Blauwe envelop moet verdwijnen omdat Wiebes hem ‘niet meer van deze tijd’ vindt

Terwijl juristen nog stoeien met de juridische status van digitale documenten, gaat de Belastingdienst alvast volledig over op digitaal. Nederlanders krijgen straks alleen nog mail van de fiscus. Exit blauwe envelop. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën startte deze week de campagne ‘Vaarwel blauwe envelop’. Waarom de envelop precies wordt afgeschaft is niet helemaal duidelijk. Wiebes vindt papieren post ‘niet meer van deze tijd’. Er zijn intussen best nog wat vragen over bijvoorbeeld de kwetsbaarheid van digitale documenten.

Wiebes wil ‘papierloos communiceren’ en het liefst een papierloze overheid. ‘Over vijf jaar is de blauwe envelop een rariteit’, weet de bewindsman. Weg met de 150 miljoen enveloppen die de Belastingdienst jaarlijks opstuurt a 2 euro.

‘Je moet op een gegeven moment de schakelaar omzetten. Anders bereik je niets’, aldus Wiebes in de Volkskrant. De Belastingdienst heeft inderdaad grote problemen, onder meer met de interne capaciteit, digitalisering en kennelijk ook met de blauwe envelop. Dat laatste heeft de staatssecretaris nu onder controle.

Welk probleem de afschaffing van de papieren post oplost, is onduidelijk. Over mogelijke complicaties van digitaal communiceren, haalt Wiebes laconiek zijn schouders op.

Een deel van de belastingplichtigen, en dat zijn alle volwassen Nederlanders, beschikt bijvoorbeeld niet over een computer of internet. Vooral ouderen kunnen vaak goed zonder. ‘Die moeten hulp vragen’, adviseert Wiebes ietwat gemakzuchtig.

Nog belangrijker is de juridisch twijfelachtige status van digitale documenten. De wet stelt namelijk dat documenten die mogelijk bestemd zijn voor juridisch verkeer, zoals post van de Belastingdienst, van papier moeten zijn. Maar volgens Wiebes is dat achterhaald. ‘Electronisch is geldig in het juridisch verkeer.’

Maar daar zijn juristen het niet zomaar mee eens. ‘Het is aan de rechter om bewijskracht toe te kennen aan digitale stukken’, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie in de Volkskrant. Bovendien blijft het digitale verkeer voorlopig kwetsbaar voor hackers. Juristen buigen zich nog over de vraag hoe je aantoont dat een document origineel is en niet gehackt.

Ten slotte prijst de fabrikant van de blauwe enveloppen Rob van der Most in De Stentor zijn product met een waar woord: ‘De Belastingdienst heeft goud in handen met deze envelop. De attentiewaarde is ongelooflijk hoog. Marketeers dromen van een product met zo’n grote bekendheid. Iedere Nederlander weet wie de afzender is van deze blauwe envelop. Zo onderscheidend als de blauwe envelop op de deurmat, kan de toekomstige mail van de fiscus nooit zijn’.

Of belastingplichtigen hun post nog ontvangen, blauwe envelop of niet, maakt kennelijk niet uit voor Wiebes. Ook de juridische vraagstukken wuift hij weg. Wiebes wil alleen maar bij de tijd zijn. That’s it. In zijn glazen bol voorzag hij namelijk dat de envelop (na bijna honderd jaar trouwe dienst, sinds 1916) ‘over vijf jaar een rariteit is’.

(Bron: de Volkskrant)

19 Reacties op Blauwe envelop moet verdwijnen omdat Wiebes hem ‘niet meer van deze tijd’ vindt

 1. Er is geen achterlijker *non-argument* dan ‘niet meer van deze tijd’.

 2. Bas van Stapelberg // 16 oktober 2015 om 20:30 // Beantwoorden

  ik vind Wiebes en de VVD ook uit de tijd, misschien kunnen ze de blauwe envelop volgen. Schandalig trouwens, zeker voor mensen die ouder zijn of uit principiële overtuiging geen computers willen gebruiken. Daar kom bij dat alles digitaal absoluut niet veilig is. Maar ja probeer eens iemand met het VVD IQ dit aan zijn verstand te brengen. Trouwens in Amsterdam begrijpen ze nog steeds niets van dit boekhoudkundig wonder, ahum..

 3. de zoveelste alleenheerser waar we allemaal weer van mogen meegenieten met zijn fratsen.

  Er verandert niets in de hele affaire ,alleen dat we nu voor de afwisseling weer enorm kwetsbaar zijn geworden voor grapjurken en hackers..

  Daarna mag de klant weer rekenen op de traditionele weerstand van de belastingdienst als het gaat om reparaties en snelheid van teruggaven
  De klant heft toch altijd tijd genoeg..de belastingdienst niet.

  De zoveelste arrogante kwiebes in het systeem die alleen in eigen service termen denkt.

  Zeker in de leer geweest bij IKEA.

  Van mijn geld worden ambtenaren betaald en geen machines..anders gaat dat straks ook weer ene rol spelen bij deze gladjakker.

 4. Nou.{K}Wiebes,ik vind belasting betalen niet meer van deze tijd aangezien het niet meer voor de burgers gebruikt wordt,wat toch echt de bedoeling daar van is!Momenteel is het pure roof!

 5. Mijn computer wordt gehackt. Kan nergens meer bij. Oplossing ?

 6. Die Wiebes toch. Beleid blauwe envelop is niet meer van deze tijd.
  over 5 jaar zal de VVD een rariteit blijken te zijn.
  Middenklasse en de kleinere ondernemers < 250 werknemers uitgemoord. 90% bevolking in armoede. EU lage lonen beleid.
  10% stemmers over. Helaas geen meerderheid tenzij op basis van je inkomen je nog stemgerechtigd ben.

 7. Kwiebes van de vvd(bij mij niet in hoofdletters)erg kort door de bocht! Wat te doen als mijn computer het begeeft? Ik heb geen geld om een nieuwe te kopen. Ik ben bejaard, de groep Nederlanders die al jaren worden gepakt door deze k.. regering. Stop die kwiebes!!!!

 8. F.van der Woerd // 26 oktober 2015 om 20:41 // Beantwoorden

  Ik moet hulp vragen, omdat ik geen computer heb/kan bedienen/wil. Wat blijft er dan van mijn privacy over als ik de buren noodgedwongen mijn fiscale gegevens kunnen zien?

 9. Die Kwiebes is helemaal gek
  niet iedereen heeft een computer of zit op internet vooral de ouderen niet

 10. Thuis in onze “eerste kamer” hebben wij gezamenlijk (met een meerderheid van stemmen) besloten dat berichten vanuit de overheid naar onze persoonlijke berichtenbox (lees: emailadres)gezonden kan worden. Daarbij zullen wij dan vanaf nu ook via “onze berichtenbox” gaan communiceren, bezwaar maken, vragen stellen. Alles in het kader van persoonlijke bezuiniging en om verspilling van papier en postzegels tegen te gaan.

 11. i.m. van bruggen // 26 november 2015 om 20:02 // Beantwoorden

  Kan er niet net als bij donorschap voor een ja of nee gekozen worden?
  En bovendien, daar er waarschijnlijk voornamelijk ouderen voor het behoud van de blauwe envelop zullen kiezen, zal die envelop vanzelf uitsterven.

 12. Ik geloof dat volledig digitalizeren voor grote groepen mensen altijd een probleem zal blijven.
  Niet alleen voor de ouderen van nu maar ook in de toekomst.
  Daarnaast worden de mensen op kosten gejaagt, er moet een computter worden gekocht en een abonnement op internet worden afgesloten of betaald Kwiebus dat?

 13. Ik ben bejaard en mijn computer is bejaard! Als mijn computer crasht heb ik geen geld om een ander te kopen.DE bejaarden zijn doordat zootje al genoeg uitgekleed.In de laatste 8 jaar.(sinds mijn pensioen is mij al 20% aan koopkracht afgenomen en heb ik al 35% van mijn laatst verdiende salaris ingeleverd.
  Het zijn steeds de bejaarden, die de dupe zijn, Ik heb geen reserves meer. IK ben al jaren niet meer met vakantie geweest.Ik teer alleen maar in.
  Dan is er ook nog een snotneus, die de publieke omroep wil aan pakken!
  Radio Nostalgia (radio 5 overdag) is weg van de middengolf, een zender die veelal door ouderen wordt beluisterd. Nu moten we weer allemaal digitale radios gaan aanschaffen terwijl al die schreuwzenders gewoon hun gang mogen gaan.
  Altijd de bejaarden. Hebben jullie politici geen OUders,(die worden natuurlijk door hun zakkenvullende kindjes geholpen. Ik vind het een schande, zoals er met de ouderen wordt omgegaan!

 14. Er moet een vangnet zijn rn blijven voor die mensen die niet digitaal kunnen!

 15. Mijn berichtenbox bij overheid.nl is niet mijn persoonlijke brievenbus. Ik heb 2 brievenbussen. Een is gekoppwld aan mijn voordeur. Deze is belangrijk voor officiele post. Een is mijn emailadres. Deze wordt gebruikt door vrienden, bekenden, minder officiele post en helaas door spam. De box bij de overheid moet ik zelf benaderen door bij ze op bezoek te gaan. (Lees account aanmaken met digid). Ik wil niet op bezoek bij al die bedrijven die mij iets willen geven. Daar is geen beginnen aan. Het is juist zo handig dat ze per post mij iets op kunnwn sturen. En als een bedrijf wil dat ik iets krijg, dan doet dat bedrijf dat ook. Normaal gesproken. Ik ga dus niet dagelijks naar mijn overheid.nl om te kijken of dat bedrijf iets heeft achtergelaten voor mij.

 16. ik wil de blauwe envelop behouden intereseer me niet in digitaal de vvd regelt alles wel voor ons .bv euro ene schandalige munt dussssssssssss ik wil mijn blauwe envelop .

 17. Wiebes is zo`n business school figuurtje. Van dat soort volwassenen schooltjes komen van die over het paard getilde zichzelf MBA noemende alweters vandaan. Alweters. Niet al-kunners. Ze hebben overal een voorbeeld een plan en een presentatie voor, ze blijven onder alle omstandigheden kunstmatig glimlachen, maar ze zij ziende blind, ze hebben dan meestal ook nog nooit echt ervaring met iets opgedaan. Ze kletsen en powerpointen maar wat in de rondte. Ik kom dit soort figuren vaak in mij werk tegen, vaak uit het buitenland, totale schreeuwende wereldvreemdheid. Mijn ouders hebben geen computer, hebben er ook niet mee leren omgaan. Zullen we OF de blauwe envelop aanhouden, OF mijn ouders dan maar van de belastingplicht vrijstellen? Belasting. Alsof dat van deze tijd is. Doe eens iets echt van deze tijd: basisinkomen.

 18. wiebes is griebes, lazer op met die idioot, nederland vergrijst en die mafkees met net zo’n gestoorde glimlach als rutte heeft weer iets gevonden, om de oudere bevolking van nederland te treiteren met de zoveelste digitale onzin. wij eisen een keuze, we zijn geen seniele debielen. wij eisen een inspraak en keuze. een regering hoort naar zijn vol te luisteren en niet andersom.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.