EU-president Tusk tegen Turkse president Erdogan: ‘Europa moet grenzen beter bewaken, en Turkije ook’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Europese leiders wellicht wakkergeschud met zijn loodzware eisen aan Europa in ruil voor de hulp bij de vluchtelingenopvang. President Donald Tusk liet maandag ineens weten dat ‘Europa zijn grenzen beter moet bewaken’. ‘En Turkije ook’, voegde hij er tijdens een persconferentie met de Turkse president aan toe. De spanning was om te snijden. Erdogan eiste namelijk lidmaatschap van de EU, gemakkelijker in- en uitreizen voor Turken en onvoorwaardelijke Europese steun voor de Turkse strijd tegen de PKK. Gaat dit wel goed?

Tusk zei weliswaar stoer dat ‘het afgelopen moet zijn met de honderdduizenden die via Turkije naar Europa komen’, maar tegelijkertijd heeft Europa Turkije keihard nodig. De EU-leiders willen betere grensbewaking in Turkije, meer kustwachtpatrouilles en zes megaopvangcentra aldaar. Turkije staat dus sterk in de onderhandelingen. Waarschijnlijk krijgt Erdogan dan ook zijn zin. In elk geval komt er ‘een contract van wederzijds vertrouwen’ met Turkije. Europese diplomaten zullen nog deze week in Ankara verder onderhandelen.

De Turkse president liet goed merken wie wie nodig had tijdens zijn gesprekken met Tusk, Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en europarlementsvoorzitter Martin Schulz. Die kregen een lesje in nederigheid.

Met grote regelmaat bekritiseerden Europese politici in het verleden de mensenrechtensituatie in Turkije. Erdogan gaf de drie EU-leiders nu eens een koekje van eigen deeg. ‘Al 4 jaar openen wij onze deuren en harten voor vluchtelingen uit Syrië en Irak, ongeacht of het moslims, christenen of yezidi’s zijn. Ik ben trots op die verantwoordelijke en menslievende houding. Bijna 2,5 miljoen migranten hebben we nu opgevangen, het heeft ons 7,8 miljard dollar gekost’. Verder smaalde hij: ‘250.000 migranten voor héél Europa, waarvoor de Europese vrienden nu een gemeenschappelijke oplossing zoeken, en oh ja, ook nog een bijdrage van 417 miljoen euro voor de opvang in Turkije’.

In 1999 werd Turkije kandidaat-lid van de EU. De onderhandelingen verliepen tot nu toe echter moeizaam. Nu heeft Erdogan alsnog een effectieve manier gevonden om  de onderhandelingen vaart te geven.

De Europese Unie maakte nooit werk van een goed bewaakte buitengrens. Dat blijkt weer eens naïef, hoogmoedig en kostbaar: Europa kan de vluchtelingenstroom gewoon niet aan, en moet nu zelfs met haar soevereine toetredingsbeleid marchanderen. Onder druk gezet door een zelf gecreëerd probleem, kan Europa niet anders dan met het Turkije van de cynische machtspoliticus en verlicht despoot Erdogan op diens eis onderhandelen over mogelijke toetreding. Treurig.

(Bron: AD.nl)

 

7 Reacties op EU-president Tusk tegen Turkse president Erdogan: ‘Europa moet grenzen beter bewaken, en Turkije ook’

 1. Ze hoeven ze toch niet op Turks gebied tegen te houden;kan ook net er buiten!Als ze Erdogan zijn zin geven is het wel heel duur [over]betaald en gelijk het hek van de dam!Wij eillen minder instroom en niet nog eens half Turkije er ook nog bij:laat Erdogan dood vallen met zijn eisen en creëer een andere oplossing!Ze zouden ook eens een keer naar Wilders kunnen luisteren en eindelijk de grenzen dicht gooien!En dan in een sneltreinvaart iedereen die hier is binnen gewandeld screenen:geen papieren of geen vluchteling:per omgaande op een boot,vliegtuig en retour!Maar deze wan-regering blijft liever op zijn handen de rit uit zitten;stelletje walgelijke land-verradende zakkenvullers!

 2. Bas van Stapelberg // 6 oktober 2015 om 15:45 // Beantwoorden

  Erdogan de peetvader van de Turkse maffia. Dat je daar als EU überhaupt zaken mee wil doen? Laten we toch snel met die EU ophouden.

 3. ik hb daar een uitgesproken mening over.
  Met Turkije halen we het paard van Troje binnen!!

  We krijgen nog meer instroom dan nu het geval is.

  Erdogan lijdt aan megalomane waanvoorstellingen en is absoluut onbetrouwbaar( ik denk niet dat ik dit hoef op te sommen). Turkije heeft enorm verdiend aan de oorlog in Syrië( handelspartner van IS, doorvoerpartner van de VS en komt nu weer met idiote megalomane eisen..overigens op andere schaal dezelfde eisen als de binnenkomende Syriërs..aan ons de winst en jullie het nadeel.

  Het PAARD VAN TROJE.

  Erdogan gaat de EU gebruiken voor zijn invloed in de erst van de ergio en sleurt dan de EU dominat mee in zijn rotzooi..alles voor de eer van Turkije..zeer schadelijk..
  Moeten we niet willen. De EU krijgt er enorme probleemnatie bij.Populair gezegd< Erdogan wilde EU overnemen.

  BELANGRIJK!!
  HOU IN DE GATEN DAT DOOR RUSLAND DE OORLOG IN SYRIË HEEL VLOT KAN ZIJN BEEINDIGD.(de grote vrees van politiek Turkije)
  DAT MAAKT IN 1 KLAP EEN EINDE AAN DE VLUCHTELINGENSTROOM SYRIË.HET IS DUS TE VERWACHTEN DAT VOOR DIE TIJD DE INSTROOM STERK ZAL OPLOPEN(nog even voor sluitingstijd naar binnen)
  ALS WE NU TURKIJE ZOUDEN INLIJVEN IN DE EU DAN ZITTEN WIJ MET ERDOGAN C.S. OPGESCHEEPT TERWIJL HET ANDERS EEN PAIN IN THE ASS IS/WORDT.
  TRAP NIET IN DE HAAST VAN TURKIJE EN HET GEDRAM VAN ERDOGAN..dIE RUIMT DAN OOK METEEN ZIJN OPVANGKAMPEN OP..ZEKER ALS HET KOERDEN BETREFT..

  De EU redeneert pennywise pound folish.

  Cultureel..
  Erdogan kletst mooi maar stevent af op een conservatieve islam.
  Vrije toegang voor iedereen betekent ene groet instroom van Turken naar West Europa .
  En a wat voor ins ene last is, is een oplichting voor Turkije..die Syrische vluchtelingen vertrekken ook in onze richting.
  Het oude Ottomaanse rijk komt weer in het zicht,
  EU zeg maar volledig geislamiseerd en dat gaat enorme herrie geven

  We zijn niet gebaat bij Arabisch Aziatische cultuur en dat moet de EU ook niet willen.Veel te gruizig ..gaan we de boot mee in.

  Wat de EU moet doen, of naties moeten doen, is een reeks
  NOODWETTEN uitvaardigen met de geldigheidsduur van en jaar en waar nodig verlenging met een jaar..die aan aantal zaken regelen
  -de hoeveelheid binnenkomers moeten geproportioneerd. geen wildgroei
  -de voorzieningen worden wat betreft ruimhartigheid drastisch verminderd
  -inschrijving buiten de EU verplicht anders in principe geen asiel-
  mogelijk(dat kan op een cruiseschip zijn tussen Turkije en
  Griekenland..veerdienst instellen
  -Verplichte en getoetst integratieonderwijs, w.o. taal en
  mores,genderrelaties
  -geen voorrechten of voorrang, gelijke behandeling als Nederlanders
  -geen gezinshereniging binnen de eerste 3 jaren
  -permanent verblijf is gebonden aan een 5 jarig proces van inburgering en op
  basis daarvan (getoetst aan:…
  … enz.criteria
  (hou in de gaten dat als je dat niet doet er net als nu geen barst van terecht komt en dat je 3 generaties nodig hebt om te vernederlandsen.M.n. inzake religie.gender en seculier.)
  – bij negatief oordeel kan de betrokkene en familie alsnog worden uitgezet
  -een duidelijke nuancering maken in echte vluchtelingen, illegale
  arbeidsimmigranten, comfortzoekers en kanslozen
  Ik meen dat er aan de laatste 2 groepen geen verdere tijd of geld hoeft te
  worden besteed..die kunnen meteen worden uitgezet.
  -procedrues voor verblijf en og f prmannetverblijf dienen bnnen 6 maanden te zijn afgrond.
  Blijft de situatie in discussie en wordt de termijn overschreden, dan volgt er uitzetting
  Geen jarenlange trajecten meer.

  speciale aandacht voor het groeiend aantal illegalen in NL. Anders duikt iedereen de illegaliteitsroute in

 4. Bas van Stapelberg // 6 oktober 2015 om 17:44 // Beantwoorden

  Prima analyse van Jos.

 5. bert [maathuis] // 6 oktober 2015 om 18:43 // Beantwoorden

  Lijkt het niet beter om naar de oorzaak/oorzaken te kijken, dan naar de symptomen?
  Komt er een tweedeling onder de eigen bevolking, dan zijn alle burgers(én Nederlanders én immigranten) weer de dupe; terwijl de achterliggende aansturing hiermee zijn doel bereikt. Namelijk: meer controle over de burgers (want die zijn inmiddels ernstig verdeeld) en geleidelijk aan het verdwijnen van het nationale identiteitsgevoel.

  Zei mevr. Maxima enkele jaren geleden niet: “Ik heb de Nederlandse identiteit/cultuur gezocht en ik heb haar niet kunnen vinden”. ???
  Waarom moest zij die uitgspraak doen? Wie heeft haar gevreaagd om daar naar op zoek te gaan? Niemand! Doch het moest er bij de burgers BLIJKBAAR ingesmeerd worden, dat de Nederlandse identiteit/cultuur zogenaamd niet bestaat. Programmering.
  En dan nu de immense toestroom van een volkomen andere cultuur en diverse nationale identiteiten. Welke zich binnen de komende generaties ongetwijfeld zullen gaan vermengen met de Nederlandse.

  Vrijheid kan alleen maar bestaan bij de gratie van grenzen. Grenzen welke prima overschreden kunnen worden, maar welke niet opgeheven dienen te worden. Juist zó kan zuster- en broederschap ontstaan en groeien!

  Ik kwam een pracht van een [Duits] artikel tegen, welke de huidige wereldsituatie in een ruimer kader plaatst:
  https://gerschneider.files.wordpress.com/2015/10/die-versklavung-der-menschheit-oder-die-gefangenschaft-in-der-matrix-rasselenberg.pdf
  Waarmee dan ook voor velen een geheel nieuw licht op de huidige gang van zaken wordt geworpen. Een, wat mij betreft, zeer bevrijdend inzicht. Oorzaak en symptoom?

 6. In 1938 en 1939 sloot NL de grenzen voor de joods duitse vluchtelingen.
  Aktief uitzetbeleid. Geen cent van Colijn ( de overheid)voor de vluchteling er werd alleen een beroep gedaan op charitas burgers.

  Lijkt mij erg actueel. Dezelfde handelingen en gedrag zoals in 38/39.
  Oorlog door doordravende opgelegde ideologie. Vluchtelingen.
  Economieen die via de economie in oorlog met elkaar zijn.Valuta oorlogen.
  Ondertussen zit er 5400 miljard euro vrijwel belastingvrij in off shore bedrijven in belastingparadijzen. Let wel 5400 miljard van nederland alleen.
  5400 miljard , laat dat eens doordringen. Hoeveel investeringsgeld/bannen en sociale zekerheid dat zou opleveren.
  Het totaal aan gespaard pensioengeld van alle nl ers verbleekt erbij. Dat is “slechts” 1000-1200 miljard.
  Het zal toch niet zo zijn dat de VVD en de rechtse kiezer dit enorme kapitaal blijvend blijft beschermen.
  Pak 10% van dit kapitaal. Is 540 miljard. patsboem weg overheidstekort.innovatiebank, banen, etc etc etc etc etc.
  Overbrug nu eens werkelijk de verouderde links rechts ideologie.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.