Openbare PvdA-ruzie maakt van partijleider Samsom een splijtzwam

Is de geest uit de fles bij de PvdA? Partijbonzen ruziën in het openbaar over de partijleider. Oud-voorzitter en PvdA-recruiter Felix Rottenberg wil dat partijleider Diederik Samsom opstapt. In Vrij Nederland geeft hij Samsom de dodelijke titel ‘bedrijfsleider van het kabinet’. Een andere oud-partijvoorzitter, Michiel van Hulten, vindt nu weer Rottenbergs positie ‘onhoudbaar’. Huidig voorzitter Hans Spekman noemt de uitspraken van Felix Rottenberg weliswaar ‘stom en fout’ maar stelde zich een paar dagen geleden in de Volkskrant ook niet vierkant op achter Samsom. Wordt de partijleider de splijtzwam van de PvdA?

Voor het kabinet is de ontwikkeling sowieso bedreigend. Wanneer supersupporter van Rutte 2 Samsom wordt weggejaagd bij de sociaaldemocraten, valt het kabinet zo goed als zeker. Los van wat de PvdA wil, zal de VVD echt niet verdergaan met een partij waarin de regie compleet verdwenen is. De liberalen hebben mét Samsom al genoeg te stellen met de PvdA.

Lodewijk Asscher wordt genoemd als opvolger. In elk geval door Rottenberg. De minister van Sociale Zaken zou veel meer in zijn mars hebben dan Samsom. ‘Asscher heeft het in zich’, meent Rottenberg. Hij weet bijvoorbeeld impopulaire maatregelen uit te voeren zonder dat ze aan hem blijven kleven. Asscher is in de peilingen steevast een van de populairste PvdA-bewindslieden. Volgens NRC Handelsblad heeft Asscher binnenskamers laten doorschemeren geen nee te zeggen, wanneer hij wordt gevraagd.

En dan zijn daar de commentatoren aan de zijlijn. Oud-Kamerleden en ex-bewindslieden en vaste gasten van de media. Zoals voormalig Kamerlid en oud-wethouder Rob Oudkerk. Op Radio 1 stelde hij zich dinsdag vierkant achter Rottenberg op. Samsom kan inderdaad maar beter gaan, vond Oudkerk. Ook de kandidatuur van Asscher is overigens niet onomstreden. Oudkerk vindt hem, net als Samsom, te veel besmet door dit bij veel PvdA’ers impopulaire kabinet. Het oud-Kamerlid pleit voor een nieuwe partijleider van buiten de politiek.

Oud-Kamerlid en de Eindhovense wethouder Staf Depla noemde Samsom dit weekend ook al geen optie voor de toekomst. Welke PvdA-coryfee volgt? Marcel van Dam, een burgemeester van een grote stad of anders Adri Duijvestein maar weer? Gezien de keiharde cultuur binnen de PvdA liggen er vermoedelijk nog heel wat appeltjes klaar om geschild te worden.

Samsom heeft één kwaliteit: zijn hardnekkigheid. Deze doorzetter laat zich niet zomaar wegsturen. Rottenberg mag voor zijn positie vrezen. Volgens politiek verslaggever van NRC Handelsblad Thijs Niemansverdriet is de kritiek van Rottenberg ‘behoorlijk heftig’: ‘Er moet een reactie op komen. De nucleaire optie is dat dit zorgt voor een dynamiek die leidt tot het vertrek van Samsom. Een andere optie is dat Rottenberg op de een of andere manier zijn woorden terugneemt, spijt betuigt of zelfs opstapt. Want Samsom zal als politiek leider een statement moeten maken. Zijn gezag wordt hiermee dramatisch ondermijnd’.

Samsom kan enkel tijd kopen door Rottenberg weg te sturen. De jarenlange desastreuse peilingen én dito verkiezingsresultaten doen namelijk toch wel hun werk. Iedereen beschuldigt inmiddels iedereen zonder te beseffen onderdeel te zijn van dit gênante plaatje. Zo ziet een partij in paniek er uit. Samsom heeft de partij in deze situatie gebracht. Dat geldt ook voor voorzitter Hans Spekman en vice-premier Lodewijk Asscher.

Samsom zal nog wat tegenstribbelen, maar er is voor hem – met Spekman en Asscher-  maar één route: naar de uitgang.

6 Reacties op Openbare PvdA-ruzie maakt van partijleider Samsom een splijtzwam

 1. bert [maathuis] // 8 september 2015 om 16:23 // Beantwoorden

  Wie van de PvdA-ers heeft nog een sociaal geweten? Ik kan er niet één opnoemen.
  PvdA is dan blijkbaar ook niet voor niets de Partij van de Arbeid.
  Terwijl “de kiezer” denkt te maken te hebben met een “Partij voor de Arbeiders”.
  Wouter Bos: “Wij willen werk, werk, werk, werk en nóg eens werk!
  George Carlin: “They want obedient workers!”

  Sociaal én bij-de-tijd: Verkort de werkweek drastisch; eerst z.s.m. naar 4 dagen en over een jaar of 4 à 5 naar 3 werkdagen. Er is werkgelegenheid genoeg voor iedereen; als het maar evenwichtig verdeeld wordt. Politieke partijen zijn echter niet autonoom genoeg om deze noodzakelijke transformatie door te voeren. Alle politici: sterk ego-gebonden (dus “ja” naar boven, “nee” naar beneden). Zo lang het duurt.
  Inmiddels moeten toch alle politici de hete adem van de burgers in hun nek voelen! Zo naïef zijn zij immers niet. Wél intelligent (slim en sluw); maar levenswijsheid???

  https://11k2.wordpress.com/2013/04/20/die-angst-der-elite-vor-der-bevolkerung/

  14/09/2013 Het is tijd om BASTA te zeggen http://www.geertkimpen.com/nieuws-2013.html

  https://www.youtube.com/watch?v=oH_8sEcADLk (3½ min.)

 2. Laat die Samsom lekker zitten. Op naar de nul zetels!
  Nou vooruit, eentje dan, zodat de grootste pvda clown in de 2e kamer kan blijven.
  Lache man !

 3. ja, ik denk ook dat het dok gata vallen..

  Wezijn roverigens aan toe
  Dezepartij met edze daden en vreemde dingen dient gewoon vervangen te worden door anderen

  Teveel zichzelf overschattende mensen, idiote plannen, zeer gedienstig in neoliberale politiek…

  Kan niet goed zijn..

  Als het volgende kabinet wordt gevormd door eurofiel neliberale partijen dan sneuvelt Nederland..
  De conservatief eurofielen (de christelijke partijen , CDA, CU, SGP) zijn even gevaarlijk als de eurofiel neoliberale partijen (VVD,D66,GL)- de handen op 1 buik en dat wordt dan een heel vieze bedoening.

  Meer van hetzelfde, zelfde kleding maar dan in ander kleurtje.

  Het roer moet radicaal om..deze partijen hebben zoveel verprutst voor Nderalnd dat j het jaren zal duen om dat weer wat recht te trekken.

  De afspraak moet zijn dat de bevolking VEEL MEER zeggenschap moet krijgen/zal krijgen.
  Referenda/bindende referenda moeten gewoon worden in de NL politiek.
  Politiek moet gelinked worden aan de bevolking en niet aan kantoorplannen, achterkamertjes, Brussel, partij-inteelt of ander universum
  deze zaken moeten zeer kritisch worden bekeken anders verstikken we straks in de Brusselse Corruptie en ratjespolitiek op nationaal niveau.

  Dus de bezem er door. Beroerder dan nu kan het niet.
  Op de agenda: Puin ruimen van Rutte 2. EU en euro.

  Wie durft? Of bibberen we dan meteen al..? Zo geconditioneerd door neoliberaal?
  Toch maar liever meer inleveren?Geld, Vrijheid, meningsuitingen,keuzes?
  Ongelijkheid liever vergroten? Meer armoede? veel voor weinigen en weinig voor velen??
  Liever alleen maar schelden maar alles goedvinden..Repressietolerantie?

 4. Kernfysicus Samsom gepromoveerd tot splijtstaaf, kettingreactie geactiveerd, meltdown aanstaande.

 5. De neo liberalen en de erfenis van kok. De pvdav loopt paars aan
  Reflecteer keer om.
  Linksom rechtsom simsalabim samsom.

 6. Bas van Stapelberg // 27 september 2015 om 15:55 // Beantwoorden

  Hij was toch geen kernfysicus? Bij mijn weten heeft hij nooit dat niveau gehaald.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.