‘Euro, Griekenland, Oekraïne/Rusland, vluchtelingen: Europa stapelt crises’

‘Het is niet zozeer dat we van de ene crisis in de andere belanden, ze stapelen zich meer op. De eurocrisis, of Griekse crisis, is niet voorbij. De Oekraïne- of Ruslandcrisis is niet bezworen. En nu hebben we de vluchtelingencrisis. Het feit dat die crises zich opstapelen, toont aan dat we ze niet in bedwang krijgen’, aldus Janis Emmanouilides, directeur bij het European Policy Centre, een onafhankelijke denktank in Brussel. Hij maakt zich zorgen over het verdere verloop van de vluchtelingencrisis. Hij vreest zelfs een breuk binnen de EU, zei hij in Trouw.

Emmanouilides heeft ook geen oplossing voor de vluchtelingencrisis. ‘Er zijn geen makkelijke oplossingen. Grenzen sluiten is geen oplossing. Iedereen binnenlaten is ook geen oplossing’. De Duitse Emmanouilides vraagt zich af hoe lang de Duitse bevolking de steun voor Merkels beleid volhoudt. ‘De slinger, die erg naar één kant was uitgeslagen, is weer een beetje terug in het midden. Er is meer scepsis.’

Volgens de analist is, ondanks de stapel crises, niet de EU het probleem. ‘Het is het vehikel waarmee we proberen problemen op te lossen’. We gebruiken volgens Emmanouilides de EU ‘kennelijk niet goed genoeg’. Bij de Griekse en vluchtelingencrisis kwam groot wantrouwen tussen de lidstaten bovendrijven. ‘Compelxiteit, teleurstelling, vermoeidheid en soms woede staan overeenstemming in de weg. ‘De verschijnselen zijn de afgelopen jaren groter geworden.’

Emmanouilides: ‘Het verschil met vijf of tien jaar geleden is dat de toenemende teleurstelling en EU-vermoeidheid is doorgedrongen tot het niveau van de elites. Politieke en economische elites, intellectuelen, ze zijn kritischer geworden, teleurgesteld en gefrustreerd’.

Het gebrek aan daadkracht ligt niet per se aan de omstreden uitbreiding van de EU in 2004. Toen kwam in één klap het hele voormalige Oostblok erbij, tien landen. Nu liggen die landen dwars in de vluchtelingencrisis. Is de EU te groot? De analist noemt de omvang weliswaar belangrijk, maar ‘het zou te makkelijk zijn om te beweren dat ons gebrek aan daadkracht door die nieuwe landen komt’. Volgens Emmanouilides zijn de andere dwarsliggers van de laatste jaren, Griekenland en Groot Brittannië, al sinds 1981 en 1973 lid. De grootte verklaart dus niet alles.

‘Tot nu toe geldt er een ijzeren wet in de Europese geschiedenis die zegt dat de EU altijd sterker uit een crisis komt als die eenmaal is overwonnen. Ik weet niet zeker of die wet zich opnieuw zal bewijzen. Je ziet haarscheurtjes ontstaan binnen het EU-bouwwerk. Als de druk opvoert, kunnen dat echte breuklijnen worden. Dat vergroot het gevaar dat de ijzeren wet straks niet meer opgaat.’

(Bron: Trouw)

7 Reacties op ‘Euro, Griekenland, Oekraïne/Rusland, vluchtelingen: Europa stapelt crises’

 1. Ga Balkenende nog eens vragen waarom hij Nederland in 2005 heeft verraden. Ga Kok en Zalm nog eens vragen waarom de Gulden met de bijbehorende economische en monetaire politiek zo nodig weg moest. Ga Lubbers en van der Broek nog eens vragen waarom zo nodig aangestuurd moest worden op een politieke unie.

  Regeren is vooruitzien. En zie de puinhoop waarin Nederland is beland, met dank aan deze politieke idioten. De meerderheid van de burgers kozen de juiste kant van de streep, die ene keer dat we er rechtstreeks over konden stemmen. De geschiedenis zal hard oordelen over de politieke parvenu’s.

 2. De EU wil steeds een voorschot nemen op een eenheid die er feitelijk niet is.

  EU en euro zijn uitgegroeid tot een misfit.
  Er is geen one size fits all.De verschillen zijn te groot..zelfs in de tolerantie van wanorde.
  Duitsland overheerst hier ook. ORDNUNG!!
  Ze raken van slag als dat nagelaten wordt..zie instromen asielzoekers.
  De Grieken weten zich geen raad: alles wat van buiten komt is gevaarlijk..!!
  (en op dit moment is dat nog waar ook..)
  De andere grote blunder is nog typerender: het economisch ontkennen van de cultuurverschillen

  Zuidelijke staten kennen een duidelijk andere cultuur dan de Noordelijke staten(Finland en NL komen cultureel heel aardig overeen)
  Het oosten verschilt weer van de andere zônes

  De culturen hangen weer nauw samen met historische ontwikkelingen. De EU handelt alsof de EU a-historisch gefundeerd is..

  En als laatste voor het gemak, maar zeker niet de minste – is dat de EU een geeenschappelijke taal mist.
  Nu moet dat het engsekls maar worden omdat het toch verwant gata worden aan de VS(TTIP) en dat handelstechnisch wel aardig uitkomt.

  Weer worden de lidstaatbevolkingen geschoffeerd omdat in de EU hun taal ondergeschikt wordt gemaakt aan de decreten en eurocratie (wordt gelijk aan de US dollar)en Engels als gebruikstaal..
  Tot nu toe komt het niet voor dat in elke lidstaat in het basis onderwijs het Engels als verplicht wordt onderwezen!! Dus is het een elitetaal. gebaseerd op een andere denktrant, historie en toekomst.
  De vraag is of de normale EU populatie leert uit te drukken in het Engels..of dat ze dan op hun oorspronkelijke natietaal terugvallen..
  Grappig: ik hoor vaak in Engelstalige landen hetzelfde commentaar:
  “julliegebruiken Engelse woorden maar denken Nederlands..”

  Unificering kan alleen plaatsvinden als mensen communicatief elkaar kunnen begrijpen, de verschillende gevoelens kan hanteren en kennis goed kan overdragen..
  Als dat ontbreekt dan krijg je so wie so alleen maar kliekvorming..eenoog in het land der blinden , en zo..Ik weet , ik weet lekker wat jij niet weet..en dat spelletje wordt dan verkocht als te complex voor gewone geesten..manipulatie dédain,arrogantie ten top.
  En dat was het voordeel bij de VS ontwikkeling..iets wat bij de EU compleet ontbreekt

  De EU is voornamelijk Duits, keizerin is Engel Merkel metschauble als hofleverancier..Frankrijk moet er voor de elegantie bij maar iseerder ene vertegenwoordiger van de Zuidelijke zônes..de reeks ongekozen firmnten menen hun persoonlijke opvattingn mening in te pluggen als het ramawerk voor de lidstaten..ongekzoen en ongenunaceerd, niet bekend met cultuur, taal anders dan neoliberle communicatie.
  Macht, geld en dat moet dan via hun persoonlijke opvattingen en mentale gesteldheid maar doorgesluisd worden als gedragsmanipulatie.

  De EU heeft gen scheurtjes..de EU is een gammel bouwwerk waarvan de nieuw bouw het eerdere gebouwde alweer teniet doet met spontane ruïnevorming.

  Sprookjes, arrogantie en a valse moraal dragen er meer toe bij dat de EU uisluiten risicovolle armoede kan brnegn..gen weelvaart.

  C veel voor weinigen en weinig voor velen..
  De mentaliteit gaata aan het fascistische grenzen…dubieuze staten worde met open armenont vangen en ksoten als dure hobby enorm veel geld dat ten koste gaat van degene die het bijeen moeten brengen..
  De EU is verworden tot corruptieproject.neoliberaal corruptieproject..120 miljard + per jaar..Volkje nooit genoeg met verheven praat dat nergens op slaat.. en dan laten we de steekpenningen nog maar even buiten beschouwing( Oekraïne bijv)

  Opvang van “Vluchtelingen”: natuurlijk kan er zo en oplossing worden gevonden waarbij grenzen open blijven(permeabel), asielaanvragen op veilig gebied zal kunnen worden aangevraagd( dan denkt iedereen aan een stuk land..wat is er mis met een cruiseboot net even buiten de territoriale watteren met veerdiensten , triage teams. medische.psychologische teams, juridische team ,arrestatie teams en retours directe)
  Dat betekent voorscreening, selectie, retounering, proportie in toeloop elders, overzicht enz.
  verder er van uitgaan dat mensen die kiezen voor risicovolle boottochten omdat ze werden afgewezen daar zelf verantwoordelijk voor zijn en dat mensen die verdrinken daar zelf voor gekozen hebben..
  Hun zin eisen is geen argument ook al leidt dat tot allerlei chantages

  Als de toelatinseisen stevig zijn en de zelfinvestering groot( verplicht gecoached) kan iemand een verblijfsvergunning verdienen.
  Zo niet, dan alsnog er uit..( dan helen we de rei-fundamentalisten en predikers er ook uit.

  Deze oplossing komt tegemoet aan zo’n beetje alle bezwaren bij de besprekingen in de Tweede Kamer.Dar vindt iedereen zijn gedachten in meer of mindere mate in terug.
  Asielaanvragen
  slectie( echte vluchteling of niet)
  geen stromlopen meer mogelijk..grenzen blijven open op verschillende plakken
  geen massaontwrichting
  eisenstellingen aan zelfinvesteringen om hier enig perspectief op te bouwen en zeeffunctie voor maatschappelijk functionerenin en seculiere samenleving..( vergeet die Islamistische missiefunctie maar)

 3. Ik zeg voor alle patriottische Nederlanders kom op en vecht voor je recht we eisen nu dat Nederland uit Europa stapt. Maak er nu een nationale staking van en zeg dat deze gestoorde politici’s uit hun ambt worden weg gejaagd ook in Brussel en dat de Nederlandse volk geen moslims gelukzoekers in hun land willen hebben en we roepen alle Europese burgers om het zelfde te doen. Deze gestoorde lijders moeten allemaal in een werk kamp in Siberië gestopt worden en voelen als je geen macht meer heeft en je hebt helemaal niets alleen je kleren nog. Dat wordt hun straf. En Wilders wordt president van Europa.

 4. Het probleem van een muntunie is dat alleen de munt overal gelijk is.
  En boven alles (boven de culturen) , en dat is een politieke keuze, in stand moet worden gehouden.
  In stand houden betekend eindeloos doorprocederen. En eindeloze bezuinigingspolitiek. Nl haalt de afgesproken 60% norm. Italie? Griekenland? En zo zijn er nog veel meer landen met een tekort van boven de 100%.
  Bezuinigingspolitiek is gericht op afbraak van sociale zekerheid voor 90% van de bevolking. En doorstroom van geld naar de rijken, de overige 10% . de thrickle down economie theorie. Dus in 1980 waren het reagan en thatcher die door wetgeving de banken en multinationals en de beurzen hebben geliberaliseerd. Geen tot nauwelijks belastingdruk. De gedachte was dat met de creatie van superrijken deze de investeerders en banencreators zouden moeten worden. Helaas.35 jaar na dato wordt door zo een beetje ieder respectabele organisatie, oeso imf oxfam feitelijk aangetoond dat deze theorie (experiment) is mislukt. In de vs is presidentskandidaaat bernie sanders degene die hier het voortouw in neemt.

  In de eu is men de geopolitiek vergeten. Hangt men nog steeds de thrickle down economie theorie aan. In nl is de vvd de aanvoerder.

  Tja en nu dan. Bezuinigingspolitiek afbraak sociale zekerheid en islamfobie. Het neo nazisme en het fascisme groeit en bloeit. Eu wordt een kruidvat.

  Het roer moet om. De geldpers zal moetenbdraaien voor herstel sociale zekerheid en de onevenwichtigheid in belastingdruk zal moeten worden hersteld.

  Focus moet liggen op welvaart voor iedereen als lichtend voorbeeld in de wereld.

  Het neo liberalisme van reagan en thatcher is neonlicht.

 5. Bas van Stapelberg // 22 september 2015 om 12:42 // Beantwoorden

  Het feest begon met de bankencrisis. Lehmann die iets van 60 miljoen tekort kwam. Kan het nieuwsbericht nog voor me halen bij de NOS. De Amerikaanse bank S&L heeft een betalingstekort van 60 miljoen. Zo geregisseerd door de diensten om het startsein te geven voor de ellende.

 6. Die lui, dat wat politici door moet gaan, in Brussel en de provinciehoofdsteden lossen helemaal geen problemen op. Die worden al dan niet bewust gecreëerd, om hun banken handlangers en multinational cimininelen te pleasen. De ‘oplossing’ is steevast ‘meer eu’ en de ‘vlucht naar voren’. Anders stemmen is de enige vreedzame manier om deze verdervelijke politiek te keren.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.