Staatssecretaris Mansveld is onderweg naar de uitgang

De vraag is niet óf, maar wanneer staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) vertrekt. Haar ministerie stuurde op Prinsjesdag een begroting naar de Kamer waarin achterin een belangrijke bijlage was verstopt. Daarin stond dat ProRail de komende jaren een half miljard te kort komt voor het noodzakelijke spooronderhoud. Dit gaat over de veiligheid van een spoornet waarover dagelijks miljoenen mensen reizen. Het is de zoveelste blunder van Mansveld.

De PvdA-staatssecretaris ziet de bui kennelijk zelf ook al hangen, want volgens haar ambtenaren ‘loopt ze alleen nog maar te krijsen’ op haar departement. Dat schrijft politiek commentator Wouter de Winther in de Telegraaf. Die krant ontdekte eerder de weggemoffelde bijlage. Na publicatie ondernam het ministerie alsnog een poging de Kamer fatsoenlijk te informeren: het stuurde op stel en sprong een brief naar de Kamer. Men mocht immers niet de indruk krijgen dat de staatssecretaris zulke belangrijke info zou verstoppen. Die herstelactie kwam echter te laat.

Volgens De Winther vragen de oppositie én de coalitie zich achter de schermen inmiddels af hoe lang Mansveld nog is te handhaven. Premier Rutte kwalificeerde haar tijdens zijn wekelijkse persconferentie met het dodelijke ‘adequaat’. Zelfs de PvdA-fractie verscherpt steeds meer de toon richting Mansveld.

Hoewel het een -tevergeefs weggemoffelde- soepzooi is bij ProRail, mag Mansveld nóg meer voor een ander dossier vrezen: de Fyra. De parlementaire enquêtecommissie komt begin november met een voor Mansveld waarschijnlijk vernietigend rapport. De Winther: ‘Het commissieverhoor van de PvdA-politica afgelopen juni verliep als een vier uur durend treinongeluk’. De staatssecretaris bleef vaag, sprak zichzelf tegen of was niet op de hoogte. Ook haar geheugen haperde geregeld. ‘Er is een beeld gecreëerd naar de Kamer dat niet gebaseerd op feiten’, concludeerde een commissielid destijds al.

Mansveld heeft volgens De Winther een problematische relatie met haar ambtenaren. De oorsprong daarvan ligt in het begin van haar ambtsperiode. Er was toen ook al een probleempje met een onder het tapijt geveegd ProRail-rapport. De bewindsvrouw gaf destijds publiekelijk haar ambtenaren de schuld. Zij negeerde les 1 in politiek Den Haag: houd ambtenaren te vriend. Het kwam niet meer goed. Tot op de dag van vandaag schuurt het tussen Mansveld en haar ambtenaren. Die klappen dan ook regelmatig uit de school, onder meer naar de pers.

Mansveld had over de Fyra zeker drie keer de Kamer niet voldoende geïnformeerd, zo werd duidelijk uit de verhoren. Een doodzonde in Den Haag. Ook zonder het belastende ProRail-dossier is Mansveld binnenkort exit.

(Bron: De Telegraaf)

9 Reacties op Staatssecretaris Mansveld is onderweg naar de uitgang

 1. Mmhh en hoe past Schultz in dit verhaaltje..?

  Laten we wel zijn..deze Miep is natuurlijk eindverantwoordelijk en komt als eerste in aanmerking om te hangen

  En Mansfeld heeft zichzelf teveel overschat en niet in de gaten gehad welke omissies en incompetentieculturen er aan het werk waren bij Prorail..

  Terwijl iedereen al wist dat het niet klopte wat er gebeurde.
  Mansveld is daarmee de Van Rijn van het vervoer geworden..

  Nu moer de zaak weer gered worden met (te) peperdure trein/vervoerkaartjes..
  De bevolking betaalt toch wel..

 2. Van mij mag ze weg;doet haar werk niet naar behoren,fout op fout en kost heel veel geld!

 3. Blij dat ik niet afhankelijk ben van het OV, als ik het lopend of fietsend niet af kan dan pak ik de auto.

  Mij hebben ze de laatste 10 jaar gelukkig niet meer in het OV gezien, ook al is de auto duurder dan nog heb ik dat liever dan het OV wat altijd te laat komt of als je mensen laat gaan met de Regiotaxi dan komt die in zijn geheel niet opdagen

 4. Pakt, na Mansveld, de rest van dit beste kabinet sinds de oorlog ook de biezen?

 5. Bas van Stapelberg // 22 september 2015 om 19:31 // Beantwoorden

  Als je haar maar goed zit. Maar toch behoorlijk ernstig als je het ov compleet om zeep helpt. Afgelopen zomer door Kroatië gereisd, maar wat een verademing zeg. Gewoon voor een een paar euro een kaartje kopen bij een chauffeur. In prachtige luxe bussen met airco. En voor die paar euro door half Kroatië reizen. Niets van persoonsgegevens en je schoenmaat opgeven om allerlei onzinnige plastic kaartjes te krijgen waar je moet piepen om een stukje mee te rijden.

 6. Gisteren [heb ik] per trein gereisd. (De trein neem ik hooguit 1 of 2 maal per jaar.) Ik kon nauwelijks geloven hoe extreem duur het treinreizen momenteel is.
  Verder staat de big brother controle van het
  per trein reizen mij behoorlijk ernstig tegen (Plaats van vertrek, aankomst + datum en tijdstippen worden vastgelegd. Da’s geen kleinigheid!
  https://haunebu7.wordpress.com/2015/09/21/migranten-sind-soeldner-deutsche-erwacht-teilen-teilen-teilen/

 7. Schultz heeft destijds alle hoofdpijndossiers op het bureau van Mansveld gelegd.
  Schultz is eindverantwoordelijk.
  Een mininster die opvallend afwezig is in dit kabinet.
  En kennelijk niet in staat om e.e.a. te sturen of enige richting te geven.
  De bal hoort te liggen bij deze minister, niet bij Mansveld.

 8. Neemt ze de rest van de pluche plakkers dan mee naar de uitgang? De schandalen stapelen zich op en het kabinet zit er nog steeds, ongelofelijk. Dit is geen democratie.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.