Coalitie valt uiteen: PvdA blokkeert steeds vaker plannen VVD-bewindslieden

Door de -uit nood geboren- profileringsdrang van de coalitiepartijen lopen de onderlinge irritaties op. De PvdA komt de laatste weken ineens met linkse voorstellen waarvan de VVD gruwt. De sociaaldemcraten blokkeren zelfs plannen van hun coalitiepartner. Liberale bewindslieden als minister Blok van Wonen en Dekker van Onderwijs zien hun voorstellen sneuvelen omdat de PvdA bij nader inzien de steun intrekt. Andersom geven VVD’ers openlijk af op de ‘dwingelandij’ van de PvdA. Nederland kampt met een paar urgente problemen, waarvan deze hopeloos verdeelde coalitie inmiddels onderdeel lijkt.

De toenemende stroom vluchtelingen, het sterk toenemend aantal zzp’ers en de rekentoets: het zijn de meest recente voorbeelden van de beruchte interne verdeeldheid. Het kabinet neemt in die gevallen telkens twee standpunten in: een PvdA-standpunt en een VVD-standpunt.

VVD-minister Blok van Wonen staat vandaag voor een Tweede Kamer die in meerderheid méér sociale huurwoningen wil. Ook de PvdA, CDA en D66 willen dat, terwijl de Kamer de laatste jaren juist minder sociale huurwoningen wilde (op de SP na). De vluchtelingenstroom veroorzaakt nu kennelijk voortschrijdend inzicht. Ook bij de PvdA. Maar liefst 13 duizend vluchtelingen hebben een urgentieverklaring voor een woning. De PvdA wil dat de corporaties in twee jaar 100.000 woningen bijbouwen.

Het kabinet, waarvan dezelfde PvdA deel uitmaakt, zet de komende jaren echter in op 280.000 sociale huurwoningen mínder. Vluchtelingen kunnen van Blok in omgebouwde kantoorpanden wonen. De minister zal het PvdA-plan naar verwachting verwerpen, maar hij moet waarschijnlijk toch zijn voorstel aanpassen. Zijn enige steun in de Kamer, de VVD, staat namelijk alleen.

Dat ineens ontdekte dualisme van de PvdA, het kabinetsbeleid is niet per se PvdA-beleid, is na de Rutte 2-fanclubjaren een opvallende wending. Kabinetsbeleid werd tot voor kort tot in het absurde door PvdA-leider Diederik Samsom verdedigd. In Vrij Nederland noemde hij in juni 2014 het slagen van het ‘grote project’ van dit kabinet zelfs belangrijker dan het voortbestaan van zijn partij.

Aan de andere kant werken ook de PvdA-plannen steeds vaker als een rode lap op de liberale stier. Zo bezorgen de PvdA-voorstellen op sociaal economisch terrein VVD-vicefractievoorzitter Tamara van Ark ‘acuut pukkeltjes’. Over de door de sociaaldemocraten geopperde invoering van de vierdaagse werkweek en het half jaar verlof voor jonge ouders is Van Ark niet bepaald enthousiast. In de Volkskrant zegt ze: ‘Ze komen tot de voordeur, aan de keukentafel, zelfs in het echtelijk bed. Laat mensen zelf uitmaken hoe ze hun leven willen inrichten’. Van Ark: ‘Vierdaagse werkweek, zes maanden verlof, extra verlof voor jonge vaders, recht op flexwerk. Het kan niet op’. Reken maar dat mevrouw Van Ark haar uitspraken heeft voorgekookt met haar baas VVD-fractieleider Zijlstra.

De ergernissen stapelen zich op, totdat het ineens niet meer gaat. Het vooruitzicht van een grote verkiezingswinst voor Wilders weerhoudt de partijen er nog van om aan te sturen op verkiezingen, maar dat is uitstel van executie. De PVV doet het straks in 2017 wellicht nóg beter. Waarschijnlijk valt het kabinet op een onverwacht moment, om een ogenschijnlijk kleinigheidje.

(Bron: de Volkskrant)

8 Reacties op Coalitie valt uiteen: PvdA blokkeert steeds vaker plannen VVD-bewindslieden

 1. Van mij mag het vandaag nog vallen;graag zelfs!

 2. laat dit kabinet maar omvallen…!

 3. Bas van Stapelberg // 7 oktober 2015 om 16:00 // Beantwoorden

  Ik geloof er helemaal niets van. ze gaan gewoon de rit volbrengen, Nederland verziekt achter gelaten.Van de VVD weten we dat je daar geen sociaal beleid kan verwachten. Maar PvdA? wat een verschrikkelijke JUDAS partij is dat geworden. Met als klap op de vuurpijl Eucalypta achter haar rollator. De participatie wet, een wet die sowieso mensen laat vernederen door ambtenaren die zelf net hun naam kunnen schrijven, met een oranje vestje gaan vegen. Goed voor je kansen op betaald werk en doe je het niet dan pikken we je bonnen van de voedselbank af. En de participatie wet is ideaal voor bedrijven om werk gratis te laten doen,dag betaald werk. en dat allemaal door PvdA, de JUDAS partij.

 4. Gaat het nu eindelijk gebeuren? Of is het het zoveelste zoethoudertje?

 5. Het enige wat deze twee partijen aan elkaar houdt, is de angst voor verkiezingen. Niets meer en niets minder.

 6. bert [maathuis] // 7 oktober 2015 om 23:52 // Beantwoorden

  De 4-daagse werkweek! Ja, VAN 9 UREN per dag! Mijn god, nog steeds een [werk]slavenvolk. Goeddoorregen gehersenspoeld.
  “VVD-Vicefractievoorzitter in de Tweede Kamer Tamara van Ark krijgt ‘acuut pukkeltjes’ van de PvdA-voorstellen om jonge ouders recht op een half jaar verlof te geven (voor jonge vaders twee maanden)”
  Is het voor jonge vaders nu zes of twee maanden? En voor oudere ouders???
  De eerste 8 à 9 maanden heeft een baby nog niet door dat het eigen lichaampje gescheiden is van dat van de eigen moeder! Breng je het al zo vroeg naar elders, dan is dat dus letterlijk een scheuring! (Als we dit tot ons laten doordringen, begrijpen we dan dat ….?) De gevolgen voor later zullen immens zijn. Een vertrouwensband opbouwen zal het gros van de in de kindercrèche opgegroeide babys/peuters later slechts in uitzonderingsgevallen lukken. Gelooft ge deze woorden niet? Mevrouw Van Ark snapt hier in ieder geval helemaal niets meer van ….
  Economie als vijand (uitbuiter optima forma) van de mens.

 7. Zoals eerder geschreven. 5400 miljard euro NL geld staat belastingvrij gestationeerd in het buitenland. 5400 miljard van NL ers, danwel nl bedrijven. Mogelijk gemaakt door de “liberalisering” van belastingwetgeving. Maar wel gebruik maken van “particaptie wetgeving” ( = de oude voc mentaliteit !!) ingegeven door het verdrag van maastricht en politieke neo liberale propaganda van ondermeer met name duitsland . Pak nu eens , zeg een zeer klein deel, zo’n 10% terug via internationaal belastingrecht, deze wetgeving wordt overigens zeer binnenkort nader gefinaliseerd.
  Dat is 540 miljard..
  Ik heb nog geen politicus gezien of gehoord die dit , toch zeer opzienbarend dat het ministerie wat gaat over belastingzaken het getal van 5400 miljard heeft genoemd, dit onrecht ( middels belasting ontwijking) nu eens met Law & ORder gaat aanpakken.
  NEEN,den haag is en zal zeker met een VVD blijven buigen voor de “supply side” of te wel de “investeerders” ( de eigenaren van deze 5400 miljard ( max 10% van de totale bevolking). En er komt geen baan bij. Alles naar de beurs of de kaaiman eilanden.Dus de resterende 90% laten bloeden voor deze misstand ( de 90% betalen voor sociale zekerheid, zorg, infratructuur, pensioenen etc etc etc ). Let wel. De totale pensioenpot van alle 17 miljoen NL ers tot nu is slechts 1000 tot 1200 miljard.
  172000 nederlanders bezitten dus in totaal 5400 miljard .

  En wat doet het “beste kabinet sinds de tweede wereldoorlog”. De sociale zekerheid onbetaalbaar noemen. De zorg onbetaalbaar noemen. Ouderen het basisrecht ( toonbeeld van beschaving) ontnemen om op waardige en respectvolle manier de laatste jaren/periode van het leven te leven.

  En of het nu pvda VVD of PVV is. Geen , en ook Wilders niet, hoor ik hier over.
  PVV is overigens geen politieke partij. Dat is een 1 mans bedrijf met volgers. Zou ook zomaar de reden kunnen zijn dat de PVV nog gedoogd wordt en gebruikt als populistisch vaantje om de windrichting voor de rest van de partijen te ontdekken.
  En , geen partij, is dan ook letterlijk geen partij om maar enige verandering te kunnen bewerkstelligen. Dus hoop geschreeuw en weinig wol en kennelijk is dit ook een politieke keuze.

  Beste lezers, hopelijk ontdekt u waar u precies op en mee wordt belazerd. Zet dit onderwerp op de agenda.
  DE verhoudingen tussen extreem rijken ( max 10% en hiervan dan nog eens 1%)en de overige 90% van de bevolking ( dat is in heel EU zo en ook hier) is volledig uit balans. Het bedreigt de democratie, de sociale cohesie (= sociale zekerheid).
  Deze kennis, onder andere over de 5400 miljard, komt maar zijdelings beschikbaar. Maar wel steeds vaker en ook in meer begrijpelijke taal voor iedereen.
  Logisch toch dat geen enkele politieke partij op geen enkele wijze iets noemen hierover een standpunt innemen, een debat erover voeren??? In brussel al helemaal niet. Maat wat zou je met 8000 euro salaris 4500 euro onkostenvergoeding, 300 euro per vergaderdag per maand.

 8. bert [maathuis] // 8 oktober 2015 om 19:52 // Beantwoorden

  Nederland is, qua organisatie/regering, inmiddels kompleet verrot.
  De schrijnende omstandigheden van steeds meer medelanders zijn de gevolgen van een totaal kapot gelopen systeem.

  Deze manier van samenleven (kapitalisme/neoliberalisme) stort de gehele mensheid in de volledige vernietiging. Dat is wat wij momenteel om ons heen zien gebeuren. Minder ernstig is het niet.

  Kan nu de phenix uit de as herrijzen? Dan zal al het huidig dominerende moeten terzijde geschoven worden. MAAR DAN OOK VOLLEDIG.
  Dus, wég met alle huidige politici, die [zo goed als] allen het kapitalisme/neo liberalisme [onder]steunen. Tijd om de overstap naar het hart te maken. (Er zijn nmauwelijks politici onder de huidige, die deze stap kunnen zetten. Allen op een zijspoor rangeren dus. Zélf het heft in handen nemen; eigen autoriteit vestigen! [Maar wél vanuit je hart!])

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.