’, aldus Kamerlid Kees Verhoeven. ‘Er zijn nog veel mensen die overtuigd moeten worden’.

Zowel PvdA als VVD schaarden zich eensgezind achter het verdrag. De PvdA verwacht nu veel van het ‘infomeren’ van kiezers. Volgens Kamerlid Marit Maij hebben de sociaaldemocraten namelijk ‘een goed verhaal’. Het verdrag zou gunstig zijn voor de Nederlandse economie en ‘Oekraïne uit handen van Poetin houden’. Dat vindt ook de VVD.

Critici van de GeenPeil-actie vonden het associatieverdrag geen goed onderwerp voor een referendum. Vreemd. Het krijgt de komende maanden eindelijk de aandacht die het verdient.

(Bron: AD, europa-nu.nl)

2 Reacties op Associatieverdrag met Oekraïne wordt lastig uit te leggen voor Rutte

 1. bert [maathuis] // 24 oktober 2015 om 09:42 // Beantwoorden

  “Volgens Kamerlid Marit Maij hebben de sociaaldemocraten namelijk ‘een goed verhaal’. Het verdrag zou gunstig zijn voor de Nederlandse economie en ‘Oekraïne uit handen van Poetin houden’. Dat vindt ook de VVD.”

  Dat kunnen Marit en de vvd wel vinden, maar de enigen die die behoren te bepalen zijn de Oekraïners zélf, uiteraard. Want waarom je als burger laten manipuleren (en uitbuiten!) door politici, door een autoriteit buiten je – die zich dictatoriaal (je de les lezend) gedraagt – waardoor je als slaaf behandeld wordt?

  Het is overduidelijk dat de Oekraïners kiezen voor Rusland. En reken maar dat zij die keuze NIET LICHTZINNIG maken, want veel, zeer veel hangt van die keuze af, wat betreft hun levenskwaliteit.

  Zo gaat het, wanneer een beweging (de superrijken) zich autoritair en mega-arrogant en volkomen aristocratisch gedraagt; volledig terug te vinden in de activiteiten van de navo en in de achterliggende agenda van Frau Merkel c.s.

  Dit zal echter ALTIJD een tegenbeweging oproepen, zoals we nu ook zien. Welk van deze twee bewegingen zal tenslotte overleven en zegevieren? Dat is de beweging die staat/gaat voor: “Vrijheid, Gelijk[waardig]heid en Zuster- & Broederschap”!

  Pffff, altijd maar die economie (Marit Maij); oftewel: uitbuiting. Alsof de burger altijd maar klaar moet staan om de [super]rijken nog meer te verrijken via de vele belastingen. Want het gaat immers helemaal niet om geld. Waar het om gaat is: DE VERDELING van geld.
  En ja, nivellering is daarbij het toverwoord. Balans, evenwicht.

  http://www.initiative.cc/Artikel/2015_10_19_Russland_Oekodorf.htm
  “Gemäß dem Gesetz “Über die Privatbetriebe”, welches 2003 angenommen wurde, hat jeder russische Bürger das Recht, ein kostenloses Grundstück mit einer Größe von 2,2 bis 6,8 ha als Privateigentum zu erhalten. Jedes dieser Grundstücke kann für die Gartenarbeit bzw. Gartenbau verwendet werden, oder einfach nur als ein Ort zum Entspannen, und der Staat fordert dafür KEINE Grundsteuer. Heute 12 Jahre danach, können wir die außergewöhnliche Ergebnisse dieser Aktivität bei vielen russischen Familien beobachten, die praktisch alle Produkte, die sie benötigen selber anbauen. ” (Interessant voor Marit?)

  http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/aug/05/neoliberalism-mental-health-rich-poverty-economy

 2. Bas van Stapelberg // 24 oktober 2015 om 23:11 // Beantwoorden

  Oekraïne is een fascistisch een land waar Duitsland in de periode van Hitler nog wat van kon leren. Echt ieder vorm van samenwerking met Nederland moet voorkomen worden. Nou zal de EU met zijn ondemocratische USA agenda wel gaan samenwerken met dit land, doen zij trouwens al volop, maar Nederland moet een statement afgeven dat het ondemocratische fascistische bestuur in de Oekraïne niet wordt geaccepteerd door ons volk.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.