Nederlandse economie groeit vooral dankzij lage olieprijs, eurokoers en rente

De Nederlandse economie trekt weer aan. Het Centraal Planbureau (CPB) voorziet een economische groei van 2 procent. Voor 2016 is de prognose zelfs 2,4 procent groei. De gelukkige voorspellingen zijn de reden voor het kabinet om 5 miljard aan lastenverlichting uit te geven. De consument gaat dan meer uitgeven en zal daarmee de economie een extra boost geven, is de gedachte. Maar wie naar de oorzaken van de economische voorspoed kijkt, ziet dat de maatregelen van het kabinet er nauwelijks aan bijdragen. Het zijn de olieprijs, euro en rente die de groei maken, en breken.

Allereerst de olieprijs. Die daalde in een jaar tijd van 115 dollar naar minder dan 45 dollar. Omdat Saoedi-Arabië onder meer moet concurreren met de Amerikaanse goedkopere schalie-industrie draaide de oliesjeiks de kranen wagenwijd open om hun marktaandeel te behouden. Gevolg: veel meer olie stroomde de markt op, en de prijs daalde navenant. Gelukkig voor ons, is een lage olieprijs een zegen voor onze olieverslaafde economie.

Ook de lage stand van de euro is goed voor Nederland. De huidige waarde van de euro is erg laag: 1.12 dollar. Door de goedkope munt worden onze goederen en diensten buiten Europa goedkoper. We raken onze handel daardoor sneller kwijt. De export krijgt een enorme opkikker. Zeker voor een exportland als Nederland.

Overigens kan iedereen nu eenvoudig bekijken wat het effect is van gebeurtenissen op de economie. Met een nieuwe tool van de Nederlandsche Bank meet je simpel het economische effect van bijvoorbeeld de daling van de euro: het levert in 2015 een extra groei van 1,5 procent op.

De lage koers van de euro is het gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) die massa’s en massa’s euro’s in de Europese economie pompt. We hebben het over 60 miljard euro per maand. Behalve een lage koers, heeft de tsunami aan euro’s ook tot gevolg dat de rente daalt. Staten betalen daardoor minder rente op hun leningen, wat de schatkisten ten goede komt. Ook huizenkopers jubelen, want de rente op hún hypotheek is ook historisch laag. Allemaal goed voor de economie. Volgens het CPB zorgt de aantrekkende huizenmarkt voor 0,3 procent extra groei in 2016.

Een mogelijke party pooper is China. De groei van die economie neemt af. Wanneer dat doorzet zal Nederland daardoor niet rechtstreeks worden geraakt volgens economen. Maar Duitsland wel, en hard. En als de Oosterburen worden getroffen, dan wij ook. Verder kan het soms plotseling raar gaan met de olieprijs, eurokoers en rente.

Het is dus te hopen dat de oliesjeiks en ECB-bankpresident Draghi hun koers vasthouden en de Chinezen zich weer herstellen.

(Bron: NRC Handelsblad)

7 Reacties op Nederlandse economie groeit vooral dankzij lage olieprijs, eurokoers en rente

 1. tja..dit kabinet doet wel allemaal heel geleerd, belangrijk en moeilijk maar het is gewoon te danken aan zaken beyond their control..dus zaken die ze niet in de hand hebben en waarop hun invloed nihil is.

  Als ze inderdaad die buitenliggende kwesties wel zouden kunnen beheersen was het meteen een geweldige puinzooi in de hele wereld.
  Alles zou imploderen door hun mismanagement

  Tja..en die euro..met miljarden vloeien in banken en beurseconomie..de gewone burgers zien er niks van.
  Simpel gezegd> Banken moeten van elke euro ongeveer 8-9 euro zien te maken..dat lukt als de prijzen stijgen en de kosten dalen en.. de lonen drastisch stijgen en regeringen niet teveel graaien voor grote sier en feest en dure aangelegenheden.
  Sociale gelijkheid is ene groot goed …dood gaan we allemaal..dat is wellicht de enige sociale gelijkmaker in de wereld.( al koopt rijkman zich nog steeds 6-7 statistische jaren extra)
  De gulden van destijds zou nu meer dan 2 euro waard zijn.

  Het hele neoliberale project (EU) is een corruptieproject en inefficiencybroedplaats geworden ten koste van burgers.

  Veel voor weinigen en weinig voor velen..

  Maar zelfs neoliberalen kunnen mazzel hebben..Buiten hun mogelijkheden en ingrijpen zijn anderen dan ook beter af..

 2. Vooral de ouderen moeten feitelijk die €.5 miljard ophoesten.Totaal staat er ongeveer €.350 miljard op de spaarbanken en dat geld komt voor een groot deel van de ouderen. Zij krijgen 0,8% rente, door manipulatie van de ECB/Drachi. Normaal zou die rente volgens eeuwenoude gemiddelden 4% moeten zijn, dus krijgen ze 3% te weinig.dat maakt ongeveer €.10 miljard aan renteverlies uit.De overheid, banken en groot-kapitaal profiteren hiervan.Daarvan krijgen de mensen die werken €.5 miljard toegeworpen.De ouderen krijgen niets, maar moeten als dank meer zorg en ziektekosten premie betalen per 1 januari 2016. Wij worden weer voor de zoveelste keer bedonderd.Dat is geen feestbegroting, maar een kater na het feest!!!!!!!!

 3. Het neo liberalisme is achterhaald.
  Alleen met welvaartsverdeling en sociale zekerheid voor bij voorkeur 90% van de bevolking is een stabiele economie gegarandeerd. Met een interne markt.
  Economische groei is nu altijd nodig omdat anders de geldontwaarding ( de geldpomp) niet meer werkt.
  De geldpomp wordt nu aangedreven door marktwerking en met name tot nauwelijks geen tot weinig belastingen op de virtuele economie.
  Waardoor dus de situatie is ontstaan dat alle economische groei met bijna alle uit het niets gecreerde gelden gaan naar de private eigenaren ( olicharchen) in de virtuele economie.
  De liberalisering van de banken en de beurzen in de jaren 80 blijkt dramatisch uit te pakken. dominantie en macht.

  Terugdraaien dus. Dat is de enige remedie.
  Dat lijkt mij namelijk heel liberaal en veel vrijheden en verworven burgerrechten weer terug te geven.

  U kunt het marxistisch vinden, of sociaal. Ik noem het rechtvaardigheid en met name beschaving en teruggave an de democratie.
  Nu verwordt democratie tot een Eurocratie. Autocratisch leiderschap tot gevolg.

  Meer economiseren wordt pas succesvol als de welvaart ( met sociale zekerheid) wordt verdeeld onder minstens 90 % van de bevolking.
  En beste lezers.
  Sociale zekerheid betekend in het banksysteem zekerheid van betalen van je hypotheek, je huur, gas water licht etc etc etc..
  Sociale zekerheid betekend koopkracht, pensioen.
  Sociale zekerheid betekend ook kwaliteit van leven en rust en ruimte om mee te kunnen veren ( omscholingen) etc in de immer steeds snellere door technologie gedreven ontwikkelingen en nieuwe en on mogelijkheden van arbeid. Snellere wisselingen in arbeidsoort dus.
  Economisering van klimaat zou hand in hand kunnen gaan bij het uitvinden van nieuwe arbeid. Economisering zou in dienst kunnen staan van humanisering in plaats van de-humanisering.

  De logica van de bezuinigingspolitiek is achterhaald.
  En zal de komende periode met sneltrein vaart worden aangetoond voor het grote publiek.
  Het komt nu aan op politiek leiderschap, visie, richting EN hervormingen van de geldpomp, banksysteem, beurzen.
  Dat lijkt in eerst instantie helemaal niet liberaal maar is het dus wel.

 4. Met als voetnoot.
  De huidige “hervormingen” van de banken en de bank unie hebben uitsluitend betrekking op de liquiditeit ( de reserves).
  De inhoudelijk kant. Welk geld wordt waar en met welke ratio vermeerderd ( fractional reserve) wordt aangehouden bij liberalisering ( verworden vrijheden) van de banken zelf.
  Dus de overheid zegt WAT te doen ( hogere reserve aanhouden) en de Markt ( de banken) mogen bepalen HOE ze dit doen.
  Het lostrekken van WAT en HOE. HOE heeft betrekking op wetgeving. En dus op de grondwet.
  Het verbod van rechters in NL om de uitvoer van wetten te toetsen op de NL grondwet maar alleen op internationale verdragen.
  1. In de huidige decentralisatie van overheid naar gemeenten. De overheid zegt WAT en de gemeenten bepalen HOE.
  De liberalisering van de Overheid is een feit. ( althans volgens het VVD adagium)

 5. Duss.. van Unilateraal naar Bilateraal (bilateraal wordt nu scheiden van wat en hoe) en dat leid naar naar geen overleg en geen toetsing en dat WORDT dan autocratie. De ultieme centralisatie van staatsmacht op uiteindelijk enkele overheidstaken en daar is sociale zekerheid er geen van.

 6. “Nederlandse economie groeit vooral dankzij lage olieprijs, eurokoers en rente”… NEEN !!!
  Vergeten dat de economie “groei” vertoonde ook tijdens HOGE olieprijzen, STERKE eurokoers en HOGE rente???

  Nou komt weer “groei”:
  http://mario828282.wordpress.com/2015/08/15/nou-komt-weer-groei/

  • Is die Mario 08282, soms de Goldman-Sachs boy en drukpers goeroe Draghi van de ECB, die de drulpers in een nog hogere versnelling wil zetten? De beleggers en kapitaalmarkten spreken de waarheid en niet de banksters.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.