Ondanks Prinsjesdagcadeautjes verliest kabinet alweer zetels, terwijl Wilders wint

Rutte 2 had zich een heel ander begin van het politieke jaar voorgesteld. Op Prinsjesdag deelde de coalitie nog lukraak 5 miljard uit om kiezers te paaien. De strategie was simpel: eerst fors bezuinigen, daarna economische voorspoed en dan stemmen cashen. Het loopt echter helemaal anders. De laatste peiling van Radio 1-programma EenVandaag haalt het kabinet ruw uit dromenland. Ondanks de Prinsjesdagcadeautjes krijgen VVD (23) en PvdA (11) samen slechts 34 zetels. Net zoveel als de PVV, de grootste. De virtuele zetels van het kabinet nemen in aantal af.

Een aantal zaken breekt het kabinet nu op. Allereerst waren de bezuinigen afgelopen jaren snoei- en snoeihard. Honderdduizenden zijn hierdoor getroffen. Dacht het kabinet werkelijk dat deze mensen de maatregelen waarvan zij dagelijks de gevolgen ondervinden, na 5 miljard strooigoed zouden vergeten?

Verder zijn de economische berichten inmiddels alweer minder voorspoedig. De wereldeconomie lijkt te worden getroffen door de economische malaise in China. Andere landen dreigen te worden meegetrokken, waaronder Duitsland. Als dat inderdaad gebeurt, de beurzen zijn er al weken nerveus over, krijgt de Nederlandse economie ook weer klappen.

Ook het beeld van een schijnvertoning maakt niet populair. VVD en PvdA profileren zich inmiddels met sterke woorden, maar nooit met daden. Ze blijven namelijk partners in Rutte 2. Het levert acts op waar illusionist Hans Klok jaloers op is. De PvdA is weer écht links, en de VVD écht rechts en Willem Holleeder heeft een poeziealbum. Tuurlijk.

De voortdurende onderlinge onenigheid leidt ertoe dat het kabinet geen thuis meer geeft op urgente dossiers. Vluchtelingenproblemen, het energievraagstuk en belastingplan: de coalitie komt er met elkaar niet meer uit. Rutte 2 is vooral met zichzelf bezig. Kiezers willen een kabinet dat problemen aanpakt, niet creëert.

Dan is daar ook nog de belabberde uitvoering van wat wél is bereikt. Wat gaat er eigenlijk nog wel goed? Overal klaagt men steen en been over haastig uitgevoerde hervormingen en bezuinigingen. De politie, bij defensie, de rechterlijke macht, de gemeenten, zorgverleners, zorgverzekeraars, in de jeugdzorg, huisartsen, bij pensioenfondsen, bij het UWV, de Sociale Verzekeringsbank (pgb), etc. etc. Dat zijn ook allemaal kiezers. Die zien bovendien dat zelfs de aankoop van twee Rembrandts niet zonder herrie kan.

Niet dat de cadeautjes van het kabinet geen enkele invloed hebben op de peilingen. Zeker wel. Het zijn alleen andere cadeautjes. Het toenemende chagrijn over de EU (onlangs weer geïllustreerd door de gelukte GeenPeil-actie) en de groeiende vluchtelingenkwestie zijn de cadeautjes voor Wilders. Het kabinet lijkt in deze kwesties passief en aan het handje te lopen van Europa. Dat is geen fraai plaatje. Kiezers vragen zich af of hun democratisch gekozen politici zelf ook nog iets te vertellen hebben in hun eigen land. Volgens de EenVandaag-peiling verklaren vooral de vluchtelingen Wilders’ 34 zetels.

VVD en PvdA balen inmiddels flink van elkaar, maar het vooruitzicht van een vernietigend verkiezingsresultaat én een premier Wilders vinden ze nóg erger. Rutte 2 heeft dus nog maar één ambitie: blijven zitten, zolang het kan.

(Bron: Radio 1)

4 Reacties op Ondanks Prinsjesdagcadeautjes verliest kabinet alweer zetels, terwijl Wilders wint

 1. Niet te vergeten de huurprijzen, waarbij de scheefwoners onredig hard worden aangepakt. Sommigen moeten zelf zorgen voor aanvulling op hun pensioen, bv. verplicht door het wegvallen van partnertoeslag AOW. Zij krijgen de rekening gepresenteerd, omdat het fictieve rendement meetelt bij het verzamelinkomen. Als je beiden werkt, je verdient 42.000,- bruto (geen topinkomen), een bijtelling van bv 4.000 (4% rendement), samen 46.000 ben je een scheefwoner die uit huis wordt verdreven . Waarheen als je 60 bent? Laten ze dat terugdraaien, krijgen ze weer stemmen. Ministers Blok en Pechtold zijn een blok aan het been van de huurders.

 2. Ik denk dat de conclusie juist is. Zitten om te blijven zitten ten koste van..de rekeningen worden toch wel betaald..nu is er de gelukkige omstandigheid voor m/n. de PvdA dat de “vluchtelingen” de discussie over een sterker en sociale Nederland wat afschermen en hun visie over de instroom wat verkleefd is met een emo-hype van goeddoeners, wat nu in een paar virtuele zetels rendeert
  Neemt niet weg dat meer virtuele stemmen richting een andere, meer rationele, benadering van het “vluchtelingen”-vraagstuk gaan,
  Zonder mythes,logischer en praktischer.

  Op termijn en met de ervaringen zal dit vraagstuk verder worden uitgebalanceerd met inachtname dat de NL bevolking niet zomaar een EU dictaat zal accepteren. Als de eurofiel neoliberale [politiek diey niet doet dan gaat het volk dit moeilijker maken.
  Zij zijn de Ruttezomp zat.

  Voortdurend worden we nu geconfronteerd met ongein door slordigheid, laks- heid, slechte uitwerking van en doordenking van voorstellen en onuitvoerbaarheid, de neiging alles ten koste van de het merendeel van de bevolking te regelen, de financiele terreur en uitbuiting. de spilzucht en luxeproblemen. de decadente arrogantie en het dédain,geklungel..mensen die hun werk niet doen (backbenchers) en denken de almachtige baas van NL te zijn terwijl het gewoon door ons betaalde werknemers blijven, de almaar groeiende ongelijkheid..
  De toeleveringsindustrie voor de “vluchtelingen”zal het grootse onderdeel kunnen worden van de binnenlandse economie…

  Dat cadeautje van prinsjesdag was helemaal geen verdienste van dit kabinet.Het was het gevolg van lage olie- en grondstoffenprijs
  Als het neoliberale kabinet dit zou hebben voorzien was NL meteen nog meer geplukt. Dit kabinet kent geen plukSEIZOENEN, maar constante plukjaren zonder seizoenen.

  Van alle meevallers is er a; voldoende geld in de kast gehouden voor de echte leuke dingen (uithuizigheid..allemaal EU gerelateerd, een veel te dure hobby waar het gewone volk geen barst voor koopt maar bergen geld kwijtraakt aan premies en EU-subsidies voor anderen..)

  Winsten en leuke dingen privatiseren, de rekeningen voor anderen.

  Dit kabinet is niet thuis op Nederland en zien de bevolking als een soort van hindernis/blokkade voor hun briljante opties..

  Eurofiel neoliberale politiek is funest voor samenlevingen

 3. PVV-fans gaan helemaal uit hun dak : 30 virtuele zetels. Oftewel slechts 20% van het totale aantal zetels. Dus : 80% stemt anders.

 4. Ja. heb je altijd gewerkt, en dan pakken ze waar ze je kunnen pakken. Ik werk in de zorg de rest kun je wel raden,
  Blok en Pechtold een blok aan het been? En de rest dan bijna, allemaal die plukken,, Bleeker Rita en nog meer die allemaal van het belastinggeld leven en dan beginnen ze zgn, iets waar ze zelf niets aan betalen. Rutte die 4000,00 euro onkostenvergoeding krijgt al maakt hij die niet krijgt toch 4000,00 euro. Wilders mijn stem heb je.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.