VVD stelt staatssecretaris Mansveld onder curatele

Voortaan verwacht de VVD-Tweede kamerfractie van staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur een maandelijkse rapportage over haar werkzaamheden. De liberalen stellen de PvdA-politica daarmee onder curatele. Aanleiding is het zoveelste akkefietje rond de PvdA-bewindsvrouw. Dit keer beschuldigt de top van ProRail het ministerie van Infrastructuur ervan structureel slecht nieuws te verzwijgen. De Kamer zou in dat geval structureel niet -op tijd- geïnformeerd worden: een politieke doodzonde.

Volgens Mansveld was er uiteraard nooit sprake van een doofpot. De uitspraken van ProRailbons Pier Eringa zijn volgens haar ‘niet aan de orde, onjuist en onhandig’.

Eringa onthulde begin deze week dat het eigenlijk helemaal niet zo goed gaat met ProRail. Bij verschillende spoorprojecten, zoals in Breda, Rotterdam en Leiden lopen de kosten gierend uit de hand. Net als de spoorwegwerkzaamheden bij Utrecht, die, zo werd onlangs bekend, 30 miljoen extra gaan kosten. Staatssecretaris Mansveld liet de Kamer woensdag weten geen enkel benul te hebben van mogelijke nieuwe toekomstige financiële tegenvallers bij ProRail.

Het department zou volgens Eringa ProRail regelmatig verzocht hebben om ‘slecht nieuws’ nog even onder de pet te houden. Bewust te verzwijgen dus. Dat deed ProRail dan ook, tot nu. Want de net aangetreden topman Eringa wenst aan de doofpotpraktijken niet langer mee te werken.

Als het klopt heeft Mansveld inmiddels een flink trackrecord van blunders en flaters. Uit die reeks blijkt dat ze een een politiek lichtgewicht is, maar dan wel eentje met een extreem zware portefeuille. Alle hoofdpijndossiers (NS, Fyra, KLM, OV) heeft ze in haar maag gesplitst gekregen door haar minister Schultz van Haegen. Dat Mansveld dit liet gebeuren, toont haar vlieggewicht.

Een voormalige Groningse PvdA-fractievoorzitter uit de tijd dat Mansveld nog in de Groningse politiek zat, denkt dat Mansveld gepiepeld is. In De Telegraaf zei hij in februari: ‘Wilma heeft alle klotedossiers van Schultz gekregen. Ze is de staatssecretaris met de portefeuilles van een minister’.

En inderdaad, Mansveld lijkt het ministerie in haar eentje te runnen. Wanneer de spoorwegen platliggen door een zoveelste infarct, mag staatssecretaris Mansveld in de Tweede Kamer opdraven voor tekst en uitleg. KLM-perikelen met fusieparner AirFrance? Mansveld wordt er op af gestuurd. Nu is het weer een ProRail-directeur met spatjes. Spookminister Schultz van Haegen is intussen in geen velden of wegen te bekennen.

Politiek gezien is de onder curatele-stelling een strategische zet van de VVD. Het zal de onderlinge coalitie-verhoudingen weliswaar niet verbeteren, maar het is wellicht een middel om coalitiepartner PvdA koest te houden tegenover VVD-bewindslieden als minister van Justitie Van der Steur (= verantwoordelijk voor de puinhoop bij  de Nationale Politie), Economische Zaken-minister Kamp (die over de gasboringen in Groningen al een tijdje met de PvdA overhoop ligt) en staatssecretaris Dijkhoff die de hypergevoelige vluchtelingenkwestie onder zijn hoede heeft. Mansveld als ruilmiddel dus, een soort borg.

(Bron: De Telegraaf)

5 Reacties op VVD stelt staatssecretaris Mansveld onder curatele

 1. het is duidelijk dat Schultz absoluut incompetent is..geen kennis van zaken..geen helderheid van haar (niet) aanpak en de VVD doet nu gluiperig om de staatssecretaris die het gezicht van Schultz moet redden aan te vallen op achterklapperige manier met pretenties van een intrigante onruststoker.

  Schultz is verantwoordelijke minister..die hoort op de vuilnishoop..dit gedoe laat zien dat de VVD een uiterst een smerige partijgewoonte heeft..Zij leveren het theater en een ander mag de rotzooi opknappen en de gevolgen opvangen..heel Amerikaans..
  En zo probeer je je eigen Zwaktebod Schultz van de Haagsche Breivereniging van Verveelde Vrouwen, uit de wind te halen en te houden..
  De zoveelste..het illustreert dat we een eurofiel neoliberalenprobleem hebben.

  De PvdA moet nodig naar een knutselclub om wat vaardigheden aan te leren want hun producten zijn onverkoopbaar en ver overprijst.
  Tja ..en Mansfeld heeft zichzelf behoorlijk overschat..net als haar andere PvdA soortgenoten Van Rijn en Klijnsma

 2. Ach,wat is nieuw?Het hele kabinet hangt van liegen en bedriegen aan elkaar!Weg er mee!

 3. Vergeet edith schippers niet.
  Alle plannen van dit kabinet leiden naar een grotesk toneel. Een schets een aquarel. Europa is een verhaal. Doelen en beloftes worden bij geen enkel plan gehaald. Doorprocederen..

 4. Staat het hele kabinet niet onder curatele van de door niemand gekozen bazen in Brussel dan?

 5. Nl is de proeftuin van europa. De nl overheid speelt brussel. De fracties de landen. De gemeentes de gedelegeerde publiekstaken. Oefening baart kunst en met de opgedane kennis baantjes scheppen en halen in brussel. Allemaal heel serieus werk.
  Visie is een olifant. Doelen worden geluchtfoets en niet gehaald. Op geem enkel terrein. Vluchtelingenpobleem blijkt een solidariteitsprobleem onder d landen. Zorg geprivatiseerd dus geen zorg meer zorg wordt winst. Etc etc etc. Humaniteit is ondergeschikt aan doorprocederen. De mens opgenomen in de staatsboehouding als kostenpost en de banken en beurzen als winstmachines.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.