Kabinet kan kritische rapporten van rijksinspecties vanaf 1 januari geheimhouden

Onwelgevallige rapporten van rijksinspecties hoeft het kabinet vanaf 1 januari niet meer openbaar te maken. Daarmee stemde de ministerraad eind september in. Wanneer overheidscontroleurs misstanden ontdekken, kan Rutte2 dat straks onder de pet houden. De maatregel, getekend door premier Rutte zelf, is weggemoffeld in een voorstel om rijksinspecties juist onafhankelijker hun werk te laten doen.

In de begeleidende lijst aanwijzingen (instructies) staat in de aanwijzingen 13 en 14 plotseling dat een minister een rapport ook eenvoudig geheim mag houden voor de Tweede Kamer.

Helemaal onderaan aanwijzing 13 voegt het kabinet ineens toe: ‘Indien de minister een aanwijzing geeft die inhoudt dat een bepaald rapport niet openbaargemaakt wordt, dan is dit een bijzondere aanwijzing waarover hij de StatenGeneraal onverwijld moet informeren’. De bewindspersoon in kwestie hoeft dus alleen aan de Kamer te melden dat hij het rapport niet openbaar wil maken. Die mededeling is genoeg.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester spreekt in De Telegraaf van een ‘uitvluchtmogelijkheid’ voor het kabinet. Bouwmeester noemt als voorbeeld het zorgministerie: ‘Zorgminister Schippers heeft de Kamer kort geleden beloofd dat ze álle rapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar de Tweede Kamer stuurt. Nu zou ze zich kunnen beroepen op deze nieuwe regels’.

De Tweede Kamer ontvangt straks, als het aan het kabinet ligt, dus alleen nog de rapporten die de minister openbaar wil maken.

Welk probleem lost Rutte2 nu eigenlijk op? Wat een kortzichtigheid. Op deze wijze holt het kabinet zijn eigen geloofwaardigheid nóg verder uit. We gaan straks twijfelen aan élk rapport, zeker ook aan de positieve. Maar destructiever is dat de Tweede Kamer zo zijn werk niet meer kan doen.

(Bronnen: De Telegraaf, rijksoverheid.nl)

13 Reacties op Kabinet kan kritische rapporten van rijksinspecties vanaf 1 januari geheimhouden

 1. niet verbazingwekkend.
  Dijsselbloem die weigert openheid van zaken te geven.
  De achterkamertjes en besloten kring.
  Het tekort in de senaat(die zet je op zijspoor)
  De EU (TTIP.CETA) waar informatie achter slot en grendel moet blijven
  de gebrekkige verantwoording voor eiegen eiegen beslo uiten op kosten van de bevolking
  Het verlies van democratie
  Het dédain, de arrogantie, de decadentie.spilzucht,de zeergebrekkige volksvertegenwoordiging, onverklaarbare verliezen, pennywise pound foolish-bureaucratie, de veel te dure hobby’s,exponentiele stijging van staatsschuld, kliekgedrag anti bevolking…enz.
  Verdraaid weinig transparant.

  Kenmerk van neoliberaal..die houden niet van transparantie.

  Het lijkt er op alsof de boel gaat imploderen..het aanzien moet nog zo lag mogelijk worden volgehouden, maar het is volgens mij op..Op alle fronten..
  allen mag iedereen het nog niet weten..
  Er komt weer een crisis aan..en een flinke. en dar kun je geen WOB bij gebruiken..

 2. Dit laat nog maar eens zien dat er voor hen een noodzaak bestaat hun criminele handelen tegenover ons onder het tapijt te vegen!In principe kunnen we de kamers en het parlement ontslaan,aangezien ze alle macht uit handen hebben gegeven aan Brussel!Dus betalen we hen voor…..niets doen!

 3. Jazeker.. het einde van de democratie onder aanvoering vvan de neoliberalen. Ontluisterend.

 4. mooi voorbeeld van totale verachting voor het volk en voor de rechtsstaat, tijd om artikel 120, er snel af te halen in de grondwet!!!

  • De hele grondwet moet in de revisie!Maar of het zou helpen?Brussel is de baas via dichtgetimmerde wetten,verdragen,enzovoorts;alleen worden wij geacht dat niet te weten te komen!Lees “het Manifest van het Burgercomite,en u weet gelijk hoe vreselijk wij besodemieterd zijn door alle politici van de laatste decenia!Zij allen hebben de galg verdiend!Bij het eerstvolgende volkstribunaal!

   • De gehele geldstroom,, geldcreatie EN creatie van grootgeldkapitalisten,
    moet op de schop.
    Banken ( in handen van privepersonen) hebben het privilege om geld uit het niets te creeren. EN verdelen dit geld naar hun inzicht.
    Belastingwetgeving en “rechtse liberale” wetgeving maakt het tenslotte mogelijk dat slechts enkelen hierdoor grootkapitaal kunnen verwerven en behouden. Het draait dus om de “macht” over het geld.
    In alle landen , wereldwijd, zie ook pikkety, is bewust beleid gemaakt ( zoals de VVD in NL dit representeerd en verdedigd) zodat 10% ( en hiervan 1 %) over 90% van al het uit het niet gecreerde geld beschikt.
    De bedoeling was dat met de creatie van deze vermogende individuen ( in samenwerking met de banken en beurzen) deze uitverkorenen de investeerders /banencreators nu en voor de toekomst zouden moeten worden. ( de thrickle down economie theorie)
    De afspraak is gemaakt dat alleen via arbeid ( voor de resterende 90% van de bevolking) er de mogelijkheid bestaat dat er gespaard kan worden voor sociale zekerheid ( pensioenen, uitkeringen) OF via uitkeringen ( bijstand) van de overheid ( overheidsschuld).
    De private banken bepalen wat de overheidsschuld waard is.
    Partijen als de VVD vertegenwoordigen de rijke 10% van de bevolking.
    Hoe minder kosten worden voor arbeid ( dus loon EN premies voor pensioenen , arbeidsongeschiktheid ) hoe minder sociale zekerheid en hoe goedkoper het wordt om de resterende 90% van de bevolking te laten werken. Dus hoe goedkoper arbeid is, hoe sneller je rijker wordt. De koppeling tussen het weinige bezit wat je wel kan opbouwen ( bv een eigen woning) en verlies van arbeid, dan bijstand en dan je eigen woning opeten geeft de eigenaren van hypotheken ( banken dus) een extra winstpositie) Daarbij kan een overheidsschuld alleen worden afgelost via , jawel, voor het merendeel via LOON belasting op arbeid.
    Niet via KAPITAAL belastingen. Of belasting op geldcreatie bijvoorbeeld.
    Deze informatie wordt u niet gegeven maar wordt inmiddels wel steeds duidelijker en transparanter gecommuniceerd naar de 90% van de bevolking.
    Een partij van de arbeid is dus voor instandhouding van dit systeem.
    Terwijl uit alle feiten en cijfers ( ook het IMF en de OESO) blijkt dat er kapitaalbelasting moet worden geheven.
    Met de grootst mogleijk drogredenenen is het de VVD toch gelukt om de grootste partij te worden. 1000 euro terug aan de “hardwerkende”nederlander. JAJA>
    Arbeid wordt goedkoper… leidt naar… en de dwang om te moeten werken hoger maken ( wet werk en inkomen).. en voor alle huizenbezitters.. na uw 45 e levensjaar wordt het wel heel moeilijk om een baan te vinden en dus je hypotheek te blijven betalen.. dus verlaging duur ww en versneld de bijtand in en dus je huis opeten.. prima nieuws voor de hpotheekeigenaren ( precies de banken dus).

   • En als laatste Yvonne,
    In het ideaalbeeld van de huidige neo “liberalen” is er geen enkele sociale voorziening komende vanuit de overheid.
    Maar dat werkgevers/investeerders dit zelf mogen beslissen.
    U mag dan zelf beslissen of u dan pensioen nodig hebt.
    Marktregulering, dus cao’s en regel en wetgeving omtrent fatsoenlijke werktijden , delen in winst, arbeidswetgeving etcetera Het liefst wordt dit ook allemaal afgeschaft door deze “vrijheid” strijders.
    In feite is dit dus het afschaffen van de overheid.
    En terug naar de middel eeuwen. En we zijn al een eind op weg. Voedselbanken bijvoorbeeld.
    zorg naar de markt is zorgkapitaal naar de markt. Naar de banken dus.
    zodra je wat mankeert wat buiten de zorgverzekeringswet valt afhankelijk worden van de charitas. Liefdadigheid.
    Waarden en moreel, (mede) menselijkheid worden niet meer verankerd en gewaarborgd. Hebzucht en hedgefund mentaliteit worden verheerlijkt. (bv volkswagen, das auto)
    U bent gereduceerd tot kostenpost.
    En met een glimlach op hun gezicht blijven ze maar verhalen over de inkomenspositie van de top 90%. Zoveel wet en regelgeing en prikklen dat de ontstane discusies altijd op dat onderwerp blijven steken
    Nimmer 1 debat ( nog niet) over de begroting in een bredere context, zoals geldcreatie door banken, of kapitaalbelasting. Dit.. terwijl er inmiddels 5400 miljard belastingvij is weggesluisd uit NL.
    Sociale systemen op omvallen staan. Heel NL zich druk maakt om asielzoekers. Die asielzoekers zijn niet de hoofdoorzaak , als ze al een oorzaak zijn. Maar het geldsysteem. Stle het ter discussie. Volg onsgeld.nu bijvoorbeeld. Innovatie is wel mogelijk. En humaniteit ook. En al dat commentaar dat dit dan communistisch is of tegen het kapitaal zou zijn verklaar ik ongegrond. Er is niets tegen kapitalisme. Wel hoe het verdeeld wordt. Komt toch weer die verdeelsleutel in beeld.

 5. Bas van Stapelberg // 14 oktober 2015 om 21:24 // Beantwoorden

  Ja de D bij de VVD doet zijn naam weer eer aan doen. Wat een blamage is dat liberalisme toch.

  • Precies. Blamage is nog vriendelijk verwoord. Er bestaan geen politici die nog werken vanuit de oorspronkelijke mensbeelden uit de diverse stromingen. We kijken naar een toneelstuk. Wilders ,zonder partij, die de ongenoegens van het volk mag verwoorden, maar verder niets ( kan) doen. De rest doet zijn uiterte best om het volledig kaalplukken van de bevolking te rechtvaardigen/ te verbloemen.
   Zo ook nu weer met de “versobering” van de opvang van vluchtelingen.
   Vluchtelingen die er achter komen dat er helemaal geen “vrij”westen bestaat. Maar een vorm van moderne slavernij. 90 procent van de bevolking wordt in een systeem geplaatst waarbij alle energie tijd leven in dienst staat van het plegen van arbeid. Zonder arbeid geen inkomen , voor de staat. Dat komt dus omdat 90% van het kapitaal in handen is van 10% van de bevolking, en dit kapitaal niet belast wordt. Ook niet door de Pvda. Dus dit kapitaal levert geen enkele bijdrage in de sociale zekerheid. Alleen belasting op arbeid levert premies op. Het artikel over de rapporten van de rijksinspectie heeft ook betrekking op onderzoek naar het vermogenskapitaal en waar zich dit bevind. Evenals mogelijke oplossingsrichtingen dit kapitaal alsnog te belasten.
   Binnen het huidige EU is het maar zeer de vraag welk land dit dan als eerste zal gaan doen.
   De tijd zal echter wel leren dat ( inspanning van de ECB ten spijt) e.e.a. wle zal moeten gaan gebeuren.
   Zie het imf oeso enz.
   Het toont maar weer aan dat NL een volstrekt ondergeschikte positie inneemt in het EU bastion en dat de Politici veel schreeuwen maar weinig klaarmaken. Het wordt ons allemaal mooi verteld.
   De VVD kan namelijk helemaal niets meer betekenen voor de eigen achterban. De jacht op grootkapitaal is namelijk ( vanuit de VS) al geopend.
   Is het niet via ISDS dan wel anderzins.
   Binnen een paar jaar zullen de overheidsschulden de nieuwe crisis vormen. Overheden die hun schulden niet meer kunnen voldoen aan private banken.
   Wat mij nog het meest verbaasd is dat dit betrekking heeft op wetgeving die van overheden ( landen) schuldenaren maakt. Wetgeving die die overheid zelf maakt.
   Terwijl dit helemaal niet nodig is.
   Dringend advies. Ga over op een duaal valuta systeem. Herinvoering van de gulden naast de Euro. Richt een staatsbank met gemeentebanken en innovatiebank op. De gulden als volgeld systeem en laat de euro maar in handen van de “vrije” markt. Eens kijken hoe snel dan de “investeerders” weer gaan investeren.

 6. Het ‘beste kabinet sinds de oorlog’ wil het zichzelf nog gemakkelijker maken. Alleen maar positieve rapporten. Geen enkele reden dus om tegen wetvoorstellen te zijn, alleen maar hallelujah, toch?
  Dit kabinet is helemaal verstrikt geraakt in zichzelf en een ramp voor Nederland.
  En onze zg. ‘volksvertegenwoordigers’? Die vinden het prima en dromen rustig verder.

 7. Als de groep mensen die wij hebben gekozen om onze belangen te behartigen, ons niet informeren over de manier hoe ze dat gaan doen, moet zij buiten spel gezet worden.
  Als de middelen hiertoe niet in ons systeem aanwezig zijn, moet zij plaats maken voor een andere vorm van publieke inspraak.
  Indien de niet-functionerende afgevaardigden hier niet zonder geweld in mee gaan kan dat alleen met een revolutie.

 8. LAAT ONS LOKAAL BEGINNEN:
  Chris Hedges: “Local Resistance Can Overthrow Our Political Masters ”
  (…)SANTA ANA, Calif.—All resistance will be local. We will have to dismantle the corporate state, piece by piece, from the ground up. No leader or politician is going to do it for us. Every community that bans fracking, every university and institution that embraces the boycott, divest and sanctions (BDS) movement, every individual who becomes vegan to thwart the animal agriculture industry’s devastation of the planet and holocaust of animals, every effort to build self-sustaining food supplies, every protest to halt the use of lethal force by police against our citizens, especially poor people of color, every act of civil disobedience against corporate power and imperialism will slowly transform our society(…)

  Bron: http://www.truthdig.com/report/item/local_resistance_can_overthrow_our_political_masters_20151004

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.