Law & orderpartij VVD maakt van justitie een puinhoop

Het is een puinhoop bij Justitie: het politieapparaat ligt in coma, rechters klagen steen en been over de werkdruk en het Openbaar Ministerie faalt veel te vaak, onlangs nog in de zaak van Els Borst. Het kabinet blijft echter als een dolle bezuinigen op Justitie en dat is onverantwoord, aldus de oppositie. De afgelopen vijf jaar werd het ministerie geleid door VVD-bewindspersonen. Die partij profileert zich graag als dé law & orderpartij. D66-leider Pechtold riep tijdens de Algemene Beschouwingen echter dat het na vijf jaar VVD-bewind nog nooit zo’n puinhoop was bij Justitie.

De oppositie is fel over de plannen voor Justitie. Zelfs de voormalige constructieve drie, D66, CU en SGP laten zich uiterst kritisch uit. De nationale aardige buurman CU-fractieleider Arie Slob spreekt van een ‘houtje-touwtje-begroting’.

Ook het CDA is niet mals. Zo sprak CDA-Kamerlid Mona Keijzer in tv-programma Nieuwsuur van een ‘deplorabel stuk’ en dat allerlei beloftes om de veiligheid te vergroten, niet zijn doorgevoerd. ‘Per 5000 bewoners een wijkagent, een bepaalde spreiding van politiebureaus, de verdeling van de rechtbanken over Nederland. Daar wordt allemaal niet aan tegemoet gekomen’. Ze noemt de verdere bezuinigingen ‘onverantwoord’.

D66-Kamerlid Cees Verhoeven betitelde de begroting als ‘gatenkaas’. Zelfs VVD-fractieleider Halbe Zijlstra noemde het werkstuk van minister Van der Steur tijdens de Algemene Beschouwingen ‘niet de meest geweldige begroting die ik ooit heb gezien’.

Kennelijk maakt het ministerie het bont. In de begroting zou men zelfs boekhoudkundige trucs uithalen en schuiven met toekomstige inkomsten. Minister Van der Steur wil behalve op de rechtspraak ook bezuinigingen op de rechtsbijstand, eigen bijdrage en griffierechten. Verder worden de verkeersboetes twee euro duurder.

Gisteren verscheen een rapport, opgesteld in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM), dat concludeerde dat de bezuinigingen op het OM in het huidige tempo onverantwoord zijn. Er zouden risico’s ontstaan voor de dagelijkse werkzaamheden van het OM.

Van der Steur gelooft er echter niets van. Hij wil gewoon door met de bezuinigingen, anders heeft hij straks een begrotingstekort van 50 miljoen. De liberaal vindt dat hij Justitie genoeg is tegemoet gekomen, met onder meer een extra 5 miljoen voor de inzet van jonge juristen, die hebben geholpen stapels werk weg te werken. In de begroting krijgt het OM wel 7 miljoen om te voorkomen dat het OM nog dezelfde fouten maakt als in de zaak Bart van U., de man die D66-politica Els Borst vermoordde terwijl hij eigenlijk in de gevangenis had moeten zitten.

Wanneer de oppositie woord houdt en de plannen niet accordeert, komt de begroting eind 2015 niet door de Eerste Kamer. Wordt vervolgd.

(Bron: NOS.nl, Telegraaf.nl)

4 Reacties op Law & orderpartij VVD maakt van justitie een puinhoop

 1. Justitie puinhopen, Zorg puinhopen, werkeloosheid puinhopen.
  Cosmetische ( ECB) crisis versus geeiste hervormingen ( niet in frankrijk italie ).
  Kortom puinhoop op puinhoop. En geen banen, geen investeerders, geen klimaat etc. etc.EN vermindering toegang rechtspraak.
  Hervormingen , repressie, boetewetgeving EN vermindering toegang rechtspraak. En dat allemaal gelet een cosmetische crisis????
  Hoe kijkt het kabinet daar nu tegenaan?
  Om te kijken is visie nodig, om te handelen is richting nodig, en om de waarden uit te drukken is leiderschap nodig.

 2. Tja…r vat weinig op te zggen anders dan dat Justitie en veiilih gehid niet past bij de VVD..
  Het is jammer te moeten opmerken dat VVD bewindslieden mentaal niet compatible zijn met de doelen en gang van zaken op dit ministerie.
  Het resultaat is geweest dat zo’n beetje alles wat onder dit ministerie valt eigen regelingen en werkwijzen is gaan bedenken die voor hen gunstig uitkwamen.
  Ze werden toch niet tot de orde geroepen.Opstelten was daarvoor mentaal te ver weg en van De Steur doet weliswaar heel kordaat maar snapt er ongeveer geen bal van..en deelt dat met vele neoliberale soortgenoten.
  Minerva is geen passend frame meer..Hier moet je iemand hebben die echt verstand heeft en visie en goed op de hoogte is van wat er in dit land gebeurt..en wat er gebeuren moet.
  Geen kortingskruidenier.Alleen is die bij neoliberaal niet te vinden..vrees ik.

 3. Bas van Stapelberg // 16 september 2015 om 19:06 // Beantwoorden

  VVD is nooit een Law & order partij geweest, het tegenovergestelde juist. Deze partij is de droom van de georganiseerde misdaad. Tot op de dag van vandaag is er een groot elitair pedofiele netwerk actief, niet alleen Demmink, maar een groot deel van de VVD is hierbij betrokken. In GB komt beetje bij beetje informatie naar buiten over dit internationale netwerk. Dat is de VVD.

 4. De gewone man kan niet meer naar de rechter,of een advocaat,want dat kan hij niet betalen,dankzij v.d.Steur!Dat is alleen nog weg gelegd voor allochtonen;die krijgen[en mogen!]alles:gratissss!Wat een joker is die vent!En nog meer bezuinigen op rechtspraak?Is nu al kromspraak,dus kan hij het beter maar helemaal opdoeken!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.