Oud-staatssecretaris Gabor: ‘Hongarije heeft gelijk’

Oud-staatssecretaris Dzsingisz Gabor (CDA) vindt dat Hongarije gelijk heeft wanneer het harde afspraken eist op de EU-top in Brussel.  Hij pleit in Trouw voor ‘een heel strenge grensbewaking langs de grenzen van de Europese Unie, anders is het zinloos om over verdeling van asielzoekers te spreken’. Gabor is tevens voorzitter van een organisatie voor politieke vluchtelingen Von. De steun van de Nederlandse bevolking voor de vluchtelingen noemt hij formidabel, maar een snelle sfeer-omslag acht hij mogelijk wanneer Europa niet tot een gezamenlijk helder beleid komt.

Hongarije is ‘een paria in Europa’, maar dat is onterecht, vindt Gabor. Het is ‘niet zo gek’ dat het land leger en politie inzet wanneer er chaotische situaties aan de grens ontstaan. ‘Dat gebeurt elders ook, in Duitsland, in Kroatië. En de grenzen van Europa zijn lek, dat is een groot probleem’.

Volgens Gabor is het beeld ontstaan dat Hongarije potdicht is, maar dat klopt niet. De Hongaarse overheid houdt de officiële grensovergangen namelijk gewoon open. Het hek is bedoeld tegen illegalen. ‘Wie zich normaal wil laten registreren als vluchteling kan Hongarije in. Het punt is dat mensen dat niet willen. Ze willen niet dat Hongarije het land van eerste aankomst is. Hongarije maakte het hek in een poging orde te scheppen in de chaos die ontstond’.

De oplossing voor de huidige exodus, ligt volgens Gabor in de internationale politiek. De Amerikanen en Russen moeten snel om de tafel om de oorlog in Syrië te stoppen. Bovendien moet er ten minste 10 miljard euro naar de regiolanden die nu de meeste vluchtelingen opvangen. En Europa moet met een kraakhelder eensgezind toelatingsbeleid komen.

‘Nu is het nog zo dat iemand uit Afghanistan in Duitsland een goede kans maakt om te mogen blijven, terwijl Frankrijk zeer weinig Afghanen toelaat. Dat is zo onduidelijk. Mensen uit tientallen verschillende landen proberen Europa te bereiken, want ze maken misschien een kans. Er moet één lijn worden getrokken’, besluit Gabor.

(Bron: Trouw)

5 Reacties op Oud-staatssecretaris Gabor: ‘Hongarije heeft gelijk’

 1. Gabor heeft volgens mij volstrekt gelijk..
  De disproprties, de ongenuanceerdheid, de draagkrachten die worden overschreden, het protie ongeregeld wat ontstaat bij opvang, de veelheid aan belangen en verwachtingen bij “vluchtelingen”maakt er en puin hoop van.
  De massale u illegalisteit, de niet te erwerrlen stapels aan vragen. lanslozen die in veelheid rondwandelen en zich zeker niet wil laten verdelen..

  De mentaliteitsomslag wordt meteen anders als volkeren grootschalig
  moeten gaan dokken en er aan hen allerlei vreemde eisen worden gesteld die ze zich niet kunnen permitteren..
  Zij mogen immers de miljarden gaan dokken die het elitevolk zichzelf heeft toebedacht voor hun reputatiefeestjes..
  Want dan komt het hele probleem ineens heel erg dichtbij,.. Zeker in de wetenschap dat er nog anderhalf miljoen “vluchtelingen”naar binnen willen komen stampen die ook van ons circus willen gaan meegenieten met nog meer eigen belangen en dat zuigt ook weer aan want iedereen wil net nog voor sluitingstijd zijn boodschappen gedaan hebben.

  En dan tijdens de rit in de EU nog even en voorschot nemen om niet geregelde zaken af te dwingen wordt dan een politieke en relationele wanvertoning..
  Laat die UNIE maar zitten .. en chantages van gangsters worden niet beloond..Geen Duitse dwang..

  Duitsland komt niet alleen met Volkswagen in de problemen..Merkel en Schauble zijn iets teveel en te dominant aanwezig in de EU-politiek..
  Misschien dat het beter gaat als Volkswagen tuimelt en de slogan “It’s a German”.. een andere betekenis krijgt..

 2. Bas van Stapelberg // 23 september 2015 om 18:19 // Beantwoorden

  Waar Merkel mee bezig is is een compleet raadsel. Onbegrijpelijk dat deze vrouw niet is teruggefloten.

 3. Neo liberalisme gaat uit van het centraliseren van de staatsmacht.
  Neo liberalisme in EU verband gaat dus uit van centraliseren van de EU macht over andere staten.
  Vergelijkbaar met wat in NL gebeurt.
  En wat krijg je dan!
  Soevereine staten leveren soevereiniteit in en worden uitvoerder van EU Wetgeving.
  Dat is dus nog niet het geval.
  De meeste landen toetsen hun eigen bedachte wetgeving eerst aan hun eigen grondwet en dan aan eu en of internationale verdragen. Het verdrag van lissabon dus.
  De “vrije”ruimte voor de landenpolitici is hierdoor verkleint Er kan nog alleen op de vierkante millimeter onderhandeld worden.
  In het land en in de EU. De babyloniche spraakverwarring.
  De combinatie van de door Merkel gepropagandeerde bezuinigingspolitiek , de babylonische spraakverwarring, en de crisissen die hierdoor ontstaan (eurocrisis, vluchtelingencrisis, afbraak sociale zekerheid) voeden de neo nazis en fascisten.
  Wat weer bijdraagt aan de bewegingsruimte van de politici die herkozen moeten worden.
  Voor de Neo liberaal het gelijk om de sociale zekerheid nog harder af te breken.Allen het beste ( het recht van de sterkste en van het geld) leeft, de rest overleefd. ( wordt niet ziek, en als je ziek wordt, ga snel dood, ziek zijn kost geld). Het mensbeeld van de neo liberaal is die van een mens als economische unit, maakbaar en rationeel.Hoeveel energie tijd en talenten zijn inzetbaar om de belastingen te kunnen opbrengen. Ziekte verhinderd dit dus roeien we dat uit.
  Het “sociale akkoord’ van arbeid is 200 jaar oud. Het neoliberalisme is ontstaan rond 1980. De aanhangers van de thrickle down economie. Veel kapitaal voor weinigen , de investeerders en job creators.
  De markt werking in optima forma.
  Dit is een mislukt experiment. De feiten spreken voor zich.
  Het is onvermijdbaar dat de belastingdruk herzien moet worden.

  Neo liberaal is gebaat bij een babylonische spraakverwarring.
  De EU als schaamlap.
  Geen leiderschap en visie nodig.
  Overboord met beschaving en zorgplicht. De meeste ouderen zullen in armoede en zonder enige waardigheid sterven.
  Het zet kwaad bloed als de vluchteling alles “gratis”krijgt en de bevolking wordt beroofd van welvaart ( en dus sociale zekerheid).
  Dat hebben we dus eerder meegemaakt.

  De EU zou er goed aan doen om niet alleen MOREEL te spreken en te preken. Hervorming van de geldpomp, beperkingen dus van de rol van centrale banken, overheden, multinationals ( volkswagen!!!) , hedgefunds, privvate banken., beurzen.

  Economie is de wetenschap van waarde. Alles kan in waarde worden uitgedrukt.
  WETGEVING bepaalt de route waar die waarde ( gratis uit het niets gedrukt geld, oneindige bron van valuta) naar toestroomt.
  Neo liberalisme is het gedachtegoed wat is van centraliseren van de staatsmacht ( ten koste van de soevereiniteit van het individu, ze verkopen het alleen als vrijheid van het individu), het recht van de sterkste ( super mensen, welvaart voor de slimsten) etc etc.

  Een overheid heeft de duurzame plicht om te waken over gelijkheid van behandeling , kansen mogelijkheden en kwalitatief een goed leven in welvaart te kunnen leiden voor iedereen.Zeker als er dus geld uit het niets gedrukt wordt ( het valuta systeem)
  Met de komst van neo liberalisme is van deze duurzame plicht afgeweken. Dat is dus de essentiele fout.

  Dat zou de MINDSET moeten zijn.. Mark Rutte.

 4. Neo liberalisme is vergelijkbaar met volkswagen. Het wordt verkocht als het nieuwst en beste voor het milieu maar als de auto rijdt en je doet metingen is het vele malen meer vervuilend.
  Zo is het ook met de “software” ( wetgeving) rondom de geldpomp.

 5. De EU heeft het eerst grote niveau verschillen tussen de lidstaten toegestaan, waardoor producenten in goedkope landen liever exporteren dan “thuis” verkopen, en hun land in nog diepere armoede achterblijft. Nu hebben ze het in Dublin gepresteerd om bewust de problemen naar de grenslanden te verplaatsen. Precies, de minst draagkrachtige landen.
  Lijkt op de FIFA en Volkswagen (Deutsche Wirtschaftswunder) mentaliteit.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.