‘Europa laat zich meesleuren in de nietsontziende ambities van Erdogan’

‘Turkije en Europa worden meegesleurd in de nietsontziende ambities van Erdogan’, dat schrijft de oud-Turkije-correspondent Bram Vermeulen in NRC Handelsblad. Volgens hem is het onterecht dat Europa nu met Erdogan onderhandelt. Zijn beleid versterkt IS, destabiliseert Turkije en zorgt alleen maar voor meer vluchtelingen richting Europa. Het rommelt inmiddels ook in Turkije, een burgeroorlog dreigt. Daarom vluchten de in Turkije opgevangen vluchtelingen naar Europa, schrijft Vermeulen.

Ruim 4,5 jaar geleden begon de oorlog in Syrië. Vermeulen zag destijds in 2011 de eerste vluchtelingen langs de Turks-Syrische grens komen. En inmiddels lijkt de oorlog ook naar Turkije gekomen. De aanslag in Ankara, de grootste sinds Turkije een republiek is, laat dat volgens de journalist zien. Het is tevens het antwoord op de vraag aan Syrische vluchtelingen ‘waarom komen jullie nu pas?’. Omdat ‘nu pas’, 4,5 jaar na het begin van de oorlog, Turkije óók gevaarlijk wordt.

President Erdogan bestrijdt intussen IS maar mondjesmaat. Wel laat hij het Turkse leger PKK-kampen bombarderen. De Koerdische PKK is intussen de enige die in grondgevechten IS terugdringt. Een waardevolle bondgenoot van het Westen, maar een grote vijand van Turkije, of liever, van Erdogan. Terwijl de PKK aan de zijde van de Amerikanen en Europeanen IS bestrijdt, bombardeert Turkije de PKK.

Vermeulen: ‘Je zou verwachten dat de IS bombarderende regeringen in Europa en de VS de machthebbers in Ankara tot de orde zou roepen: blijf van onze grondtroepen af. Maar Washington is al even stil als Brussel en Den Haag’.

Bullebak Erdogan kan kennelijk zijn gang gaan. Sterker, zijn gedrag lijkt te worden beloond. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, en eerder eurocommissaris Frans Timmermans, bakken nu lieve koekjes met de Turkse Poetin, die de situatie uiteraard meedogenloos uitbuit: extra miljardensteun, afschaffing van de visumplicht voor Turken en uitzicht op lidmaatschap van de EU (waarvan Turkije na Duitsland de op een na grootste lidstaat zou worden).

Erdogan wil maar één ding: met grote meerderheid herkozen worden op 1 november zodat hij de grondwet kan veranderen om zichzelf meer macht te geven. Zijn AK-partij behaalde de laatste verkiezingen echter niet genoeg stemmen voor die grondwetswijziging. Dat kwam onder meer door het onverwachte succes van de Koerdische partij HDP, de politieke tak van de PKK, waarop overigens ook veel boze niet-Koerdische Turken stemden.

Erdogan wil zijn droom niet nog eens door de Koerden laten verpesten en bestrijdt hen op nietsontziende wijze. Vermeulen: ‘Turkije, en Europa worden meegesleurd in de nietsontziende ambities van Erdogan’. Schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk waarschuwde afgelopen week voor ‘een burgeroorlog zoals Turkije in jaren ’70 meemaakte’.

En dat is het ‘veilige’ Turkije waar vluchtelingen straks naar terug zouden moeten, althans volgens de naïeve Nederlandse en Europese politici.

(Bron: NRC Handelsblad)

11 Reacties op ‘Europa laat zich meesleuren in de nietsontziende ambities van Erdogan’

 1. Een grote bestuurlijke puinhoop en paniek..

 2. Hetverhaal is nogal gematigd lijkt me.
  Merj kel heeft ene bunder gemaakt.
  De eu heeft verjkkeerde signalen laten uitgaan.

  De EU wilde nieuwe jionge aanwas van buiten..dus krijgenze de alding..keurig georgnaioseerd van islamcentrum SA of zo.

  Alle sin de naam van Allah en het jinge volk moet zorgdragen voor een omfokprograma om meer islamieten te krijgen in West Europa ((imam Aqsa moskee. jeruzalem)

  Erdogn vertegenwoordigt de conserbvatiebe islamitische tak en wenst in het Eesten allemaal koepels en minaretten te zien(Speeches in België tijden zijn bezoek)

  Turkije gaat er vanuit dat Turken Turken blijven en dus onderdanen van Turkije, alleen gescattered over west Europa.Daar is zelfs een organisatorische club voor in Turkije om de banden in stand te houden en van afstandsregie te voorzien.De antennes doen de rest.

  Erdogan is gewoon een psychopaat. hij wil opnieuw gekozen worden , nu als alleenheerser en hoe doe je dat dan?
  Je ensceneert aanslagen, explosies en je verwijst meteen naar Koerden en als dat niet lukt naar ISérs..de media werken mee, niemand wil graag de bak in/ bij een Turkse gevangenis.smeerlapperij volop.

  Grensbewaking: lachertje. aangestuurd door Erdoganbewind..werk SyrIërs en Koerden eruit, zet EU onderdruk..Bombardeer de PKK en roep daar stoere taal over..misschien lukt het de bevolking te manipuleren..de AKP is erg welwillend in die richting..Erdogan moet de sterke daadkrachtige man spelen..
  hij moet zorgen dat hij zijn invloed kan laten gelden in en op de EU..en alleenheerser over Turkije (islamitische bewind: grote leider.Het Westen gaat ook deze allures krijgen..)

  EU blundert. roep om nieuw bloed tegen vergrijzing( dat is ene complete denkfout en mythe, want ook die jonge aanwas vergrijst en dus moet je NOG meer asielzoekers binnenhalen en daarna weer hetzelfde liedje..Dus een mythe en kletskoek)
  De lading en omfokkerij mogen ze dus houden..(waarom sturen wij niemand terug??Worden de kansloze blijvers en illegalen de spermadonoren/domoren voor de toekomst of zo?)

  Merkel Blundert.. een niet te stoppen route naar het geluk.. De EU vindt de daadkracht van de EU-keizerin geweldig. (TTIP en CETA verdwijnen naar de achtergrond..nieuwe kansen voor Malmö, Zweden en EU heeft ze al toegetakeld nu weer de volgende ravage..)

  Het gaat fout..Duitsland wordt onguur van Merkel’s besluiten, de gevolgen worden meer dan onacceptabel..de keuzevrijheid voor de asielzoekers (onder het etiket van “vluchteling”)gaat beperkt worden.
  Duitsland verschuilt zich achter de doorvoerlanden dioe de grenen hebben gesloten..Duitsland gaata selecteren..aangenomen en afgewezen..en dan…
  1-reizen deze afgewezen asielzoekers naar NL, Belgie>HIJ LOST TURKIJE DE VU VISA UIT EN LAAT TURKIJE LID WORDEN VAN DE EU..
  Geweldige verkiezingsstunt! Zomaar gratis in de schoot geworpen door de klunzen van de EU..De Keizerin is niet slim en Fransje T. wilde zijn keizerin beschermen..
  Dara mogen dus nu alle lidstaten en bevolkingen van gaan meegneieten!!

  Het PaARD VAN TROJE KOMT BINNEN..Dat wordt de imlosie van de EU..West Europa wordt geislamiseerd, TEGEN DE WIL van de bevolking in.
  Mogherini wenst islamistische politiek in de EU (Hallo sharia, no go areas en genderongelijkheid, koepels en minaretten en..vul maar in
  Van de lidstaatbevolkingen heeft ze geen mandaat!

  Fransje T. roert zich: er moet een campagnne komen tegen islamofobie..dus voor islam.. die man is te gek voor woorden. Asscher zal wel mee gaan doen,,..alleen…islam en antisemitisme hè..

  Islam gaat een probleem vormen.

  ik heb begrepen dat de instroom en de cultuurerschillen niet alleen vreugde makr ook enorm veel overlast en criminaliteit teweeg brenegen.
  De integratie is het hete punt..de ideologische verschillen, het superioriteitsgedrag van de binnenkomers, de agressie, wolvengroepen en veel ellende.
  Aselectief binnen laten zet de deur voor alles open..heet maar welkom en apllaudiseer.. de politie gaat dol worden met hun ( discriminatieve) statistieken

  Die arrogantie maken we nu al mee en kan alleen nog maar groter worden

  Diegene dit dit soort verhaal voor “angstzaaien”(…?) hioudt lijkt mij erg naief ..wij hebben meer te verliezen dan het schuim onder de asielzoekers..

 3. bert [maathuis] // 21 oktober 2015 om 01:04 // Beantwoorden

  In een boek van Dirk de Wachter las ik twee uitspraken; van
  Margaret Thatcher: “De maatschappij bestaat niet. Alleen het individu telt.”;
  Nicolas Sarkozy: “Borstvoeding is voor de vrouw niet alleen een bron van vreugde maar ook een vorm van slavernij”.

  Ook toen waren zij (cabal) reeds bezig om de mensen er van te overtuigen dat het om de eenling gaat, niet om de groep.
  Ook hier weer: vermenging van godsdiensten en van nationaliteiten.

  Men wil alle geloofs- en nationale identiteiten doen vervagen, zodat eenieder op zichzelf is teruggeworpen. Geen gezamenlijk verzet (tegen een wereldregering/-overheersing).
  In zeer vergaande mate dragen de kindercrèches hier ook aan bij.
  Dirk de Wachter (psychiater) meent dat hechting wellicht het cruciale probleem van de komende generatie zal zijn. Hoewel Dirk meent dat dit ontaard is een een egocentrisch vrijheidsidee, zie ik er vooral een programmering door de machtswellustelingen in.

  Wat zij willen bereiken: hechting moet NIET meer vóór komen.

  Bedenk dat een baby pas op een leeftijd van 8 à 9 maanden beseft dat het een eigen lichaampje heeft, dat afgescheiden is van het lichaam van de moeder. Vóór die tijd ervaart het het lichaam van de moeder en het eigen lichaampje nog als één! Een baby zó vroeg naar de crèche, betekent dus LETTERLIJK een ervaring van verscheurd zijn! Stel je dat eens daadwerkelijk voor!
  Gaat het hier immers niet naar toe, met de ontwikkelingen van nu en van de afgelopen decennia? Alle menselijke verbanden uitroeien?

 4. Bas van Stapelberg // 21 oktober 2015 om 11:51 // Beantwoorden

  Ik snap werkelijk niet dat er mensen zijn die voorstander van een EU kunnen zijn. Het EU gedrochten heeft alleen maar ellende gebracht in het kwadraat, werkelijk niets positief is er te noemen. Vluchtelingen die met honderdduizenden Europa in komen zonder enige controle. Een gigantische werkeloosheid, enz, enz. Geen zinnig mens kan toch voorstander zijn van een EU.

  • Precies bas. Wat is nu de toegevoegde waarde van de EU. Behoudens dan nu het begin van de jacht op belastingontwijking voor de multinationals.
   EU staat voor versobering, vergroten tweedeling, welvaart inleveren, werkeloosheid, alles geprivatiseerd,race to the bottom naat lage lonen minimale sociale zekerheid, macht voor en bij de banken, en nationale regeringen bij voorkeur als uitvoeringsorganisatie. Dus weg met nationale democratie. Maar bovenal.. Alle lasten voor het EU sprookje worden door de burger betaald met inleveren en repressie. In kwestie race to the bottom naar lage lonen, zeer lage sociale zekerheid. Alles voor het podium waar nu nog nationale politici andere landen de maat nemen.
   En ondertussen Eu beleid in eigen land invoeren.

 5. Europa is geen land, nu niet en ook in de toekomst niet. De EU wil krampachtig graag een land worden. De Brusselse ongekozenen hebben dat voor zichzelf besloten. Maar ja, wat is een land zonder volk en zonder grenzen? Er is geen zinnig mens in Europa te vinden die dit waanidee volgt. Ein viertes Reich? Nein, danke!

 6. Turkije mag nooit bij de EU komen…’s mijns inziens. Maar, we moeten Turkije wel te vriend houden…goed voor de export/import. De grenzen (met Griekenland) goed bewaken, en zeker NIET iedereen zomaar binnen laten! Blijf maar fijn bij de Moslim-broeders in Turkije zou ik zeggen…Voor Christen kan een uitzondering gemaakt worden (mits aantoonbaar Christen)…En, Timmerfrans, Merkel, enz. laat je niet chanteren door Erdogan!! De EU is zo wel groot genoeg!

 7. Christenen…

 8. Erdogan’s Turkije is de echte vijand van de vrije wereld. Als hij van zijn land een IS maakt wat zijn intensie is gaat hij Europa verder koeioneren met zijn eisen. De weg is al geopend door de aanwezige Vijfde colonne. Onze domme EU leiders zien voor hun ogen alleen een slechte deal en beginnen met het beknibbelen van onze vrijheden en Erdogan financieel te steunen. Hoe dom kunt je zijn. Als de burgeroorlog in Turkije begint wordt deze in Europa voortgezet. Pim Fortuyn zei het al, de volgende grote oorlog begint in het Midde-Oosten.

 9. “de Turkse Poetin” ???
  Zo’n aardige man is die Erdogan niet!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.