‘Ministerie van Milieu en Infrastructuur wist van bedrog autofabrikanten’

Het ministerie van Milieu en Infrastructuur wist in 2012 van de frauduleuze praktijken van autofabrikanten. Volgens oud-voorlichter van het ministerie en huidig hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad Sjirk Kuijper wist men van het bedrog dat autofabrikanten toepasten om goed door de milieutesten te komen. ‘Het was bekend dat de geteste CO2-uitstoot niet realistisch was’, aldus Kuijper op Radio 1. Hij was in 2012 woordvoerder van staatssecretaris Joop Atsma op het genoemde departement.

Kuijper:’Ik heb zelf een tijd als woordvoerder gewerkt op het ministerie van Milieu waar gewoon bekend was dat die gegevens van de autofabrikanten, op basis waarop ons hele fiscale systeem gebaseerd is, gewoon totaal niet overeenkomen met de realiteit’. Het was ‘in ieder geval bekend’ dat de geteste CO2-uitstoot niet realistisch was. Kuijper: ‘Het hele fiscale systeem is gebaseerd op fictieve CO2-waarden, 87 gram en dan had je ineens belastingvrijstelling. Die auto’s verbruiken theoretisch drie liter per honderd kilometer, maar je kwam in de praktijk nooit onder de vier liter’.

Kuijper legt de oorzaak deels bij ‘de manier van testen. In laboratoriumsituaties manipuleren ze de boel zo dat het totaal geen relatie meer heeft met wat er op de weg gebeurt’.

Na het uitdijende Volkswagenschandaal komen inmiddels steeds meer onthullingen naar buiten. Zo zouden ook BMW en Opel de fout in zijn gegaan. Als Kuijpers verhaal klopt, en dat mogen we aannemen van deze vooraanstaande journalist, dan zou zelfs de overheid betrokken zijn bij de grootscheepse misleiding.

Eerder deze week zei GroenLinks-voorman Jesse Klaver tegen RTL Z  dat Nederland de te veel betaalde subsidies moet terugvorderen als blijkt dat autofabrikanten ook hier hebben gefraudeerd. Er zijn de afgelopen jaren immers miljarden aan subsidie in energiezuinige auto’s gestoken.

Als Kuijper gelijk heeft, dan wordt dat lastig. Het vervelende is namelijk dat onze overheid zelf meedeed. Wellicht kunnen autobezitters met een reguliere auto dan wel hun teveel betaalde belastinggeld terugclaimen? Ze zijn immers jarenlang, naar nu blijkt onterecht, benadeeld.

Oud-minister Willem Vermeend reageerde op Radio 1 op de onthulling van Kuijper. ‘Als dit waar is dan heeft de politiek heel veel uit te leggen’. Wordt vervolgd.

(Bron: Radio1)

8 Reacties op ‘Ministerie van Milieu en Infrastructuur wist van bedrog autofabrikanten’

 1. Dit is dus weer eee parlementaire enquête waard..
  En natuurlijk rijst meteen de vraag hoeveel lijken er nog meer in de kast hangen..want dit soort praktijken kan alleen plaatsvinden in een bepaalde vorm van misleidingscultuur..dus wat staat er ons nog meer de wachten en meteen daaraan gekoppeld: “wie heeft daar van geprofiteerd”..? Dit is dus duidelijk crimineel spel.
  Dit gaat enorm ver.
  Dat is niet alleen Volkswagen of elke “it’s a German”.Het gaat gewoon over het basale punt dat iedereen door overheid in samenwerking met bedrijfsleven belazerd wordt en niet te vertrouwen is.
  Een enorme smet..ook voor het huidige eurofiel neoliberale kabinet en alle neoliberale partijen waar mensen ondergeschikt worden gemaakt aan en dienstbaar moeten zijn voor de economie.
  Een economie met bedrog, ook bij ons kabinet..krijgt 10 miljoen mee voor trouwe diensten….en wie mag dan straks weer de gaten vullen..?? Juist ja..
  Welke van die oplichters wordt blutgemaakt en draait de bak in voor 15 jaar? Geen…!
  Dat is al actueel, zeker als het om financiën gaat, maar dit loopt nu wellicht met bewijzen de pan uit
  Tijd dat we het begrip verantwoordelijkheid gaan vervangen door hoofdelijke aansprakelijkheid.
  Dan zijn de neoliberale rattengrappen meteen afgelopen..

 2. Het hele CO-2 gebeuren is misleiding van de burger en zo lang het geld oplevert is het de overheid een worst!

 3. Bas van Stapelberg // 25 september 2015 om 20:13 // Beantwoorden

  Jaren terug heeft TNO al tests uitgevoerd en daaruit bleek al dat het niet klopte. Info van TNO medewerkers. Onze relatie met Duitsland was belangrijker. Maar een zaak die nog ernstiger is en betrekking heeft op de volksgezondheid zijn de TNO rapporten over de hoeveelheid gif die in vis zit. Hier is een kort programma ooit over gemaakt door (ik meen dat het) de KRO was. De rapporten waren zo schokkend dat het ministerie direct ingreep in de uitzending. Rapporten werden niet openbaar gemaakt.

 4. WALLY DE STOKER // 1 oktober 2015 om 20:43 // Beantwoorden

  Misschien zij de normen die opgelegd door de EU maloten wel te hoog gegrepen zoals meer van die zaken waar ze de ballen verstand van hebben .

 5. WALLY DE STOKER // 1 oktober 2015 om 21:13 // Beantwoorden

  Dat begrijpt een klein kind nog wel dat we stelsel matig belazerd worden door de overheid als het ze niet past wordt het een staats geheim vooral het volk dom houden.

 6. wally de stoker // 2 oktober 2015 om 01:42 // Beantwoorden

  Reageren hier heeft geen Nut
  censuur is hier belangrijker dan een mening
  alleen trollen reacties

 7. WALLY DE STOKER // 3 oktober 2015 om 13:35 // Beantwoorden

  Ook onderzoeken wat betreft voedsel deugen niet hier wordt ook stelsel matig de zaak belazerd .met onderzoeken of de hufters wie de onderzoeken doen worden er voor betaald om de zaak te verdraaien

 8. De overheid neemt zichzelf in de maling. Door gebrekkige adviezen, beperkte visie, reactief gedrag, etc. Maakt onze overheid het er zelf naar dat er vele miljarden belastinggeld worden verkwist. De fiscale bijtelling van de auto is ingegeven door privé gebruik. De overheid heeft deze regels om de hang naar inkomsten en voorop willen lopen in, zo naar nu lijkt, schijnvernieuwing en innovatie ondoordacht opgesteld. Hiermee is in de eigen voet geschoten. Zie Er nu maar weer zuiver vanaf te komen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.