Verschillende organisaties starten gezamenlijk petitie voor TTIP-referendum

De organisaties Foodwatch, Meer Democratie, Milieudefensie en TNI zijn gezamenlijk onder de naam Platform TTIP-referendum een petitie gestart tegen het vrijhandelsverdrag TTIP. De petitie is min of meer een voorbereiding op het referendum. Mocht TTIP er komen -en daar gaan we vooralsnog van uit-  dan staat het Platform TTIP-referendum klaar om snel een referendum aan te vragen. Voor zo’n aanvraag moet het platform dan binnen zes weken 300.000 handtekeningen verzamelen. Naar verwachting ondersteunen de ondertekenaars van de petitie straks ook het referendum.

TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) voorziet in een grote vrijhandelszone tussen de Verenigde Staten en de EU. Het verdrag maakt het voor bedrijven en multinationals uit de VS en EU eenvoudiger om in elkaars landen te handelen. Het verdrag behelst automatisch ook afstemming van wetgeving over toezicht, voedselveiligheid, sociale rechten, milieu-eisen etc.

Bovendien is een clausule opgenomen die bedrijven de mogelijkheid geeft om buiten het nationale rechtstelsel om, dus zonder rechter, overheden aan te klagen en schadevergoedingen te claimen. Advocaten zouden het dan onderling, niet openbaar, moeten uitvechten. Schadebedragen komen voor rekening van de belastingbetaler. Vooral tegen deze ISDS-clausule bestaat veel weerstand. Vanuit Europa dringt men weliswaar aan op aanpassingen, maar het is nog onduidelijk of de VS daar in meegaat. Bovendien zijn de aanpassingen marginaal. Jurjen de Waal van Foodwatch op Radio 1: ‘Het beestje krijgt een andere naam’.

De Waal kan eigenlijk niets positiefs bedenken over TTIP, althans niet voor de gewone burger. ‘TTIP gaat over wetten en regels die zijn opgesteld om ons voedsel te beschermen, voor veiligheid en milieu. Die worden zomaar overboord gegooid om buitenlandse investeerders een handje te helpen. Bovendien is de manier waarop niet democratisch’, zei hij 9 oktober op Radio 1.

Volgens Niesco Dubbelboer van de organisatie Meer Democratie heeft TTIP ‘een enorm democratisch probleem’. ‘Het is bedoeld om investeringen te beschermen van grote Amerikaanse en Europese bedrijven. Sommige besluiten komen dan niet eens meer naar het parlement. Concreet: wanneer we de gaswinning willen terugdringen, en er is een TTIP-verdrag, dan kunnen Shell en Exxon op de staat enorme schadevergoedingen verhalen. Dat zet nationale regeringen onder grote druk’.

Het kabinet is vóór TTIP, net als coalitiepartij VVD. De fracties van die andere coalitiepartij, de PvdA, in de Tweede Kamer en het europarlement willen het verdrag echter blokkeren. Ze keren zich daarmee tegen partijgenote minister Ploumen die de onderhandelingen namens Nederland doet.

PvdA-Kamerlid Jan Vos vreesde in april nog dat ‘duurbetaalde advocaten uit de VS het hier voor het zeggen krijgen’. Zijn VVD-collega Fred Teeven ziet het simpeler: ‘Als je geld wilt verdienen, dan heb je een groot buitenland en vrijhandel nodig’. VVD-europarlementariër Hans van Baalen (‘Chloorkip? Lekker. Niks mis mee’) toonde zich dit voorjaar zowat fan van TTIP: volgens hem ‘kunnen we wachten tot Sint Juttemis’ voordat het democratische vraagstuk eindelijk geregeld is. ‘Het is goed dat marktwerking voorop loopt’.

Kortom, teken de petitie!

(Bron: Radio1)

10 Reacties op Verschillende organisaties starten gezamenlijk petitie voor TTIP-referendum

 1. Gaaf stukkie!
  Het was een flinke en enthousiaste demo vanmiddag in Amsterdam – bemoedigend!

 2. op voorhand:
  Overal waar er wat te vreten valt zien we Van Balen..die vent loopt alleen de gratos vreetpartijen af en voor de rest is het blubberbak..niet erg slim maar wel zelfingenomen en overtuigd dat hij het goed doet voor de partij en eigen portemonnee..
  Ons Baaltje neemt wel erg veel ruimte in beslag..dat wel

  TTIP , dé uitvaninding van neoliberaal en republijkein (ongeveerhetzelfe)
  Minder belastingen naar de naties..geen probleem..de volking diht de gaten wel.

  Geld verdienen..ja, misschioen..maar zeerr zeker etn koste van…!! en dat is vrij onbeschoft en onbehoorlijk.

  Mensne nog meer afhankelijk maken van geldmachten en niet alleen mensen: de politiek en regeringen ook..

  Corruptie gaat hoogtij b vieren..d goed voor politci van hoger ebnlager alloi

  Graude is mode..de lonen omlaag, de sociale voorzieningen minder (dara heb je niet eens “vluchtelingen”voor nodig en als het meezit loopt de staatsschld met miljarden per maand omhoog..

  Wat een politiekvoor de bevolking doet en enig impact heeft op de fianciën moet vooraf de goedkeuring krijgen van multinationals..en die hebben alleen maar eigenbelangen,concurrentie en aandeelhouders..
  Met ene beetje mazzel kun ej schtrijk worden zonder ooit iets te hebben verhandeld..De nieuwe sport wordt winstmaken via ISDS..

  Democratisch? Natuurlijk niet..geen bevolking alsjeblieft geeft ons maar en klein committé en liefst 1 persoon ( MALMSTRÖM, de koningin van de Europese afbraak//zij mag in haar eentje ebsluiten of CETA (een soor TTIP met Canda, ook isa -toegevoegd NIET door de Canadezen maar door Malmström zelf!! (kantonniewwaarzijn..)doorgaat of niet. NOOIT en volksraadpleging geweest en verdomd weinig inhoudelijke informatie om volksinvloed te voorkomen.. Dat is de EU dus.

  Over het TTIP is wel wat gewest>
  Daaruit valt af te leiden dat:
  TTIP compleet berust op aannames en fantasie
  TTIP geeft en heeft geen enkele garantie
  TTIP gaat met ISDS de nationale politiek en EU politiek enorm beinvloeden
  in het nadeel vande bevolking(en)
  TTIP is net als de EU een neoliberaal project.Minder belasting voor
  bedrijven, gericht op meer winsten.verarming van bevolkingen en
  politiek aangestuurd door bedrijven, mutinationals en
  grootkapitaal..veel meer dan nu het geval is.Dan openlijk..
  De ongelijkheid gaat enorm groeien, De bevolkingen draaien op voor de
  schade( net als bij de fouten en drogredeneringen van Die Merkel als
  het over “vluchtelingen “gaat. De winsten nationaliseren en de lasten
  en kosten VerEU-ïseren
  Daar mag dus dan elke lidstaat weer aan mee gaan betalen en hun
  neoliberale regeringen plukken de bevolkingen weer..
  Deutschland über Alles..

  Dit alles wordt dan weer opmaat voor een EU-coup om alle lidstaat belasting naar Brussel af te dragen..
  En dan krijgen de lidstaten een budget met richtlijnen voor besteding en is de grote pot voor de nog meer corrupte EU..Dan kan er best 500 miljard af voor leukere doeleinden en luxeproblemen ipv 120 miljard per jaar

  En dan gaan we politieke eenheid worden met Duitsland aan het roer..De Junckers zijn gewoon de knechtjes..
  En Frankrijk moet natuurlijk er naast komen zitten..anders is het en schoffering van hun Grandeur..

  TTIP en ons milieu en gezondheid?

  Wat hebben Amerrikanen achtergelaten in India en landen waar ze ook handelsdeals mee hadden of hebben..
  HUn genetisch gemanipuleerde producten, hun insecticides..de hele meute komt er n..en als ze het niet verkocht dan volgt de advocatuur..ISDS

  De VS heeft nog nooit en zaak verloren…(!!)

  Het meest gevaarlijke lijkt mij de import van het Amerikanisme..de moraal, mentaliteit,oorlogszucht,arrogante stompzinnigheid,ziekmakende religies. hun manipulaties, hebzucht, bedrog en leugens, hun achterhaalde samenleving.
  De VS is de slechtst functionerende samenleving op aarde!! (gevolgd door hun 51ste staat: Het UK)
  De beste? Japan.

 3. Bas van Stapelberg // 10 oktober 2015 om 20:00 // Beantwoorden

  Die Teeven toch. Heeft ook opeens verstand van economie. Gelezen dat er slechts 1 kamerlid de moeite nam om naar Brussel af te reizen om het te lezen, ongelofelijk toch. Je moet niets maar dan ook niets met The USA te maken willen hebben. Hier zit weer een fijne agenda achter, arme kinderen.

 4. Bas van Stapelberg // 10 oktober 2015 om 21:18 // Beantwoorden

  Inderdaad opvallend als er wat te eten valt is Van Baalen erbij.

 5. Er was laatst een interessante documentaire over isds op tv.
  duidlijk was dat grootkapitaal met een eigen tribunaal volop rechtszaken voert met grote schadebedragen tot gevolg.
  Ook canada waarschuwt voor isds. zij ondervinden nu al jaren de claimcultuur van de amerikanen.
  Merkwaardig toch dat een van balen, zijlstra, rutte dit toch graag willen. Den VVD weer. Zou er nou niet 1 onderzoeksjournalist in staat zijn om de netwerken en onderliggende belangen ( bv neelie smit kroes, zalm) eens in kaart te brengen van deze vvdérs en publiekelijk te maken. Zodat duidelijk wordt waarom er toch wel voor TTIP wordt gekozen. En wat voor rol spelen de Oranjes??
  Overigens zijn de eerste schermutselingen al begonnen. Zie volkswagen.
  Het “grote”duitsland zal bezwijken onder de kapitaal aanvallen en eu overigens ook.
  IK zou zeggen ieder eu land een eigen munt en monetaire soevereiniteit naast de gemeenschappelijke euro. Is nog nooit eerder gedaan maar zal , meest waarschijnlijk, de landen en samenwerkingsverbanden in de eu beschermen voor dit soort geweld.

  • In Zuid Afrika is er in Swaziland een twee-munten stelsel
   De rand en de iegen munt.
   Als je geld terug krijgt bij een aankoop in en winkel dan wordt er gevraagd welke munt je terug wilt hebben..de verhouding is 1: 1
   Maar in SA kun je niet met Swazi betalen…

 6. De strategie van de neoliberaal/ republikeinen / grootkapitaal is alles centraliseren. Centraliseren van staatsmacht over de bevolking en centraliseren van econmiche macht ( dus macht over centrale banken / waarde van valuta)

 7. isds is dus zo een voorbeeld van centraliseren van wetgeving / eigen tribunaal.

  • dat is denk ik niet correct..

   het is het creeren van de subrechtssyteeem voor clubleden..niet openbar en massaclaim op de gehele bevolking.

   En hier zit dus de smeerlapperij.Het is een gepolitiseerd systeem waarbij de bevolking onderdeel wordt gemaakt van een politieke deal..hu n “vertegenwoordigers”spelen ene heel smerig spel..ze maken ons collectief deelgenoot van een handelsovereenkomst..de Kamerleden kiezen er voor..dus.. WIJ KIEZEN ER VOOR om AANSPRAkELIJK GESTELDTE KUNNNEN WORDEN als het fout gaat bij een andere winstontvangende club.

   Hebben wij er om gevraagd? NEE.. Waarop baseert de EU het mandaat? dikke duim..en neoliberale hebzucht. Welk mandaat hebben de Kamerleden? GEEN, maar ze doe alsof WIJ hard verlangen naar CETA en TTIP..Wij smachten om de claims te mogen betalen, v bijv. En er bijv. eg blij om zijn dat de stekkers van elektrische auto’s hetzelfde zijn als die van Europa/EU..en dat er nu meer Amerikaanse auto’s beschikbaar komen in EU-idstaten..Die dingen waar we allemaal zo hard op zitten te wachten…KLetskoek dus!!

 8. grootheidswaanzin

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.