Geheime website van autolobby geeft europarlementariërs fikse korting op auto’s

Korting van circa 20 procent op een nieuwe auto, dat krijgen leden van de Europese Commissie en europarlementariërs op een geheime website van de autolobby. De fabrikanten zien het waarschijnlijk als een rendabele investering. De Duitse autofabrikanten trekken in elk geval per jaar bijna elf miljoen euro uit voor de politieke massage. Naast de auto’s met kortingen strooit de Europese autoindustrie ook met dikbetaalde nevenfuncties, zoals die van Hans van Baalen. Gisteren trad de VVD-delegatieleider onder druk af als commissaris bij Mercedes Benz.

EenVandaag toonde deze week een fragment uit het tv-programma De slag om Brussel uit 2009. Daarin doet toenmalig europarlementariër Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) zich voor als een mogelijke autokoper. Telefonisch informeert ze bij de geheime site naar de kortingen. ‘Voor een Alfa 159 is dat momenteel 20 procent, 26 voor een Fiat Ullyse. Voor een Fiat Croma 25’. De site geeft volgens zichzelf ‘a special service for special customers‘. De site en de kortingen bestaan nog steeds.

Voor europarlementariërs wordt goed gezorgd, zoveel is duidelijk. Als de autofabrikanten ‘hun’ politici zo graag in de watten leggen, mag je aannemen dat andere machtige lobby’s dat ook doen: denk aan de banken, de energie-industrie, voedselindustrie, telecom, pharmaceuten, landbouw, etc. etc.

Echt nodig hebben de europarlementariërs de extraatjes niet. Hun beloning is namelijk al torenhoog. In april kregen ze nog een verhoging van 1.500 euro per maand. Bedoeld voor de inhuur van medewerkers. Daarvóór ontvingen ze maandelijks ‘slechts’ 21.000 voor dat doel. Eigenlijk wilden de Duitse christendemocraten er 3.000 euro bij, maar dat bedrag werd in onderhandelingen met tegenstanders gehalveerd.

De 22.500 euro personeelsbudget (21.000 + 1500) komt bovenop de vergoeding die parlementariërs maandelijks al voor zichzelf ontvangen: 8.000 euro salaris, 4.300 euro voor onkosten en per vergaderdag een vergoeding van ruim 300 euro.

De Nederlandse europarlementariërs waren weliswaar woedend over de verhoging, zeiden ze, maar konden de ‘bonus’ niet tegenhouden. VVD’er Hans van Baalen hield wijselijk zijn mond. CDA-europarlementariër Wim van de Camp destijds: ‘In Nederland moeten we fors op de zorg bezuinigen en dan in Brussel extra geld uitgeven: ik zou de kiezer niet meer onder ogen durven komen’. Niks van gemerkt.

(Bronnen: Eenvandaag, de Volkskrant)

10 Reacties op Geheime website van autolobby geeft europarlementariërs fikse korting op auto’s

 1. Bas van Stapelberg // 1 oktober 2015 om 15:16 // Beantwoorden

  Zou toch graag de onderste steen boven willen zien, Mark.

 2. en dit zal dan nog buiten de andere 120 miljard corruptie vallen.
  De EU, Brussel, is een broeinest van potverterende neoliberale gangsters..

  Domme dingen doen en nog dik vangen en toegestopt krijgen ook.. Zo corrupt als de donder. Hetzelfde spelletje met de EU subsidies die het gewone volk mag gaan ophoesten voor rijkman en de premies,reisjes, dineetjes met grote D voor onze uithuizige reislustige hardwerkende politici zonder duidelijk product…maar 100% proces

  Veel te dure hobby voor NL en ten koste van miljoenen Nederlanders..

 3. WALLY DE STOKER // 1 oktober 2015 om 16:45 // Beantwoorden

  Onder druk af getreden maar deze vieze volgevreten corrupte **** blijft wel zitten daar in brussel hoe geloof waardig is politiek nog
  nul,nul

 4. WALLY DE STOKER // 1 oktober 2015 om 20:56 // Beantwoorden

  De integeren volgevreten corrupten boef van Baalen voor stander van ttip verdrag lobbyist van Mercedes durft ondanks zijn belangen verstrengeling bij Mercedes nog aan te blijven maar ja Neelie deed niet anders ,stoppen met dat corrupten nest daar in brussel .

 5. En zo zullen er velen voorbeelden volgen.
  De creatie van dikke ikken. Nou beste Mark, onderste steen boven halen, De mindset is duidelijk.

 6. Als Mark dan toch gaat graven, laat hij de andere onderste stenen meteen mee naar boven nemen.

 7. bert [maathuis] // 3 oktober 2015 om 00:17 // Beantwoorden

  Hé, met ons allen gaan we het spel van arrogantie/vernedering nu goed door krijgen! Nog even, en de rapen zijn gaar. Dan dient het ontstane vacuüm op waardige wijze opnieuw ingevuld te worden. Vrijheid, gelijkwaardigheid, zuster- en broederschap!

 8. WALLY DE STOKER // 3 oktober 2015 om 13:19 // Beantwoorden

  Ruute van balen en consorten plaveien de weg voor hun eigen graaiers gilden verkwanselen de laatste beetjes van nederland en blijven zelf met hun Minerva boys voor hun leven op de pluche hangen .

 9. Zonder harde bewijzen, wekt ook een dergelijk bericht de indruk van stemmingmakerij. Geef die site gewoon rechtstreeks door, dan kunnen de mensen het met eigen ogen zien. Nu kan ik het ook lezen als een BMW voor een diplomaat van een ambassade. Een vage foto zegt niets en spreekt in deze context slecht tot de verbeelding.

  • En Roger, vind je de beloning ( het salaris van de europarlementariers) in het bericht ook “stemmingmakerij”?
   Neo liberaal beleid gericht op alleen maar bezuinigingspolitiek en bezuinigen op de sociale zekerheid MET onder het mom van lage lonen die door de neo liberalen zelf verklaard als nodig zouden zijn om de wereldconcurrentie aan te kunnen.
   Behalve dan voor de niet gekozen afvaardiging van europarlementariers.
   What a load of bullshit. Elitair gelul. Volkswagen in het kwadraat dus. Rechtse praatjes om de macht over de geldpomp aan te houden.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Geheime website van autolobby geeft europarlementariërs fikse korting op auto’s | Fubar

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.