Schippers: ‘verpleegkundigen zijn praktisch ingesteld, artsen zijn probleemzoekend’

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers vindt het jammer dat de veranderingen in de zorg zoveel tijd vragen, of zelfs helemaal niet tot stand komen. Vooral de mentaliteit van artsen helpt niet. Schippers: ‘Verpleegkundigen zijn erg praktisch ingesteld, de handen uit de mouwen. Die komen bij mij met een probleem en vragen dan hoe we dat gaan oplossen. Artsen zijn veel meer probleemzoekend’.

Volgens de VVD-minister is dat echt iets van de zorg: wat niet door henzelf is uitgevonden, wordt niet snel omarmd. ‘Als een bepaald ziekenhuis iets heeft bedacht dat heel goed is, waarom doen we dat dan niet overal?’

Het opiniemaandblad HP/De Tijd interviewde Schippers half augustus. In het paginalange interview  (door psychiater Bram Bakker) verrast de minister met haar uitspraken. Zoals deze: ‘Er is helemaal geen marktwerking in de zorg, en dat wil ik ook zo houden. De zorg is hier niet van de overheid. Maar de zorg is ook niet van de markt, we zitten er tussenin’.

Even later stelt ze dat marktwerking een verkeerd woord is, ‘het gaat om competitie’. ‘Het onderdeel van de marktwerking dat ik wil hebben, is dat er iets te kiezen is.’ Niet alleen de beste zorg voor de rijkste mensen, aldus Schippers. Goede innovatieve zorgverleners moeten bijvoorbeeld makkelijker op kleine schaal voor zichzelf kunnen beginnen.

Belangrijke spelers in dit mix-stelsel zijn de zorgverzekeraars. Die wil de minister met wetgeving dwingen tot meer openheid over hun geldstromen. Schippers: ‘Het is nu onvoldoende transparant. De Nederlandsche Bank weet waaraan zorgverzekeraars hun geld uitgeven, maar ik vind dat patiënten het ook moeten kunnen weten. Laat ze op hun website inzichtelijk maken, ook visueel, waaraan het premiegeld wordt uitgegeven’. Volgens de VVD’er is ‘de patiënt wel heel erg achtergesteld qua informatie’.

Dat zorgverzekeraars veel geld uitgeven aan reclame hoort er bij, meent Schippers. Onvermijdelijk, ‘reclame hoort bij concurrentie’. Vooral voorstanders van meer staatsgeleide zorg wijzen op de tientallen miljoenen die verzekeraars jaarlijks verspillen aan campagnes. Schippers: ‘In de tijd dat je op postcode werd toegewezen aan een ziekenfonds had je geen reclame, maar waren er andere kosten. De overhead was relatief hoger in de vorm van bureaucratie. Toen konden enkel de particulier verzekerden iets kiezen’.

Niet alleen de zorgverzekeraars maar ook de geneesmiddelenfabrikanten moeten voortaan transparanter zijn over de kosten. Fabrikanten moeten van de minister inzichtelijk maken waar hun kosten uit bestaan. ‘En het stoort me dat je op dit soort vragen soms nul op het rekest krijgt. Omdat het om een private onderneming gaat, ofzo’. Schippers eist ‘helderheid’ over de ‘kostenopbouw van geneesmiddelen’. Ze gaat om die reden voortaan zelf over dure medicijnen onderhandelen met de pillendraaiers, ‘want ik kan meer druk uitoefenen dan een zorgverzekeraar of ziekenhuis. En nog beter is als we op Europees niveau daarop gaan samenwerken’.

Volgt de bewindsvrouw haar voorganger Ab Klink? Gaat zij na de politiek ook voor een zorgverzekeraar werken? Schippers: ‘Hahaha! Dat is op dit moment zeker niet mijn ambitie!’

In de vele interviews die Edith Schippers afgelopen zomer her en der gaf, laat ze weinig los over haar ambitie. Maar dat ze zich actief aan het positioneren is, is wel helder. Een charmeoffensief? Mark Rutte blijft immers niet eeuwig premier.

(Bron: HP/detijd)

4 Reacties op Schippers: ‘verpleegkundigen zijn praktisch ingesteld, artsen zijn probleemzoekend’

 1. nou. dan is alles weer geframed..artsen zoeken problemen..behoort Schippers daar zelf ook niet toe?
  Veel genezende werking gaat er niet van uit, wel erg omgeven met winsten voor verzekeraars.Eigen risico’s omhoog, premies omhoog..extra bijverzekeren omdat de gewone polis niet in alles voorziet (…???)gaat allemaal wel lekker..
  Gezondheidszorg is een dikke koek met geld waar een heleboel meeéters voor de te vinden zijn..met als laatsten cliënten..die nu ook nog niet kunnen kiezen of gewoon niet anders kiezen dan wat dichtbij voorhanden is..als het moet verder.
  Wie het heeft over NL gezondheidszorg, heeft het over verzekeraars en hun grillen..de nitwitterigheid en bureaucratie, poen scheppen..

  Ook leuk de stereotype framing van verpleegkundigen..praktisch, handen uit de mouwen…dat is nog steeds aloude conservatieve gestichtelijke visie en institutionele conditionering
  Ze loopt achter.
  Artsen die stilstaan en problemen zoeken en verpleegkundigen die praktisch rennen en doen (zonder denken.)
  Je hebt immers praktijk en theorie..theorie zoekt problemen..
  Kletskoek natuurlijk..de huidige zorg wordt ook verwetenschappelijkt en zoekt ook problemen(om op te lossen)

  Schippers zwabbert met ongenuanceerdheid.
  Ze weet ongetwijfeld heel goed wat de multinationale Farmacie Maffia inhoudt en hoe de carrierekansen in samenhang met de EU liggen…

  Dat het huidige model stenen voor brood is weet ze ook al lang maar money talks en dus zwam je er gewoon oplos..

 2. Bas van Stapelberg // 9 september 2015 om 19:56 // Beantwoorden

  Lijkt me dat ze niet het zelfde werk doen en ieder op een andere manier bezig zijn met hun vak. Haar kreet er is helemaal geen marktwerking in de zorg?? Nou breng het dan maar terug naar de oude situatie. Oh dat doen we niet. Ik word gek van die liberalen met hun eeuwige onzinnige prietpraat.

 3. Beste Edith, Er valt voor de patient weinig tot niets te kiezen.
  Alles wordt in een wet vastgelegd. Het verschil in verzekerde zorg in het basis pakket bij aanvang van dit experiment en nu anno 2015 is enorm.
  IEdereen weet allang dat de constructie van de bv ’s in ziekenhuizen niet deugt.
  De meesten kennen allang het grote graaien van de farmaceuten.
  Artsen zijn nu probleemzoekers?

  De liberale oplossing wordt. Er bestaat helemaal geen zorg. Die heeft nooit bestaan. Geneesheren, artsen … welnee. probleemzoekers.
  Nee, nu , nu met de liberalen wordt zorg pas echt wat.
  Hulde om wat te doen aan het prijsniveau van medicijnen. Idd. vrije marktwerking ( vrije prijzen) sloopt en slurpt en holt de zorg ( de werkgelegenheid) uit.
  Er was dus al marktwerking in de zorg. Alleen nu wordt het meer gestructueerd…ik zou durven zeggen .. het wordt meer verdeeld.
  Meer bv’s in de zorg. De zorg ondernemer. Met name in de ouderenzorg.
  Dus meer winst verplichtingen. En meer liberale kiezers.

  En dat is hard nodig..

 4. WALLY DE STOKER // 6 oktober 2015 om 20:03 // Beantwoorden

  Schippers cq hoogervorst zijn beide de nagels aan de doodskist van de zorg .managers en graaiers gaan met het geld dat aan zorg besteed zou moeten worden aan de haal , en de dienst verlening wordt steed verder uit gekleed door beleids ambtenaren die haar voor de kar spannen dit door te voeren op de hoop straks een nog beter baantje te scoren.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.