Energieconsumenten betalen structureel belasting over belasting

Wie de energieprijzen wil doorgronden moet er even voor gaan zitten. Het is namelijk best ingewikkelde kost. Wie een poging waagt, ziet al snel dat van het tarief dat je maandelijks aan je energiebedrijf betaalt, minder dan de helft voor energie is. Op dit moment betaalt de gemiddelde consument slechts 42 procent van het tarief voor zijn gas en stroom. Verder bestaat de prijs uit 17 procent netwerkkosten en 41 procent belastingen. De btw bedraagt 21 procent over álle kosten, dus ook over de energiebelasting. Belasting over belasting. Vreemd, vindt de Consumentenbond.

‘Dat is vreemd. Btw wordt geheven op toegevoegde waarde, maar de energiebelasting en ODE (Opslag Duurzame Energie, red.) zijn geen toegevoegde waarde. Het is belasting over belasting’, zegt Gerjan Huis in ’t Veld, manager Belangenbehartiging en Communicatie van de Consumentenbond in de Consumentengids van oktober.

Inmiddels dalen de energietarieven sinds 2012 fors, maar stijgen de belastingen navenant. Per saldo merkt de consument dus niets van de prijsdaling. Het energiebedrijf int de kosten voor het netwerkbeheer en de belastingen. Die bedragen geeft hij door aan de netbeheerder en overheid.

Het energietarief bestaat uit drie onderdelen: de leveringskosten, netwerkkosten en belastingen.

De leveringskosten bestaan uit verbruikskosten (een tarief per kWh stroom en m³ gas), vastrechtkosten (een vast bedrag per maand) en een regiotoeslag (hoe verder je van de gasbel Slochteren afwoont, hoe hoger deze toeslag).

De netwerkkosten zijn voor het transport, de aansluiting en de meter.

De derde kostenpost vormen de belastingen. Te beginnen met de eneriebelasting, die is bedoeld om het energiegebruik te beperken. Hoe meer stroom en gas je verbruikt, hoe hoger de energiebelasting. Wel is er een soort belastingvrije voet van €377 per jaar. Kom je daar boven, dan ga je pas energiebelasting betalen. Verder betaal je de Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze belasting is bedoeld voor de opwekking van duurzame energie. Ten slotte is er de btw van 21 procent. Deze wordt geheven over álle voorgaande kosten, dus ook over de belastingen.

Belasting over belasting. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Laat de overheid dit rechtzetten en de teveel betaalde belasting terugboeken.

(Bron: Consumentenbond)

7 Reacties op Energieconsumenten betalen structureel belasting over belasting

 1. Dat is toch typerend voor Nederland? Vreemd dat de consumentenbond dat nu pas ziet. Zodra iemand in de auto stapt: aanschafbelasting, wegenbelasting, assurantiebelasting, accijns (belasting), eventuele boetebelasting, parkeerbelasting en uiteindelijk ook nog afvoerbelasting. Dan vergeet ik gemakshalve loonbelasting, bijtellingbelasting +Btw etc. Nederland kent in praktijk zo’n 70-80% belastingdruk. Maar wie pakt dit aan?

 2. De Consumentenbond vindt het vreemd?Ik vind het crimineel!

 3. dat isme al tijden gekleden opgevallen vooral bij elektriciteit..te gek gewoon.

  Ik realiseerde me toen al dat we in een hebzuchtige neoliberale tijd leven

  Later kwma de EU er ook nog bij..extra eurofiel neoliberaal.

  En met ENEXIS zit er ook iet niet goed..

  Als ik een lek in mijn gasleiding in de keuken heb dan komt de woningstichting deze maken en niet enexis.

  De aanleveringspijpen naar het flatgebouw vallen onder ENEXIS maar de interne leidingen en aansluitingen vallen onder het woningverhuur..
  Maar Enexis wil wel gragag vangen per appartement..ad 33,75 per maand, terwijl die pijpen/distributie in de huur zitten

  Lijkt me dus toe dat Enexis de boel belazerd..het mag alleen de pijp/pijpen naar de aangesloten flat hanteren als aansluiting en niet per appartement.
  En het gas dat er door heen gaat is een kwestie van een andere leverancier.
  Simpel diefstal dus..

  Er moet op afzetterij gewoon meer controle komen

 4. Bas van Stapelberg // 30 september 2015 om 19:40 // Beantwoorden

  Het zijn pure criminelen deze energieleveranciers, en zij mogen dit doen met toestemming van de regering en het Nederlandse kabinet. Ik weet nog goed dat ik bij een bezoek aan een elektriciteitscentrale een aantal balen zakken zag met daarin pindaschillen. Pindaschillen zult u zich afvragen? Ja dat deed ik ook. Mijn vraag aan de persoon die mij de rondleiding gaf was dan ook, ‘wat doen jullie met pindaschillen’? Die worden toegevoegd aan het verbrandingsproces en zo mogen wij de geleverde stroom verkopen als groene stroom. Kassa, het is werkelijk onvoorstelbaar.

 5. Vergroenen betekend heel wat anders.
  Helaas zijn er nog veel te weinig tekenenen van herzien beleid op de bankenunie , kapitaal unie, rol van banken beurzen etc etc.
  92% van al het kapitaal zit in de virtuele economie.
  Vrijwel onbelast en 90% hiervan in de handen van enkelen. Wereldwijd.
  En dus ook in de EU en ook in NL.
  Het beheersen van de stromen van grondstoffen bv. Hedgefunds noem maar op.
  Politici zoals van Baalen met bijbaanjes in de autoindustrie, zakken vullen ( tuurlijk helpt van Baalen met zijn kunde op het gebied van besturen, behalve dan een auto besturen).
  Het centraliseren van staatsmacht begint in de EU met een banken unie en dan een kapitaal unie. Enkelen sluiten deals met enkelen. De wereld zou onbestuurbaar worden al dit over teveel schijven zou gaan.
  Dus meer to big to fail.. Dus meer de 90% van de bevolking laten betalen met bloed zweet en tranen , arbeid, geen tot nauwelijks zorg en sociale zekerheid, voor de fouten en kapitaal posities van enkelen.

  Dat is de mindset, heer van Baalen en consorten.
  Zelf de eigen poities afdekken juridich niet vervolgbaar, diplomatiek onschendbaarheid, wachtgeldregelingen, lekker bijklussen..
  En dan van je hoge warme troon de “Burgers” even opvoeden met stichtelijke rechtse praatjes over mindset, doorzetten, harder roeien bij tegenwind ( tegenwind veroorzaakt door wie eigenlijk?)
  Hoezo liberaal, vrijheid.

  En de consumentenbond ontdekt dat er belasting over belasting wordt betaald. De hele discussie over belastingen gaat ALTIJD alleen over de belasting ( inkomenspolitiek) van de 90% van het inkomen van de gewone “burger”.
  Behalve als het gaat om belastinggeld, de 160 miljoen, op te halen voor twee schilderijen die te koop zijn gezet door een van de bankenfamilies die optimaal profiteren van het opzetten en rol van centrale en private banken.
  Het instandhouden van elitair gedrag. Verheven boen het gepeupel, de resterende 90%. Allemaal mensen die niet de juiste mindset hebben en die een premier kiezen die hen dat met harde hand ( rechts repressie en boetebeleid) wel zal inpeperen.
  Heb je een baan en mankeer je niets, niets aan de hand, rustig doorslapen. Totdat je ziek wordt, je baan verliest en je bent boven de 45 jaar. Alles wat je hebt opgebouwd aan kapitaal kun je opeten.
  En Wie hoeven dit NIET te doen. Waarom wordt daar niet een publiek debat over gevoerd. De uitzonderingsposities. De mogelijkheden voor de Elite. Veilig warm onaantastbaar.

 6. Met andere woorden, we worden continu lekker bezig gehouden door zowel links als rechts met allerlei “nieuws” die betrekking hebben op het inkomen van 90% van de bevolking.
  TERWIJL 90% van al het kapitaal in handen is van 1% van die bevolking.

  Maar goed, politici moeten herkozen worden en bij politieke ongevallen natuurlijk wel een leuk baanje ergens nog kunnen doen.
  Dus politiek zal altijd gaan over de 90% van de bevolking.
  Stemmen halen.

  GEK is wel dat impopulaire maatregelen over meer belasting ophalen eigenlijk alleen 1% van de bevolking ( en dan nog slechts marginaal) hoeven te treffen.
  Er is veel te weinig kennis van het mensbeeld van de politieke partijen.Links en rechts. Daar hoort ook innovatie in te worden gepleegd.

 7. WALLY DE STOKER // 1 oktober 2015 om 21:10 // Beantwoorden

  de energie leverancier innen in opdracht van het kabinet ,verkapt belastingkantoor ook met de olie maatschappijen die zorgen voor een continue stroom geld naar den haag .
  het gaat net als met je pensioen dat is niet voor de burger nee 2/3 gaat richting staats kas en wie de pech heeft ziet er nooit geen cent van ook niet z’n erfgenamen lekker systeen je bent verplicht er aan mee te doen .

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.