Hoogleraar Paul Scheffer over vluchtelingenopvang: ‘Er zijn gewoon grenzen’

‘De nu al legendarische woorden van bondskanselier Angela Merkel: laat de vluchtelingen maar komen, wij kunnen het aan. Ik dacht meteen: als dat maar goed gaat. Ik ben de laatste om Merkels motieven in twijfel te trekken, maar ik vind het een geweldige fout. Wir schaffen das. Nee, deze keuze voor open grenzen gaat Duitsland dus níet schaffen’. Dat zei hoogleraar Europese Studies, publicist en PvdA-lid Paul Scheffer eind september tegen het Fd. ‘Een regering die zegt: we kunnen het niet over aantallen hebben, zal snel tegen zijn eigen grenzen aanlopen’, voorspelt hij.

Scheffer publiceerde al in 2000 het boek Het multiculturele drama waarmee hij destijds het debat over de multiculturele samenleving van extra brandstof voorzag. ‘We zijn een immigratieland geworden zonder dat we daar over hadden nagedacht, omdat we allemaal geloofden in de mythe van terugkeer’, zegt Scheffer nu. Hij pleit anno 2015 voor grenzen.

‘Mijn pleidooi is: er zijn gewoon grenzen. Letterlijk en overdrachtelijk. Waar je die grenzen precies trekt, is aan de politiek, als we er maar over nadenken. Als we dan zeggen: we willen best -bij wijze van voorbeeld- 30.000 mensen jaarlijks opvangen, en we zijn bereid de kosten daarvan te dragen, dan doen we dat. Maar ik kan me niet voorstellen dat we 200.000 vluchtelingen per jaar gaan opvangen, en zéker niet over een periode van tien jaar. Wat we nodig hebben zijn heldere quota.’

Het bewaken van de Europese buitengrens en -verplichte- quota zijn volgens Scheffer de enige oplossing voor het vluchtelingenvraagstuk ‘en ik denk dat we die weg zullen kiezen’. Europa staat op een tweesprong: ‘of we vallen terug via de renationalisering van de grenzen, of we gaan vooruit. Er is een stille revolutie gaande. Tien jaar geleden was Europa steevast achterpaginanieuws. Inmiddels is de hele horizon waarbinnen we denken Europa. Voor het eerst snappen we dat de grens van Griekenland ónze grens is’.

Verder moeten Nederlandse bestuurders beter nadenken over de gevolgen van de immigratie op grote schaal. Zo wijst hij op de grote werkloosheid onder vluchtelingen. Ook is er sprake van oorlogstrauma’s en psychische nood van mensen die huis en haard verlieten. ‘Krijgen we er menselijk kapitaal bij, zoals ondernemers nu enthousiast roepen? Nou, we krijgen er voorlopig vooral veel menselijk ongeluk bij’.

De betrokkenheid van ondernemers relativeert Scheffer sowieso. ‘De Nederlandse werkgevers hebben de laatste veertig jaar erg weinig gepresteerd op integratiegebied. Ze hebben gastarbeiders aangetrokken en hen toen ze niet meer nodig waren massaal gedumpt in uitkeringen. Dat is de morele betrokkenheid van onze ondernemers. Het gaat hen om de kortetermijnwinst. Maar zo gauw de publieke consequenties in zicht komen, zijn ze nergens meer te bekennen’, aldus het prominente PvdA-lid.

In het lange interview van het fd snijdt Scheffer meer onderwerpen aan die de vluchtelingencrisis raken. Wie meer wil lezen, check fd.nl (dit is geen advertentie).

(Bron: fd.nl)

14 Reacties op Hoogleraar Paul Scheffer over vluchtelingenopvang: ‘Er zijn gewoon grenzen’

 1. Daar kun je niet tegen zijn.
  Als je besluit tot quota dan kun je je daar op instellen en plannenop maken,inchattingn maken en enigszins in pespectif zetten.

  Hierwordt egsproken over vluchtelingen,,Dus moet er ook ene goede definitie zijn van “vluchteling”waarbij primair het redden van het vege lijf voorop staat.

  Maar wat nu binnen komt, ruimhartig moet worden opgevangen, voorrang en voorrechten krijgt (dus nooit meer wil integreren want dan raakt de
  “vluchteling” zijn VIP status kwijt en wordt hij/zij banaal gelijkgesteld aan een Nederlander..wat hem/haar helemaal niet uitkomt..)en liever de veiligheid van eigen groep en taal opzoekt.
  Een politeike stroom stta erop dat alles naar binnen mag, we ontvangen elke doorloper..alles moet gered en w moeten goed doen voor de redbaren..
  Het gutmenschfascisme slaat toe. Deel je een andere mening dan deug je niet, dan ben je..de vaste monddoodriedel: asosciaal,racist etc etcetc..dan moet je dood worden gezwegen,in ene bepaald “hok” (liefst PVV) worden ondergebracht..de argumenten van de PVV deugen niet, wilders is een woord wat werkt als een rooie lap op een stier..deugt niet, deugt niet…WIJ ZIJN DE GOEIEN, DE ECHTE GELOVIGEN..(politiek en vervangende religie gaan heel nauw samen..fundamentalisme ook..Het is in NL allemaal wel afhankelijk van ongemak en geld..dat scheelt weer..Geld en lastenverzwaringen ontnuchteren heel snel.Er zijn grenzen…)
  Alleen oer e term/het etiket/het frame “vluchteling”bleken verrasend weinig echte vluchtelingen te zitten.
  Ze kwamen vooral uit veilige streken, veilige landen,waar de elektriciteit vaak uitviel…(een echte verklaring voor een vlucht..) en/of zagen in het Westen een beter perspectief voor een rijke carriere en anders goede sociale opvang met uitkering en voorrang bij huisvesting..Een droomplek!
  Dus kwamne de illegale arbeidsmigranten, de economische vluchtelingen/comfortzoekers d samen mete chte vluchtelingen bij duzienden tegelijk on ze kant.
  Beloofde Saoedi Arabi?”e nodige steun voor uitbouw v n de Islam..NL dikke vriendjes met met de VS, De VS dikke criendjes met Saouedi Arabië en dus NL….Rans Timmerman start een anti =islamofobie campagne..dus propageert islamisering..Het is zijn persoonlijke opvatting dat dat moet, di us meten alle lidstaatbevolkingen en van gaan meegenieten..(???)Frans Timmermans als de EU-Raspoetin.We hebben er meer zo in de EC..Malmström..(CETA, TTIP)de feministe die Zweden naar de grond werkt met haar dito regering.

  Nog steeds dringt niet door dat nood wetten bereekt.
  Er moeten op verschillende echt aanpassingen komen in dekwestie om herrie, moord en doodlag, voortdurende rottigheid rond islimisering, aanmatigend gedrag en burgeroorlog te voorkomen.

  Quoum is terecht. Sectie en screemning!! gevolgd door sterner beleid rond eisen in het kader van integratie, geen permanent verblijf meer zonder meer. maar permanet vebljf pas naar 5 jaar.
  Na 3 jaar pas gezinshereniging..als er niet afdoende is geintegreerd op de gewenste criteria dan is uitzetting na 5 jaar nog steeds mogelijk..
  (eén van die eisen kan zijn dat je en baan hebt..heb je na 5 jaar nog geen baan hebt en steven je af op levenslange uitkering dan mag je alsnog gaan..dat klinkt idioot maar dat werkt verdraaid remmend op ongewenste instroom.
  We zijn te tolerant, te soft en hangen alles op aan aannames,mythes en gebrek aan inzicht wat we rond de term :’vluchteling” laten zweven

  Kost miljarden en het sociale vangnet

  Wat gaan we doen als we determ ëconimsche vluchtelingen”blijven honoreren er e straks miljoenen Grieken onze kant uit komen..als”economisch”vluchteling”?
  Waarschijnlijk wel goe dopgeleid, bekend met westerse cultuur, voertaal in Engels gene probleem etc etc/..allen omdat Keizerin Merkel met drogredenen en haar maatjes Schauble en Schulz de Grieken uit de EU gooien of compleet failliet verklaren en Rutte met Dijsselbloem hun fascisme weer gaan botvieren ..?
  De EU gaat er aan, de euro keldert..de interculturele clashes nemen toe en NL is zijn kabinet en de eurofiel neoliberale partijen met te dure hobby’s compleet zat..
  Wilders hoeft maar op zijn gelijk te wachten…het CDA schuift al op..de rest volgt..zelfs Pechthold zal een andere verpakking kiezen, moeten kiezen

  We moegen rustig zeggen dat wij niet blij hoen te zijn met de “vluchtelingen”de verpakking(snaam) is goeddeels verkeerd..geen vluchteling maar asielzoeker)Iedereen mag ergens anders asiel aan vragen..maar dan wel op eigen kosten en niet ruimhartig.
  Degenen die met een verblijsvergunning is Nderand wonnen mogen WEL gelukkig zijn dat ze hier MOGEN wonen en verblijven. Niks geen aanmatiging of andersom.

  Als nu al die gemaakte fimpljes over klachten, kritiek,(eten woonruimte, pribacy,bjegeng,kleding) nu een sconrinue voor sfepelen in de emdia naar de thuislanden worden gestuurd ,zal dat misschien ook remmend werken.
  En maak asjeblieft c van die massa-uitzetting van comfortzoekers een prachtige documentaire die duidelijk moet maken dat hier blijven komen niet helpt, je gaat en masse weer terug..( ondanks alle geld dat aan ruimhartige opvang is besteed).

  Het istehopen dat Rusland Syië snel kan schoonvegen/.
  Dan vervalt de vluchtelingenstatus voor de asielzoekers op en stopt de stroom.

  Nog ene reden: anders lopen we de kans dat de mesjogge EU Trukije even snel lif=d van de EU gat maken en daar dan nog meer rottigheid kan trappen..
  Met Turkije halen we het conservatief islamitisch paard van Troje binnen..

  Dat zal het afbrokkelen van de U alleen maar versnellen we krijgen dan nog steeds 2 miljoen ongenode gasten binnen die het ons even komen vertellen.

  En anders: nog anderhalf miljoen Syriërs deze kant op..en dat klaart Die Merkel nicht.. zeker niet met imploderende export en autoprobleempjes..

 2. PvdA????Hoe is het mogelijk!Dan moet hij nu maar heel snel “de partij”overtuigen!

 3. bert [maathuis] // 8 oktober 2015 om 20:12 // Beantwoorden

  De uitspraak was fout???
  Uiteraard niet, de uitspraak was zeer weloverwogen. Echter om geheel andere reden dan de humanitaire. Destabilisering van Europa, zodat de martial law, de staat van beleg zijn intrede kan doen.

  Maar het zal niet lukken. Uiteindelijk zullen de hooivorken of iets anders het winnen van de machtswellustelingen. Autoriteit ligt ALTIJD in jouw ZELF. Autoriteit buiten je, is een misvatting. Een regering IS geen autoriteit. Een regering hoort DIENSTBAAR te zijn. Momenteel hebben veel landen ter wereld dus geen regering, maar een dictatuur. Nederland al helemaal.
  Vertrouw dus op je eigen oprechtheid en wees – dienaangaande – desnoods ongehoorzaam!

 4. die gaste van d66 moeten eens flink in hun eigen straat geconfronteerd worden
  met deze problemen en dat geld ook voor de sp vvd en groenlinks dat zijn de grootste criminelen

 5. @tja
  Inderdaad, D66 is om ziek van te worden. Eerst alle huurders de stuipen op het lijf jagen met huurverhogingen, en vervolgens die paar huizen die nog over zijn te willen “schenken” aan vluchtelingen.
  Maar wat denkt de politie over het wegennet? De mensen willen straks natuurlijk ook allemaal een auto, ze zijn afstanden gewend, dus autowegen overvol straks. Ook daar moet aan gedacht worden. Maar ja, sommige politici blijven liever lachen op TV, Pechtold en Rutte voorop.

 6. Bas van Stapelberg // 9 oktober 2015 om 10:30 // Beantwoorden

  Nou Paul je mag wel uitkijken met deze uitspraken straks krijg je van je partij nog de schuld van de Holocaust. Was jouw schuld omdat jij zei dat er een grens is aan vluchtelingen, je bent een fascist.

 7. Er is geen probleem, ook niet economisch. Er is alleen geen kapitaal unie, politieke unie. Etc.
  Politici praten nu eenmaal graag over landen. En nemen deze graag de maat.
  Geen probleem toch.
  En tja. Als je de wereld voorspiegeld dat je rijk bent. Na.. Enkele dan.
  Ben benieuwd hoe de gemeenteambtenaar het repressie en boete beleid van de bijstand gaat botvieren op de oorlogsvluchtelingen. Eerst huis en haard verlaten , dan geen werk, verplicht de zorgpremie betalen en eigen risico natuurlijk, kan niet dus…, en een boete omdat jecop de kinderen van een andere oorlogsvluchteling hebt gepast. Dat zal ze leren. En voordat ze het weten is ook het recht op de voedselbank afgepakt. Geen gratis voedsel voor asielzoekers met bijstandfraude en oninbare schulden.
  Nee, gaat goed zo. Wat een doordacht vvd pvda sociaal beleid. Geeft vast geen problemen op sociaal gebied.

 8. Wat er gaande is, is eigenlijk bizar. Er wordt zo’n vreemdelingenhaat gekweekt onder Nederlanders dat indirect onze hele buitenlandse toeristenindustrie de nek omgedraaid wordt. Want eenmaal de grens bereikt kan een groot deel van de Nederlandse Bevolking slechts nog generaliserend denken, als toerist voel je je toch niet welkom bij zo’n vijandig volk wat vreemdelingmoe is. Je ziet het al gebeuren in Amsterdam. Men wordt de enorme stroom toeristen zat. Dan ben je niet meer vriendelijk en vul de rest zelf in en trek de parrallel eens met de asielzoekers. Het lijkt wel of men het langzaam maar zeker helemaal zat wordt en daarop volgt altijd actie.

 9. Bas van Stapelberg // 10 oktober 2015 om 12:46 // Beantwoorden

  Ja Jan dat is een logisch gevolg.

 10. Bas van Stapelberg // 10 oktober 2015 om 20:01 // Beantwoorden

  Is hij trouwens familie van Els Borst?

 11. Paul Scheffer, je hebt helemaal en vierkant gelijk! En dát voor een PvdA-lid, ja ik ben verbaast – leefde in de veronderstelling wat er nu nog sympathiseert of rest met de PvdA, eerder begrip zouden hebben voor het standpunt van D.Samsom.

 12. wachttijd in de grote steden op een huurwoning: rond de tien jaar
  docenten met lesbevoegdheid: nog steeds een tekort voor groot aantal vakken
  aantal openstaande vacatures tov de groep bestaande werkloosheid, meer mensen dan banen
  het is logistiek niet te doen, er zijn niet voldoende woningen, banen, onderwijscapaciteit om de groep nieuwkomers een toekomst te bieden, laat staan dat de overheid hier financiele capaciteit heeft,
  Er moet een andere oplossing komen en die heet: opvang en veiligheid in de regio waar de vluchtelingen vandaan komen

 13. Helaas voor jou Paul, ook jij beheerst de heersende bangelijke pragmaprietpraat. Je moet tegenwoordig naar de kerk gaan om nog eens te horen dat we uiteindelijk allemaal vreemdelingen zijn. Augustinus hekelde in zijn tijd toen de bootvluchtelingen uit Rome in Noord-Afrika landden (!) al fijntjes het verschil tussen de bange Romeinse burgers en de vluchtelingen, die ook toen al niet dezelfde rechten genoten als de gezeten burgers. Hij hield zijn gehoor niettemin voor dat ze zich maar beter aan de peregrini konden spiegelen, dan konden ze hun eeuwige bestemming en hun medemenselijkheid beter bewust worden. Verder worden er van ons moed, beleid en trouw gevraagd.

 14. “…, omdat we allemaal geloofden in de mythe van terugkeer’, …”
  Nou nee, Paul, dat hadden “wij” niet zo afgesproken! >>> Ondergang van Europa?
  1° Maxima
  Maxima – ‘The Dutchman does not exist’ / ‘De Nederlander’ bestaat niet
  https://www.youtube.com/watch?v=zt0pHmZuDz0 (>>
  The following year, she got a question from the newspaper Euroturk: What is Swedish culture? She answered: “I’ve often had that question but I cannot figure out what Swedish culture is.
  3° Stefanie von Berg
  Stefanie von Berg (Grüne) freut sich, das Deutschen in 30 Jahren in Hamburg in der Minderheit sind.
  https://www.youtube.com/watch?v=k-KaFRbdXMI (1 minuut)
  4° Magdalena Andersson (Zweden) on refugees
  https://www.youtube.com/watch?v=ZHmYliaY2Ws (4 min.)
  HOOTONplan https://www.youtube.com/watch?v=FM7X2R-pu1s&t=611 in werking? Ja!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.