Vluchtelingen zijn big business

Vooral voor de bouwsector en vastgoedverhuurders is de recente stroom vluchtelingen big business. De bouw verwacht de komende jaren 5 miljard extra omzet dankzij de vluchtelingen, zo berekende het Economisch Instituut voor de Bouw. Het instituut verwacht 50.000 extra woningen te bouwen, waarmee 28.000 arbeidsjaren gemoeid zijn. Ook de vastgoedsector slaat zijn slag. Verhuurders bouwen hun complexen om tot opvanglocatie en vangen daar aardig geld voor.

Het Centraal Orgaan Asielzoekersopvang (COA) noemt geen bedragen, maar vorig jaar berekende NRC Handelsblad dat zakenman Henny van der Most circa €180.000 per maand verdient aan de verhuur van zijn Speelstad Oranje.

NRC Handelsblad rekende met de tarieven die andere ondernemers krijgen die met het COA samenwerken, 5 tot 9 euro per nacht per persoon. De krant kwam uit op een minimaal bedrag van ruim 180.000 euro per maand.

Andere vastgoedeigenaren als Dirk Lips, de familie van Zuylen van Nijevelt en Jonald Bouwhuis stelden, zoals Van der Most, hun bezit ook beschikbaar aan het COA. Lips verhuurt het Autotron, Van Zuylen van Nijevelt Duinrell en Bouwhuis verhuurt zijn hotel in Ootmarsum. Big business.

En dan de bouwsector. Zeker 13 duizend vluchtelingen met een verblijfsstatus wachten op dit moment op een sociale huurwoning. Dat geeft spanningen, omdat die woningen er niet zijn. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht daarom dat woningcorporaties de komende jaren op grote schaal gaan bijbouwen. Er komt naar verwachting niet alleen een flink aantal sociale huurwoningen bij, maar ook vrije sectorwoningen en koopwoningen.

Intussen kiest de politiek voor tijdelijke oplossingen als omgebouwde containers en kantoren. EIB-directeur Taco van Hoek noemt de tijdelijke oplossingen in de Volkskrant ‘erg duur’. Van Hoek: ‘Het kan nodig zijn als je heel snel moet bouwen, maar volwaardige permanente woningen die veel langer staan zijn beter en op termijn ook veel goedkoper’. Van het ombouwen van kantoorruimten moet je ook niet te veel verwachten, denkt Van Hoek: ‘Er staat ongeveer 7 miljoen vierkante meter kantoor leeg, daarvan is maximaal een kwart bewoonbaar te maken. Dat is net genoeg voor 20.000 huizen. En dit jaar zijn er 20.000 duizend vluchtelingen bijgekomen’.

Dat er mensen rijk worden van andermans ellende is van alle tijden. Dat geldt ook voor andere beroepen. Ronduit goed nieuws is in elk geval de boost in de bouwsector. Wellicht klimt Nederland dankzij de vluchtelingen definitief uit de crisis. Niet te geloven.

(Bronnen: eib.nl, de Volkskrant, AD)

10 Reacties op Vluchtelingen zijn big business

 1. Ja, het heeft eventjes geduurd maar nu is de opvang marktonderdeel geworden

  de rekeningen er van gaan naar de burgers dus de staatsschuld kun je er zeker niet mee aflossen.
  Nu nog de ziektekostenverzekeringen en de markt van welzijn en geluk, want uitkeringen en leefgeld moeten natuurlijk ook weer terug..

  De integratie zal heel veel aandacht gaan vragen, en..verplichting vrees ik.
  Geen loslopende bendes die buurten onveilig gaan maken,winkels beroven, dreigen en dat soort vervelende dingen

  Dat wordt dan weer een vrijwilligersmarkt. Dutch rules en discipline. misschien dat het lukt 1/3 e te disciplieren en, te assimileren,,1/5 e te integreren.

  En de erst? Die gaan gewoon gesegregeerd doen en in de bijstnd.

  Het optimisme voor werk zal enorm vies gaan tegenvallen. Misschien dat ene eigen winkeltje nog wat soelaas zou kunnen bieden,het zullen gekleurde haarden worden met alle nadelen van dien. Tribale en reli-afstanden overbrug je niet in ene “vluchtelingen”wijk sommige culturen hebben als vanouds de pest aan elkaar en dat levert dan weer herrie op.
  Als wij nu maar tolerant zijn dan is er tenminste 1 partij tolerant en slaat elkaar de hersens niet in.

  Denk je eens in: weig ng geld, niks te doen,vreemde cultuur,vreemde mensen (relih gieus ook),andere opvattingen->steun zoeken bij elkaar, eigen taal,NL kleren vlot niet erg..je hebt het immers in je kring toch niet nodig etc
  De schotelantennes geven wat soelaas..de verkeerde buitenwereld komt naar binnen..Die wereld zien ze buiten niet..Hier is alles vreemd

  Toch wil je wat..dan komen de “circuits”van zwarte handel,diefstal etc.
  De alom bekende statistieken groeien weer.We hebben ook minder fraaie lieden met applaus geimporteerd..

  Maar voorlopig heeft ons kabinet weer wat gedaan aan de werkgelegenheid..tja, ze moeten nu weliswaar bij eerder verzoek vertikten ze het met steun van D66,,er was goedkope woonruimte zat..!Nu moeten die partijen het ook van de bevolking hebben…draagvlak..die bevolking die afwacht..hoeveel komen er nog aan? Hoe groot worden de claims? Wat kost dat?

  Kost geld als water maar voorlopig is er weer werk, wordt rijkman weer rijker en mogen straks de uitkeringsgerechtigden hun integratiewerk gaan doen.
  De lastenverhoging komt volgend jaar..Neoliberaal heeft nu een griezelig
  luxeprobleem, Ze worden geholpen door de instroom maar het perspectief kan riskant worden..
  Goed nadenken over de gevolgen want Brussel heeft de idioten weer geactiveerd.
  Die lieden schaken slecht en zijn door eigen fouten nu bezig met een reeks dwangzetten die tot een slechte verdediging leiden..

  Merkel war zuviel

 2. Uit de crisis klimmen?Zeer onwaarschijnlijk!Ze gaan dus never nooit niet meer terug!95% blijft aan uitkering,toeslagen en subsidies hangen;levenslang!!!En op het eind van de rit mogen wij ook nog hun begrafenis in,en vervoer naar thuisland betalen!Want voor hen is dat:gratissssssss!Daar weegt het geld dat nu verdiend gaat worden in de bouw zeker niet tegen op;daar moet geld bij,heel veel geld!

 3. Bas van Stapelberg // 21 oktober 2015 om 19:04 // Beantwoorden

  Die Van der Most is toch een plaatboef van de bovenste plank, met zijn babbels.

 4. Ik vraag mij meer af waar wij in Nederland (of Europa) over 5 jaar staan. Of over 10 jaar, of over 20 jaar.
  Al emigratie plannen?

 5. Het probleem van neo liberaal is reeds feitelijk bekend.
  Beo liberaal is voor de creatie en instandhouding van , zoals jos dit noemt, Rijkman.
  En voor belastingontwijking. De “verbazing” van het kabinet over de Starbucks kwestie. 20-30 miljoen winstbelasting terughalen betekend dus meer dan honderd miljoen (en?) weggesluisd.
  Is er nu voor meer dan 100 miljoen aan arbeidsplaatsen gecreerd? Mensen in loondienst met een vaste baan en sociale zekerheid etc.
  Of ondernemers met een franchise formule, en personeel met tijdelijke contracten. Ik denk het laatste en ook dan is er dus winst geboekt.
  Belastingvrij en zonder enige geldelijke bijdrage aan sociale zekerheid, infrastructuur etc uit NL weggesluisd.
  Hoe wordt je rijk en blijf je rijke en verzker je jezelf van jouw positie als prive eigenaar van een koffieketen. Dan sluit je een deal met het kabinet.De belastingdienst.
  Om het nog aantrekkelijker te maken breekt het kabinet de sociale zekerheid af. WW versoberd, bijstand versobert, schrijft de ouderen ssowieso af en creerd een vechtmarkt voor sollicitanten. Dus nog meer winst tegen lagere lonen, gratis en belastingvrij onder goedkeuring van het kabinet weggesluisd. En er komt geen baan bij. Heb je investeringsruimte tekort dan is er alle medewerking om de pensioenfondsen te belagen en dit geld te gebruiken als “investeringsgeld”.
  Natuurlijk heb je wel de banken nodig, maar bij gebrek aan kredietruimte dus pensioenfondsen.
  En de meest veilige belgging in NL is vastgoed ( ondermeer sociale woningbouw huizen). Kunstmatige waarde door wetgeving gecreert voor de groot eigenaren. Waarde die ook aan chinese investeerderds nu wordt aangeboden. Cashen dus. Behalve voor de individuele eigen huisbezitter ouder dan 45 jaar en zonder werk, die kan , na afloop van ww, eerst zijn huis opeten. Kassa voor de banken. En kassa voor de verhuurders.
  Allemaal onder de noemer “vrije” markt. En daar is de VVD van. Neo liberaal bij uitstek.

  EN nu worden er kreten gebezigd als, eigen volk eerst.

  Tja, aandacht op en voor “eigen volk eerst” angst voor tienduizenden vluchtelingen ( mogelijke terroristen, kunnen zich niet aanpassen, kunnen de taal niet leren, blijven in de bijstand etc etc etc).
  Dat zal allemaal wel enige en soms ( in gevallen die niet uit te sluiten zijn) ook waar zijn, het vergoeilijkt alleen maar de verdere versobering van sociale zekerheid, greep in de pensioenkas,en de superdure rechtse hobbys.
  Het blijft alleen maar gaan over geld. Terwijl u , ik , vluchtelingen allemaal mensen van vlees en bloed zijn. Die graag op een fatsoenlijke menswaardige manier hun leven willen leiden. Bij voorkeur in hun eigen prachtige land van herkomst.

  De strategie van de Neo liberalen ( de dominante EU stroming) is om dit prachtige land van herkomst ( NL dus) qua sociale zekerheid tot op het minimale af te breken ZODAT de vluchteling en de bvolking gezamenlijk in dezelfde misere zitten en gezamenlijk afhankelijk worden ( dienen te overleven, met de stelling dat zieken ouderen, mensen uit den vreemde zo snel als mogelijk dienen te worden afgeschreven, die hebben in economische zin geen waarde meer, opbrengst meer voor… de starbucks,volkswagen etc. etc. etc ) van de “vrije” markt.
  Er bestaat geen “vrije”markt. Lees het artikel markt mantra’s op deze site er nog eens op na.

 6. aanvullend op hierboven. De deal met Starbucks was dus , geen winstbelasting in ruil voor banen.
  Dus. Hoeveel banen tegen welke arbeidsvoorwaarden? 100 miljoen aan werkgelegenheid?????
  OF een beetje en tegen minimale arbeidsvoorwaarden ( de versobering ww bijstand asscher etc etc) EN een groot pand ( koffiebranderij) en kopen van panden waar filialen starbucks inzitten.
  HET ANTWOORD ZAL WORDEN> Dat bepaald de “vrije markt “zelf.

 7. Neo-liberaal ‘nazi annex commies’ (!) plot (dat zou de hele EU zelf zijn van oorsprong zelfs), het zal wel waar zijn, maar gasten als die Schulz zitten daar toch ook in het EU geregisseerd circus hé en vinden het allemaal prima blijkbaar. Al die ‘protserige’ Mep’s (Member of Parliament) verdienen zo waanzinnig veel aan lonen enz….dat ze zich vooral niet veel zullen roeren en tegendraads ageren. Denk ook maar even aan die 15.000 tot 30.000 (?) lobby’s in Brussel permanent aanwezig en dat, als het al geen pure corruptie is ondermijnt toch de democratie, of wat dacht je, maar daarover mag ook niet gepraat worden blijkbaar. En Starbucks, tja die geven toch gratis WiFi hotspots – als zoethoudertje!

 8. Minachting (> voor de burgers…)

  “I do not take my mandate from the European people”, met andere woorden: “Ik heb geen boodschap aan het Europese volk”. Dat was het antwoord van Europees Commissaris voor handel, Cecilia Malmström, op de vraag hoe ze denkt haar steun aan TTIP te kunnen handhaven in het licht van de recente massademonstraties en de drie en een kwart miljoen handtekeningen er tegen.

  uit blogspot.alephinformeert.be (nieuwsbrief nr. 181)

  • bert [maathuis] // 30 januari 2016 om 17:03 // Beantwoorden

   Precies, Walter: ““Ik heb geen boodschap aan het Europese volk”.”
   Dezelfde arrogantie als D. Samsom manifesteert!
   En welke politicus handelt wél uit oogpunt van nationale waardigheid, van menselijke waardigheid (want zó ver gaat het!)?

   De hier genoemde individuen, Dirk Lips, de familie van Zuylen van Nijevelt Jonald Bouwhuis en Henny Van der Most (allen VVD-ers?) zijn ALLEEN bezig voor zichzelf. Dat zij daarmee de zelfstandigheid van Nederland vérgaand aan mogelijke ondergang blootstellen en dus Europese dictatuur bespoedigen, deert hun blijkbaar helemaal niets. Rücksichtsloos [als zij zijn]!
   Duidelijk?

 9. bert [maathuis] // 30 januari 2016 om 17:13 // Beantwoorden

  Het vluchtelingenfenomeen past exact in het plan van de machtswellustelingen.

  “Es geht um „The New Order of Barbarism – Die neue Ordnung der Barbarei“ die Dr. Dunegan auf drei Tonbänder gesprochen hat. Dr. Richard Day, der 1989 verstarb, war ein Insider der „Order“, und er war zur Zeit seiner Ansprache auch Professor für Kindermedizin an der Mount Sinai Medical School in New York. Er sprach „ inoffiziell“ zu den versammelten Kinderärzten über den Plan der globalen Elite, welche die westliche Welt regiert, die eine Weltdiktatur, eine Welttyrannei etablieren will, die allgemein auch „Neue Weltordnung“ genannt wird, bestehend aus einer Weltregierung, Weltwährung und einer Weltreligion.

  Dr. Day forderte die Zuhörer auf, keine Notizen zu machen und alle Aufzeichnungsgeräte auszuschalten. In seiner Einführung sagte er, früher hätte er nicht darüber reden dürfen, aber jetzt (1969) könne er schon frei über den Geheimplan sprechen, denn „… alles ist parat und niemand kann uns mehr aufhalten.“

  “Einige von euch meinen ich spreche über den Kommunismus. Nun, über was ich spreche ist viel grösser als der Kommunismus!”

  Hier folgt nun eine Zusammenfassung in Stichworten seiner Rede:

  Hier weiterlesen: Alles Schall und Rauch: Der grosse Plan: Was sie mit uns vor haben http://alles-schallundrauch.blogspot.com/2008/12/der-grosse-plan-was-sie-mit-uns-vor.html#ixzz3ykDK45gm

  En dit reeds in 1969. In het artikel staat te lezen waar zij hun speren allemaal op richten. Overweldigend!
  Maar ik geloof NIET dat zij zonder meer zullen slagen!!!
  De mensen (het mensenras) kunnen slapende zijn, maar uiteindelijk zullen zij zich niet laten onderwerpen! Absoluut niet. Individuele vrijheid op de eerste plaats! Evenals solidariteit! Ontspanning!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.