Kabinet wil eigenlijk niet meer regeren, maar moet wel

Behalve PvdA-leider Diederik Samsom weet niemand nog zeker of het kabinet de eindstreep wel haalt. Zelfs de minister-president noemde onlangs ‘de rit uitzitten geen doel op zich’. Uit de mond van een doorgewinterde politicus die elk woord wikt en weegt, Mark Rutte, is die boodschap veelzeggend. Rutte weet namelijk dat hij het kabinet niet alleen op de rails kan houden en dat de Haagse vrienden van Rutte 2 steeds schaarser worden. Een ongelukje door profileringsdrang, muiterij binnen de VVD-fractie of rumoer binnen de wankele PvdA: het ligt allemaal op de loer.

De ambities uit het regeerakkoord van 2012 zijn inmiddels door het parlement geloodst. Die ambities bonden de coalitiepartijen. Het vooruitzicht samen Nederland te hervormen, door de crisis te loodsen, hield de VVD en PvdA bij elkaar. Maar nu de ambities realiteit zijn, lijkt er weinig bindmiddel over. Gezamenlijke plannen komen óf niet meer van de grond (belastingplan), óf zijn volstrekt ongeloofwaardig (vluchtelingen).

Wat houdt de coalitie nog wel bij elkaar? Naar verluidt in elk geval de fijne persoonlijk band tussen Rutte en Samsom. De PvdA-leider gaat voor dit kabinet door het vuur, zo is gebleken. De tweede belangrijke reden zijn de rampzalige peilingen. Zelfs ná de feestbegroting van afgelopen Prinsjesdag blijkt het chagrijn bij de kiezers nog niet verdwenen. Nu verkiezingen uitschrijven is zowat gelijk aan kamikaze.

In de laatste peiling van Maurice de Hond is de VVD gezakt naar slechts 20 zetels, de PvdA is ronduit zielig met 9 zetels. Wilders is met 29 zetels de grootste. Veruit. Dat zijn dus twee zwaarwegende redenen voor de VVD en PvdA, eigen verlies en het schrikbeeld van een premier Wilders, om voorlopig geen verkiezingen uit te schrijven. Kosten wat kost. Of toch niet?

Intussen komen de verkiezingen van 2017 langzaam maar zeker in zicht. En reken maar dat politici 2016 gebruiken om al campagne te voeren, ook als dat geen campagne heet. Intussen steekt niemand zijn hand in het vuur voor een volle eindrit van het kabinet. Behalve Samsom dan. Het is heel goed mogelijk dat verkiezingen al in 2016 plaatsvinden.

De slechte peilingen dwingen de coalitiepartners tot profileren. Daarom hebben de twee ideologische tegenpolen de afspraak gemaakt dat ze zichzelf sterker, tegenover elkaar, zullen profileren. De PvdA gaat tekeer tegen de VVD, en andersom. Om vervolgens weer met elkaar verder te regeren. Politiek theater. Alleen is goed theater wél geloofwaardig.

Het jeukt steeds meer binnen de fracties. Bij de VVD wil men de boer op met onversneden rechtse standpunten zonder gedoe met de PvdA. Andersom piept en kraakt het ook steeds meer bij de sociaaldemocraten. In beide fracties dreigen dissidenten met opstappen waardoor ook de meerderheid in de Tweede Kamer balanceert op het randje. De uitspraken van Felix Rottenberg -‘Samsom is een bedrijfsleider van het kabinet, Dijsselbloem een technocraat’- vielen niet uit de hemel en vormden zeker geen eenmansopinie. Rottenberg was de boodschapper van een groot deel van de achterban. Hem wegsturen was slechts symptoombestrijding.

De coalitiepartijen worstelen. De partijtoppers hebben vast slapeloze nachten. Hun halfslachtige boodschappen slaan gewoon niet aan, die zijn namelijk ongeloofwaardig. Nu de kiezer ook de 5 miljard euro aan cadeautjes niet erg waardeert, zie de peiling, is de paniek waarschijnlijk niet meer zo heel ver weg.

7 Reacties op Kabinet wil eigenlijk niet meer regeren, maar moet wel

 1. Waar ze eventueel ook over struikelen zal me een biet zijn,als ze maar vallen!Als wij tot 2017 de grenzen open moeten laten is er geen houden of keren meer aan!

 2. Geert de waanzinnige…:)
  Nu zijn foto’altijd hel bedrieglijk..de meest geniale figuur kan er stompzinnig op staan enz enz.
  Dus dit is gewoon manipulatief.

  Ik denk dat Wilders momenteel heel rake uitgangsunten hanteert..uitgangspunten die zich zullen gaan realiseren..ook dat staat voor mij vast.

  Ook in Duitsland is de weg van de grote deceptie ingeslagen..de zaken lopen uit de hand en de disproportionele instromen worden niet meer hanteerbaar.

  We zullen aan selectie en proportie moeten, dus ook met afwijzing en uitzetting.
  De huidige weg duurt veel te lang en daar komt enorme sociale herrie van.

  Pikant detail is dat Wilders’ suggesties rond seks en baarden-belachtelijk gemaakt door Pechthold- ronduit bevestigd worden als plan vanuit de Aqsamoskee in Jeruzalem.
  samengevat:
  De predikende imam benoemde het plan, dat als de EU vers bloed wilde, zij dat dit van de moslimmannen konden krijgen.De islamitische mannen zouden daar wel in kunnen voorzien..dus: als je er om vraagt dan kun je met graagte de lading krijgen..
  Gewoon een hervormend fokprogramma uit en in naam van de Islam..de islamisering gaat uitgebreid vorm krijgen in Europa..

  Tja . vrouwen bepalen de teeltkeuze en als ik Youp begrijp zijn de mannen van tegenwoordig ook niet meer zoals ze voorheen waren. Teveel banale Brandsteders…
  Onze hoop is dan ook gevestigd op verstandige vrouwen..

  Dat Rottenberg weg moest was duidelijk. Het was immers Rottenberg of Samsom en uit kabinetsoverwegingen en het beetje resterende machtsstreven moest dus Rottenberg maar weg..

  De vrees voor weilders als ministerpresident lijkt me echt overdreven.
  Het is wel en goede zaak dat Wilders oproept tot democratie en volksinspraak..dat is bij de neoliberale partijen volledig uit de hand gelopen..verwend,arrogant en zichzelf overschattend volkje ..leuk voor Den Haag maar niet erg best voor het volk..Naar mijn bescheiden mening terecht een nepparlement zonder of verdomd weinig belang in het volk maar vooral gericht op eigen positionering en spelletjes.
  Spelletjes in de eigen kring..en inteelt.

  Die hele neoliberale berg baart niet eens een beetje sociaal volksgerichte politiek..en dat duidt op slecht werknemerschap tegen en veel te hoog salaris.Ze behoren in ONZE dienst te staan

  Wilders als premier…
  Dat gaat fout!
  Wilders heeft absoluut een te zwakke crew..het zou waanzin zijn om onze dierenvriend minister te maken..een giller..laat staan staatssecretaris bij volksgezondheid..

  Wilders manco is de veel te zwakke selectie van goede partijbemensing..en dat wordt dan remmende voorsprong van allemaal nieuwkomers.
  als het moeilijk wordt dan lopen ze nog weg ook..

  Dus een partij met de meeste zetels en de minste kansen..een heel vervelende paradox.
  Een partij met een heel vasthoudende partijleider die nog heel sterk uit de kan kan komen ook maar wel moet blijven vechten tegen een horde vooringenomen figuren die het gelijk en aansluiting bij de bevolking niet kunnen produceren laat staan erkennen bij een ander…
  De weg van cordon, dédain,en redding zoeken in cosmetisch taalgebruik terwijl het over de inhoud gaat,allemaal slappe hap om aan de inhoud te ontsnappen..

  Aan de andere kant is het bloedlink dan maar weer op de eurofiel neoliberalen in al hun partijversies te gaan stemmen
  Dat wordt dan alleen maar meer van hetzelfde en nog meer ellende.
  En dan wordt de speling dun..

 3. Dat politalk zoveel woorden in dit artikel besteedt aan de parleurs en dat Jos v V. ook met zoveel woorden reageert; het totale misfunctioneren van de parleurs en van de regeringsleden is het mij niet waard om daar zoveel woorden aan te besteden. Zien wij dan niet dat het wezenlijke van het leven bijna compleet uit onze maatschappij verdwenen is? Politici blijken volledig ingekapseld in dat tegenwezenlijke karakter van onze huidige samen[be]leving. Wellicht nog enigszins uitgezonderd SP en PvdD.

 4. Bezuinigingpolitiek ( afbraak sociale zakerheid) EN islamfobie creerd fascisme en nazisme. Het vluchtelingen probleem is complex. Tuurlijk lopen er ook foute mensen tussen. En natuurlijk komen er ook problemen.
  En natuurlijk neemt de onvrede toe ( de gevolgen van de bezuinigingpolitiek uitvergroot door de vluchtelingenstroom).
  Het is alleen maar angst wat regeert ( boetewetgeving repressie etc)

  De ENIGE manier is namelijk heel veel geld investeren ( gratis uit het niets gedrukt geld) . Dus de geldpers moet draaien om de SOCIALE COHESIE te gaan bewaken. Helaas voor NEO liberaal gaat dit dus niet naar de “vrije” markten. Maar rechtstreeks naar de bevolking.
  Reparatie en herstel van alle sociale voorzieningen.
  Vergroening van de economie.

  Fok programma’s lijken mij ver overtrokken.

 5. En de geldpers laten draaien kan makkelijk. Zeker gelet de koers van de Euro.

 6. EN, Er zijn een aantal lande uit het midden oosten die geen vluchtelingen willen opnemen. MAAR wel willen betalen. Honderden miljoenen. Ik zou zeggen, geen moskeeen maar sociale woningbouw :).

 7. Bas van Stapelberg // 21 september 2015 om 21:59 // Beantwoorden

  Ik vind Bert dat Jos het toch iedere keer weer prachtig opschrijft. Even naar de tabel. 21 plus 29 zetels verlies, totaal 50 verlies, dan staat die nar ook nog te lachen dat hij draagkracht heeft onder de bevolking. En ze voelen zich het beste kabinet ooit. De MP staat ronduit mensen uit te lachen, tranen over zijn wangen van het lachen. Als je het woord voedselbank tegen hem zegt begint hij te lachen. Ik denk echt dat hij een stoornis heeft. Zit daar vaak aan te denken als ik hem bestudeer. Een MP die niet goed is en geen besef heeft van de realiteit, dat is ernstig en gevaarlijk.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.